Aqua fons vitae - Új termtészetvédelmi vatikáni dokumentum

Aqua fons vitae – Új vatikáni dokumentum természeti erőforrásunkról, a vízről

Az ember, a természet és a fejlődés elválaszthatatlanul kapcsolódik a vízhez. Sok helyen azonban még mindig nem jutnak hozzá az emberek. Az ezzel kapcsolatos kérdéseket és kihívásokat veszi számba az Átfogó Emberi Fejlődés Előmozdításának Dikasztériuma által márciusban, a víz világnapjához (március 22.) kapcsolódóan kiadott dokumentum, amelynek címe: Aqua fons vitae (A víz az élet forrása). tovább olvasás:

 

forrás Magyar Kurír / Vatikáni Rádió

Zöld hírek - 2020. április

Zöld hírek
1. Április 22 a FÖLD NAPJA - tisztelettel köszöntjük a Zöld íhrlevél olvasóit, ezen a jeles ünnepen.

50 éve, 1970 áprilisában volt az első Föld napja természeti környezetünk védelméért, fél évszázada tudjuk, hogy mit kellene tennünk, mert a természet szolgáltatásai, a tiszta levegő, a tápdús talaj, a kiszámítható klíma... nélkül nem élhetünk. Itt olvashat a nap történetéről

Sebezhetőségünkre figyelmeztetett a koronavírussal a természet - az idei  az első digitális, önszerveződő, közösségépítő Föld napja!

2. Általános információk a digitális távoktatás idejére:

- A pedagógiai intézet munkatársainak elérése: távmunka, online segítség; minden kollégának sok erőt és kitartást kívánunk. Ha bármiben tudunk segíteni, keressenek bennünket.

- Információ és tájékoztatás: munkaszervezés támogatása: vezetők, pedagógusok, szülők számára
- Digitális oktatás segítése jó gyakorlatok elérhetősége (életkor: kisgyermekektől érettségizőkig, témák: testneveléstől matematikáig, és pedagógusok és szülők szakmai segédanyagai)
3. Aqua fons vitae – Új vatikáni dokumentum természeti erőforrásunkról, a vízről
Az ember, a természet és a fejlődés elválaszthatatlanul kapcsolódik a vízhez. Sok helyen azonban még mindig nem jutnak hozzá az emberek. Az ezzel kapcsolatos kérdéseket és kihívásokat veszi számba az Átfogó Emberi Fejlődés Előmozdításának Dikasztériuma által márciusban, a víz világnapjához (március 22.) kapcsolódóan kiadott dokumentum, amelynek címe: Aqua fons vitae (A víz az élet forrása). továbbolvasás
4. madár webkamerák - felnőttek és gyermekek számára egyaránt örömteli elfoglaltság lehet magyarországi madaraink költési szokásainak követése.
A teljesség igénye nélkül egy -egy lehetőség:

5. Versek, mesék, kreatív feladatok és ötletek a Föld napjára: hogy élmény legyen a tanulás
Létünk alapja az élővilág változatosságának megőrzése: erre figyelmeztet a 30. magyar és az 50. világméretű Föld napja. Jó alkalom ez arra, hogy a gyerekek figyelmét is felhívjuk a környezetvédelem fontosságára, közvetlen környezetünk és bolygónk gondozására, beszéljünk az újrahasznosításról, a komposztálásról, a környezetszennyezésről és a Földről, mindezt persze játékos, kreatív formában. Ezekkel az ötletekkel élmény a tanulás az ovisoknak és a kisiskolásoknak. Az alábbi honlap ezt a célt szolgálja:

6. Rajzpályázat a Föld Napja alkalmából

Idén 50. alkalommal ünneplik világszerte a Föld Napját; Magyarországon az idei a 30. Föld Napja. Ebből az alkalomból az Agrárminisztérium rajzpályázatot hirdet óvodások, általános- és középiskolások számára - négy korcsoportban 3-19 éves korig - a rajzolni, festeni szerető gyerekek és fiatalok számára: mutassák be, mit jelent számukra a Föld Napja! Tetszőleges szabadkézi technikával készült alkotások képét – jó minőségű fényképét vagy szkennelt változatát - lehet beküldeni e-mailben június 4-én éjfélig a felhívásban szereplő e-mail címre. Korosztályonként az első három helyezettet díjazzuk, és a legjobb alkotásokat online bemutatjuk, illetve kiállítjuk a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban is.

7. Könyvajánló: Móra Könyvkiadó: Amikor a kukák világgá mennek Föld napja alkalmából bemutatjunk egy vadonatúj könyvet, amelyet 24 kortárs magyar író és 23 illusztrátor jegyez. A könyvben sok különféle nézőpont és értelmezés olvasható. Van, akit inkább az állatok iránti felelősségvállalás ihletett meg, van, aki szerint csodára is szükségünk van a változáshoz, és van, aki az apró, de szívből jövő tettekben lát megoldást. A természet és az állatok szeretete örök témája az ifjúsági- és gyerekirodalomnak. Számos klasszikus népmesénk mellett Fekete István, Lázár Ervin vagy épp Nógrádi Gábor művei is tanúskodnak arról, hogy a tágabb környezetünk iránti érzékenység mindig jellemezte az írókat. Az idén hetvenéves Móra Kiadó fontosnak tartja egy olyan könyv létrejöttét, amelyben ma élő szerzők örökítik meg azt, hogy ők miként gondolkodnak napjaink legégetőbb kérdéséről, a környezetvédelemről, mindannyiunk közös otthona, a Föld sorsáról. A mese műfaja sok mindenre ad lehetőséget, de legfőképp arra, hogy cselekvésre buzdítson, példákkal és történetekkel inspiráljon bennünket.

bemutató video

8. Rendhagyó FÖLD NAPJA az online térben Pécsi Tudományegyetemen

A Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Karának Földrajzi és Földtudományi Intézete rendhagyó módon szervezi meg az ezévi Föld Napját: online eseményekkel örvendezteti meg az otthon levő földrajzot kedvelő érdeklődőket.

A 2020. április 22-én megrendezendő Föld Napja kétszeresen is jubileumi: ez a 30. és az 50. nemzetközi esemény. Az online eseményhez a résztvevőknek csak MS Office fiókra és a hozzá kapcsolódó e-mail-címre van szükségük.

Tervezett programok

 • 18:00 Pirkhoffer Ervin – Nagy Ádám: Földrajzóra a Tatooine-on
 • 19:00 Pirisi Gábor-Trócsányi András: Olimpia kívül-belül – IGEO, ahogy a hazai szervezők látják
 • 21:00 Gyenizse Péter: Távcsővel vagy anélkül – vizsgálódás az égbolton

9. Kossuth Rádió médiaprogramja Hajnal -táj: Föld Napja a teljes adás meghallgatása

 

 

 

 

 

Zöld hírek - 2020. március

Zöld hírek
1. Általános információk a digitális távoktatás idejére:

- A pedagógiai intézet munkatársainak elérése: távmunka, online segítség; minden kollégának sok erőt és kitartást kívánunk. Ha bármiben tudunk segíteni, keressenek bennünket.

- Információ és tájékoztatás: munkaszervezés támogatása: vezetők, pedagógusok, szülők számára
- Digitális oktatás segítése jó gyakorlatok elérhetősége (életkor: kisgyermekektől érettségizőkig, témák: testneveléstől matematikáig, és pedagógusok és szülők szakmai segédanyagai)
 

2. Környezeti nevelési anyagok letöltésére megnyílt a lehetőség a Hangyasuli oldalán:
 

3. Fenntarthatósági Témahét elhalasztása: Jellegéből adódóan a Fenntarthatósági Témahét nagyon sok interakciót kíván a gyerekek, tanárok, szülők, önkéntesek között, így a jelen helyzetben a program eredeti célját nem tudná betölteni. A rendkívüli helyzetre való tekintettel az Emberi Erőforrások Minisztériuma a 2020. április 20-24. közé meghirdetett Fenntarthatósági Témahetet elhalasztja. A Témahét tervezett új időpontja 2020. október 5-9. összevonva a hagyományosan ebben az időben megrendezésre kerülő Világ Legnagyobb Tanórája fenntarthatósági programhéttel. Információk

 

4. A teremtett világ védelméről szóló enciklika közzétételének ötödik évfordulója alkalmából Ferenc pápa a Laudato si’ hét megünneplésére buzdítja a világ katolikus közösségeit május 16. és 24. között. A Szentatya erről szóló videoüzenetét március 3-án tették közzé. Az évfordulóhoz szervezett magyarországi ünnepi konferencia megtartása későbbi időpontra kerül át, aminek időpontjáról és a jelentkezésről információt fogunk adni.

 

 

 

 

 

Zöld hírek - 2020. február

Zöld hírek
1. Tavaszi fenntarthatósági képzéseink
2. Megjelent a teremtésvédelmi munkafüzet középiskolásoknak
3. Rajzpályázat - 2020. év madara a fülesbagoly
4. Öt éves az "Áldott légy" enciklika - konferencia: meghívó
5. Napelempark
6. Jógyakorlat Írországból
7. Találkozásom a Biblia állatvilágával rajz- és fotópályázat
8. Iskola és Óvodakert program: pályázati lehetőség
9. Passzold vissza Tesó! – Jane Goodall Intézet akciója a használt mobiltelefonok visszaadására
10. Természetvédelmi területek: Bükk vidéki geopark
11. Nemzetközi sikert aratott a csodás magyar vércsekönyv

1. Tavaszi fenntarthatósághoz kapcsolódó kepézéseinkre elkezdődött a jelentkezés. Szeretettel várjuk a kollegákat.
    a. Értékek és teremtésvédelem - középiskolai és felső tagozatos tanárok számára https://www.katped.hu/ertekek-es-teremtesvedelem-szakmai-nap
    b. felkészülés a fenntarthatósági témahétre- alsó és felső tagozatos pedagógusok számára https://www.katped.hu/felkeszules-a-fenntarthatosagi-temahetre-a-termete...
2. Megjelent a teremtésvédelmi munkafüzet középiskolásoknak
Megjelent középiskolások számára használható zöld lelkiségi munkafüzet az Ignáci Pedagógiai Műhely gondozásában. Domaniczky Orsolya és Kuslits Béla Megújítod a Föld színét című könyve letölthető: http://ignacipedagogia.hu/megujitod/

3. Rajzpályázat - 2020 év madara a fülesbagoly
A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) rajzpályázatot hirdet „Erdei fülesbagoly” címmel óvodás, alsó tagozatos, felső tagozatos, középiskolás és felnőtt kategóriákban. Pályázni 2020. február 24-ig lehet
részletes leírás: https://www.mme.hu/rajzpalyazat-2020-ev-madara-az-erdei-fulesbagoly

4. Öt éves az "Áldott légy" enciklika - konferencia: meghívó
2020-ban van az "Áldott légy!" enciklika kiadásának ötéves évfordulója. Erre emlékezve, az enciklika tanítását és programját felidézendő, a Magyar Katolikus Püspöki Kar, az Országgyűlés Nemzeti Fenntartható Fejlődés Tanácsa és a Naphimnusz Teremtésvédelmi Egyesület konferenciát tart a Parlament felsőházi termében március 25-én. A regisztráció és a program hamarosan megjelenik a teremtesvedelem.hu honlapon. Kérjük, addig is jelöld meg naptáradban ezt a napot, és reméljük, hogy a konferencián találkozhatunk!
http://www.teremtesvedelem.hu/sites/teremtesvedelem.hu/files/img_8893_0.jpg

5. Napelempark
Óriási, huszonegy napelemparkból álló beruházást adtak át Veszprémben. A megújuló létesítmény összességében 100 ezer ember éves villamosenergia-szükségletét fedezi majd.
A most átadott 21 erőmű Bicskén, Bodajkon, Csókakőn, Csornán, Fertőszéplakon, Győrváron, Kajárpécen, Kisbéren, Komáromban, Kőszegen, Nagyvázsonyban, Öskün, Várpalotán, Veszprémben és Zalaegerszegen működik.
A naperőművek használatával a villamosenergia-termelés szén-dioxid-kibocsátása, valamint az üvegházhatású gázok mennyisége is csökkenthető, így a klímavédelmi célok eléréséhez is jelentősen hozzájárul a beruházás.

6. Jógyakorlat Írországból:
A teremtett világ iránti felelősséget állítják a középpontba a katolikus iskolák hetén Írországban
részletek: https://www.magyarkurir.hu/hirek/a-teremtett-vilag-iranti-felelosseget-a...

7. Találkozásom a Biblia élővilágával rajz és fotópályázat
Találkozásom a Biblia élővilágával” címmel digitális rajz- és fotópályázatot hirdetett meg általános és középiskolások számára.
A jelentkezési határidő: 2020. március 21.
kiírás letölthető: http://www.tff.hu/oikosz-kozos-hazban-elunk/269-talalkozasom-a-biblia-el...

8. Iskola és Óvodaket program: pályázati lehetőség
Újra pályázat iskola- és óvodakerteknek!
ORSZÁGOS ISKOLA- és ÓVODAKERT FEJLESZTÉSI PROGRAM
Nagy örömünkre folytatódik a tavaly már elindult országos iskola- és óvodakert fejlesztési program, az Agrárminisztérium támogatásával. A program célja: új iskola-és óvodakertek létrehozása és iskolakerti mentor intézmények kialakítása, felkészítése. Több, összesen 4 kategóriában lehet pályázni:
    1. ISKOLAKERT “KEZDŐ”
    2. ISKOLAKERT “MENTOR”
    3. ÓVODAKERT “KEZDŐ”
    4. ÓVODAKERT “MENTOR”
részletes kiírás: http://www.iskolakertprogram.hu/ujra-palyazat-iskola-es-ovodakerteknek/?...

9. Passzold vissza Tesó! – Jane Goodall Intézet akciója a használt mobiltelefonok visszaadására
A Jane Goodall Intézet közös kampányt indított, ami a magyar háztartásokban használt, de használaton kívülre került mobiltelefonokat célozza meg.
Ezeket a készülékeket az emberek elpakolgatják különböző rejtett zugokba, ahol aztán évekig lapulnak, amíg egyszer csak kidobásra kerülnek. Nem is sejtve micsoda kincs rejlik benne. A mobiltelefonok előállításához szükséges koltán ércet Afrikában, veszélyeztetett fajok, pl. gorillák és csimpánzok élőhelyén bányásszák, felemésztve erdeinket.
Ezt a folyamatot szeretnénk megfékezni, így most elhatároztuk, hogy ezeket a mobilokat újrahasznosítás céljából összegyűjtjük. Arra kérünk mindenkit, hogy nézzen körül otthon, vegye elő, keressen egy általunk létesített gyűjtőpontot, és dobja be a Zöld Kapcsolat Egyesület általkihelyezett dobozunkba
elérhetőség: Jane Goodall Intézet Természet- és Környezetvédelmi Egyesület Kádár András, 06-30-724-0274 infoatjanegoodall [dot] hu, https://www.janegoodall.hu/mobilkampany.html

10. Természetvédelemi területek: A Bükk-vidék Geopark A Bükki Nemzeti Park Igazgatósága az elmúlt év végén nyújtotta be terveit a Nemzeti Geopark Bizottság számára. A Novohrad-Nógrád Geoparkban végzett munkát is eredményesnek ítélték az UNESCO ellenőrei most a Bükk-vidék geopark földtani értékeit kívánja az igazgatóság hasonló elismerésben részesíteni.
elérhetőség: Bükki Nemzeti Park Igazgatósága3304 Eger, Sánc u. 6. Tel: 36/411-581 www.bnnpi.hu

11. Nemzetközi sikert aratott a csodás magyar vércsekönyv
A kék vércsékről írt magyar könyv nyerte el egy brit szakmai szervezet első díját – közölte a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME). A BTO (British Trust for Ornithology) és az általa kiadott havilap, a Britsh Birds évtizedek óta megválasztja az év legjobb madártani témájú könyvét, amit ezúttal a Kék könyv (The Blue Vesper) című magyar kiadvány nyert el.
A norfolki székhelyű szervezet az elmúlt 20 évben a szakmában kiemelkedő alkotásokat díjazott, sok közülük azóta nélkülözhetetlen klasszikussá vált. 2019-ben 54 kiadvány nevezett a díjra, és közülük végül a kék vércse ökológiájáról és megőrzéséről magyar, szlovák és angol nyelven is kiadott Kék könyv lett az első helyezett. részletek: https://britishbirds.co.uk/article/the-blue-vesper-ecology-and-conservat...

 

 

 

 

 

 

Zöld hírek - 2020 január

Zöld hírek 2020. január

 1. 1. Fenntarthatósági témahét – felkészülés
 2. 2. Megújítod a Föld színét – zöld lelkiségi munkafüzet könyvbemutatója
 3. 3. Naphimnusz Teremtésvédelmi Egyesülettel teremtésvédelmi kalendáriuma
 4. 4. Áldott légy!" - teremtésvédelmi programsorozat
 5. 5. Az Év Fajai 2020
 6. 6. 2019 legjobb környezetvédelmi
 7. 7. 2019 legjobb állatvédelemi
 8. 8. Hópelyhek fotósorozat

 

1. Fenntarthatósági témahét – felkészülés

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a 2019/2020. tanév rendjéről szóló rendeletében 2020. április 20-24. között hirdeti meg a Fenntarthatósági Témahetet, melynek kiemelt témái az ENERGIA, a KLÍMAVÁLTOZÁS és az EGÉSZSÉGNEVELÉS. E témák köré épülnek az óravázlatok, a mintaprojektek és az országos kísérő programok is.

résztelek, regisztráció:

2. Megújítod a Föld színét – Zöld lelkiségi munkafüzet könyvbemutatója

Az Ignáci Pedagógiai Műhely híradása alapján nagy örömmel számolunk be Önnek arról, hogy megjelent Domaniczky Orsolya és Kuslits Béla: Megújítod a Föld színét című módszertani kiadványa.

„A középiskolás korosztály számára készült, az ignáci lelkiség hagyományának talaján álló lelki eszközkészlet sok és sokféle gyakorlatot tartalmaz, melyek rugalmasan alakíthatók a résztvevő diákok igényei és lelkiségi tapsztalatai szerint. A játékok, szentírási részek, elmélkedések, vezetett meditációk, gyakorlatok és imák a spirituális munka mellett a résztvevők ökológiai érzékenységét, reflexióját is fejlesztik. A kötetet ajánljuk elsősorban középiskolai tanároknak és gimnazista korú fiatalokkal fogalkozó ifjúsági vezetőknek."

Úgy gondoltuk, hogy a könyvet egy személyes találkozó keretében tárnánk az érdeklődő közönség elé. A rendezvényen jelen lesznek maguk a szerzők is, emellett pedig Koroknai Zoltán SJ ismerteti majd Önökkel a kiadvány értékeit.

A könyvbemutató ideje:        2020. január 28. 16.00

Helyszín:                                Párbeszéd Háza, 1085 Budapest Horányszky utca 20. sz.

Pedro Arrupe Terem

 

Felhívom figyelmét, hogy a részvétel ingyenes, de fontos, hogy regisztráljon az alábbi linken:

 

3. Naphimnusz Teremtésvédelmi Egyesülettel teremtésvédelmi kalendáriuma

A Naphimnusz Teremtésvédelmi Egyesület „teremtésvédelmi kalendáriummal” jelentkezik kéthetente azonos időben. Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség igazgatója, Hans Bruyninckx 2019. december 4-én az EU 2020-as állapotjelentésének bemutatásakor a következőket mondta: „Európa környezetállapota a borulás határán van. A következő évtizedre még maradt egy szűkülő lehetőségünk, hogy erőfeszítéseinket megsokszorozva meghozzuk a szükséges természetvédelmi intézkedéseket, mérsékeljük az éghajlatváltozás hatásait, és radikálisan csökkentsük természeti erőforrásaink fogyasztását.” Hans Bruyninckx professzor nem politikus: amellett, hogy az ügynökség vezetője, 1996-ban doktorált, azóta is több egyetemen oktatott, a nemzetközi környezetpolitika és fenntarthatóság elismert kutatója. Nem szokott elhamarkodott kijelentéseket tenni, véleménye megalapozott, tényalapú.

részletes hírek:

4. Áldott légy!" - teremtésvédelmi programsorozat folytatódik

Két nagyhatású alkotás ötéves évfordulójára készülünk 2020-ra. A Felebarátok Egyesület és a Párbeszéd Háza közös, teremtésvédelmi programsorozata a Laudato si enciklika szellemiségében és a Holnap című film tematikája szerint halad, és kíséri a bekapcsolódókat a hat állomásos sorozaton át. Megismerünk világszintű problémákat és a megoldási próbálkozásokat hazai példákon keresztül. Együttműködő partner: Hetvenkét Tanítvány Mozgalom és a Naphimnusz Egyesület.

Mekkora a baj? Mi az „ökológiai válság” a hit, Isten-ember-természet kapcsolatában? Minek a válsága ez? Mit kezdhetünk a meglévő tudásunkkal? Mit kezdhetünk az ember megnövekedett hatalmával? Hogyan fordítható az ökológiai válság okán érzett rémület egy új egyensúly keresésévé? Miben más a hitből fakadó válasz a környezetvédő aktivizmustól? (És mit tanulhatunk mégis az aktivista környezetvédőktől?)

következő időpontok, témák

2020.  február 6. Energia “Adjatok egy kis olajat! Lámpásunk kialvóban van.” Mt 25,8
2020.  március 5. Gazdaság, „Ahol a kincsed, ott a szíved is!” Mt 6,21 
2020. április 2. Állampolgári részvétel „Ha ezek elhallgatnak, a kövek fognak megszólalni” Lk 19,40    

részletek és jelentkezés

 

5. Az Év Fajai 2020

Részletes leírás az adott fajokkal kapcsolatban:


A 2020-as év emlőse:
Vidra (Lutra lutra)

 

 

 

 

 

 

 


A 2020-as év hüllője:
Keresztes vipera (Vipera berus)

 

 

 

 

 

 


A 2020-az év rovara:
Tavaszi álganéjtúró
(Trypocopris vernalis)

 

 

 

 

 

 

 


A 2020-as év hala:
Süllő (Sander lucioperca)

 

 

 

 

 

 


A 2020-as év madara:
Erdei fülesbagoly (Asio otus)

 

 

 

 

 

 


A 2020-as év városi madara:
Vörösbegy (Erithacus rubecula)

 

 

 

 

 

 


A 2020-as év gombája:
Csoportos csészegomba
(Microstoma protractum)

 

 

 

 

 

 

 


A 2020- as év fája:
Tatár juhar (Acer tataricum)

 

 

 

 

 

 


A 2020-as év vadvirága:
Májvirág (Hepatica nobilis)

 

 

 

 

 

 

6. 2019 legjobb környezetvédelmi intézkedései:

2019 legjobb hírei között olyan fantasztikus eseményeket és kezdeményezések találhatunk, amelyek mind pozitív hatást gyakoroltak a világra.

A „2019 legjobb környezetvédelmi hírei” összesítés egy pozitív körkép az elmúlt 12 hónap nagyvilágban zajló pozitív eseményeiről.

Pozitív körkép a környezetvédelemről. A lista természetesen nem teljes, egyfajta kivonat csupán. Lehetne még bővíteni, folytatni…

 • Minden végzős diáknak 10 fát el kell ültetnie – új törvény a Fülöp-szigeteken
 • Az első műanyagmentes repülő – nincs többé eldobható műanyag a fedélzeten
 • Ehető alga vízgömbökben osztották a vizet a londoni maratonon – PET palack helyett
 • Műanyag helyett levelekbe csomagolják a zöldséget egy ázsiai szupermarketben
 • Rómában PET palackkal lehet „fizetni” a metrójegyért
 • Futurisztikus ökofarm a sivatagban – egy ősi vízgazdálkodási módszerrel működik
 • A világ első napelemes sótalanító vízfarmja – megoldás lehet a globális vízhiányra
 • A legújabb megújuló energiaforrás a vízijácint-biogáz – Kenyában már egy egész falut ellát energiával
 • A csehek már utántöltő automatából vehetnek mosószert a Rossmann és DM üzleteiben – a műanyaghulladék csökkentéséért
 • Az ehető evőeszközök – a gyorséttermekben leválthatják az eldobható műanyagot
 • Kötelező tantárgy lett Olaszországban a klímaváltozás és a fenntartható fejlődés – egy környezettudatos új generációért
 • A San Francisco-i repülőtéren a világon elsőként betiltották a PET palackos víz árusítását a – 100 ingyenes víztöltő állomást helyeztek ki
 • Több mint 350 millió fát ültettek el egyetlen nap alatt Etiópiában- új világrekord született
 • Élő fákból épül a „Nagy Zöld Fal” Afrikában – a világ legnagyobb emberi alkotása
 • Egyre népszerűbbek az Earthship ökoházak – a legújabb környezetbarát otthonok

stb.

egyes hírekről részletesebben:


Fülöp-szigetek végzős diákok faültetése

 

7. 2019 legjobb állatvédelemi hírei:

2019 legjobb állatvédelmi hírei – pozitív példák az egész világ számára, 2019 az állatok számára némileg pozitív fordulatot hozott. Néhány országban fantasztikus állatvédelmi törvények születtek! Ezek igazán szívmelengető hírek!

A világ számos országában komolyan veszik az állatok jogait és jólétét. 2019-ben jó néhány állatvédelmi törvény született, amelyek pozitív példák lehetnek a világ számára.

 • Betiltották Angkorvatban az elefánt turizmust – nem lehet többé elefántok hátán turistákat utaztatni
 • Kanada két hatalmas védett övezetet hozott létre az Északi-tengeren – a jegesmedvék utolsó menedéke lehet…
 • Hollandia a világon elsőként megvalósította a kóborkutya mentességet – 1 millió kutyát fogadtak örökbe az emberek
 • Robotok gyógyítják a sérült korallokat – elkezdődött a Nagy-korallzátony és az élővilág megmentése
 • Egy német cirkuszban beszüntették az állatos produkciókat – hologramokat használnak élő állatok helyett
 • Minnesotában fizetnek azoknak, akik méhbaráttá alakítják a kertjüket – új törvény a méhekért
 • Hollandiában már 316 virágzó buszmegállót hoztak létre – a méhek védelmében
 • Londonban 11 kilométeres „méhkorlátot” építenek vadvirágokból – így segítik a méhek túlélését
 • Kanadában betiltották a delfinek fogságban tartását, és a delfin show-kat

részletes leírás:


Virgázó buszmegálló Utrechtben - a méhek védelmére

 

8. Hópelyhek fotósorozat

A hópelyhek a tél apró, törékeny csodái. Szinte felfoghatatlan, hogy nincs belőlük két egyforma. Egy orosz fotós gyönyörű fotókat készített róluk.

 

Aleksej Kljatov orosz fényképész már évek óta foglalkozik a hópelyhek fotózásával. Annyira lenyűgöző számára a hópelyhek világa, hogy mindenképpen szerette volna megörökíteni őket. Házi készítésű kamerájával gyönyörű makrofotókat készít. cikk

 

 

 

 

 

 

Zöld hírek - 2019. november

Zöld hírek 2019. novemeber

 1. 1. Még lehet jelentkezni: Az új kompetenciaterület bemutatása: A fenntarthatófejlődéspedagógiája képzés1.
 2. 2. Áldott légy - teremtésvédelmi programsorozat – ÖkoMűhely folytatódik
 3. 3. Európai Hulladékcsökkentési Hét
 4. 4. Mi legyen 2020-ban az Év vadvirága?
 5. 5. Mennyi élelmiszert pazarolunk? – önkéntesek kerestetnek
 6. 6. Leendő séfek a Fenntartható Fejlődési Célokért
 7. 7. Beretzk Péter Madártani Versenyre

1. Még lehet jelentkezni: Az új kompetenciaterület bemutatása: A fenntarthatófejlődéspedagógiája 5 órás tanártovábbképzés  -

2019. november 14. csütörtök, 10.00 – 14.30 óra Helyszín: Katolikus Pedagógiai Intézet

A képzés részletes program: https://www.katped.hu/sites/default/files/kepzes/11_14_konyvtar_1.pdf

tematikus rész:

1215 - 1300    Az új kompetenciaterület bemutatása: A fenntartható fejlődés pedagógiája.

Előadó: RÓNYAI TÜNDE

1300 - 1330    Az új kompetenciaterület könyvtárpedagógiai vonatkozásai

Előadó: ÖRMÉNYINÉ FARKAS ANDREA könyvtárostanár, szaktanácsadó Újpesti Károlyi István Általános Iskola és Gimnázium

1330 - 1415    Műhelymunka

Vezeti: ÖRMÉNYINÉ FARKAS ANDREA

Jelentkezés: https://www.katped.hu/konyvtarostanarok-szakmai-napja (a képzés eredetileg könyvtáros tanárok számára meghirdetett, de várunk minden érdeklődő kollégát a katolikus iskolából)

 

2. Áldott légy - teremtésvédelmi programsorozat – ÖkoMűhely – Intézmények, közösségek képviselőinek

A hat részből álló programsorozat intézmények, közösségek képviselőinek szól, akik vállalják, hogy saját intézményükben lennének a „változás ügynökei”: saját közösségükben kezdeményeznek és onnan másokat bevonva részt vesznek a cselekvési lehetőségek kidolgozásában és megvalósításában.

Az alkalmak témái:
1. Közösségeink, közösségi tanulás, közösségi cselekvés – október 17.
2. Erőforrásaink: víz és energia – november 21.
3. Hulladékunk, fogyasztásunk – december 12.
4. Ételeink – február 20.
5. Vegyszereink – március 19.
6. Gazdaságunk – április 23.

Egy-egy alkalom során interaktívan dolgozzuk fel a témákat. Az információmegosztás mellett fontos szerepet kap a tapasztalatcsere, a közös ötletelés. Egy-egy témához kapcsolódóan hívjuk a résztvevőket arra is, hogy saját közösségeikbe, intézményeikbe visszatérve konkrét cselekvéseket, kezdeményezéseket valósítsanak meg, melyekkel kapcsolatban az Ökoműhely következő alkalmain megoszthatják aktuális tapasztalataikat, a tanulságokat, eredményeket, kihívásokat.

Az alkalmak hossza: 2 óra
Kezdés: 19.00
Az ÖkoMűhely vezetői: Pestovics Ágnes és Domaniczky Orsolya

részletek: jelentkezés: https://parbeszedhaza.hu/esemeny/aldott-legy-teremtesvedelmi-programsorozat

3. Európai Hulladékcsökkentési Hét

Az Európai Hulladékcsökkentési Hét 2019. november 16-24. között kerül megrendezésre egész Európában. Az idei év fókusztémája a környezettudatos szemléletformálás, az oktatás a hulladékkeletkezés megelőzése érdekében a „Nyisd ki a szemedet és csökkentsd a szemeted!” szlogennel.

 

Az ezek mentén formálódó helyi, közösségi innovatív ötletek regisztrálását 2019. november 8-ig várják a Hét honlapján (www.hulladekcsokkentesihet2019.hu).

Az így regisztrált ötletek megvalósítására kerül sor az Európai Hulladékcsökkentési Héten november 16-24 között egész Európában - így hazánkban is - azokat a kommunikációs eszközöket használva, amelyek a fenti honlapról letölthetőek. 

 

Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége

www.hulladekcsokkentesihet2019.hu

4. Mi legyen 2020-ban az Év vadvirága?

A 2020-as Év vadvirágát három tavaszi virágzású növényfaj közül lehet kiválasztani, melyek mindegyike ritka és védett hazánkban. Bár virágzásuk csak márciustól májusig tart, zöld részei mindhárom fajnak megfigyelhetők az év nagy részében:

Báránypirosító (Alkanna tinctoria)

Kövér daravirág (Draba lasiocarpa)

Májvirág (Hepatica nobilis)

A három növény közül a legtöbb szavazatot kapó lesz jövőre az Év vadvirága.
A szavazatok az Év vadvirága honlapján adhatók le december 10-ig:

https://evvadviraga.nhmus.hu/fajok_valasztasra_2020

Forrás: https://evvadviraga.nhmus.hu/

5. Mennyi élelmiszert pazarolunk?

Önkéntesek jelentkezését várja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), hogy kiderüljön, változott-e a magyar háztartásokban az élelmiszer-pazarlás mértéke. Az idén novemberben zajló felmérés elsődleges célja a 2016-os adatok frissítése.

Bővebben:https://portal.nebih.gov.hu/-/sejti-mennyi-elelmiszert-pazarol-most-grammra-pontosan-megtudhatja-

A kutatásról:https://portal.nebih.gov.hu/-/maradek-nelkul-program-kutatasi-eredmenyek-osszefoglalasa

Az érdeklődők jelentkezési szándékukat a maradeknelkulatnebih [dot] gov [dot] hu () e-mail címen jelezhetik.

 

6. Leendő séfek a Fenntartható Fejlődési Célokért

Az Élelmezési Világnap alkalmából jelentette meg a Felelős Gasztrohős Alapítvány a Séfek Kiáltványát. A séfektől séfeknek szóló akcióterv 8 pontban foglalja össze, hogy mit tehetnek azok, akik elkötelezettek egy fenntarthatóbb élelmezési rendszer elősegítése iránt.

Az eredetileg angol nyelven megjelent dokumentum 38 ország több mint 130 séfjének segítségével készült el. Olyan jó gyakorlatokat és javaslatokat mutat be, amelyek elősegíthetik az FFC elérését 2030-ra.

Az ENSZ tagállamai által 2015-ben egyhangúlag elfogadott Fenntartható Fejlődési Célok második pontja “az éhezés megszüntetése”, amely alcéljai között szerepel többek között a gyermekek számára elérhető biztonságos, tartalmas és elégséges táplálék biztosítása; az élelmiszer kistermelők mezőgazdasági termelékenységének és bevételének megduplázása; olyan fenntartható élelmiszertermelő rendszerek megteremtése, amelyek segítik a biodiverzitás megőrzését és a klímaváltozáshoz való alkalmazkodóképességet.

A kiadvány ingyenesen letölthető, és szabadon terjeszthető:

https://gasztrohos.hu/wp-content/uploads/2019/10/Sefek_Kialtvanya_Felelos_Gasztrohos_Alapitvany_web.pdf

Vagy innen elérhető: Séfek Kiáltványa (20 MB pdf.)

Élelmiszeripar, vendéglátás területen tanuló diákok, velük dolgozó pedagógusok számára is ajánlott a kiáltvány megismerése.

Forrás: Greenfo (https://greenfo.hu/kiadvanyok/sefek-a-fenntarthato-fejlodesi-celokert/)

 

7. Beretzk Péter Madártani Versenyre

Az MME Csongrád Megyei Helyi Csoportja online madártani versenyt hirdet általános és középiskolások részére.

Részletek

Miről szól a Beretzk Péter Madártani Verseny?

A Beretzk Péter emlékére elnevezett verseny 2019 szeptemberétől 2020. márciusig zajló online madárismereti vetélkedő, melyet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Csongrád Megyei Helyi Csoportja szervez. A versenyen résztvevő diákoknak a Magyarország élővilágával kapcsolatos, elsősorban a hazai madárfaunát érintő kérdéseket kell megválaszolniuk.

 Kik jelentkezhetnek?

A versenyfeladatok meghirdetése két korosztályban, Közép- és általános iskolás felsős (ötödik osztálytól) kategóriában történik. A versenyre az egész országból várjuk a diákok jelentkezését! Aki az elmúlt években már ért el helyezést - vagyis részt vehetett jutalomtáborban - is elindulhat, és megmérettetheti magát, ám az új indulókra való tekintettel őt díjazni nem fogjuk. 

Hogyan tudok csatlakozni?

Kövesd az MME honlapjának aloldalát (http://www.mme.hu/csongrad_megyei_helyi_csoport), illetve a csoportunk Facebook oldalát (http://www.facebook.com/mmecsongrad/), ahol szeptembertől minden hónap 15-én közzéteszünk egy 10 feladatból álló tesztsort. A megoldásokat elektronikusan a következő e-mail címre várjuk: palyazatatmme [dot] hu

Aki az első három feladatsorra küld megoldást legkésőbb 2019. december 31.-ig (ajánlott havonta, de lehet akár egyben a 3 feladatsorra válaszolni, a határidő betartása fontos!), azok a 2020-as év első három hónapjában emailben kapják a további feladatokat, tehát a verseny ez a része már nem nyilvános! 

Mit nyerhetek?

A verseny első 6-6 helyezettje (általános és középiskolás korosztályból) részt vehet az 3. Beretzk Péter Természettudományos Táborban. A szegedi Fehér-tavon, a Szalakóta Látogatóközpontban rendezett hatnapos (vasárnaptól péntekig) nyári tábor során a résztvevők megismerkedhetnek a Dél-Alföld egyik kiemelkedő vizes élőhelyével, betekintést nyerhetnek a terület élővilágát érintő tudományos kutatásokba, illetve megismerhetik e páratlan természeti értékek védelméért folytatott természetvédelmi tevékenységeket.

 

 

  „Forrás: 3. pont: Ökoiskola Hálózat Hírlevele, EKE OFI”. 

   

   

   

  Zöld hírek - 2019. október

  Zöld hírek 2019. október

  1. 1. Az új kompetenciaterület bemutatása: A fenntartható fejlődés pedagógiája képzés
  2. 2. Áldott légy - teremtésvédelmi programsorozat - ÖkoMűhely
  3. 3. Vigília folyóirat – tematikus száma
  4. 4. TreeDependent – Fákkal felelősen c. program
  5. 5. „Zöldszíves lelkülettel a Földünkért”, Tudományos, Művészeti és Pedagógiai Konferencia
  6. 6. Teremtés hete
  7. 7. Görögkatolikus Metropólia Zöldítsük vissza a földünket! című felhívása

   

  1. Az új kompetenciaterület bemutatása: A fenntartható fejlődés pedagógiája 5 órás tanártovábbképzés

  2019. november 14. csütörtök, 10.00 – 14.30 óra

  Helyszín: Katolikus Pedagógiai Intézet

  A képzés részletes programja: https://www.katped.hu/sites/default/files/kepzes/11_14_konyvtar_1.pdf

  tematikus rész: 12:15 - 13: 00    Az új kompetenciaterület bemutatása: a fenntartható fejlődés pedagógiája. Előadó: RÓNYAI TÜNDE 13:00 - 13:30    Az új kompetenciaterület könyvtárpedagógiai vonatkozásai.  Előadó: ÖRMÉNYINÉ FARKAS ANDREA könyvtárostanár, szaktanácsadó Újpesti Károlyi István Általános Iskola és Gimnázium 13:30 - 14: 15    Műhelymunka Vezeti: ÖRMÉNYINÉ FARKAS ANDREA

  Jelentkezés: https://www.katped.hu/konyvtarostanarok-szakmai-napja (a képzés eredetileg könyvtáros tanárok számára meghirdetett, de várunk minden érdeklődő kollégát a katolikus iskolákból)

   

  2. Áldott légy - teremtésvédelmi programsorozat – ÖkoMűhely – Intézmények, közösségek képviselőinek

  A hat részből álló programsorozat intézmények, közösségek képviselőinek szól, akik vállalják, hogy saját intézményükben lennének a „változás ügynökei”: saját közösségükben kezdeményeznek és onnan másokat bevonva részt vesznek a cselekvési lehetőségek kidolgozásában és megvalósításában.

  Az alkalmak témái:
  1. Közösségeink, közösségi tanulás, közösségi cselekvés – október 17.
  2. Erőforrásaink: víz és energia – november 21.
  3. Hulladékunk, fogyasztásunk – december 12.
  4. Ételeink – február 20.
  5. Vegyszereink – március 19.
  6. Gazdaságunk – április 23.

  Egy-egy alkalommal  interaktívan dolgozzuk fel a témákat. Az információmegosztás mellett fontos szerepet kap a tapasztalatcsere, a közös ötletelés. Egy-egy témához kapcsolódóan hívjuk a résztvevőket arra is, hogy saját közösségeikbe, intézményeikbe visszatérve konkrét cselekvéseket, kezdeményezéseket valósítsanak meg, melyekkel kapcsolatban az ÖkoMűhely következő alkalmain megoszthatják aktuális tapasztalataikat, a tanulságokat, eredményeket, kihívásokat.

  Az alkalmak hossza: 2 óra
  Kezdés: 19.00
  Az ÖkoMűhely vezetői: Pestovics Ágnes és Domaniczky Orsolya

  részletek: jelentkezés: https://parbeszedhaza.hu/esemeny/aldott-legy-teremtesvedelmi-programsorozat

  3. Vigília tematikus folyóirat

  A Vigilia ez évi tizedik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

  „A napi információk áradata a politikai események, a több-kevesebb áldozatot követelő véres konfliktusok, a természeti katasztrófák és a tömegbalesetek híreit zúdítja ránk. Egyre gyakrabban érkeznek azonban riasztó jelentések a Földet s vele az emberiséget fenyegető ökológiai válságról. A tudományos elemzések fogadtatása nagyon különböző. Vannak, akik még mindig kétségbe vonják a nyilvánvaló tényeket is, vannak, akik a katasztrófahírekhez edzett közönnyel veszik tudomásul azokat. De szaporodnak a pozitív események is, a helyi akcióktól a nemzetközi kezdeményezésekig, konferenciákig, határozatokig. Ide sorolhatjuk az egyházi megmozdulásokat is, zárva a sort Ferenc pápa teremtésvédelmi enciklikájával” – írja Lukács László főszerkesztő A teremtés ünnepe című vezércikkében a szeptember 29. és október 6. között ünnepelt Teremtés hete alkalmából.

  A Ferenc, a dél-amerikai pápa című tematikus összeállításban Török Csaba: Ferenc pápa a mérlegen?, Koronkai Zoltán: Ferenc pápa és a megkülönböztetés az ignáci hagyomány fényében, valamint André-Marie Jerumanis: A személy az isteni dicsőség vonzásában tanulmányát olvashatjuk. A témához kapcsolódik A Vigilia beszélgetése rovatban Gájer László interjúja Michael August Blume apostoli nunciussal.

  A folyóirat szépirodalmi részében Lackfi János, Izsó Zita és Tarjáni Imre versei, Patak Márta novellája, Halmai Tamás: Károlyi Amy három verséről és Burján Ágnes: Rilke és Pilinszky arcképversei című tanulmánya szerepel. A Napjaink rovatban Mezey Katalin: A rejtőzködő költő című írásával köszönti Kalász Mártont 85. születésnapján.

  Az Egyház a világban rovat Görföl Tibor: „Nem vétkeztem a világosság ellen”. John Henry Newman, az újkor egyházatyája, az Emlékezet és kiengesztelődés rovat pedig Gál Péter: Esterházy János életáldozata. Vázlat a vértanúság teológiájához című írását közli.

  A Kritika rovatban Szabó P. Katalin elemzi Mezey Katalin: Régi napok rendje című elbeszéléskötetét, Kipke Ágnes pedig Iancu Laura: András érkezésére című verseskötetét ismerteti.

  A Szemle rovatban Andrea Riccardi (szerk.): Ferenc pápa és az ő ideje. A kereszténység Jorge Mario Bergoglio idején; A megtört ostya és a megtört ember. Elmer István beszélgetése Varga László kaposvári megyéspüspökkel; Baán Izsák: Csendhez szokott szív. Tíz szó a benedeki hagyományból; Thomas Keating: A világ szíve. Bevezetés a kontemplatív kereszténységbe; Németh Gábor: Bioetikai vázlatok. Bioetika és más életerkölcsi

  https://www.magyarkurir.hu/hirek/megjelent-vigilia-oktoberi-szama-100431

  4. TreeDependent – Fákkal felelősen c. program

  A "TreeDependent – Fákkal felelősen" program keretében a GreenDependent Intézet befogadó intézményeket (így többek között iskolákat, óvodákat) keres, amelyek szívesen ültetnének kertjükbe őshonos gyümölcsfákat. A kiosztásra kerülő őshonos (különböző táj- és történelmi fajtájú) gyümölcsfák egy fajtamegőrzéssel foglalkozó „tündérkertből” származnak, beszerzési költségeiket a GreenDependent megrendelői (magánszemélyek, cégek, egyéb szervezetek) fizetik karbonsemlegesítési szolgáltatás részeként (erről bővebben: http://intezet.greendependent.org/hu/node/478).

  A fákat befogadó intézményektől a GreenDependent anyagi ellenszolgáltatást nem kér, az ő feladatuk a fák átvétele, elszállítása, elültetése, gondozása, illetve ennek dokumentálása.

  A befogadók közé ennek az űrlapnak a kitöltésével lehet jelentkezni:

  https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdKRK_CbxGHtnkIWjSCqRDtxo-MeOjLwP70eHONisJ8hSZPQw/viewform

  Bővebb információ: Horváth Gergely Tel: +36-20-334-2889

  Email: gergoatgreendependent [dot] org  Web: www.intezet.greendependent.org

  5. „Zöldszíves lelkülettel a Földünkért”, Tudományos, Művészeti és Pedagógiai Konferencia

  Bajban van a bolygónk! A 30 éves Zöld Szív ITM konferenciát szervez a klímaváltozásról a tudomány és a művészet szemszögéből.

  A klímaváltozás az ember bűne, vagy természetes folyamat? Mit tudunk tenni a folyamat fékezéséért és a hozzá való alkalmazkodás érdekében? Ezeket a kérdéseket neves tudósok és művészek járják körül.

  Helyszín: Pomázi Művelődési Ház és Könyvtár (2013 Pomáz, Huszár u. 2.)

  Időpont: 2019. október 19.

  10:00 – 10:15 Megnyitó, ének, zene, köszöntő (Orgoványi Anikó, Victor András)

  10:15 – 10:20 Vers (Faludy György: Tanuld meg ezt a versemet - Balázs László Gábor)

  10:20 – 10:50 Orgoványi Anikó: Bajban a bolygónk – a művészet szemével

  10:50 – 11:50 Vida Gábor akadémikus: Bajban a bolygónk – a tudomány szemével          

  11:50 – 12:30 Weidinger Tamás meteorológus: Víz a légkörben                            

  12:30 – 13:30 Ebédszünet                              -                                                       -

  13:30 – 13:40 Vers (Szabó Lőrinc: A bolond igazsága - Balázs László Gábor)

  Közreműködik: Hegedűs Dániel

  13:40 – 14:30 Juhász Árpád: Gleccserek, a Föld hőmérői                                     

  14:30 – 15:00 Jantnerné Oláh Ilona: Szemléletformálás a Zöld Szív 10 pontja alapján       

  15:00 – 15:15 Kávészünet, ének-zene           -

  15:15 – 16:00 Victor András: Zöldszíves lélek: értelem, érzelem, hit egysége       

  16:00 Zárás                                                    

  Étel, ital és kávé a művelődési ház büféjében vásárolható.

  Kapcsolat: Tel: 06-26-0785-593

  Bővebb információ, jelentkezés: orgovanyi [dot] anikoatgmail [dot] com

   

  5. Teremtés hete – hírei

  A magyar egyházak minden évben október első hetében tartják a közös ökumenikus megemlékezést a teremtés iránti keresztény felelősségről. Idén a Teremtés hete szeptember 29. és október 6. közé esett. Mottója: a Hála és felelősség volt

  Bővebben hírek: http://teremtesunnepe.hu/?q=node/5025

  Segédanyag letölthető: http://teremtesunnepe.hu/sites/default/files/teremtes_hete_2019_szines_vegleges.pdf

  Forrás: Naphimnusz Egyesület (http://www.teremtesvedelem.hu/)

  6. Naphimnusz egyesület – Teremetésvédelmi Kalendárium októberi száma

  https://www.magyarkurir.hu/hirek/teremtesvedelmi-kalendarium-teremtes-hete

  A Naphimnusz Teremtésvédelmi Egyesülettel együttműködésben „teremtésvédelmi kalendáriummal” jelentkezünk, kéthetente azonos időben. Ma a jövő történelemkönyvébe lapozunk bele.

  Az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) I. és II. munkacsoportjának közös ülésén szeptember 24-én Monacóban elfogadták Az óceán és a krioszféra (jégtakaró) a változó éghajlatban című jelentést. Miközben a világ New Yorkra, az ENSZ-ben zajló klímacsúcsra figyelt, az IPCC elfogadott tehát egy újabb átfogó, több mint ezer oldalas jelentést. E jelentések terjedelmére való tekintettel mindig készül egy összefoglaló is a döntéshozók számára. Ez esetben ez is több mint negyven oldalas. Az összefoglaló rövid állításokat tartalmaz, illetve az állításokhoz tartozó rövid magyarázatokat, legfontosabb tényeket és adatokat.

  Három nagy csoportra osztották az állításokat: a) megfigyelt változások és hatások, b) előre jelzett változások, c) kihívások. Az állítások, a maguk tudományos korrektségében, a melegedő éghajlattal kapcsolatos tényekről és várható változásokról dermesztő üzeneteket hordoznak. Ezekből most csak néhányat válogatok, de biztos vagyok benne, hogy egy későbbi alkalommal érdemes lesz a teljes állításcsomagra kitérni.

  Amit biztosan tudunk az az, hogy az elmúlt évtizedekben a globális felmelegedés a jégtakaró nagy arányú csökkenéséhez vezetett: mind a tengeri jégtáblákat, mind a szárazföldi jégborítást tekintve. A hótakaró kiterjedtsége is csökkent, és megnőtt az állandóan fagyott területek (permafroszt) átlagos hőmérséklete. Mára már bizonyított, hogy a globális óceán 1970 óta változatlanul melegszik, az éghajlati rendszer melegedéséből származó hőmennyiség 90%-át veszi fel. 1993 óta az óceánok felmelegedésének üteme több mint kétszeresére nőtt. Az óceáni-tengeri hőhullámok gyakorisága 1982 óta megduplázódott, és intenzitásuk növekszik. Az egyre több szén-dioxid elnyelésével az óceán felszíni savasodása felgyorsult. A tengerek oxigéntartalma a felső 1000 méteres rétegben csökkent. A globális, átlagos tengerszint emelkedik, és ez a folyamat az utóbbi évtizedekben gyorsulást mutat, leginkább a grönlandi és az antarktiszi jégmezők olvadásából származó vízmennyiség és a hőtágulás miatt. Emelkedett a trópusi ciklonok előfordulásának a gyakorisága és ereje, valamint a hozzájuk csatlakozó esőzések nagysága. Amire számíthatunk: felgyorsul a jégtakaró csökkenése, tovább emelkedik a tengervíz hőmérséklete és az ebből adódó extrém éghajlati és időjárási események erőssége, gyakorisága nő. További tengeri savasodás és oxigéncsökkenés várható.

  Az állítások kitérnek a biológiai sokféleség degradációjára, a szárazföldi jégtakaró csökkenésének az elérhető édesvízkészletekre való negatív hatására (ideértve az öntözött területeket), a tengerből származó élelmiszerek mennyiségének rendkívüli csökkenésére. A hatások nemcsak az óceánokhoz, tengerekhez közel eső népességeket, hanem minden éghajlati övben élő társadalmat érintenek, különböző intenzitással és veszélyekkel.

  Súlyos állítások, amelyek egy rendkívül robosztus tudományos elemző munka eredményei, azaz kétségkívül nehezen vitathatók. Szikár állítások, mintha csak egy jövőbeli történelemtankönyv rövid krónikáját olvasnánk.

  A magyarországi tapasztalatokat tekintve azt már biztosan tudjuk, hogy a Kárpát-medence az átlagosnál jobban melegedő régiókhoz sorolható.

  A mérések azt mutatják, hogy az 1900 óta tapasztalt országos évi középhőmérséklet emelkedése valamivel több mint 1,2°C, ami jelentősen meghaladja a globális változás mértékét, ami nagyjából 0,9°C. A csapadék éven belüli eloszlása megváltozott. Kevesebb napon hullik csapadék, és ezzel együtt nőtt az aszályhajlam. A heves viharok száma és intenzitása nőtt.

  A teremtés hete van (szeptember 29. – október 6.). Az Ökumenikus Teremtésvédelmi Munkacsoport által készített idei teremtés heti füzet tematikája a „hála és felelősség”. Van mit tenni, de van egy rendíthetetlen támaszunk: Jézus! Teendőinket, Őreá nézve, a hála és a felelősségérzés keretezze be.

  7.  A Görögkatolikus Metropólia Zöldítsük vissza a földünket! című felhívása: szeptember 1-jén a teremtésvédelem érdekében elindított imanapon adtak közre.

  részletes felhívás és hír: https://www.magyarkurir.hu/hirek/zolditsuk-vissza-foldunket-kozos-faultetesre-hiv-gorogkatolikus-metropolia

  Isten a kert közepébe helyezte az embert, hogy művelje és őrizze azt. Ma már kétségtelen jelei mutatkoznak annak, hogy nem csak hogy nem őriztük meg a ránk bízott földet, de műveletlenül is bántunk vele, s ahelyett, hogy műveltük volna, kizsákmányoltuk. Tönkretettük az Istentől kapott e gyönyörű ajándékunkat. Egyre többen mondják, hogy ez már helyrehozhatatlan, a folyamat visszafordíthatatlan. Sajnos nem kizárt, hogy ebben a tudósoknak igazuk van, de abban is hiszünk, hogy a mindenható Teremtő világában minden helyrehozható. Nekünk tehát mindent meg kell tennünk azért, hogy ezen a téren is a Teremtő munkatársaivá legyünk.

  Segítsünk a földnek újra visszanyerni Istentől kapott szép arcát!

  Százféle módon tehetjük ezt, itt, most csak egyet javaslunk:

  Ültessünk fát!

  Minden magyar görögkatolikus család és egyén ültessen egy-egy fát! Vagy akár többet is! Ez a görögkatolikus faültetés most október 1-jén, az Istenszülő oltalma ünnepén kezdődik és egészen jövő év mennybemenetel ünnepéig (május 21.) tart. Ma, a teremtésvédelem napján elhatározzuk, hogy annyi fát ültetünk, amennyit csak tudunk. Talán még eggyel többet is.

  Szeretnénk aztán össze is gyűjteni ezeket a fákat – persze, csak virtuálisan. Október 1-jén indul a zöldítés. Mindenkit arra kérünk, buzdítunk valójában nem csak a görögkatolikusokat, hanem minden jó szándékú embertársunkat –, hogy saját környezetében, háza előtt, udvarában, kertjében, ahol csak lehetősége van, ültessen el egy fát (vagy többet). Majd, ha már elültette, jelezze nekünk a faultetesathd [dot] gorogkatolikus [dot] hu címen! Csak a települést kell megjelölni. Ezzel a jelzéssel megjelenik egy fa a honlapunkon látható, egyre zöldülő Magyarország térképünkön is. Ha több jelenik meg egy faluban, városban, akkor csak dúsul az a hely. Zöldítsük be minél jobban ezt a játéktérképet, de ennek eredményeképpen a valóságban is annál zöldebb, annál élőbb, annál frissebb lesz újra az országunk. A tenger cseppekből áll össze, az erdő egy-egy fából, földünk megmentése a jó szándékú emberek egy-egy cselekedete nyomán.

  Egyenként kevesek vagyunk, együtt azonban az egész földet megmenthetjük. Persze, csak Isten segítségével. Kérjük tehát az ő áldását e jóra törekvésünkre! Aki pedig még vagy már nem tud fát ültetni, az mondjon el egy imát értünk, faültető testvéreiért!

   

   „Forrás: 4- 5 pont: Ökoiskola Hálózat Hírlevele, EKE OFI”. 

    

    

    

   Zöld hírek - 2019. szeptember

   Zöld hírek 2019.szeptember

   1. 1. Educatio Si’ – 2019 júniusi katolikus iskolák világkongresszusának teremtésvédelem témakörében megjelent szakmai anyagai már elérhetők
   2. 2. Teremtés hete szeptember 29. - október 4. között
   3. 3. A Világ Legnagyobb Tanórája 2019.
   4. 4. Teremtésvédelmi kalendárium – Álom a diófa alatt / Naphimnusz Teremtésvédelmi Egyesület
   5. 5. Szeptemberi és októberi zöld napok dátumai
   6. 6. Országos Környezeti Nevelési Konferencia, 2019.
   7. 7. 2019-2020. évi BISEL országos verseny
   8. 8. Versenykiírás: XXII. Bókay Árpád Országos Biológiaverseny
   9. 9. „Zöldszíves lelkülettel a Földünkért”, Tudományos és Művészeti Konferencia
   10. 10. A Világ Legnagyobb Tanórája 2019. pályázatok
   11. 11. Klímaváltozás és pedagógiai kihívások – pedagógus-továbbképzés
   12. 12. „Szerintem… fiatalok egy zöldebb jövőért!”c. pályázat
   13. 13. Észkerék-forgató - VII. Tanárok napja a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban
   14. 14. „Nem kell zacskó, köszönöm!”
   15. 15. Erdők hete: A XXIII. Erdők Hete rendezvénysorozat időpontja: 2019. szeptember 30. - október 06.

    

   1.  Educatio Si – 2019 júniusi katolikus iskolák világkongresszusának szakmai anyagai a teremtésvédelem témakörében angol, francia és spanyol nyelven már elérhetők

   2019.06.04-8. között New Yorkban került megrendezésre Educatio Si’ címmel 80 ország részvételével a Katolikus Oktatás Világkongresszusa, amint a Laudato Si’ teremtésvédelmi enciklika inspirált.

   A szervezők (OIEC) a kongresszus szakmai anyagát periodika szerű újság formájában jelentetik meg. A folyóirat jelenleg online három nyelven érhető el:

   angol; francia; spanyol

   2. A Teremtés hetét idén szeptember 29. és október 6. között ünnepeljük.

   A hét segédanyagai a Hála és felelősség témában letölthetők

   3. A Világ Legnagyobb Tanórája 2019. - immár ötödik alkalommal megrendezésre kerülő nemzetközi programsorozat időpontja 2019. szeptember 30. – október 4. között

   részletek és regisztráció a rendezvény honlapján: https://www.avilaglegnagyobbtanoraja.hu/

   4. Teremtésvédelmi kalendárium – Álom a diófa alatt / Naphimnusz Teremtésvédelmi Egyesület kiadásában

   Ha a teremtett világ csodálatos gazdagságát szemlélve engedjük lelkünkben a hála és a megajándékozottság érzését megszületni, részvéttel átérezni a gépektől, vegyszerektől meggyötört Föld szenvedését, akkor döntéseinket is a tevékeny szeretet fogja vezérelni. Ahogy Ferenc pápa biztat: „A bolygóért való küzdelmeink és aggódásunk ne vegyék el tőlünk reménységünk örömét!”

   teljes cikk itt olvasható

   5. Szeptember és októberi zöld napok dátumai:

   Szeptember       1.                                 A teremtés napja

   Szeptember       16.                               Az Ózonpajzs megőrzésének nemzetközi napja

   Szeptember       3.  szombat                 Takarítási világnap

   Szeptember       22.                                Európai autómentes nap

   Szeptember       23.                               Nemzetközi hulladékgyűjtő nap

   Szeptember       26.                               A tiszta hegyek napja

   Október             4.                                 Az állatok világnapja

   Október             4-10                            A világűr hete

   Október             14.                               A természeti katasztrófák megelőzésének világnapja

   Október             16.                               Élelmezési világnap

   Október             17.                               A szegénység elleni küzdelem világnapja

   Október             21.                               Földünkért világnap

    

   6. Országos Környezeti Nevelési Konferencia, 2019

   A Magyar Környezeti Nevelési Egyesület 2019. szeptember 28-án, 10:00-16:00 között konferenciát szervez a „Nemzeti Környezeti Nevelési Stratégia – Alapvetés” megújítására Budapesten, a TIT Stúdióban (1113 Zsombolyai u. 6.).

   Jelenleg közel 40 szakmai szervezet több mint 60 szerzője és lektora dolgozik az Alapvetésen.

   Az NKNS a környezeti nevelők, a természettudósok, a természetvédők mellett több ágazat (oktatás, művelődés, gazdaság, nemzetközi kapcsolatok, jog, hulladékgazdálkodás, agrár, klímavédelem, energiaügy, egészségügy, vidékfejlesztés stb.) hivatali és üzleti szereplői számára is fontos forrás. Nemzetközileg is felmutatható siker, és különleges közösségi és civil folyamat eredménye. A konferencia résztvevői szakmai javaslataikkal hozzájárulnak a megújított Alapvetés véglegesítéséhez, a 4. kiadás megjelenéséhez.

   A konferenciára a következő regisztrációs linken lehet még jelentkezni:

   http://mkne.hu/nkns_2019.php

   Az Országos Környezeti Nevelési Konferencia az Agrárminisztérium Zöld Forrás, 2019 forrásból, valamint szakmai szervezetek és egyéni adományozók támogatásával valósul meg.

   Számítunk az ökoiskola pedagógusok részvételére is!

    

   Szervező: MKNE (mkne.hu)

   További információ: mkneatmkne [dot] hu, +36-1-321-4796

    

   7. 2019-2020. évi BISEL országos verseny - VERSENYFELHÍVÁS

   Álompatak – patakunk, mint ideális élőhely

   Az Agrárminisztérium BISEL – Gumicsizmás természetvédelem programja keretében országos versenyt hirdet „Álompatak – patakunk, mint ideális élőhely” címmel 
   általános iskolák, szakképző iskolák és gimnáziumok 7-12. évfolyamos tanulói számára 
   két korcsoportban (7-9. és 10-12. évfolyam). A versenyre 4 fős csapatok jelentkezését várjuk.

   A verseny célja: A felszíni áramló vizek BISEL módszerrel történő monitorozása, az élményszerű feladatokon keresztül a víz és környezetének védelme iránti elköteleződés erősítése, az ökológiai összefüggések felismerése.

   A verseny felépítése: a verseny három fordulóból és egy országos döntőből áll.

   http://bisel.hu/verseny oldalon megjelenő feladatok megoldásait online kell benyújtani az egyes fordulóknál meghatározott módon, a feltüntetett határidőig.

   A versenyre való jelentkezés módja:

   1. amennyiben az iskola korábban még nem vett részt a BISEL programban, először regisztrálnia szükséges a BISEL honlapon a https://bisel.hu/user/registration?url=/ linken 
    (a már regisztrált iskolák listája a https://bisel.hu/resztvevok címen tekinthető meg);
   2. versenyre az első forduló (elméleti feladatsor) megoldásának beküldésével lehet jelentkezni.

   1. forduló:

   Egy szabályos BISEL terepi vizsgálat elvégzése kibővített élőhely vizsgálattal valamint az elméleti feladatsor megoldása (online kitölthető feladatlappal).

   Kapcsolódó programokkal (pataknap, tanóra a patakról, kreatív foglalkozások kisebbeknek stb.), illetve döntéshozók és szakértők (önkormányzat, vízügyi igazgatóság, kutatók) bevonásával pluszpontokat lehet szerezni.

   A vizsgálat és a feladatlap kitöltése a verseny meghirdetésétől kezdve bármikor elvégezhető.

   Beküldési határidő: 2019. november 10. 

   2. forduló:

   Kreatív feladat: max. 3 perces videó készítése az „Álompatak – patakunk, mint ideális élőhely” témában és a film feltöltése a BISEL honlapra. A videó készítése a felhívás megjelenésétől megkezdhető.

   Beküldési határidő: 2020. január 20. 

   3. forduló:

   Poszter készítése a vizsgált patak és környéke fejlesztési lehetőségeinek bemutatására (A1 méretben – 594x841 mm -, szabadon választott technikával). A poszter a videóval párhuzamosan is készíthető. A poszter pdf változatát vagy a poszterről készült fényképet kell a BISEL honlapra feltölteni.

   Beküldési határidő: 2020. február 1.

   Döntő

   A három forduló összesített eredménye alapján a két korcsoportban a legmagasabb pontszámot elérő 10-10 csapat jut a döntőbe. A csapatok nem az összesített pontszámot viszik tovább a döntőbe, hanem a helyezésüknek megfelelő pontszámot (az 1. helyezett 20 pontot, a 2. helyezett 18 pontot stb.).

   A döntő várhatóan 2020. március 20-án a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban kerül megrendezésre, ahol a csapatoknak egy 5-8 perces prezentációban kell bemutatniuk az elkészített filmet és a posztert. A prezentációt a zsűri pontozza, a poszterekre a csapatok és a tanárok szavaznak (minden csapat szavazhat az általa 1.-3. helyezésre javasolt poszterre).

   A korábbi versenyektől eltérően, a BISEL vizsgálat kiegészül:

   • a megfigyelés nem korlátozódik a makro-gerinctelenekre, hanem a gerincesekre - kétéltűek, hüllők, madarak, emlősök – és a növényekre is kiterjed, bemutatva, hogyan befolyásolja az életüket az élővíz minősége és mennyisége, illetve az emberi hatások;
   • sokféleség a vizsgálat tárgya, a patak és közvetlen környezete botanikai, zoológiai vizsgálata (nem a fajok pontos meghatározása a cél, hanem hogy hányféle faj figyelhető meg, melyek a jellemző/megkülönböztető bélyegek, a megfigyelt fajok pontos leírása).

   Ösztönözzük az iskolák közötti együttműködést, illetve a korábban vizsgált vízfolyás vizsgálatának folytatását, a vizsgálati eredmények időbeli változásának bemutatását. A csapatok több vízfolyást, vagy egy vízfolyás több szakaszát is vizsgálhatják és összevethetik az eredményeket.

   Korcsoportonként az első három helyezett munkáját díjazzuk a döntő napján, és lehetőség van különdíjak odaítélésére is.

   Jutalmazás:

   • Nemzeti Parkba szóló belépő és részvétel egy nemzeti parki programon
   • Tárgy- és könyvjutalmak

    A fordulónkénti feladatok, további részletek a versenyről, valamint a pontos versenyszabályzat a http://bisel.hu/verseny oldalon jelennek meg.

   A versenyfelhívással, vagy a BISEL programmal kapcsolatos kérdését a bisel [dot] fmatgmail [dot] com címre küldheti el.

    

   8. Versenykiírás XXII. Bókay Árpád Országos Biológiaverseny

   A Kerek Világ Alapítvány (Budapest XVIII. Kerületi Bókay Árpád Általános Iskola) Országos Biológiaversenyt hirdet.

   A verseny célja:

   a természetet szerető, értő gyerekek további ismeretszerzésre ösztönzése, tehetséggondozás.

   A versenyünkkel huszonkettedik éve kívánunk tisztelegni névadónk: dr. Bókay Árpád orvosprofesszor tudományos- és emberi nagysága előtt.

   A versenyt 5 -6. és 7 -8. osztályban indítjuk. (A versenyen a 6 és 8 osztályos gimnáziumok aktuális évfolyamán tanulók is indulhatnak!)

   A verseny benevezési feltétele: pályamunka készítése.

   A pályamunka témája 7-8 . osztá ly : Világraszóló orvosi felfedezések

   Bizonyára többször jártatok már orvosnál, fogorvosnál, ahol természetes, hogy különböző műszerek, gyógyszerek segítik a betegségek felfedezését és a gyógyítást. De vajon hogyan, mikor, és kiknek a nevéhez fűződnek ezek a felfedezések?

   Milyen események, körülmények játszottak közre a létrejöttüknél?

   Pl. mi az a vastüdő, az EKG, a védőoltás, az endoszkóp, és valóban van művér?

   Vajon mi is a gumikesztyű története, vagy mit tud a lézersebészet?

   A pályázatban írhattok egy, vagy akár több felfedezésről, annak jelentőségéről!

   A pályamunka témájához kapcsolódva, annak feldolgozásaként készítsetek érdekes rejtvényt, társasjátékot, makettet, lapbookot stb.

   A pályamunka terjedelme max. 5 gépelt oldal + a mellékletek.

   Értékelés:          Pályamunka: 70 pont

   Rejtvény: 30 pont

   A pályamunka témája, 5-6. osztály : Árokparti patika

   Nem is gondolnánk, hogy a kertben, úton-útfélen, árokpartok mellett valóságos patikát nyitnak a sokak által csak gazoknak nevezett növények.

   Ismerkedjünk a gyógyító növények titkaival, amelyek értő kezekben csodás hatásúak, de a hozzá nem értőknek sok veszélyt rejtenek.

   Pályamunkáitokban mutassátok be a leggyakoribb hazai gyógynövényeket (élőhely, testfelépítés, felismerhetőség, otthoni, vagy gyógyszergyári felhasználás)!

   Bemutathattok egy, vagy akár több növényt is.         

   Pályamunkáitok témájához kapcsolódva, annak feldolgozásaként készítsetek érdekes rejtvényt, társasjátékot, makettet, lapbookot, stb.

   A pályamunka terjedelme max. 4 gépelt oldal + a mellékletek.

   Értékelés:          Pályamunka: 70 pont

   Rejtvény: 30 pont

   Bekü l dési hatá ridő:

   (postára adás végső dátuma)  

   2020. január 13.

   Nevezési díj: 1500 Ft/fő, amelyet iskolánk alapítványa, a

   Kerek Világ Alapítvány 11718000-20329701 számlaszámára kérjük utalni, vagy

   Kerek Világ Alapítvány 1181 Budapest, Wlassics Gyula utca 69. címre rózsaszínű postautalványon befizetni.

   Az utalásnál és a befizetési csekknél is kérjük feltüntetni: Bókay Árpád Országos Biológiaverseny.

   A befizetési bizonylat másolatát a pályamunkákhoz mellékelni szíveskedjenek!

   A pályamunkákat Bókay Árpád Országos Biológia Verseny

   1181 Budapest, Wlassics Gyula u. 69. címre várjuk.

   A pályamunkák beérkezése után két komplex feladatsort kell otthon megoldani, amelyekben kísérletek és megfigyelések is szerepelnek.

   Értékelés: 100 –100 pont

   Határidők:

   Pályamunkák beküldési határideje: 2 020. január 13.

   I. feladatsor (feladatlap) internetes megjelenése:                           2020. január 15.

   • (feladatlap) beküldési határideje:                            2020. február 07.

    

   • (feladatlap) internetes megjelenése:                       2020. február 08.
   • (feladatlap) beküldési határideje:                           2020. március 05. A feladatlapok, megoldólapok a www.biologiaverseny.hu honlapról letölthetők.

   DÖNTŐ: 2020. április 24-én a Bókay Árpád Általános Iskolában, ahol az összesített eredmények alapján a legtöbb pontot elért 20 - 20 tanuló méri össze tudását előre megadott tematika alapján.

   Jutalmazás

   1. helyezettek - tablet
   2. helyezettek – távcső
   3. helyezettek –tárgyjutalom

   Valamennyi résztvevő emléklapot kap, külön díjazzuk a legjobb pályamunkákat, legeredményesebb iskolát.

   További felvilágosítás: Krakkerné Berki Hajnalka (06-1 /29148 36)

   Bővebb információ: http://www.biologiaverseny.hu/

    

   9. „Zöldszíves lelkülettel a Földünkért”, Tudományos és Művészeti Konferencia

   30 éves a Zöld Szív!

   Helyszín: Pomázi Művelődési Ház és Könyvtár (2013 Pomáz, Huszár u. 2.)

   Időpont: 2019. október 19.

   10:00 – 10:15 Megnyitó, ének, zene, köszöntő (Orgoványi Anikó, Victor András)

   10:15 – 10:20 Vers (Faludy György: Tanuld meg ezt a versemet - Balázs László Gábor)

   10:20 – 10:50 Orgoványi Anikó: Bajban a bolygónk – a művészet szemével

   10:50 – 11:50 Vida Gábor akadémikus: Bajban a bolygónk – a tudomány szemével          

   11:50 – 12:30 Weidinger Tamás meteorológus: Víz a légkörben                            

   12:30 – 13:30 Ebédszünet                              -                                                       -

   13:30 – 13:40 Vers (Szabó Lőrinc: A bolond igazsága - Balázs László Gábor)

   Közreműködik: Hegedűs Dániel

   13:40 – 14:30 Juhász Árpád: Gleccserek, a Föld hőmérői                                     

   14:30 – 15:00 Jantnerné Oláh Ilona: Szemléletformálás a Zöld Szív 10 pontja alapján       

   15:00 – 15:15 Kávészünet, ének-zene           -

   15:15 – 16:00 Victor András: Zöldszíves lélek: értelem, érzelem, hit egysége       

   16:00 Zárás                                                    

   Étel, ital és kávé a művelődési ház büféjében vásárolható.

   Kapcsolat: Tel: 06-26-0785-593

   Bővebb információ, jelentkezés: orgovanyi [dot] anikoatgmail [dot] com

    

   10. A Világ Legnagyobb Tanórája 2019. pályázatok

   A 2019. évi kezdeményezéshez kapcsolódva a tanóra megtartása mellett a Világ Legnagyobb Tanórája témáit továbbgondolva, a biodiverzitás témakörében és az október 4-én megrendezésre kerülő Állatok Világnapjához kapcsolódóan országos pályázatokat hirdetünk meg 3 korosztály (általános iskola alsó tagozat és felső tagozat, középiskola) számára: https://www.avilaglegnagyobbtanoraja.hu/palyazatok/

   1. A VÉDD A VADONT! Természetvédelmi kampányfilm-készítő pályázatra a Világ Legnagyobb Tanórájára készült, a biodiverzitás témára kidolgozott ÓVD A TERMÉSZETET! óratervben előírt kampányfilm (2. interaktív foglalkozás) készítésével lehet pályázni. A kampányfilm témája: Mit lehet tenni a természet védelme és a 14. és 15. Globális Cél elérése érdekében? A legjobb pályaműveket benyújtó iskolai csoportok anyagi támogatásban részesülnek a kampányuk megvalósításához és a nyertes filmek megjelennek a honlapon.
   2. Az ÁLLJ KI AZ ÁLLATOKÉRT! Flashmob pályázat célja, felhívni az emberek figyelmét a biodiverzitás fontosságára és a veszélyeztetett állatok védelmére. A pályázatra az Állatok Világnapjához kapcsolódó flashmobbal lehet pályázni. A legjobb pályaműveket benyújtó iskolai csoportok anyagi támogatásban részesülnek és a nyertes flashmob filmek megjelennek a honlapon.
   3. Az ÉLET-FA pályázat célja, hogy a Világ Legnagyobb Tanóráján részt vevő osztályközösségek egy fához, mint élőhelyhez kapcsolódóan bemutassák az élővilág sokszínűségét. Az első három helyezett osztályközösséget természetvédelmi–szabadidős élményprogramokkal díjazzuk.

   A pályázatokon bármely magyarországi általános iskola és középfokú intézmény iskolai csoportja indulhat, akinek iskolája regisztrált a 2019. évi Világ Legnagyobb Tanórájára: https://www.avilaglegnagyobbtanoraja.hu/regisztracio.

   A pályázatok beadási határideje: 2019. október 31.

   Kapcsolat

   infoatavilaglegnagyobbtanoraja [dot] hu

   +36-30-590-20-85

    

   11. Klímaváltozás és pedagógiai kihívások – pedagógus-továbbképzés

   A Humusz Szövetség ingyenes 18 órás képzést indít általános iskolai (felső tagozat) és középiskolai tanárok, környezeti nevelők számára. A képzés célja, hogy felvértezzük a környezeti nevelőket a klímaváltozás okozta pedagógiai kihívásokkal szemben. 

   Célunk, hogy: 

   - áttekintést adjunk a globális környezeti összefüggésekről, 

   - a problémákra megoldásokat találjunk a résztvevők közös tudására alapozva, jó gyakorlatok megosztásával.

   - konkrét eszközöket, „muníciót” adjunk a környezeti nevelők számára ahhoz, hogy a diákok felé minél hatékonyabban tudják közvetíteni a problémát és az arra adható megoldásokat.

   - a képzés résztvevőinek szeretnénk a nevelő-pedagógia munka rekreációs megközelítését nyújtani, a meglévő erőforrásokat aktiválni, az egyéni és a közösségi motiváltságot növelni.

   Módszer:

   - A műhelyben a cselekedtető, élmény alapú pedagógiai megközelítést használjuk. 

   - A globális környezeti helyzettől indulva a saját tapasztalatok, érzelmek útján keresztül szeretnénk eljutni az általános és egyéni megoldásokhoz, kiutakhoz. 

   - A témákat olyan játékokkal, módszerekkel dolgozzuk fel, melyek a környezeti nevelési munkában (az általános és középiskolás korosztály számára) felhasználhatók.

   Tematika:

   1. Helyzetjelentés a Földről – A környezetvédelmi problémakör összefüggései 

   2. Meddig faljuk még?  - A túlfogyasztás ördögi köre

   3. A technológia majd mindent megold? – A technológia helye, szerepe, reklámok és egyéb csapdák 

   4. Hogyan csökkenthető a hulladéktermelés? - zero waste alapismeretek

   5. Helyünk az ökoszisztémában – Élet a természetben egy nagyváros közepén

   6. Pedagógiai kitekintés - Kit nevelünk ma és milyen módszerekkel?

   Projektfeladat

   A program fontos eleme az egyéni projektfeladat megvalósítása saját terepen. A projekthez ötleteket biztosítunk, de fontosnak tartjuk a helyi viszonyokhoz való alakítását. Olyan projektötleteket várunk megvalósítani, amik növelik az adott intézmény/csoport tudatosságát a fenntarthatóság területén.

   A projekt megvalósításának határideje a 2019/2020-as tanév vége.

   Jelentkezés:

   A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A résztvevők maximális létszáma 18 fő. A regisztrációs kérdőív kitöltése nem jelenti automatikusan a műhelysorozat résztvevőinek listájára való felkerülést.

   A szervezők a beérkezett regisztrációk alapján fenntartják a jogot a résztvevői lista összeállítására. Túljelentkezés esetén várólistát hozunk létre. 

   Regisztrációs kérdőív kitöltésének határideje: 2019. szeptember 24.

   Visszajelzést küldünk a jelentkezés sikerességéről legkésőbb szeptember 27-ig. 

   A 18 órás műhelysorozat (3x6 óra) 3 alkalomból áll. Előnyt élveznek azok a jelentkezők, akik vállalják mind a három alkalmon való részvételt.

   A műhelysorozat alkalmai és helyszínei:

   2019. október 12. szombat 9.00-16.00 Humusz Ház (1111 Budapest, Saru utca 11.)

   2019. október 19. szombat 9.00-16.00 Humusz Ház (1111 Budapest, Saru utca 11.)

   2019. október 20. vasárnap 9.00-16.00 Budai Sas-hegy TT (1112 Budapest, Tájék utca 26.)

   A műhelyfoglalkozások alatt ökofrankó büfét és szendvics ebédet biztosítunk.

   Jár-e kredit a képzésért?

   A műhelysorozat nem akkreditált képzés, viszont a 277/1997. (XII. 22.) Korm. rendelet értelmében a kötelezően megszerzendő 120 (kredit) óra továbbképzés legfeljebb huszonöt százaléka (azaz 30 óra) elszámolható. Jelen esetben - 18 órás képzésről lévén szó – 18 kredit számolható el. A beszámítás a munkáltató által történik. 

   A Humusz Szövetség, mint szervező, a résztvevők számára tanúsítványt állít ki a program végén. 

   A tanúsítvány megszerzésének feltétele a képzés egészén való részvétel, valamint egy egyéni projektfeladat megvalósítása a saját intézményben.

   További információk:

   Merza Péter oktatási programvezető - Humusz Szövetség

   peterathumusz [dot] hu, 06-1-3862648 (hétköznapokon 10.00-12.00)

   Pilinger Zsuzsanna környezeti nevelő, drámapedagógus  

   pilingerzsuzsaatgmail [dot] com, 06 70 6087792

    

   12. „Szerintem… fiatalok egy zöldebb jövőért!”c. pályázat

   Az APPLiA Magyarország Egyesülés pályázatot hirdet azon általános és középiskolás diákok részére   

   -          akiket érdekel környezetünk sorsa, bolygónk és az emberiség jövője,

   -          akik úgy látják, hogy mi, felnőttek rosszul csinálunk valamit és lehetne jobban, ezért képesek változtatni,

   -          és akik szeretnék ebbéli gondolataikat másokkal is megosztani és azt úgy kezdeni, hogy „Szerintem…”

   A  „Szerintem… fiatalok egy zöldebb jövőért!” címmel meghirdetett pályázatról bővebb információ: www.applia.hu

   A pályázatok beküldési határideje: 2019. október 6.

   Pályázati kiírás és a pályázati adatlap:  https://www.applia.hu/2019/09/06/szerintem-fiatalok-egy-zoldebb-jovoert/

    

   13. Észkerék-forgató - VII. Tanárok napja a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban

   „A világ csodái – felfedezések kora” - Magellán 500. évfordulója kapcsán

   2019. 10. 04. péntek, 15.00 – 20.00

   Az „Észkerék-forgató” napon a legősibb találmány, a KERÉK nyomába eredünk. Önállóan nyomozhatnak a csigás emelő, a fogaskerék, a fazekas korong vagy a szekér után. Kerékpárra pattanva „Malomkerék túrán” vehetnek részt, majd a kortárs „felfedezőktől” a speciális fejlesztés, a tehetséggondozás, és a természettudományok élménydús feldolgozásáról meríthetnek szakmai ötleteket.

   PROGRAM

   15.00-16.15    

   • regisztráció az INFÓ pultnál (a Vasútállomás épületében), majd önálló „keréknyomozás” a Nyomozati füzet iránymutatása szerint az Alföld és a Kisalföld tájegységben
   • regisztrációt követően „Malomkerék túra” Molnár József múzeumpedagógus „gördülékeny” vezetésével saját, vagy bérelt kerékpáron (kerékpárbérlés 600.-Ft /fő/nap, 16.00-kor leadandó) a Skanzen malmai között

   16.30  - 18.00

   Észkerék-forgató helyszínek előadásai 2 turnusban, cserével, előzetes regisztráció szerint

   Válasszon két témát az alábbi négy közül, melyeken egymást követően tud részt venni.

   16.30 -  17.10,            17.20 – 18.00

   18.00-20.00 a Csilléry Klára Oktató Központban, a „ringben” mind a négy helyszínről áttekintést kapnak a résztvevők, feltehetik kérdéseiket az előadóknak a kerek asztal mellett.

   Témák

   1. Tudja-e a jobb szem, mit csinál a bal kéz?

   Újfajta megvilágításba helyezi a nap „start up” programja a tehetséggondozást Dr. Mészáros Lukács mentor tanár és a kutató diákok példáján keresztül.

   Matányi Marianna és Kákonyi Marcell - orvostanhallgatók

   A 2019-ben Magyar Örökség Díjjal jutalmazott szentendrei Ferences Gimnázium volt diákjai. „Cervelox 2.0 - Avagy: „Tudja-e a jobb szem, mit csinál a bal kéz?” néven ismertté vált kutatásukkal 2018-ban, az akkor még középiskolás diákok első helyezést értek el a 27. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen. A versenyzők által kifejlesztett, eddig sehol nem alkalmazott módszer egyszerűsége, olcsósága és gyorsasága lehetővé tenné, hogy akár minden iskolába kerülő kisgyermeken elvégezhessenek egy tesztet, hogy megtudják, nem ajánlatos-e további, részletes vizsgálatokat végezni a két agyfélteke nem megfelelő együttműködésének felderítése és a mielőbbi segítségnyújtás érdekében."

   2.  Furfangos fejlesztés

   Kis Ildikó - gyermekvédelmi szakértő, szakvizsgázott gyógypedagógus, kézműves mester

   Több évtizedes tapasztalatára építve a tíz év feletti, felső tagozatos, illetve középiskolás speciális nevelési igényű tanulók fejlesztésére kidolgozott módszertanát mutatja be, amelyben a néprajzi alapismereteket alkalmazza a tíz fejlesztési területen.

   3. Fortélyos forgó játékok

   Vásárhelyi Tamás - tudománykommunikátor, biológus, főmuzeológus

   A 2013-ban elsőként Múzeumpedagógiai Életműdíjban részesült sokoldalú szakember, a Természettudományi Múzeum volt főigazgató-helyettese, a hazai múzeumpedagógiai szakma módszertani megújítását folyamatosan segítő alkotó ember is.  A Konok Tamás festőművésszel a Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galériában Tér-Mozgás-Játék címmel közösen rendezett kiállítása után most beavatja a pedagógusokat abba a titokba, hogy gyermekjátékokkal és játékos eszközökkel, hogyan lehet tudományos jelenségeket élményszerűen megtapasztalhatóvá tenni.

   4. Fifikus fizikai kísérletek

   Mészáros Péter - tudománynépszerűsítő fizikatanár

   A győri Krúdy Gyula Gimnázium fizika napjainak ötletgazdája, és elindítója, a Mobilis Látogató Központ volt alapító szakmai vezetője, a mosonmagyaróvári Futura Természettudományos Látogatóközpont egykori munkatársa. Jelenleg tehetséggondozással, tanárok továbbképzésével is foglalkozik. A győri Rómer Flóris Múzeum tulajdonában lévő Öveges József hagyaték feldolgozója és gondozójaként módszertani megoldásokkal és ötletekkel szolgál minden korosztályt tanító pedagógusnak Öveges professzor nyomdokain, látványos, interaktív előadásával.

    

   14. „Nem kell zacskó, köszönöm!”

   1. Táska varrása meglévő anyagból (ne terheljük a környezetet új anyag vásárlásával). Videós segítség: http://nemkellzacsko.hu/video/!

   2. Legyen rajta a nemkellzacsko.hu weboldal cím, ill. „néma üzenet” - hímezheted, írhatod, festheted…!

   3. Kerülj fel a térképre! Térkép és beküldő űrlap: http://nemkellzacsko.hu/terkep/!

   4. Mindig vidd magaddal - akkor is, ha nem készülsz vásárolni. A spontán vásárlásokkal vándorol haza a legtöbb műanyag szatyor.

   Forrás, bővebb információ:

   http://nemkellzacsko.hu/

   https://www.facebook.com/groups/nemkellzacsko/

   http://nemkellzacsko.hu/taska-keszitese/

    

   15.  A XXIII. Erdők Hete rendezvénysorozat időpontja: 2019. szeptember 30. - október 06.

   Az idei a XXIII. Erdők Hete, amelynek jelmondata –„Óvd és gyarapítsd az erdőt az élhető klímáért!” – az erdők szerepe kulcsfontosságú a klímaváltozás elleni harcban.

    

   Erdők hete programok részletesen itt olvashatók

    

   „Forrás: 6- 14 pont: Ökoiskola Hálózat Hírlevele, EKE OFI”. 

    

    

    

   Zöld hírek - 2019. augusztus

   Zöld hírek 2019 augusztusa

   1. 1. Üzenet a teremtésvédelem imanapjára
   2. 2. Pedagógus kompetencia a minősítési eljárásban: környezeti nevelés
   3. 3. ERDŐVARÁZS - ingyenes részvétel mellett nyerhető osztálykirándulás
   4. 4. Magyar Postagalamb Sportszövetség ajánlata

    

   1. Szeptember 1. a Teremtésvédelem imanapja

   Mivel a tanév első napja, illetve a tanévnyitók ideje könnyen elkerülheti a figyelmünket ez a teremtésvédelemhez kapcsolód imanap és az erre küldött üzenetek. Alábbiakban az elmúlt két év üzeneteit láthatja:

   Ferenc pápa 2018 szeptember elsejére közzé tett üzenete:

   A keresztény egyházak évről évre szeptember 1-jén tartják a teremtésvédelem érdekében elindított imanapot. Ferenc pápa ehhez kapcsolódó üzenete 2018-ban a vízről mint értékes elemről és emberi jogról szól. üzenet olvasható itt

   Ferenc pápa és Bartholomaiosz pátriárka közös üzenete 2017 es imanapra

   Ez volt az első alkalom, hogy Ferenc pápa és Bartholomaiosz konstantinápolyi egyetemes pátriárka közös üzenetben kérnek minden jó szándékú embert, hogy imádkozzon a teremtett világért, törekedjen egyszerűbb, másokkal szolidárisabb életvitelre, és felelősen bánjon a Föld javaival. üzenet olvasható itt

   2. Pedagógus kompetencia: környezeti nevelés

   Bekerült a pedagóguskompetenciák közé a környezeti nevelés! Ezzel elismerést és megerősítést nyert, hogy a környezeti nevelői munka elengedhetetlenül fontos része a nevelési-oktatási folyamatnak.

   Minden pedagógus környezeti nevelői munkájára szükség van ahhoz, hogy a jövő generációja kritikus, problémamegoldó, innovatív, környezettudatos, fenntarthatóságot szem előtt tartó döntéshozóvá váljon.

   A feltételrendszer minden pedagógusra vonatkozik, az óvodapedagógusoktól a kollégiumi nevelőtanárokig, érinti a Ped. I-II. kategóriát, valamint a mesterpedagógus és a kutatótanár fokozatot elérni szándékozókat.

   kompetencia leírás

   7. A környezeti nevelésben mutatott jártasság, a fenntarthatóság értékrendjének hiteles képviselete és a környezettudatossághoz kapcsolódó attitűdök átadásának módja

   A 7. pedagóguskompetencia indikátorai

   7.1 Segíti a gyermekeket, tanulókat, hogy megértsék a nem fenntartható és fenntartható fejlődés különbségeit.

   7.2 Kihasználja saját szakterületén, illetve intézményében a fenntarthatóságra nevelés pedagógiai lehetőségeit.

   7.3 Lehetővé teszi a tanulók számára, hogy saját cselekedeteikkel, viselkedésükkel hozzájáruljanak a

   fenntarthatósághoz, tudatosítva bennük, hogy a jövő rajtuk is múlik.

   7.4 Segíti tanulóit, hogy a múlt és a jelen tükrében kreatívan gondolkodjanak a lehetséges jövőről.

   Forrás:

   „Útmutató a pedagógusok minősítési rendszerében a Pedagógus I. és Pedagógus II. fokozatba lépéshez” (Oktatási Hivatal, 6. módosított változat; Hatályos: 2019. június 14-től)

   https://www.oktatas.hu/pub_bin/dload/unios_projektek/kiadvanyok/utmutato_a_pedagogusok_minositesi_rendszereben_6.pdf

   Jelen Útmutató 6., módosított változata először a 2020. évi pedagógusminősítések során alkalmazandó.

    

   3.  ERDŐVARÁZS - ingyenes részvétel mellett nyerhető osztálykirándulás

   2019-ban ismét beköltözik az erdő a belvárosba! Ökoiskolákból érkező, alsó tagozatos iskolás csoportok jelentkezését várja 2019. szeptember 20-án, pénteken 12:30-tól vagy szeptember 21-én, szombaton 10:00-től a Szabadság téren zajló „Erdővarázs” családi nap erdei iskola programjaira az eseményt lebonyolító Országos Erdészeti Egyesület.

   A tavalyi siker után az Erdővarázs Családi Napon 2019-ban ismét erdész szakemberek mutatják be az erdő varázslatos világát az érdeklődő iskolások számára. Összesen 15 tematikus sátorban két-két erdőgazdaság biztosít az erdészeti erdei iskolák pedagógiai programján alapuló foglalkozásokat és bemutatókat egy-egy fontos erdészeti tevékenységi terület megismeréséhez.

   A szervezett erdei iskola programokra idén is két időpontban lehet jelentkezni. A szervezett foglalkozásokon kívül is a rendezvény szabadon látogatható.

   Szervezett erdei iskola foglalkozások időpontja:

   2019. szeptember 20. (péntek) 12:30-16:00

   2019. szeptember 21. (szombat) 10:00-12:00

   Helyszín: Budapest, Szabadság tér (V. kerület)

   A résztvevők köre: ökoiskolák alsó tagozatos diákjai.

   A részvétel előzetes regisztrációhoz kötött. -- jelentkezési lap hamarosan letölthető a http://erdovarazs.hu/ honlapról.

   Jelentkezési határidő: 2019. szeptember 9.

   A megjelenő iskolák sorsoláson vesznek részt, ahol 3 db 1 napos, erdészeti erdei iskolában eltöltött kirándulást nyerhetnek a szerencsés résztvevők (utazás, erdei iskola program szakvezetéssel, étkezés).

   Kövessék figyelemmel a IV. Erdővarázs Családi Nappal kapcsolatos híreinket a rendezvény augusztus végén nyíló honlapján http://erdovarazs.hu/

    

   4. Magyar Postagalamb Sportszövetség ajánlata

   Fenntarthatóság, környezettudatos viselkedés az ünnepeink során is

   Az évnyitók, a ballagások, az évzárók szervezése során tudatosan választhatunk olyan látványelemeket, amelyekkel példamutatóan tehetünk a környezetünk védelme érdekében is.

   A környezetünkre ártalmas műanyag dekorációk helyett javasoljuk az ünnep színesítését postagalambokkal, hiszen a postagalambok röptetése minden esetben felemelő érzést ad a résztvevőknek.

   A látványon túl a postagalambokkal való találkozás, ismerkedés az ember és a természet harmóniáját, együttélését mutatja meg a fiataloknak.

   A Magyar Postagalamb Sportszövetség alkalomszerűen korábban is részt vett az iskolák, oktatási- nevelési intézmények életében, és a jeles alkalmakkor postagalambok feleresztésével tették látványossá és ünnepélyessé az eseményeket.

   Magyarországon minden iskola számára elérhető ez a szolgáltatás, amely jelképes összegbe kerül, hiszen minden megyében vannak jól szervezett postagalambász egyesületek, amelyek számára öröm, ha fiatalok is megismerhetik azt az értéket, amivel ők foglalkoznak.

   Információ és árajánlat kérhető: Magyar Postagalamb Sportszövetség

   email: infoatpostagalamb [dot] hu

   Az emailben jelezni szükséges az intézmény nevét, címét, a kapcsolattartó elérhetőségét, az esemény helyszínét és pontos időpontját a rendezvény előtt 10 nappal.

    

    

    

   Zöld hírek - 2019. május

   Zöld hírek 2019. májusában

   1. 1. Európai Fenntarthatósági Hét
   2. 2. Magyar Madártani Intézet táborai
   3. 3. Pályázati felhívás a 2019/2020. tanévre szóló Ökoiskola cím és Örökös Ökoiskola cím elnyerésére
   4. 4. Meghívó a XXI. Bókay Árpád Országos Biológiaverseny kiállítására
   5. 5. Társadalmilag érzékeny természettudományos kérdések felfedezés alapú tanulása
   6. 6. 30 éves a Zöld Szív!
   7. 7. Az „Élő Bolygónk” háttéranyagai összegyűjtve letölthetök
   8. 8. Interjú a fenntarthatóságra nevelésről
   9. 9. A természet ajándékai című rajzpályázat
   10. 10. Meghívó a Jász-Nagykun-Szolnok megyei 2018/2019 évi Iskolakert-hálózati nyitott műhelynapra
   11. 11. Meghívó az észak-budapesti Regionális Ökoiskola Találkozóra
   12. 12. Szitakötő oktatási program 2019.
   13. 13. Rajtunk múlik a jövő: Védjük meg a bolygónkat! Rövidfilmverseny diákoknak 2019.


   1. Európai Fenntarthatósági Hét

   Néhány ország korábbi próbálkozása után, 2015-ben az Európai Fenntartható Fejlődési Hálózat (ESDN) támogatásával egy hetet sikerült a fenntarthatóságnak szentelni Európában és idehaza is. https://www.esdw.eu/

   Az évről- évre bővülő programok száma tavaly már 6035 lett, 34 különböző országban, köztük Magyarországon is, negyven eseménnyel.

   Évente ugyanakkor, május 30-a és június 5-e között szervezik a programokat. Az első napon egy magyar évfordulót is ünneplünk, hiszen május 30-án 24 éve, hogy az Országgyűlés elfogadta a Környezetvédelmi Törvényt (1995. évi LIII. tv). A zárónap (június 5-e) a Környezetvédelmi Világnap, amelyről a Stockholmi ENSZ konferencia javaslatára 1992 óta emlékezik meg a világ.

   Az események középpontjában az ENSZ Fenntartható Fejlődési Céljai állnak.

    A Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács (NFFT) a kezdetek óta, immár ötödik alkalommal, koordinálja az Európai Fenntarthatósági Hét hazai rendezvényeit.  Az NFFT arra biztat minden civil szervezetet, intézményt, hogy rendezzen azon a héten fenntarthatósági programokat. A legapróbb civil (pl. baráti társaság) akció is jó lehet, ha kapcsolódik a fenntarthatósághoz és 2019. május 30-a és június 5-e között szervezik meg. Az iskolákban –közeledve a tanítás végéhez- sok lehetőség adódik, amely a fenntarthatósághoz kapcsolható. A kezdeményezők célja az önálló gondolkodás és a kreativitás volt, ezért nincsenek szoros megkötések, hiszen a fenntarthatóság az élet minden területét érinti.

   Az események fölkerülnek az európai térképre, ezzel is öregbítve hazánk hírnevét.

   Már lehet jelentkezni az NFFT honlapján: https://www.parlament.hu/web/nfft/jelentkezesi-lap

   Ha kérdéseik lennének, az nfftatparlament [dot] hu –ra írjanak, szívesen válaszolunk.

   Mayerné Hajtman Ágnes vezető főtanácsos, NFFT Titkárság

    

   2. Magyar Madártani Intézet táborai:

   AZ MME táborait megyénkénti felsorolásban találják meg az alábbiakban. A listát a beérkező új információkkal folyamatosan frissítik. Kérjük, olvassák el figyelmesen az egyes táborok tájékoztatóit és érdeklődés esetén vegyék fel a kapcsolatot a megadott szervezővel a további információkért. Élményekben gazdag táborozást kívánunk!

   http://www.mme.hu/aktualis_taboraink?utm_source=website&utm_medium=h%C3%ADrlev%C3%A9l&utm_campaign=%C3%A1prilisi%20h%C3%ADrlev%C3%A9l&utm_content=t%C3%A1borok

    

   3. Pályázati felhívás a 2019/2020. tanévre szóló Ökoiskola cím és Örökös Ökoiskola cím elnyerésére

   A 2019/2020. tanévre szóló Ökoiskola címpályázat adatlapjának javított változata letölthető az alábbi linkről. Az újrapályázó és Örökös Ökoiskola címre pályázók figyelmét felhívjuk, hogy a javított pályázati adatlapot töltsék le és ezen nyújtsák be pályázatukat. A pályázat benyújtásának határideje: 2019. május 22. A pályázatot az okoiskolaatemmi [dot] gov [dot] hu e-mail címre kell elküldeni. A pályázatról további technikai információt Halácsy Ágnestől a +36 1 896 6242 telefonszámon vagy az agnes [dot] halacsyatemmi [dot] gov [dot] hu e-mail címen vagy az okoiskolaatemmi [dot] gov [dot] hu e-mail címen kérhetnek.

    

   4. Meghívó a XXI. Bókay Árpád Országos Biológiaverseny kiállítására

   A XVIII. Kerületi Bókay Árpád Általános Iskola idén 21. alkalommal szervezi meg a Bókay Árpád Országos Biológiaversenyt, amely a Nemzeti Tehetség Program által támogatott tehetséggondozó verseny.

   Örökös Ökoiskolaként a verseny feladatainak összeállítása során kiemelt figyelmet fordítunk a gyermekek környezettudatosságra, fenntarthatóságra nevelésére, közvetlen környezetünk élővilágának élményszerű megismertetésére.

   A versenyhez kapcsolódóan kiállítást szervezünk, ahol megtekinthetők az idei tanév legjobb pályamunkái, makettjei, társasjátékai, a kísérletek, megfigyelések dokumentációi, amelyek segítségével betekintést nyerhetünk a diákok környezettudatos gondolkodásába, az élménypedagógia módszereibe.

   A kiállításra szeretettel várjuk az érdeklődőket!

   A kiállítás időpontja: 2019. április 26. - május 8.

   Helyszín: Bókay Árpád Általános Iskola, 1181 Budapest, Wlassics Gyula utca 69.

   Látogatási szándékukat kérjük előzetesen jelezni a 06-1- 291-48 36-os telefonszámon.

   Krakkerné Berki Hajnalka szakmai vezető

    

   5. Társadalmilag érzékeny természettudományos kérdések felfedezés alapú tanulása

   A nehéz témához - formális és informális természettudományos oktatás összekapcsolása társadalmi kérdésekkel - négyéves európai projektben készültek elméleti és mindennapi segédanyagok. A H2020 finanszírozású PARRISE projekt magyarra fordított anyagai itt elérhetők: https://www.parrise.eu/wp-content/uploads/2018/04/parrise-hu-rgb.pdf.

   A projekt erősíteni szándékozik a fiatalok érdeklődését a társadalom és a tudomány világa iránt, olyan fontos kérdéseket akar felvetni, amelyek befolyásolják az életüket. Ezt a megközelítést nevezzük Socio-Scientific Inquiry-Based Learning-nek (Társadalmilag érzékeny tudományos kérdések felfedezés alapú tanulása – SSIBL). Az SSIBL három pedagógiai megközelítést kapcsol össze, amely általános az iskolákban, de gyakran egymástól függetlenül alkalmazzák ezeket – a természettudomány felfedezés alapú tanítását (Inquiry-Based Science Education – IBSE), a társadalmilag érzékeny természettudományos kérdéseket (Socio-Scientific Issues – SSI) és az állampolgári nevelést (Citizenship Education – CE).

    

   6. 30 éves a Zöld Szív!

   Nagyszerű hangulatban és meghitt pillanatokban gazdagon zajlott le a "30 éves a Zöld Szív" Országos Találkozó. Erre az alkalomra készült egy 30 perces összeállítás is a Zöld Szív három évtizedet átölelő eseményeiről. A filmet a YouTube-on is megnézhetitek, ide kattintva:  

   https://www.youtube.com/watch?v=ZmKvutj7IJk

   A 2019-es évet a Zöld Szív évének nyilvánította a Zöld Szív Ifjúsági Természetvédő Mozgalom, és gazdag programsorozatot terveznek. A tervek bővítéséhez a zöld szíves ökoiskolák is hozzájárulhatnak. Küldjétek el ötleteiteket Orgoványi Anikónak (orgovanyi [dot] anikoatgmail [dot] com), a Zöld Szív vezetőjének, hogy ti hogyan képzelitek el ezt a jubileumi évet! Zöld Szív ITM : https://zoldsziv.hu/

   7. Az „Élő Bolygónk” háttéranyagai

    „A XXI. század növekedéstörténetének feltárása” című dokumentum, A Globális Gazdasági és Klímabizottság munkája magyarul itt érhető el. Az eddig megjelent részek címei és letötlése:
   Bevezető: Merre az előre, avagy bevezetés az új klímagazdaságba Megnyitom
   1. rész  Klímaváltozás: elkerülhetetlen tragédia vagy egyedülálló lehetőség? Megnyitom
   2. rész  „Egy halott bolygón munkahelyek sincsenek” – ugródeszkák az új klímagazdasághoz Megnyitom
   3. rész Hova csoportosítsuk az energiáinkat az új klímagazdaság kialakításakor? Megnyitom
   4. rész Városok a fejlődő klímagazdasághoz vezető út mentén Megnyitom
   5. rész Terítéken az ember- és környezetbarát élelmiszer-termelés Megnyitom
   6. rész Kint leszünk a vízből – ha megtesszük a szükséges erőfeszítéseket Megnyitom

    

   8. Interjú a fenntarthatóságra nevelésről

   Varga Attila szerint: „az EKE OFI irodáiban üldögélve viszonylag ritkán találkozunk a munkánk eredményével, szélesebb társadalmi hasznával. Mi nem is látjuk azokat a gyerekeket, akik megoldják az általunk készített feladatokat, sőt, ebben a helyzetben még a tanárokkal is viszonylag ritkán találkozunk”.

   A teljes interjú itt olvasható: http://ofi.hu/hir/fenntarthatosag-maga-komplexitasaban-fontos

    

   9.  A természet ajándékai című rajzpályázat

   Milyen alkotásokat várnak?

   Készítheted bármilyen színes, vagy egyszínű technikával, kollázzsal, de csak kézzel és legfeljebb A3-as méretben. Legfeljebb 2 alkotást küldhetsz be, amiknek a hátuljára, vagy egy külön lapra írd fel a neved, életkorod és szüleid elérhetőségét (név, e-mail cím, telefonszám, lakcím). A borítékra írd rá: „A természet ajándékai” rajzpályázat.

   Ki pályázhat?

   - A pályázaton 2 külön kategóriában indulhatnak a magyarországi 6-10, és 11-14 év közötti általános iskolások.

   - Más pályázatra már benyújtott alkotással nem lehet pályázni.

   A Pályázat időtartama, beküldési feltételek

   - A pályázat 2019. év április 1-től 2019. október 22-ig tart, a részvétel ingyenes.

   - Pályázónként legfeljebb 2 db, legfeljebb A/3 méretű rajz küldhető be.

   - A pályaművek beérkezésének végső határideje: október 22. (kedd) 17 óra

   - A pályázati anyagokat hajtogatás nélkül, zárt borítékban szükséges feladni az Agrárminisztérium, Természetmegőrzési Főosztály címére: 1052 Budapest, Apáczai Csere János utca 9.

   A borítékon a feladó neve és címe mellett szerepeljen az „A természet ajándékai rajzpályázat” megnevezés is. A rajzok hátoldalán, vagy egy külön lapon szükséges feltüntetni:

   - a Pályázó nevét, születési évét,

   - a szülő / gondviselő nevét, telefonos elérhetőségét, e-mail címét, lakcímét,

   - valamint a rajz címét / mottóját.

   A pályamű mellé kérjük csatolni a kitöltött hozzájáruló nyilatkozatot is!   

   Eredményhirdetés: 2019. november 22-én, a Magyar Természettudományi Múzeumban, a Vadonleső program Év emlőse díjátadójával közös eseményen.

   Bővebb információ: http://www.termeszetvedelem.hu/termeszet-ajandekai-rajzpalyazat

   Szervező: Agrárminisztérium, Természetmegőrzési Főosztály

    

   10. Meghívó a Jász-Nagykun-Szolnok megyei 2018/2019 évi Iskolakert-hálózati nyitott műhelynapra

   Időpont: 2019. május 9.

   Helyszín: Szent István Körúti Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Általános Iskola, Szakiskola és Készségfejlesztő Iskola

   Cím: 5100 Jászberény, Szent István krt. 20.

   Program: Kertünk kincsei – az iskolakertek fenntarthatóságáért

   09:00– 09:35 Regisztráció

   09:35 – 09:45 Köszöntő – Önkormányzat képviselője, intézményvezető

   09:45 – 10:00 Kiskertek a városunkban – Jász-Kertbarát Klub vezetője

   10:00 – 10:15 Játékos ismeretszerzés az óvodai kertünkben – városi óvoda vezetője

   10:15 – 10:30 Iskolakertünk a fejlesztő tevékenységek tükrében – iskolánk képviselője

   10:30 – 10:45 „Kertészet a kertünkben” – Balkon kertészet vezetője

   10:45 – 11:00 „Kertünk a konyhában” – konyhai kisegítő csoport vezetője, Fogyasztóvédelmi Iroda vezetője

   11:00 – 11:30 Szünet – vendéglátás, kertlátogatás

   11:30 – 12:30 Gyakorlat – „Akadályverseny kerti partival az iskolakertben” – iskolánk képviselőivel, vendégekkel

   12:30 – 13:00 Beszélgetés, tapasztalatcsere- receptgyűjtemény

   13:00 – 13:15 Kiállítás megtekintése „KERTÜNK KINCSEI” címmel

   13:15 – 13:30 Értékelőlapok kitöltése, Kincses könyvünk beírása

   Szertettel várunk minden érdeklődőt!

   Jelentkezés: 2019. május 3-ig, elterotagatfreemail [dot] hu e-mai címen

   A műhelynap megrendezését az Iskolakertekért Alapítvány támogatja:

   www.iskolakertekert.hu

    

   11. Meghívó az észak-budapesti Regionális Ökoiskola Találkozóra

   A résztvevőket a következtő iskolákból várják (iskolánként 1-1 főt): Budapest III., IV. kerület, Dunakeszi

   Időpont: 2019. május 3., 10:00-14:00

   Helyszín: Újpesti Homoktövis Általános Iskola, 1048 Budapest, Homoktövis u. 100.

   Program: F. Nagy Zsuzsanna (Miskolci Ökológiai Intézet), téma: Talaj
   Kertész Mónika (Kortás Építészeti Központ), téma: Tapasztalatok, beültetés
   Molnár Dénes (Öko-apu), téma: Szemét csökkentése (témahét)
   Jó gyakorlatok megosztása Dr. Vásárhelyi Tamás (Magyar Környezeti Nevelési Egyesület), téma: A beporzók fontossága (kiemelt jó gyakorlat)
   Rab Istvánné, téma: Látogatás a Mentor kertben

   Szervező: Újpesti Homoktövis Általános Iskola (Szárisz Zsófia) E-mail: titkarsagathomoktovis-altisk [dot] sulinet [dot] hu

    

   12. Szitakötő oktatási program 2019.

   Pályázati adatlap oktatási intézményeknek a 2019/2020-as tanévre

   Az adatlap (https://ligetmuhely.com/liget/szitakoto-oktatasi-program-2019/) kitöltésével hazai és határon túli magyar tannyelvű oktatási intézmények pályázhatnak ingyenes részvételre a SZITAKÖTŐ integrált ökológiai oktatási programban a 2019/2020-as tanévben

   A pályázati adatlapot elektronikusan kell kitölteni és a Word dokumentumot visszaküldeni az infoatszitakoto [dot] com e-mail címre.

   Kérjük, győződjenek meg róla, hogy a beküldést követő 72 órán belül megkapták a pályázat beérkezését nyugtázó e-mailt.

   Beküldési határidő: 2019. május 18.

   További információ: Horgas Judit programvezető infoatszitakoto [dot] com +36/20-322-6869 https://ligetmuhely.com/liget/szitakoto-oktatasi-program-2019/

    

   13. Rajtunk múlik a jövő: Védjük meg a bolygónkat! Rövidfilmverseny diákoknak 2019

   A this human world (thw) évente megrendezésre kerülő emberi jogi filmfesztivál a bécsi ENSZ Információs Szolgálat (UNIS) és az ENSZ Menekültügyi Főbiztosság (UNHCR) ausztriai irodájának támogatásával, valamint az osztrák, szlovén, magyar és szlovák iskolákkal együttműködésben megrendezi a 2019-es Emberi Jogi Rövidfilmversenyt. A versenyre minden 10 és 20 éves kor közötti diák önálló vagy iskolai osztályok nevezését várják olyan rövidfilmekkel, amelyeket az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának cikkei ihlettek.

   A verseny idei témája: „Védjük meg bolygónkat!”

   A rövidfilmek hossza legfeljebb 3 perc lehet. A filmek bármilyen eszközzel, bármilyen műfajban elkészíthetők.

   Nevezési határidő: 2019. június 21. (iskola neve, címe, iskolai kapcsolattartó neve, elérhetősége, a film elkészítésében résztvevő diákok kora, száma)

   A filmeket 2019. november 8-ig kell elkészíteni, s beküldeni.

   Nevezés és beküldés e-mail-címe: schulfilmprojektatthishumanworld [dot] com

   Bővebb információ: http://www.unesco.hu/palyazatok-osztondijak/rajtunk-mulik-jovo

   Zöld hírek - 2019 április

   Zöld hírek 2019 áprilisában

   1. Zöld lelkiségi eszköztár – Próbáljuk ki a „Zöld lelkiségi eszközkészlet” -et! teremtésvédelmi, gyakorlatorientált műhelymunka tanárok számára

   2. Fenntartható fejlődési célok az oktatásban

   3. Vitaest sorozat

   4. Pályázati felhívás a 2019/2020. tanévre szóló Ökoiskola cím és Örökös Ökoiskola cím elnyerésére

   5. Segítség az ökoiskolává váláshoz

   6. Élményösvények a környezeti nevelésben

   7. Iskolák jelentkezését várják - tegyünk közösen a fenntarthatóbb élelmezési rendszerért

   8. Són, a bárány

   9. Jó gyakorlat megosztás: Beszámoló az Európai Hulladékcsökkentési Hétről a Vitéz János iskolában

   10. Jó gyakorlat megosztás: Madárbarát Veszprémé

   11.  Emberi jogi oktatáshoz és demokratikus neveléshez hasznos anyagok

   12. Az ökológiai krízis keresztény szemmel – Sapientia-nap a teremtésvédelem időszerű témáiról

   13. Hulladékgyűjtő verseny a Fenntarthatósági Témahét után is

    


   1. Zöld lelkiségi eszköztár kipróbálása:

    

   Képzési nap a Katolikus Pedagógiai Intézetben

    

   A fenntarthatóság nem csak tudásról, szabályozásról, életmódról szól, hanem valami ennél sokkal többről is: lelkiségről, önismeretről, spirituális viszonyról a teremtett világgal kapcsolatban. Ennek a spirituális viszonynak a fejlődését segítő szközkészletet fejlesztett az Ignáci Pedagógia Műhely, amelyet most publikáció előtt szeretne megismertetni és megvitatni azokkal, akik jövőbeni használói lehetnek: középiskolai tanárok és gimnazista korú fiatalokkal foglalkozó ifjúsági vezetők. Az eszközkészlet sok és sokféle gyakorlatot tartalmaz, amelyek rugalmasan alakíthatók a résztvevő diákok igényei és lelkiségi tapasztalatai szerint. Az ignáci lelkiségre és ökofilozófiára épülő eszközkészlet tartalmaz kiscsoportos feladatokat, játékokat, elmélkedéseket, vezetett meditációkat többféle ökológiai szempontból fontos témában. A műhely célja, hogy a leendő felhasználók visszajelezhessenek a készítőknek mielőtt végleg elkészül az anyag, ezáltal még hasznosabb eszközt kaphassanak majd a kezükbe.

   Képzés helyszíne: Katolikus Pedagógiai Intézet (Budapest, 1068 Városligeti fasor 42.) 2019. április 12.

   jelentkezni lehet itt:  

   2. Fenntartható fejlődési célok az oktatásban

   Fenntartható fejlődési célok oktatásához szaktanácsadónk által összeállított linkgyűjtemény található a Katolikus Pedagógiai Intézet honlapján / fenntarthatósági célonkénti bontásban

   3. Vitaest sorozat

        A Tanácstalan köztársaság című vitaest-sorozat társszervezője az ELTE Humánökológia mesterszaka (a főszervező a Karátson Gábor Kör).

   A sorozat fő kérdései ezek: Van-e politikai válasz az ökológiai válság kihívására? Van-e ökológiai válasz a politika kiüresedésére, a rendszerváltozás kudarcára, a zsákmányszerző politikára, a cinizmusra és a beletörődésre? Ökopolitikáról lesz tehát szó, de nem pártpolitikáról, sokkal inkább arról, hogy miként tudnánk fontos, nem egyszer életbe vágó témákat színvonalas közbeszéd tárgyává tenni.
   Februártól júniusig kéthetente összesen nyolc estre kerül majd sor. Az első (Tudástársadalom?) fb-eseménye itt található: https://www.facebook.com/events/260798658158312/ ). Az egész sorozat programja megtalálható: www.okopolitika.hu/szabadegyetem/4-tanacstalan-koztarsasag-program

   4. Pályázati felhívás a 2019/2020. tanévre szóló Ökoiskola cím és Örökös Ökoiskola cím elnyerésére

   A nevelési-oktatási intézmények működéséről és a köznevelési intézmények névhasználatáról szóló 20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendelet 191/A. § (2) bekezdése alapján az Emberi Erőforrások Minisztériuma (a továbbiakban: EMMI) az Agrárminisztérium együttműködésével nyílt pályázatot hirdet Ökoiskola és Örökös Ökoiskola cím elnyerésére.

   A pályázati felhívás és a pályázati adatlap letölthető az alábbi helyről:

   http://ofi.hu/hir/palyazati-felhivas-20192020-tanevre-szolo-okoiskola-cim-es-orokos-okoiskola-cim-elnyeresere

   A pályázat benyújtásának határideje: 2019. május 22.

   A pályázatot az okoiskolaatemmi [dot] gov [dot] hu e-mail címre kell elküldeni.

   A pályázatról további technikai információt Halácsy Ágnestől a +36 1 896 6242 telefonszámon vagy az agnes [dot] halacsyatemmi [dot] gov [dot] hu e-mail címen vagy az okoiskolaatemmi [dot] gov [dot] hu e-mail címen kérhetnek.

   5. Segítség az ökoiskolává váláshoz:

   A magyarországi ökoiskolák feltételrendszere: http://www.bg-bp.sulinet.hu/Szinvonl/Iskola/Oko-krit.html

   Amiért érdemes lenne ezzel foglalkozni: https://humusz.hu/oktatas/okoiskola/az_okoiskola_cim/a_cim_elonyei

   Akik támogatják Magyar Környezeti Nevelés Egyesület: http://mkne.hu/iskzold_kntovkepz.php

   Egy jó példa: http://www.erdligetialtalanosiskola.hu/index.php/oekoiskola/oekoiskolai-tevekenyseguenk-bemutatasa

   1. SDG for kids (FF célok gyerekeknek) versenykiírás, fotó, plakát és film pályázat

   Fenntartható fejlődési célok gyerekszemmel! Gondolkozz el rajta, beszélj róla, tegyél érte!

   A verseny háttere és célja:

   A világ vezetői 2015 szeptemberében New York-ban egy történelmi ENSZ-csúcstalálkozón elkötelezték magukat amellett, hogy véget vetnek a szegénységnek, megküzdenek a klímaváltozással és harcolnak az igazságtalanság ellen. A 2030-ig tartó fenntartható fejlődési keretrendszer egy jobb jövőt kínál bolygónk egészének és emberek milliárdjainak világszerte.

   Az ENSZ fejlődési keretrendszerének („Világunk átalakítása”) gerincét, 17 Fenntartható Fejlődési Cél (Sustainable Development Goals - röviden SDGs) és 169 részcél alkotja.

   Ezekhez a pontokhoz kapcsolódóan indítjuk az SDG for kids versenyünket, melyben olyan alkotásokat várunk, melyek hangsúlyozzák ezeknek a céloknak a fontosságát és felhívják a figyelmet a velük kapcsolatos teendőkre.  

   A pályázat célja, hogy felébresszük a diákokban a környezetünk megvédésére és a fejlődési fordulat iránti fogékonyságot. Megértsék, hogy mit jelent ez a 17 Fenntartható Fejlődési Cél és mit tehetünk ezek megvalósítása érdekében.

   Pályázni az alábbi témakörökben lehet:

   1. Fotó-pályázat

   2. Plakát-verseny

   3. Film-pályázat

   Bővebb információ: http://www.gwpmo.hu/verseny

   6. Élményösvények a környezeti nevelésben

   Kollarics Tímea egy szakmai publikációjára és egy viszonylag ismeretlen fogalomra hívjuk fel Olvasóink figyelmét. Amennyiben az idézetek felkeltik érdeklődését, javasoljuk, hogy olvassa el a cikket. A cikk összefoglalója angol nyelvű, részletes része pedig magyarul elérhető itt: https://jates.org/index.php/jatespath/article/view/38/23.

   7. Iskolák jelentkezését várják - tegyünk közösen a fenntarthatóbb élelmezési rendszerért

   Hogyan tudjuk biztosítani, hogy mindenki számára elegendő mennyiségű, biztonságos, egészséges és a környezeti fenntarthatóság szempontjainak is megfelelő élelem álljon rendelkezésre? Élelmezési rendszerünk jelenleg is számos problémával küzd, azonban a klímaváltozás, a jelentős népességnövekedés, s az átalakuló fogyasztói szokások a jövőben további kihívásokat jelentenek majd.

   Fit4Food2030 budapesti kezdeményezése keretében, többek közt, új oktatási modulok fejlesztésével szeretnénk támogatni azt, hogy az élelmezési rendszerünk reziliensebb legyen, és képessé váljon megfelelni a jövő kihívásainak. Az elmúlt év során számos szakértő bevonásával egy három találkozóból álló workshop sorozat keretében térképeztük fel a civil szervezetek, a közszféra és a magánszektor képviselőivel együtt, hogy hol érdemes beavatkozni a rendszerbe, illetve melyek a legsürgősebben fejlesztendő, hiányzó kompetenciák.

   Az idei évben pedig elindult az oktatási modulok tananyagának összeállítása, amelyek nyár elején, illetve ősszel kerülnek majd tesztelésre. Továbbra is várjuk olyan pedagógusok és érdeklődő iskolák jelentkezését, akik szeretnének részt venni akár a fejlesztési folyamatban, akár az elkészült modulok tesztelésében.  (Kapcsolat: Szakál Diana, szakal [dot] dianaatessrg [dot] hu, +36 30 425 1233)

   8. Són, a bárány

   Az EB egy ingyenes online küldetésjátékot tett közzé magyar nyelven (is). A  játékban új (környezetbarát) várost kell építeni a nagyvárosi kóbor állatok számára, és el kell látni őket. A reklám szerint: Építsd meg a saját városodat tíz nap alatt, amíg a gazda nincs itthon! És ha környezetbarát vagy, próbáld ki Shaun küldetéseit is! Oldd meg a problémát: irányítsd Shaunt és a nyájat, és mentsd meg a várost!

   A játékot az egyesült királyságbeli Sustainable Learning csapata tervezte, és az EU összes nyelvére lefordították az Európai Bizottság környezetvédelmi szempontból fenntarthatóbb városok programja és az Európa Zöld Fővárosa díj népszerűsítése érdekében. Itt elérhető: http://ec.europa.eu/environment/sustainableshaun/game_hu.htm

   A Sustainable Learning számos oktatási anyagot is biztosít a játékhoz, amelyek segítségével megtaníthatja osztályának a „Fenntartható Shaun” (Sustainable Shaun) játékot. Az anyagok – többek között lecketervek, képkártyák, egyedi megoldandó problémák – angol nyelven érhetőek el (https://www.sustainablelearning.com/resource/sustainable-shaun). Naplórendszer is tartozik hozzá, így a gyermekek az iskolában megkezdett játékot elmenthetik, és otthon bármilyen eszközről folytathatják.

   9. Jó gyakorlat megosztás: Beszámoló az Európai Hulladékcsökkentési Héten végzett munkáról - Vitéz János Katolikus Nyelvoktató Német Nemzetiségi Ált. Isk. – Esztergom

   • Főzzünk maradék nélkül
   • Negatív érzések elengedése
   • Kozmetikumok természetes alapanyagokból

   elérhető leírások

   10. Jó gyakorlat megosztás: Madárbarát Veszprémért

   A Bakony-Balaton Környezetvédelmi Oktatóközpont Egyesület egy pedagógus szervezet, amelyet a környezeti nevelés iránt elhivatott pedagógusok, a veszprémi óvodák és iskolák zöld koordinátorai alkotnak.

   Céljuk elsősorban a veszprémi oktatási intézmények segítése környezeti nevelési programjaik megvalósításában: foglalkozásokat terveznek, illetve oktatási segédanyagokkal támogatják a résztvevő iskolákat, óvodákat, levelezős versenyeket, szaktáborokat hirdetnek, találkozókat, aktuális jeles napokhoz fűződő eseményeket szerveznek.

   Idén is elindították az önkormányzat támogatásával a Madárbarát Veszprémért elnevezésű programsorozatukat, hogy Veszprém városában mindenkinek természetes legyen a velünk élő, hasznos madarakról való gondoskodás. Újdonság, hogy az intézményeknek a Veszprémi Szakképzési Centrum Táncsics Mihály Szakközépiskolájának diákjai készítették el a madárodúkat, illetve a Kiskertész Gazdabolt segítségével a program idén etetőanyagot, madáreleséget is biztosíthatott az óvodáknak és iskoláknak.

   Bővebben: https://vehir.hu/cikk/42370-gondoskodnak-a-madarakrol

   11. Emberi jogi oktatáshoz és demokratikus neveléshez hasznos anyagok

   A Budapesti Európai Ifjúsági Központ (BEIK) az Európa Tanács nemzetközi tréning és konferencia központja és 1995-ös megnyitása óta játszik központi szerepet az ET ifjúsági képzéseinek kidolgozásában és megvalósításában.

   Az emberi jogi oktatás és demokratikus nevelés iránt érdeklődő képzők és pedagógusok számára érdekes és hasznos két felület:

    https://www.coe.int/en/web/learning-resources/home 

   Ennek a nemrégiben elindított portálnak az a célja, hogy az évek során kifejlesztett gyakorlati oktatási és képzési forrásokat az oktatási szakemberek számára elérhetővé tegye egész Európában. Az anyagok az Európa Tanács elsődleges témáira összpontosítanak, nevezetesen az emberi jogokra, a demokráciára és a jogállamiságra. Céljuk, hogy segítsék a gyakorló szakembereket, hogy a mindennapi gyakorlatukban előmozdítsák és támogassák a demokratikus kultúrát, legyen az az osztályteremben, az extrkurrikuláris tevékenységekben, vagy akár az egész iskola szintjén. 

    https://www.coe.int/en/web/youth/publications-in-hungarian 

   12. Az ökológiai krízis keresztény szemmel – Sapientia-nap a teremtésvédelem időszerű témáiról

   A Naphimnusz Egyesület, és a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) Caritas in Veritate bizottsága által szervezett konferencián Várnai Jakab OFM, a főiskola rektorának köszöntője után Székely János, az MKPK Caritas in Veritate bizottságának elnöke, szombathelyi megyéspüspök előadásában az Egyház és a környezetvédelem kapcsolatáról beszélt. Mint mondta, a klímaváltozás, a biodiverzitás csökkenése, a talajromlás, vagy a vízkrízis számos szakkérdést vet fel, a problémák megoldása pedig a politikai és a gazdasági élet szereplőinek egyetértésétől függ, s mindez „nincs az Egyház kezében”; mindemellett köztudott, hogy a környezetvédelem a baloldali, zöld pártok témája. Székely János ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az Egyház lényegi tudást közvetít az emberiség számára a világról, az univerzumról, s ez nem más, mint a kinyilatkoztatás.

   13. Hulladékgyűjtő verseny a Fenntarthatósági Témahét után is

   MÁJUS 3-IG TART AZ IDŐSZAKI HULLADÉKGYŰJTŐ VERSENYN: https://www.pontvelem.hu/szelektiv-hulladekgyujtes/gyujtoverseny?utm_source=newsletter-94&utm_medium=email&utm_campaign=link-1216435

    

    

    

   Zöld hírek - 2019 február

   Zöld hírek 2019 februárjában

   1. Felkészülés a Fenntarthatósági témahétre a teremtésvédelem jegyében

   2. Zöld lelkiségi eszköztár – Próbáljuk ki a „Zöld lelkiségi eszközkészlet” -et! teremtésvédelmi, gyakorlatorientált műhelymunka tanárok számára

   3. Fenntarthatósági témahét – helyszíni segítés igénybevételének lehetősége

   4. Teremtésvédelem – Fenntarthatósági hét cikk

   5. „Válogatós vagyok” – társasjátékosztó workshop pedagógusoknak! (szelektív hulladékgyűjtési társasjáték)

   6. Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács Titkársága – Teremtésvédelmi Műhely

   7. Rajzpályázat – 2019 év madara a gólyatöcs

   8. EURÓPAI ÉV FÁJA 2019 – A pécsi havi-hegyi mandulafa

   9. Tisza Nemzetközi Környezet- és Természetvédelmi Ifjúsági Turisztikai Találkozó

   10. Vándortáborok 2019-ben – pályázat


   1. Felkészülés a 2019-es Fenntarthatósági témahétre a teremtésvédelem jegyében

   Képzési napot tartunk a Katolikus Pedagógiai Intézetben a 2019-es Fenntarthatósági témahéten résztvevő iskolák pedagógusai és minden érdeklődő számára.

   2019. február 25. hétfő, 10:00 – 14:00 óra, helyszín: Katolikus Pedagógiai Intézet, 1068 Budapest Városligeti fasor 42.

   Jelentkezni lehet még legkésőbb február 22-ig.

   program és jelentkezés

   2. Zöld lelkiségi eszköztár – Próbáljuk ki a „Zöld lelkiségi eszközkészlet” -et! teremtésvédelmi, gyakorlatorientált műhelymunka tanárok számára

   Műhelynap a Katolikus Pedagógiai Intézetben a Zöld lelkiségi eszközkészlet kipróbálására.

   2019. április 12. péntek, 10:00 – 14:00 óra, helyszín: Katolikus Pedagógiai Intézet, 1068 Budapest Városligeti fasor 42., a műhely ingyenes valamennyi résztvevő számára.

   program és jelentkezés

   A fenntarthatóság nem csak tudásról, szabályozásról, életmódról szól, hanem valami ennél sokkal többről is: lelkiségről, önismeretről, spirituális viszonyról a teremtett világgal kapcsolatban. Ennek a spirituális viszonynak a fejlődését segítő eszközkészletet fejlesztett az Ignáci Pedagógia Műhely, amelyet most publikáció előtt szeretne megismertetni és megvitatni azokkal, akik jövőbeni használói lehetnek: középiskolai tanárok és gimnazista korú fiatalokkal foglalkozó ifjúsági vezetők. Az eszközkészlet sok és sokféle gyakorlatot tartalmaz, amelyek rugalmasan alakíthatók a résztvevő diákok igényei és lelkiségi tapasztalatai szerint. Az ignáci lelkiségre és ökofilozófiára épülő eszközkészlet tartalmaz kiscsoportos feladatokat, játékokat, elmélkedéseket, vezetett meditációkat többféle ökológiai szempontból fontos témában. A műhely célja, hogy a leendő felhasználók visszajelezhessenek a készítőknek mielőtt végleg elkészül az anyag, ezáltal még hasznosabb eszközt kaphassanak majd a kezükbe.

   Vezetők: Domaniczky Orsolya és dr. Kuslits Béla környezeti fenntarthatósági szakértők

   3. Fenntarthatósági témahét 2019 – helyszíni segítés igénybevételének lehetősége

   A Katolikus Pedagógiai Intézet szaktanácsadó trénere kiképzést kapott a 2019-es Fenntarthatósági témahét megvalósításához. Várjuk azon iskolák pedagógusok jelentkezését, akik a saját intézményükben szeretnének ehhez segítséget kapni.

   szentesatkatped [dot] hu (subject: fenntarthat%C3%B3s%C3%A1gi%20t%C3%A9mah%C3%A9t, body: Ig%C3%A9nybejelent%C3%A9s%20a%20fenntarthat%C3%B3s%C3%A1gi%20t%C3%A9mah%C3%A9t%20helysz%C3%ADni%20seg%C3%ADts%C3%A9gny%C3%BAjt%C3%A1s%C3%A1hoz%3A) (igénybejelentés) ezen a címen.

   4. Teremtésvédelem – Fenntarthatósági hét

   Hogyan kapcsolódik, kapcsolható a Fenntarthatósági témahét és a teremtésvédelmi szempontok az iskolában.

   teljes cikk

   5. „Válogatós vagyok” – társasjátékosztó workshop pedagógusoknak! (szelektív hulladékgyűjtési társasjáték)

   A Humusz Szövetség tagszervezete, a Zöld Kör környezetvédő közhasznú egyesület az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával a gyermekek hulladékgazdálkodással kapcsolatos ismereteit elmélyítő társasjátékot készített.

   Intézményenként 2 doboz társasjáték kerül díjmentesen átadásra. (A társasjáték átvételének feltétele a mindössze egyórányi időtartamú workshopon való megjelenés.)

   további információ:

   6. Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács Titkársága – Teremtésvédelmi Műhely

   A Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács a megszokott – havonta 2. pénteki alkalmaktól eltérően egy rendkívüli találkozási alkalmat szervez.

   2019. február 22-én, pénteken 19 órától: vendég Palkovics Imre, az NFFT tagja, aktuális társadalmi kérdésekről vezet beszélgetést.

   Helyszín: Budapest-Újlaki Sarlós Boldogasszony Plébánia, Szent István terem 1023 Bécsi u. 32. (bejárat a Felhévízi u. 2. szám alatt)

   agnes [dot] hajtmanatparlament [dot] hu (subject: m%C5%B1hely, body: %20Teremt%C3%A9sv%C3%A9delmi%20M%C5%B1hely%20%20-%20infrom%C3%A1ci%C3%B3k%C3%A9r%C3%A9s) (további információ)

   7. Rajzpályázat – 2019 év madara a gólyatöcs

   A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) rajzpályázatot hirdet „Gólyatöcs” címmel. Papíron, bármilyen technikával készült alkotással részt lehet venni a pályázaton. Pályázati kategóriák: óvodás, alsó tagozatos, felső tagozatos, középiskolás, felnőtt.

   részletek

   8. EURÓPAI ÉV FÁJA 2019 – A pécsi havi-hegyi mandulafa

   Minden fának van története. Az Európai Év Fája versenyben a legérdekesebbet keresik. A szavazás 2019. február 1. és 28. között zajlik. Szavazáskor mindig két fát választhat ki! A 15 nevezett fa között Magyarországról a pécsi havi-hegyi mandulafa található.

   Az eredményeket március 19-én, a Brüsszelben megrendezett díjátadó gálán jelentik be.

   szavazás és további információk

   9. Tisza Nemzetközi Környezet- és Természetvédelmi Ifjúsági Turisztikai Találkozó

   2019. április 25 – 28. között rendezzük meg a Tisza Nemzetközi Környezet- és Természetvédelmi Ifjúsági Turisztikai Találkozót, amelynek középiskolás és egyetemista résztvevői hazánkból, valamint Ukrajnából (Kárpátaljáról), Romániából (a Partiumból), Szlovákiából és Szerbiából (a Vajdaságból), illetve a Duna forrásvidékéről, Baden-Württembergből érkeznek Szolnokra, „a Tisza fővárosába”.

   Európában még nem került sor olyan megmozdulásra, amely a környezet- és a természet – benne vizeink – védelmét a fiatalság lelkes tenni akarásával kapcsolja össze.

   Mindenekelőtt az ökoiskolák diákjait várjuk a rendezvényre, de nem csak a Tisza mellől, hanem az egész országból! (Segítőnk lesz az Ökoiskola Hálózat bemutatásában a Szandaszőlősi Általános Iskola mint Örökös Ökoiskola címmel rendelkező intézmény.)

   Az a tapasztalatunk, hogy a távolabbi országrészek lakóit is rabul ejti a nekünk oly kedves Tisza-menti táj, a méltóságteljesen hömpölygő folyóval, a fecskékkel, a fekete gólyákkal, a tiszavirággal.

   Milyen a szentély holtágak világa? Mit rejtenek az ártéri erdők? Találunk illegális hulladéklerakókat a Tisza árterén? (Ez – sajnos – olyan költői kérdés, amelyre a helyszínen találjuk meg a választ.)

   Hányan tudjuk átkarolni a Tiszakürti Arborétum óriás tölgyfáját? Láttátok már a cseresznyevirágzást Nagykörűben, az ország legnagyobb cseresznyéskertjében?

   Találkozónkon a részvétel díjtalan, egyedül az autóbuszos tanulmányutakért kell az autóbusz viteldíját megfizetni. Szállás, étkezés a Tiszaligetben, a Turisztikai és Szabadidő Központban lesz.

   Gyalogos, kerékpáros és autóbuszos tanulmányutakat a szélrózsa (majdnem) minden irányába szervezünk.

   Intézményenként 4-6 tagú delegációkra számítunk. A Találkozó vendégeinek létszámát 150 körülire tervezzük, hozzájuk csatlakoznak majd a szolnoki fiatalok.

   Bővebb információ: karpatok-tisza.hu
   Szervező: Kárpátok – Tisza Nemzetközi Fejlesztési Egyesület, Szolnok

   Érdeklődni e-mail-ben lehet:  jaszkunatexternet [dot] hu

   Egri Sándor elnök (30 568 6231)

   10. Vándortáborok 2019-ben – pályázat

   Országos pályázat: 2019. január 28. - 2019. április 30.

   Összesen már 19 helyszín és három mozgásforma közül választhatnak a diákok és tanáraik. Az év legkalandosabb és környezettudatosabb táboraiba kedvezményes áron közel 10000 gyermek juthat el az idei szezonban. A nagy érdeklődésre való tekintettel a helyek valószínűleg hamar betelnek, ezért érdemes január 28-tól figyelni a www.vandortabor.hu weboldalt.

   Az Országos Erdészeti Egyesület által szervezett erdei vándortáborokban a Bakony, a Börzsöny, a Mátra, a Mecsek és a Pilis vadregényes erdeiben kalandozhatnak a diákok.

   A Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség idei bringás táboraiban idén szintén két új nyomvonalon kerekezhetnek a Balaton-felvidéken, valamint a Bükk-Aggtelek térségben. A páratlan szépségű helyek mellett megmaradnak a tavalyi népszerű útvonalak is, mint az Őrség, a Felső-Tisza-vidéke, a Körösök völgye, valamint a Palócföld. 

   A Magyar Kajak-Kenu Szövetség által szervezett vízi vándortáborba jelentkezők idén is az Alsó-Dunán, a Mosoni-Dunán, a Szigetközben, a Felső-Tiszán, a Bodrogon és a Dunakanyarban hódíthatják meg a hazai folyókat. Új helyszínként pedig a vadregényes Tisza-tó kapcsolódik be a programba, ahol Sarud központtal szerveznek élménydús táborokat.

   Az első egyhetes turnus 2019. június 15-én, szombaton indul. Ezt követően vándortábori útvonalanként változó időpontokban, a jelentkezési felületeken található naptárban látható napokon lehet indulni augusztus 12-ig. Egységesen 25000 forintos részvételi díjért vehetnek részt a diákok a táborokban, amely tartalmazza a teljes ellátást, a szállást és a táborokhoz tartozó egyéb programok belépődíjait is, valamint a kerékpárokat és hajókat, illetve az ehhez tartozó felszereléseket.

   A jelentkezési felület 2019. január 28-án nyílik meg és a táborhelyek megtelte után, de legkésőbb 2019. április 30-án zárul le.

   A programhoz kapcsolódóan továbbképzések indultak a kísérő pedagógusok számára, ennek költsége 15000 forint. A képzést elvégző pedagógusok a táboroztatásért külön díjazásban részesülnek.

   Az egyes képzések jelentkezési lehetőségeiről érdeklődni lehet

    

    

    

    

    

   Teremtésvédelem – Fenntarthatósági hét

   “Környezetvédelem, a Föld óvása és védése” szlogen már mindennapjaink része. A gyerekek többször tanulnak róla az óvodában és az iskolákban is. Mégis sokszor háttérbe szorul, hogy miért is kell szelektíven gyűjteni a szemetet, miért vigyázzunk a vízre, miért kell lekapcsolni a villanyt, ha kimegyünk a szobából, mi az az óriási cél, amelyért környezetvédelem címen közösen teszünk.

   teljes cikk

   Zöld hírek - 2019 január

   Zöld hírek 2019 januárjában

   1. 1) Felkészülés a Fenntarthatósági témahétre a teremtésvédelem jegyében
   2. 2) Felkészítő képzés Zöld Óvoda/Ökoiskola koordinátorok részére (iskolai modul)
   3. 3) A 2019-es év nővényei és állatai
   4. 4) Ökoest: „Mesterséges környezet”
   5. 5) Természetjáró app
   6. 6) UNESCO – EOLSS online enciklopédia
   7. 7) Zöld okos kupa 2019
   8. 8) „Segítő diákok” pályázat középiskoláknak
   9. 9) Épített örökség – örökSÉG projekt
   10. 10) Tisza Nemzetközi Környezet- és Természetvédelmi Ifjúsági Turisztikai Találkozó
   11. 11) Hungarikum vetélkedő 7. és 8. osztályosoknak külön

    

   1) Felkészülés a Fenntarthatósági témahétre a teremtésvédelem jegyében

   Képzési napot tartunk 2019. február 25-én hétfőn, 1000 – 1430 -ig a Katolikus Pedagógiai Intézetben, a 2019-es Fenntarthatósági témahéten résztvevő iskolák pedagógusai és minden érdeklődő számára.

   Helyszín: Katolikus Pedagógiai Intézet, 1068 Budapest Városligeti fasor 42.

   A tanév rendje szerint a Fenntarthatósági témahetet 2019. március 18–22. között kerül rendezik meg. A program idei fővédnöke Áder János köztársasági elnök.

   Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Oktatási Hivatal támogatásával megtartott trénerfelkészítésen ebben a tanévben a katolikus intézményrendszerből is részt vehetett egy szaktanácsadónk. Ő adja tovább a kollégáknak az információkat.

   A képzési nap folyamán a résztvevő pedagógusok megismerkedhetnek az idei témahét konkrét tematikájával, a kidolgozott óravázlatok megvalósításának lehetőségeivel. Betekintést kapnak a programhoz kapcsolódóan felkínált pályázatokról, tanulói és tanári versenyekről és mindarról a további anyagi és szakami lehetőségről, amit segítségként igénybe tudnak venni a témahét sikeres megvalósításához.

   A képzési nap folyamán a péceli katolikus iskola teremtésvédelmi jógyakorlatával is megismerkedhetnek a résztvevők. Így a Fenntarthatósági témahét teremtésvédelmi szempontú megvalósítására is kapnak ötleteket.

   A képzési napot vezeti: ALMÁSI ZSUZSANNA a Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola (Pécel) igazgatója, szaktanácsadó

    

   2) Felkészítő képzés Zöld Óvoda/Ökoiskola koordinátorok részére (iskolai modul)

   A képzés helye, címe: Eszterházy Károly Egyetem Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet, 1074 Budapest, Rákóczi út 70-72.

   A képzés időpontja: 2019. február 13-14-15. A képzés óraszáma: 30 óra

   Jelentkezés online: http://felmeres.ofi.hu/v2/index.php/972431?lang=hu

   Jelentkezési határidő: 2019. február 1.

   A képzésen való részvétel díja: 30.000 Ft. A szállást, utazást, étkezést a résztvevők egyénileg oldják meg.

   Bővebb információ: www.ofi.hu/hir/felhivas-akkreditalt-pedagogus-tovabbkepzesre

   Kapcsolattartó: Láng Éva E-mail: lang [dot] evaatofi [dot] hu ; Telefon: +36 30 723 9740

    

   3) 2019-es év élőlényei, növényei, állatai és egyebei

    

   4) Ökoest: „Mesterséges környezet”

   A Magyarországi Református Egyház Ökogyülekezeti Mozgalma  és a Magyar Környezeti Nevelési Egyesület közös ismeretterjesztő előadásai „ÖKOESTEK” címmel a Károli Gáspár Református Egyetemen folytatódnak.

   A sorozat következő programja:
   2019. jan. 17. (csüt.) 18:00
   Dr. Victor András (ELTE főiskolai tanár): „Mesterséges környezet”

   Helyszín: 1088 Bp. Reviczky u. 4., 104-es terem

   Az előadás témái: Madárfészek és ház. A kunyhótól az űrállomásig. Emberi alkalmazkodás = átalakítás. Okai: hatékonyság, kényelem, élvezet. Első, második és harmadik környezetünk. Természetes – Átalakított – Mesterséges. Műanyagok, természetidegen anyagok.  A program nyitott és ingyenes. FB esemény ITT.

    

   5) Természetjáró app

   A Magyar Természetjáró Szövetség ingyenes túrázós applikációját „Természetjáró” néven lehet letölteni. Az applikáció nem csak Magyarországon használható. A Turista magazin próbája szerint, mivel szinkronizálja az elmenthető tartalmakat a honlap és a mobilunk között, az ingyenes (és nem kötelező) regisztráció után megtervezhetünk egy túrát a számítógépen, majd a terepen telefonunkkal követhetjük a nyomvonalat, és ehhez – ha előtte letöltjük a tartalmat – még térerő sem kell.

   Az alkalmazás megfelel egy mobilos útikönyvnek, gyalog- és kerékpártúra-ajánlatokkal, a természeti és kulturális látnivalók leírásával, és főképp: a jelzett utakat is mutató turistatérképpel, túratervezővel és útvonalrögzítővel. Az összes kéktúra szakasz leírása, pecsételőhellyel, szálláslehetőségekkel, szintén megtalálható.

    

   6) UNESCO – EOLSS online enciklopédia

   Az Encyclopedia of Life Support Systems (EOLSS) egy rendkívül nagy terjedelmű online enciklopédia, mely az UNESCO pártfogása alatt jelent meg. A kiadvány a fenntartható fejlődés tudományával és a Földön található életmentő, életet támogató rendszerek (éltető rendszerek) megőrzésével kapcsolatban tartalmaz információkat.

   A ma gyakran használt ökoszisztéma szolgáltatások fogalomtól annyiban különbözik az életmentő (éltető) rendszerek fogalma, hogy kevésbé humán fókuszú. Általában az élet, a bioszféra fennmaradása a szerkesztési szempont.

   1996-ban az UNESCO nemzetközi együttműködést kezdeményezett és összehívott tudósokat, mérnököket és döntéshozókat a világ számos országából, hogy megalkossák az EOLSS tartalmának részletes listáját és globális egyetértés alakuljon ki annak struktúráját illetően. Az életmentő szisztémák azokat a természetes vagy ember által megalkotott rendszereket jelentik, melyek a bioszféra életét fenntartható módon segítik elő. Mivel szükségleteink messze túlmutatnak a pusztán biológiai tényezőkön, ezek a rendszerek a természetes ökoszisztémák mellett társadalmi szerkezeteket is magába foglalnak.

   Az EOLSS sok szempontból egyedülálló. A legtöbb enciklopédiával szemben nem ábécé sorrendben, hanem tematikus elrendezésben tartalmazza az információkat. A dokumentum tartalmát a tudományterületek alapján 21 fejezetre bontották. Minden fejezet végén található egy összefoglaló, mely elősegíti a jó megértést, az összefüggések felismerését és tanuláshoz is nagyon hasznos lehet.

   A hozzáféréshez illetve az e-book verzióhoz regisztrálni kell, mely egy ideig ingyenes. A dokumentum nyelve angol. Elérhető: EOLSS  https://www.eolss.net/  Forrás: Godányi Eszter (Humánökológia MA)

    

   7) Zöld okos kupa 2019

   A ZöldOkos Kupa a Fenntarthatósági Témahéthez kapcsolódó országos fenntarthatósági verseny. A többfordulós tudáspróbán általános iskolai felső tagozatos diákok indulhatnak. Az online és az élő fordulók kérdései szorosan kapcsolódnak a 2018/2019-es Fenntarthatósági Témahét témáihoz: a közösségi közlekedéshez, a vízhez és a fenntarthatósághoz.

   Az idei mottó: Színezd zöldre a sulis hétköznapokat

    

   8) „Segítő diákok” pályázat középiskoláknak

   Az Eszterházy Károly Egyetem Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (EKE OFI) nyílt, pénzdíjas pályázatot hirdetett a középiskolás tanulók (és 2018-ban érettségit tett volt tanulók), az Iskolai Közösségi Szolgálat keretében szolgálatot teljesítő diákokat fogadó szervezetek, és a IKSZ-koordináló pedagógusok számára. A pályázat célja, hogy valamennyi érintett (diákok, pedagógusok, szülők, fogadó szervezetek, iskolák) és a széles társadalmi kör megismerhesse az Iskolai Közösségi Szolgálat megvalósult programjait. A pályamunkákat és dokumentumokat valamennyi kategória esetén elektronikus úton, feltöltéssel, illetve e-mailben kell benyújtani 2019. február 25-ig. Részletek: http://kozossegi.ofi.hu/Contents/ShowContentById/163.

    

   9) Épített örökség – örökSÉG projekt

   2018. az Európai Kulturális Örökség Éve. Ebből az alkalomból indította a kultúrAktív Egyesület az örökSÉG projektet, ami a középiskolás korosztály érdeklődését kívánja felhívni az épített örökség iránt.

   Tíz tematikus ismeretterjesztő anyagot állítottak össze, amelyek letölthetők a honlapjukról: 

   1. kulturális_örökség

   2. állandó_és_változó

   3. megőrzés_és_alakítás

   4. helyi_és_egyetemes

   5. örökség_helyszínek

   6. épületek_és_épülettípusok

   7. szerkezetek

   8. formák

   9. anyagok_és_felületek

   10. térhasználat

   + örökSÉG memóriajáték

   Az örökSÉG érthetően, érdekesen, a jelenbe és kifejezetten a fiatalok hétköznapi kontextusába ágyazva tárgyalja az épített örökséghez kapcsolódó témákat. Célja, hogy a fiatalok gondolkodjanak és beszéljenek az épített örökségről – akár a régi műemlékek, akár a kortárs street art hordozta üzenetekről és értékekről.
   A téma iránt érdeklődő pedagógusok számára kiegészítő tanári kézikönyv készült: Tanári kézikönyv

   Tóth Eszter (kultúrAktív Egyesület)  www.kulturaktiv.hu

    

   10) Tisza Nemzetközi Környezet- és Természetvédelmi Ifjúsági Turisztikai Találkozó

   2019. április 25 – 28. között rendezzük meg a Tisza Nemzetközi Környezet- és Természetvédelmi Ifjúsági Turisztikai Találkozót, amelynek középiskolás és egyetemista résztvevői hazánkból, valamint Ukrajnából (Kárpátaljáról), Romániából (a Partiumból), Szlovákiából és Szerbiából (a Vajdaságból), illetve a Duna forrásvidékéről, Baden-Württembergből érkeznek Szolnokra, „a Tisza fővárosába”.

   Európában még nem került sor olyan megmozdulásra, amely a környezet- és a természet – benne vizeink – védelmét a fiatalság lelkes tenni akarásával kapcsolja össze.

   Mindenekelőtt az ökoiskolák diákjait várjuk a rendezvényre, de nem csak a Tisza mellől, hanem az egész országból! (Segítőnk lesz az Ökoiskola Hálózat bemutatásában a Szandaszőlősi Általános Iskola mint Örökös Ökoiskola címmel rendelkező intézmény.)

   Az a tapasztalatunk, hogy a távolabbi országrészek lakóit is rabul ejti a nekünk oly kedves Tisza-menti táj, a méltóságteljesen hömpölygő folyóval, a fecskékkel, a fekete gólyákkal, a tiszavirággal.

   Milyen a szentély holtágak világa? Mit rejtenek az ártéri erdők? Találunk illegális hulladéklerakókat a Tisza árterén? (Ez – sajnos – olyan költői kérdés, amelyre a helyszínen találjuk meg a választ.)

   Hányan tudjuk átkarolni a Tiszakürti Arborétum óriás tölgyfáját? Láttátok már a cseresznyevirágzást Nagykörűben, az ország legnagyobb cseresznyéskertjében?

   Találkozónkon a részvétel díjtalan, egyedül az autóbuszos tanulmányutakért kell az autóbusz viteldíját megfizetni. Szállás, étkezés a Tiszaligetben, a Turisztikai és Szabadidő Központban lesz.

   Gyalogos, kerékpáros és autóbuszos tanulmányutakat a szélrózsa (majdnem) minden irányába szervezünk.

   Intézményenként 4-6 tagú delegációkra számítunk. A Találkozó vendégeinek létszámát 150 körülire tervezzük, hozzájuk csatlakoznak majd a szolnoki fiatalok.

   Bővebb információ: karpatok-tisza.hu
   Szervező: Kárpátok – Tisza Nemzetközi Fejlesztési Egyesület, Szolnok

   Érdeklődni e-mail-ben lehet: jaszkunatexternet [dot] hu

   Egri Sándor elnök (30 568 6231)

    

   11. Hungarikum vetélkedő 7. és 8. osztályosoknak külön

   A nyolc hungarikum kategóriák egyike a természeti környezet; és több más csoportnál egyértelmű a környezeti fenntarthatósági kapcsolat. Hungarikumokkal és a jelölt nemzeti (települési, megyei, külhoni) értékekkel kapcsolatosan játékos vetélkedőt szervez a Lakitelek Népfőiskola (az Országgyűlés, a Hungarikum Bizottság és a Nemzeti Művelődési Intézet támogatásával).  A Kárpát-medencei általános iskolák 7. és 8. osztályában tanuló, három diákból és egy felkészítő tanárból álló csapatok jelentkezését várják. Az első ötven kérdésre a választ 2019. január 22-éig lehet visszaküldeni, ez egyben a versenyre jelentkezés is. Részletek: http://www.nepfolakitelek.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=3247:2018-12-05-09-33-01&catid=69:2017-11-29-10-40-55&Itemid=133.

    

    

   Zöld hírek 2018 november

   Zöld hírek november

   1.Hogyan szervezzünk teremtésvédelmi lelkinapot a katolikus iskolában?

   A katolikus iskoláinkban megtartandó lelki napok megszervezése kihívásokat is jelent. Ezek leküzdésében próbálnak segítéséget adni előadás és műhelymunka keretében gyakorlott előadóink. A képzés folyamán megismerkedhetünk jógyakorlatokkal, eszközökkel és ötletekkel, melyek segíthetnek egy teremtésvédelmi témájú lelkinap összeállításában és kivitelezésében.

   Jelentkezés és információk

    

   2.A katolikus iskolák nemzetközi teremtésvédelmi projektje a ’Tudok Tenni’ címet viseli.

   A projekt célja, hogy Ferenc pápa Laudato Si’ teremtésvédelmi enciklikájára választ adjon a gyermekek és fiatalok körében.

   A projekt támogatói és kidolgozói nemzetközi szervezetek:

   • a Katolikus Nevelés Nemzetközi Szervezete (OIEC), melynek100 tagországa között a Katolikus Pedagógiai Intézeten keresztül a magyar katolikus közoktatási intézmények is résztvevői;
   • a Legfőbb Szerzeteselöljárók Nemzetközi Egyesülésének (USG-UISG) Oktatási Bizottsága,
   • A Katolikus Nevelés Öregdiákjainak Világszervezete (OMAEC) és
   • a Design For Change nemzetközi katolikus pedagógiai mozgalom.

    A projekt része, hogy egy pedagógiai eszközrendszert is felajánl arra, hogy a gyermekeket és fiatalokat be tudjuk vonni a teremtésvédelem témájába.

   Ez a módszer azon kívül, hogy módszertani segítséget ad, nemzetközi kapcsolatok hálózatát is megteremti tovább inspirálva ezzel a résztvevőket a folyamatban. Jelenleg 70 ország katolikus intézményei vesznek már rész a projektben.

   részletek

    

   3. 10 éves a Magyar Püspöki Konferencia teremtésvédelmi körlevele

   FELELŐSSÉGÜNK A TEREMTETT VILÁGÉRT

   „Minden általa és érte teremtetett…” (Kol 1,16)
   A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia körlevele a teremtett világ védelméről

   letölthető

   4.Tanuljunk emberséget az állatoktól!

   Másfélnapos szakmai műhely volt pedagógusoknak, szociális és ifjúsági szakembernek a Milvus Csoport, Madármentő Egyesület szervezésében.

   November 16-17. Kolozsvár (Románia)

   Az empátiához és mások elfogadásához, sőt, hogy a környezetünkkel harmóniában élhessünk, elengedhetetlen, hogy képesek legyünk szembenézni a félelmeinkkel, hogy tudatosítsuk érzéseinket, és hogy alapvetően pozitívan álljunk a világhoz. Vagyis hogy magas érzelmi intelligenciával rendelkezzünk: érzékelni és kezelni tudjuk a saját és mások érzelmeit és ezek alapján, ezek ismeretében tudjunk cselekedni. Mindezek értelmében a legjobb, amit tehetünk, ha segítünk a tinédzsereknek és a fiatal felnőtteknek jobban megérteni önmagukat, érzéseiket és érzelmeiket. A szakmai műhely ehhez az úthoz, a fiatalok önismereti fejlődéséhez és fejlesztéséhez az állatvilággal való találkozásokon keresztül kínál támogatást.

   Az állatok nagyon fontos szerepet játszanak az életünkben. Még egyszerű megfigyelésükkel is kimeríthetetlen ismeretforrásra tehetünk szert, ám ha házi kedvenceink vannak, akkor könnyen beláthatjuk, hogy állatainktól tanulni is tudunk. Nemcsak róluk, hanem általuk magunkról is rengeteg visszajelzésre, ismeretre tehetünk szert. Segítségnyújtás, önzetlenség, érzelmek kimutatása, együttérzés, osztozkodás, ragaszkodás, együttműködés vagy épp versengés.

   Résztvevőkként a műhelyen egy holisztikus, a természettel és állatvilággal kialakított bensőséges kapcsolatra építő pedagógiai szemlélettel és módszertannal ismerkedhettek meg, miközben egymástól is folyamatosan tanulhattok, tapasztalatot cserélhettek. A kamaszokkal és fiatalokkal alkalmazható játékokat és állat-ember interakcióra épülő gyakorlatokat, azok pedagógia folyamtokba illesztését, a foglalkozások levezetését és feldolgozását saját élményeken keresztül tanulhatjátok meg.

   A műhely anyaga a Rogers Személyközpontú Oktatásért Alapítvány koordinálásában megvalósuló, LEHUA – Learning Humanity from Animals („Tanuljunk emberséget az állatoktól!”) elnevezésű, két éves, az Európai Unió Erasmus+ programja által támogatott projekt keretében született meg.

   A projekt honlapja: www.learningfromanimals.eu

   A projekt Facebook oldala: www.facebook.com/learninghumanityfromanimals/

    

   5. Bugát Pál Kárpát-medencei Középiskolai Természetismereti Műveltségi Vetélkedő, 2019

   A 36. alkalommal megrendezésre kerülő Bugát Vetélkedő szellemisége arra ösztönzi a versenyző diákokat, hogy természettudományos ismereteik birtokában komplex módon szemléljék a körülöttük lévő élő és élettelen világot, annak jelenségeit és azok összefüggéseit. Hasznosítsák felkészülésük során a vetélkedő témaköréhez kapcsolódó középiskolai tantárgyi tudásukat – biológia, fizika, kémia, földrajz, informatika – valamint szakköri, önképzőköri tevékenységüket, szakkönyvi ismereteiket.

   A vetélkedő témaköre: természeti katasztrófák

   Yucatán-félsziget 66 millió éve, Jerikó i.e. 1180, Pompei i.sz. 79, Saanhszi 1556, Kis-Antillák 1780, Tambora 1815, Sárga-folyó 1931, Közép-Amerika 1988, Délkelet-Ázsia 2004, Kalifornia 2017, Celebesz 2018…

   A földtörténet ismert természeti katasztrófáinak a száma nagyságrendekkel nagyobb fenti felsorolásban szereplő néhány önkényesen kiragadott példánál. Jelenkori történelmünket megelőzően is akadtak ilyenek szép számmal, olyanok is, amelyeknek ma felmérhetetlen következményei lennének, mint például egy újabb jégkorszaknak. Ne csak az élettelen természet hatalmas erejére gondoljunk! Rengeteg biológiai katasztrófa is bekövetkezett már (lásd: sáskajárás, filoxéra-vész stb.), többségében a szakmai ismeretek hiánya és az ebből következő emberi gondatlanság miatt. A természeti katasztrófák különböző fajtái, okai, megnyilvánulásai, következményei, előrejelzésük lehetőségei, igen komoly tudományos kutatás tárgyát képezik napjainkban.

   Nevezési határidő: 2018. november 23.

   A vetélkedőn való részvétel, a nevezés módja:

   A Bugát Vetélkedő meghirdetői várják a középiskolák /gimnázium, szakközépiskola, szakiskola/ 9-12. évfolyamos diákjaiból álló 3 fős csapatok jelentkezését (a csapatok vegyes életkorúak is lehetnek). Középiskolánként max. 5 csapat nevezhet. A nevezés a TIT Stúdió Egyesület által megküldött jelentkezési lapon történik. A nevezési díj a magyarországi középiskolákra vonatkozik!

   Nevezési díj: csapatonként 3000 forint

   A jelentkezési lap e-mailben küldendő vissza: titseinfoatgmail [dot] com ()

   A TIT Stúdió Egyesület elérhetőségei: 1113 Budapest, Zsombolyai u. 6. tel.: 06-70-608-7986, Honlap: www.tit.hu

    

   6. 2019-es év rovara

   Elindult a szavazás az "Év rovara 2019" címért. December 6-án, éjfélig választhatunk a kis Apolló-lepke, a magyar tarsza, vagy a havasi cincér közül. A nyertes lesz jövőre a rovarvilágot népszerűsítő kitüntetett faj. Mindenkit arra buzdítunk, hogy adja le szavazatát, és népszerűsítse a kezdeményezést!

   A Magyar Rovartani Társaság Év rovara kampányának célja, hogy felhívja a társadalom figyelmét egy-egy rovarra, a rovarok védelmére és az élővilágban betöltött szerepükre. Ezzel nemcsak az adott faj, hanem annak életmódja, életfeltételei is előtérbe kerülnek, így bemutatása a természetben zajló biológiai folyamatok, változások jobb megértését is szolgálja. A védett vagy védendő fajok megismertetése nemcsak a rovarvilág jelentőségére, az élővilágban betöltött szerepére, hanem tágabb értelemben a természetvédelem fontosságára is felhívja a figyelmet.

   2019-ben ismét három rovarfaj közül lehet választani: az idei jelöltek mind közösségi jelentőségű fajok. (Közösségi jelentőségű fajnak az Európai Unió élőhelyvédelmi irányelvének mellékletein szereplő fajokat nevezzük; gyakran – helytelenül – a “Natura 2000-es faj” kifejezést használják rájuk.) Jövőre esedékes az élőhelyvédelmi irányelv alapján készülő országjelentés (amelyben a közösségi jelentőségű fajok és élőhelyek természetvédelmi helyzetéről és elterjedéséről kell beszámolni), ezért a Magyar Rovartani Társaság úgy döntött, hogy ennek apropóján választja ki jelöltjeit az Év rovara címre.

   Szavazni lehet dec. 6. éjfélig:

   https://www.rovartani.hu/2018/10/28/ev-rovara-2019-szavazas/

   7. II. MCC FIT Kaland Országos Tehetségverseny negyedikeseknek

   A Mathias Corvinus Collegium Fiatal Tehetség Programja által szervezett II. MCC FIT Kaland Országos Tehetségverseny egy egyedülálló, több képzési területet felölelő országos tanulmányi csapatverseny, amely rendhagyó módon a teljes Kárpát-medencei negyedikes általános iskolás korosztályt szólítja meg.

   A FIT Kaland célja, hogy a gyerekek csapatban együttműködve dolgozzanak egy izgalmas projekten, melynek révén Programunk képzési koncepciója mellett napjainkban fontos területekkel találkozhatnak, merülhetnek el bennük közelebbről.

   A több tudományterületet felölelő országos tanulmányi csapatversenyben a 3 fős csapatoknak egy általuk előállított produktummal kell készülniük az általuk választott témakörben, melyek közé tartozik:

   • Boszorkánykonyha - a természettudományos kísérletek világa,
   • Gondolkodó robotok - a robotika rejtelmei,
   • Vállalkozz okosan - a pénzügyi tudatosság témaköre,
   • Alkoss zöldben - a környezeti tudatosság,
   • A jövő étterme - egészséges táplálkozás a tudatos egészségmegőrzés jegyében.

   A verseny felépítése

   Nevezés: 2018. nov. 1. - dec. 14. 23:59 között

   Online forduló: 2018.12.15. - 2019.01.15. 23:59 között, saját elektronikus rendszerünkben – A verseny első fordulójában egy online elérhető projektfeladatot oldanak meg a csapatok, amit szövegesen és fényképekkel/videóval kell dokumentálni.

   Regionális forduló: 2019. február 15. - március 15. között

   Országos döntő: 2019. április/május (pontosítás hamarosan)

   A verseny plakátja itt is letölthető: http://fit.mcc.hu/files/doc/MCC-FIT-Kaland_plakat_297x420mm.pdf

   Jelentkezni 2018. november 1. és december 14. 23:59 között lehet, az alábbi felületen – a felhívás végén – található regisztrációs űrlap elküldésével: http://fit.mcc.hu/fitkaland?fbclid=IwAR1osTqkskrgN2DiWxfKo3vrUgPR1zlGEOW_woLvGewx-ECHYQuiC9XrJrQ

    

   8. Reziliencia fejlesztése az iskolában – ingyenes pedagógusképzés két helyszínen (Szeged vagy Budapest)

   A képzés neve: Az érzelmi intelligencia fejlesztése élményközpontú pedagógiai módszerekkel az általános és középiskolában

   a) Szegedi képzés:

   Időpontja: 2018. november 16-18. 09:00-18:00

   Helyszíne: Regionális Teleház Forrásközpont (6724, Szeged, Pacsirta utca 3/b.)

   Szegedi facebook esemény: https://www.facebook.com/events/551810465242431/

   b) Budapesti képzés:

   Időpontja: 2018. december 7-9. 09:00-18:00

   Helyszíne: Budapest (szervezés alatt)

   Budapesti facebook esemény: https://www.facebook.com/events/320699491994515/

   A képzés bemutatása:

   A pedagógusok munkájuk során számos, a gyermekek és tinédzserek érzelmi nevelésével kapcsolatos kihívással néznek szembe. Mindennaposan megjelenő érzelmi és viselkedésbeli nehézségek a gátlásos, szorongó viselkedés, a figyelem- és motivációhiány vagy éppen a rendbontó magatartás. Ritkábban előforduló, ám súlyosabb nehézségek a droghasználat, az alkoholfogyasztás, az evészavarok, a kicsapongó szexuális viselkedés, az iskolai zaklatás és a korai iskolaelhagyás. A gyerekek és tinédzserek iskolai érzelmi intelligencia fejlesztése védőfaktort jelent ezekkel a nehézségekkel szemben és beavatkozási lehetőségeket biztosít a különböző problémás iskolai viselkedések kezelésénél. A képzés a már több európai uniós országban kipróbált Érzelmek didaktikája módszertan magyar adaptációjára épül. Célja, hogy az empátia, az érzelem –és indulatszabályozás, az érzelemkifejezés és az érzelemleolvasás készségeit fejlesztő gyakorlatok rendszerezett módon kerülhessenek be az általános és a középiskolai oktatás mindennapjaiba. A képzés elméleti ismereteket tartalmaz az érzelmi intelligencia fejlesztés pszichológiai, pedagógiai hátteréről, és konkrét gyakorlatokat, tanórai keretek között is alkalmazható játékokat és módszereket kínál, amelyeket a különböző korosztályokkal használhatnak a pedagógusok. A képzés felépítése gyakorlat-orientált. A képzés kétharmada az osztálytermi helyzetekre kialakított módszertan bemutatására koncentrál, egyharmada az új ismeretek átadására. A résztvevők saját élményeken keresztül interaktív nagy- és kiscsoportos játékokat és páros feladatokat ismerhetnek meg, miközben saját pedagógiai készségeiket is fejleszthetik. A továbbképzés akkreditált, így tanúsítvány megszerzésével zárul. A tanúsítvány megszerzésének feltétele a képzés 90 százalékán való részvétel és két írásos beszámoló készítése a képzés utolsó napját követő harminc napon belül:

   Összehasonlító jellemzés készítése, két jól ismert, saját iskolába járó gyermek iskolai viselkedésének az összehasonlítása. Saját tanulócsoportra szabott, érzelmi intelligencia fejlesztést célzó folyamat megtervezése három hónapos időintervallumra.

   A képzés a Belügyminisztérium és a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács támogatásával valósul meg. A képzésen való részvétel ennek köszönhetően ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. A regisztráció díja 5000 forint, amit a képzésen megjelenteknek visszaadunk.

   A képzésre az alábbi linkre kattintva regisztrálhat: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSc3TwsEJTVh9EAOjYKCDC-EdmSN6Ws7icCiuqGSpRBSvzv5-A/viewform

   A képzéssel kapcsolatos kérdésekkel Heltai Júliát lehet keresni:

   julia [dot] heltaiatrogersalapitvany [dot] hu

   +36-30-207-4920

   Rogers Személyközpontú Oktatásért Alapítvány

   1126 Budapest, Beethoven utca 6. Hungary

   Katolikus iskolák nemzetközi teremtésvédelmi akciója

   A katolikus iskolák nemzetközi teretmésvédelmi projektje a ’Tudok Tenni’ címet viseli.

   A projekt célja, hogy Ferenc pápa Laudato Si’ teremtésvédelmi enciklikájára választ adjon a gyermekek és fiatalok körében.

   A projekt támogatói és kidolgozói nemzetközi szervezetek:

   • a Katolikus Nevelés Nemzetközi Szervezete (OIEC), melynek100 tagországa között a Katolikus Pedagógiai Intézeten keresztül a magyar katolikus közoktatási intézmények is résztvevői;
   • a Legfőbb Szerzeteselöljárók Nemzetközi Egyesülésének (USG-UISG) Oktatási Bizottsága,
   • A Katolikus Nevelés Öregdiákjainak Világszervezete (OMAEC) és
   • a Design For Change nemzetközi katolikus pedagógiai mozgalom.

    

   A projekt része, hogy egy pedagógiai eszközrendszert is felajánl arra, hogy a gyermekeket és fiatalokat be tudjuk vonni a teremtésvédelem témájába.

   Ez a módszer azon kívül, hogy módszertani segítséget ad, nemzetközi kapcsolatok hálózatát is megteremti tovább inspirálva ezzel a résztvevőket a folyamatban. Jelenleg 70 ország katolikus intézményei vesznek már rész a projektben.

   Projekttel kapacsoaltos további információk: Szentes Judit / szentesatkatped [dot] hu

   Zöld hírek 2018 október

   1. Komposztáló szépségverseny

   Október 31-ig lehet nevezni, és fotót feltölteni a https://hulladekvadasz.hu/2018/10/03/komposztalo-szepsegverseny/?fbclid=IwAR3it2oxtngkc1jp-AlkVVV440VxcuL7L3it-vO521lMdANlwKtEiSI84iQ szépségversenyhez. A nevezési időben beérkezett versenyzők komposztálójáról készült képek felkerülnek a hulladekvadasz.hu honlapjára, ahol a szavazók (olvasók) bárkire szavazhatnak november 1-30 között. A legtöbb szavazatot elért versenyző a nyertes és övé a díj és a nyeremény.

   2. A XXVIII. Természet–Tudomány Diákpályázat felhívása és versenyszabályzata

   A Tudományos Ismeretterjesztő Társulat által meg­hirdetett, a Természet Világa tudományos ismeret­terjesztő folyóirat által lebonyolított diák-cikkpá­lyázaton indulhat bármely középfokú iskolában a 2018/2019-es tanévben tanuló vagy végző diák, hatá­rainkon belülről és túlról.

   A pályázat terjedelme 8000–20 000 betűhely (ka­rakterszám, szóközökkel együtt), tetszőleges számú illusztrációval. A kéziratot három kinyomtatott pél­dányban kérjük. A nyomtatott változattal együtt a pályázatot CD-n (vagy DVD-n) is kérjük megküldeni, a szöveget Word formátumban, a képeket, ábrákat külön fájlban (JPG vagy TIFF).

   Alapvető követelmény, hogy a cikkek olvasmá­nyosak, stilisztikai és helyesírási szempontból kifo­gástalanok legyenek. Kérjük a felkészítő tanárokat, szíveskedjenek e tekintetben is útmutatást adni tanítványaiknak. Ne feledjék, hogy a diákpályázat cikkírói pályázat is, ezért a dolgozatokat úgy kell megírni, hogy annak tartalmát a természettudomá­nyok iránt érdeklődő, de a témában nem járatos ol­vasók is megértsék. A pályamunkák végén kérjük a felhasznált irodalmat és forrásmunkákat megjelöl­ni. A szó szerinti idézetek forrásának fel nem tünte­tése etikai vétség, és a dolgozatnak az értékelésből való kizárásával jár.

   A pályázat tartalmazza készítője nevét, lakcímét, e-mail-címét, telefonszámát, iskolája pontos címét irá­nyítószámmal együtt, valamint felkészítő tanára nevét és elérhetőségét.

   A helyi (iskolai) fordulón továbbjutó dolgozatok benyújtásának (postai feladásának) határ­ideje mindegyik kategóriában 2018. december 7. A pá­lyázat beadható személyesen (1088 Budapest, Bródy Sándor utca 16.), vagy postán (1444 Budapest, 8. Pf. 256.).

   Pályázati kategóriák:

   • Természettudományos múltunk felkutatása és a kultúra egysége
   • Önálló kutatások, elméleti összegzések
   • Matematika és informatika
   • Egészségtudomány

   Díjazás:

   Minden kategóriában I. díj, II. díj, III. díj, valamint a zsű­ri döntésével több, arra érdemes írásnak különdíj is ki­adható. A zsűri a díjazott diákok felkészítő tanárainak a munkáját is értékes jutalmakkal ismeri el. A konkrét díjazásról a zsűri a bírálati folyamat során dönt.

   A pályaművek elbírálására előre láthatóan 2019. március 1-ig kerül sor, a díjakat diákkonferencia keretében adjuk át 2019 tavaszán.

   A Természet–Tudomány Diákpályázat pályázati kiírását a Természet Világa számaiban közöljük, illetve olvasható a folyóirat honlapján is.

    

   3. Online kurzus angolul: “Bevezetés a környezeti nevelésbe”

   Az online kurzusra a regisztrációs felület már nyitva áll.

   „We invite you and your colleagues to participate in the "Introduction to Environmental Education" online course. As usual, we expect to have hundreds of participants from dozens of countries, which provides a great opportunity for networking and social learning. Feel free to post the course information and flyer on social media, or forward to your friends who may be interested. Registration is open!”

   “Introduction to Environmental Education”
   Cornell University online course
   5 weeks (Nov 6 – Dec 10, 2018)
   Register now: https://civicecology.org/course-iee

    

   4. Suli-szeizmológia, avagy kiből lesz marskutató?

   A NASA 2018-as InSight Mars expedíciója során szeizmométert is telepítenek a Marsra, amely „élő” adatokat küld vissza a Földre. Az erre épülő British Geological Survey „MarsQuake” projectje során műholdképeket felhasználva e szeizmométer jelei alapján új meteor becsapódási krátereket kereshetnek az érdeklődők, segítve a marskutatást. A „Marsrengések” program ennek a magyarországi diákok számára elindított párja, ami egy ismeretterjesztő kiadványt és hozzá kapcsolódó kísérleteket tartalmaz. A célközönség a 11-18 éves korosztály. E programról kaphatnak ízelítőt a látogatók november 20-án az Obszervatóriumban, ahol bemutatják a működő modern szeizmológiai állomást is.

   Az érdeklődők kb. 1 órás bemutatón vehetnek részt, reggel 8 órától 15 óráig.

   Regisztráció: Kiszely Márta: kiszely [dot] martaatcsfk [dot] mta [dot] hu

   Helyszín: Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium, 1112 Budapest, Meredek utca 18.

    

   8. Földtudományos forgatag

   Földtudományos forgatag a Magyar Természettudományi Múzeumban.

   „Vajon hogyan dolgozik egy modern geológus? Segítik-e a napról napra megjelenő újabb és újabb „kütyük” egy őslénykutató, vagy egy ásványgyűjtő munkáját? A geofizikusok manap­ság milyen műszerekkel néznek be a Föld belsejébe? Hogyan olvashatók ki a klímaváltozás nyomai az üledékes kőzetek lapjaiból? És vajon mi lesz jövőre az Év ásványa és az Év ősmaradványa?”

   Nyitva: november 10-11. (szombat-vasárnap) 10-18 óra között:

   http://foldtan.hu/hu/forgatag2018

    

   5. Tisza Nemzetközi Fotópályázat

   Legkedvesebb folyónk a Tisza. A Kárpátok-Tisza Nemzetközi Fejlesztési Egyesület a Tisza és a Tisza-mente tájai megörökítése, hazai és nemzetközi vonzerejének fokozása céljából nemzetközi fotópályázatot hirdet, „Találkozásom a Tiszával” címmel.

   A pályázat témája: Találkozásom a Tiszával (forrástól a torkolatig bármely évszakban, bárhol).

   Beküldendő elektronikus úton, kép formátumban pályázóként legfeljebb 3 színes fotó (lehet 3 fotóból álló képsorozat), mely készülhet fényképezőgéppel, vagy telefonnal. 1-1 mondatos képaláírást kérünk, melyből kiderül, mikor, hol készült a felvétel. Ha személy is látható rajta, kérjük megadni nevét. A képszövegből derüljön ki, mikor, hol készült a felvétel. Ha személy is látható rajta, kérjük megadni nevét. (Pályázni korábbi időszakban készült képpel (képsorozattal) is lehet.

   A képeket az alábbi címre kérjük eljuttatni: jaszkunatexternet [dot] hu

   Kérjük feltüntetni a pályázó nevét, születési helyét és dátumát, lakcímét, postai levélcímét, tanintézetét (ha van). A pályázatot, a beérkezett képeket, a pályázók adatait bizalmasan kezeljük, azt harmadik személynek ki nem szolgáltatjuk.

   A pályázat nyílt. A pályázónak nem szükséges a Tisza mellett laknia! Oda látogatók ugyanolyan eséllyel pályázhatnak. Nem korlátozzuk a pályázó életkorát. Képet küldhet be magyar és nem magyar állampolgár, éljen határokon belül, vagy azokon kívül, illetve a szórványban.

   A pályázó témáját merítheti a néprajzból, a természetből – beleértve a növény- és az állatvilágot is – és a folyó mentén élők társadalmából. Megörökítheti, ábrázolhatja a vízi élet sokszínűségét a horgászattól, a halászattól, a hajózáson át a vízi sportokig, beleértve a vadvízi evezést is, az ünnepeket és a dolgos hétköznapokat.     

   A pályaműveket egyesületünk által felkért szakmai zsűri bírálja el.

   Beküldési határidő: 2019. január 15.

   Ösztönözzük a gyorsaságot! A pályázat kiírója külön 10-10 ezer forint jutalomban részesíti az első öt beérkezett pályamű alkotóját.

   A pályázatot díjazzuk, a legjobb képeket megjelentetjük. A pályázó a képe (-i) beküldésével kijelenti, hogy a pályázaton való részvételével képét (képeit) a pályázat kiírójának térítésmentesen ajánlja fel további felhasználásra.

   A pályázatra érkezett alkotásokból kiállítás készül. Az első kiállítás ünnepélyes megnyitójára az eredményhirdetésen kerül sor.

   A pályázó tudomásul veszi, hogy képe kiállításokon nagyközönség elé kerül, valamint a tervezett kiadványban válogatást követően megjelennek.

   Eredményhirdetés 2019. április 26-án, 10 órától, Szolnokon, a Tiszaligetben.

   Minden díjazott pályázót értesítünk!

   Díjazás:

   1. díj: Kompletten felszerelt Csepel kerékpár.
   2. díj: Tanulmányi kirándulás Kárpátaljára, a Tisza forrásához 2 fő részére, díjtalan részvétellel.
   3. díj: Tanulmányi kirándulás Kárpátaljára, a Tisza forrásához 1 fő részére, díjtalan részvétellel.

   Nevezés:

   A pályázó neve:

   Nemzetisége:

   Postai levélcíme irányítószámmal:

   Elérhetőségei telefon, mobiltelefon, e-mail:

   Pályamunkái, képei képaláírása, szövege:

   Dátum, aláírás:

    

   6. Nemzetközi Esszépályázat: Együtt a Tiszáért! Újabb cianid katasztrófa ellen! 

   A Kárpátok-Tisza Nemzetközi Fejlesztési Egyesület a Tisza és mellékfolyói, a folyók mentén élők megóvása érdekében nemzetközi esszépályázatot hirdet, „Együtt a Tiszáért! Újabb cianid katasztrófa ellen!” címmel.

   A pályázat témája: Hogyan élték át szüleim, nagyszüleim a 2000. évi cianid-katasztrófát?  Milyen javaslatot fogalmazunk meg velük közösen, hasonló katasztrófa megelőzésére? 2020-ban lesz a cianid-katasztrófa 20. évfordulója.

   2000. január 30-án 100 ezer köbméternyi cianidos zagy szabadult ki a romániai Máramaros megye székhelye, a Nagybánya közeli tározóból. A szennyeződés elpusztította a Zazar, a Lápos, a Szamos és a Tisza élővilágát. Egyre hígult, azonban hatása érezhető volt a Dunában is. Belgrádnál is halpusztulást okozott. (Lásd bővebben az interneten.)

   A pályázat nyílt. A pályázónak nem szükséges a Szamos, a Tisza mellett laknia! Gondolatait kifejtheti az is, aki érzelmileg azonosult a katasztrófa keltette vészhelyzetben a tragédia átélőivel, a kárt szenvedettekkel, beleértve az embereket és az ökológiai rendszereket egyaránt.

   A pályázat minden tekintetben nyílt. Azaz, ha nagyszüleidnek, szüleidnek idejük engedi, ők is megfogalmazhatják és beküldhetik gondolataikat.

   Nem határozzuk meg a pályamű terjedelmét, nem korlátozzuk a pályázók életkorát. Pályázatot nyújthatnak be magyar és nem magyar állampolgárok, határokon belül és kívül, illetve a szórványban élők egyaránt. A pályázat nyelve magyar.

   Beküldési határidő: 2019. január 15.

   Ösztönözzük a gyorsaságot! A pályázat kiírója 10-10 ezer forint jutalomban részesíti az első öt beérkezett pályamű alkotóját.

   A pályázatot az alábbi címre, Word dokumentumban kérjük eljuttatni:

   jaszkunatexternet [dot] hu.

   A pályaműveket egyesületünk által felkért szakmai zsűri bírálja el.

   A pályaművön kérjük feltüntetni a pályázó nevét, születési helyét és dátumát, lakcímét, postai levélcímét, tanintézetét (ha van). A pályázatot és a beérkezett pályaműveket, a pályázók adatait bizalmasan kezeljük, azt harmadik személynek ki nem szolgáltatjuk.

   A pályázatot díjazzuk, a legjobb esszéket kiadványunkban megjelentetjük. A pályázó pályaműve beküldésével kijelenti, hogy a pályázaton való részvételével pályaművét a pályázat kiírójának térítésmentesen ajánlja fel további felhasználásra.

   Díjazás:

   1. díj: 1 db kompletten felszerelt Csepel kerékpár.
   2. díj: Tanulmányi kirándulás Kárpátaljára, a Tisza forrásához 2 fő részére, díjtalan részvétellel.
   3. díj: Tanulmányi kirándulás Kárpátaljára, a Tisza forrásához 1 fő részére, díjtalan részvétellel.

   Eredményhirdetés 2019. április 26-án, 10 órától, Szolnokon, a Tiszaligetben.

   Nevezés:

   A pályázó neve:

   Nemzetisége:

   Postai levélcíme irányítószámmal:

   Elérhetőségei telefon, mobiltelefon, e-mail:

   Dátum, aláírás:

   7. Zöld lelkiségi műhely: Tanároknak • hitoktatóknak • közösségi vezetőknek / Ignáci Pedagógiai Műhely rendezvénye

   November 24-én, 14.30 és 18.30 között egy gyakorlatorientált, közös műhelymunka keretében mutatja be Dr. Kuslits Béla és Domaniczky Orsolya a Zöld lelkiségi eszközkészletünket, ezt követően pedig egy közös továbbfejlesztésre hívnak minden érdeklődőt.

   A lelkiség, erkölcs és a fenntarthatóság összekapcsolása több módon is lehetséges, mi azonban úgy gondoljuk, hogy akkor a leghitelesebb, ha a Szentírás, az elmélkedés, az erkölcs, a tudás és a gyakorlat egységesen, együtt jelenik meg. Ezen kívül fontos szem előtt tartani, hogy a különböző helyről érkezettek lelkiségi tapasztalata és fenntarthatósági tudása, zöld életvitele is változatos szintű. Ezért egy olyan anyagot dolgoztunk ki, amely képes rugalmasan alkalmazkodni a használóihoz, mégis mind az öt dimenziót szem előtt tartja.

   Műhelymunka alkalmunkra várjuk azon érdeklődők jelentkezését, akik szeretnének megismerkedni egy olyan gyakorlati segédeszközzel, mely segítséget nyújt a teremtésvédelem témájának feldolgozásához.

   Időpont: 2018. november 24., 14.30 – 18.30 között
   Helyszín: Párbeszéd Háza (1085 Budapest, Horánszky utca 20.)
   Előadók: Dr. Kuslits Béla és Domaniczky Orsolya

   A képzésen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

   A jelentkezési űrlap ide kattintva érhető el.

   Teremtés hete 2018.

   2018 szeptember 30 - október 8 között zajlotta Teremtés hete - Közösségben a teremtett világért
   „Mert ahol ketten vagy hárman összegyűlnek az én nevemben, ott vagyok közöttük.” (Mt 18,20) mottóval.

   A teremtésvédelmi ökumneikus segédaanyag letötlhető

    

   Zöld hírek 2018 szeptember

   1. Világ legnagyobb tanórája

   Az ENSZ 2015 szeptemberében indította útjára „Project Everyone” kampányát, amelyben a Világ Legnagyobb Tanórája keretében a fenntarthatóság 17 Globális Célját szeretné megismertetni a gyerekekkel. A kezdeményezéshez világszerte számos ország, köztük Magyarország is csatlakozott. A Világ Legnagyobb Tanórája idén negyedik alkalommal, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, mint projektgazda megbízásából, az UNICEF Magyar Bizottság és az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága szakmai támogatásával, a PontVelem Nonprofit Kft. szervezésében kerül megrendezésre.

   A szervezők a program lebonyolítását korosztályhoz igazítható óratervekkel és animációs filmmel segítik. A fő cél, hogy 2018. szeptember 24-28. között minél több általános- és középiskola iskola csatlakozzon a kezdeményezéshez és a pedagógusok normál tanítás keretei között megtartsák a tanórát. Regisztrálni a program központi honlapján lehet: https://www.avilaglegnagyobbtanoraja.hu/regisztracio

   A 2018. évi Világ Legnagyobb Tanórájának kiemelt témája a 17 Globális Célok valamelyikét szolgáló, helyi szinten megvalósítható közösségi tevékenység. A tananyagok angolul és magyar nyelven lesznek elérhetők a www.avilaglegnagyobbtanoraja.hu honlapon.

   Ebben az évben arra is invitáljuk a 8-14 éves tanulókat, hogy vegyenek részt egy ún. kódolásos feladatban, egy BBC-féle mikrobit használatán keresztül. Ez a parányi programozható computer hozzásegíti a gyerekeket ahhoz, hogy gyakorolják a kódolási praktikákat. A feladat 2018. szeptember 24-től november 20-ig lesz elérhető. A magyar programot a Digitális Pedagógiai Módszertani Központ szakmai támogatásával valósítjuk meg.

   A tanóra megtartása mellett országos pályázatot hirdetünk meg „Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!” címmel 3 korosztály (általános iskola alsó tagozat és felső tagozat, középfokú iskola) számára. A pályázatban a 17 Globális Cél valamelyikét szolgáló, helyi szinten megvalósítható közösségi tevékenységgel lehet pályázni. Az iskolák megadott témák közül választhatnak vagy megvalósíthatják saját ötleteiket is.

   További információk a www.avilaglegnagyobbtanoraja.hu honlapon találhatók.

    

   2. Fővárosi Környezetvédelmi Alap  2018. évi pályázata

   A pályázat, Budapest környezeti állapotának javítása,  fejlesztése, valamint a Fővárosi Közgyűlés által 2017 augusztusában  jóváhagyott Budapest 2017-2021. időszakra szóló Környezeti Program céljai megvalósításának elősegítésére kerül meghirdetésre, elsősorban az alábbi témakörökben, az alábbi célok megvalósítása érdekében:

   • a szilárd hulladék csökkentése, és a levegőminőség javítása,
   • a hulladék csökkentése, illetve különösen a műanyag-termékek – ünnepi és reklám eseményekhez szervezett tömeges – felhasználásának (léggömb-, lampioneregetés) csökkentése;
   • a szelektív hulladékgyűjtés eredményességének, hatékonyságának növelése,
   • a lakossági hulladékégetés káros hatásaival kapcsolatos megfelelő szemléletformálás;
   • a tudatos és megfelelő vízgazdálkodási szemlélet erősítése,
   • a csapadékvíz helyben tartása: az ingatlanon belüli, önellátó esővíz-visszatartás és hasznosítás;
   • a fővárosi zöldfelületek létrehozása, megújítása, megfelelő gondozása, biológiai aktivitás, sokféleség növelése,
   • az avar és kerti zöld hulladék megfelelő helyben történő komposztálása;
   • különösen a zöldfelületekkel rosszul ellátott helyeken új zöldhomlokzat és zöldtető létrehozása;
   • méhbarát kert, madárbarát kert, rovarhotel létesítése;
   • a budapesti helyi védett természeti területeken a civil és önkéntes aktivitás növelésével járó programok szervezése és lebonyolítása, tanösvények létrehozása, fenntartása.

   A pályázatokat Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatalához (1052  Budapest, Városház u. 9-11.) 2018. augusztus 31-ig lehet benyújtani  postai úton vagy az Ügyfélszolgálati Irodában személyesen 2018.  augusztus 31-én 12:00 óráig. A borítékra kérjük ráírni: Fővárosi Környezetvédelmi Alap 2018.
   A benyújtás határidejének Budapest Főváros Főpolgármesteri  Hivatalába történő érkeztetés dátuma tekintendő.

   Bővebb információ:

   A pályázat részletes kiírása és az űrlapok elérhetők a www.budapest.hu honlapon, továbbá a Főpolgármesteri Hivatal Ügyfélszolgálati Irodájában (Budapest, V. kerület, Bárczy István utca 1-3.; hétfő és szerda: 8.00-18.00, kedd és csütörtök: 8.00-16.30, péntek: 8.00-14.00).

    

   3. Energiaközösségek c. program

   Iskola közösségeket is meg lehet mozdítani a GreenDependent Egyesület által 7. alkalommal elinduló, elsősorban lakosságnak, családoknak szóló, Energiaközösségek c. programhoz való csatlakozással. Klímakoordinátorokat keresnek új Energiaközösségek szervezésére! Az alábbi hírben olvasható a program háttere és a jelentkezés módja:

   http://kislabnyom.hu/hir/klima-koordinatorokat-keresunk-az-osszel-indulo-energiakozossegek-program-7-evadara

   Jelentkezési határidő: 2018. szeptember 15.

   A környezetbarát iskolakezdéshez ajánl tippeket szintén a GreenDependent:

   http://kislabnyom.hu/hir/zold-es-klimabarat-iskolakezdes-kicsiknek-es-nagyoknak

   További részletek a programról: http://www.energiakozossegek.hu/ EnergiaKözösségek facebook oldala

    

   4. ERDŐVARÁZS - ingyenes részvétel mellett nyerhető osztálykirándulás!

   2018-ban ismét beköltözik az erdő a belvárosba! Ökoiskolákból érkező, alsó tagozatos iskolás csoportok jelentkezését várja 2018. szeptember 21-én, pénteken 12:30-tól vagy szeptember 22-én, szombaton 10:00-től a Szabadság téren zajló „Erdővarázs” családi nap erdei iskola programjaira az eseményt lebonyolító Országos Erdészeti Egyesület.

   A tavalyi siker után az Erdővarázs Családi Napon 2018-ban ismét erdész szakemberek mutatják be az erdő varázslatos világát az érdeklődő iskolások számára. Összesen 15 tematikus sátorban két-két erdőgazdaság biztosít az erdészeti erdei iskolák pedagógiai programján alapuló foglalkozásokat és bemutatókat egy-egy fontos erdészeti tevékenységi terület megismeréséhez.

   A szervezett erdei iskola programokra idén is két időpontban lehet jelentkezni. A szervezett foglalkozásokon kívül is a rendezvény szabadon látogatható.

   Szervezett erdei iskola foglalkozások időpontja:

   2018. szeptember 21. (péntek) 12:30-16:00

   2018. szeptember 22. (szombat) 10:00-12:00

   Helyszín: Budapest, Szabadság tér (V. kerület)

   A résztvevők köre: ökoiskolák alsó tagozatos diákjai.

   A részvétel előzetes regisztrációhoz kötött. A jelentkezési lap hamarosan letölthető a http://erdovarazs.hu/ honlapról.

   Jelentkezési határidő: 2018. szeptember 10.

   Zöld Jeles Napok - Európai akció

   2018-ban az Európai Bizottság Környezetvédelmi Főigazgatósága akciót hirdetett meg a Natura 2000 Nap alkalmából egész Európa számára.

   Az akció kapcsolódik a 2018-as tavaszi zöld jeles napokhoz:

   • az EU Natura 2000 Napja - május 21.
   • a Biodiverzitás Nemzetközi Napja - május 22.
   • a Magyar Nemzeti Parkok Hete - 2018-ban május 25 – június 3. (általában: május utolsó hetétől a környezetvédelmi világnapig)
   • Környezetvédelmi Világnap - június 5.
   • Ki a tanteremből! nap – 2018. június 8.

   A Natura 2000 Nap megünnepléseként a felhívás arra szól, hogy diákcsoportokkal, gyerekcsoportokkal, vagy családtagokkal nyitott programként látogassák meg a legközelebbi Natura 2000 területet. A túra fényképeit, élményeit osszák meg közösségi oldalakon és az iskola honlapján ezzel a hashtag-gel jelölve azokat: #Natura2000Day. Lehetőség szerint a központi honlapon is regisztrálják akciójukat, melyhez legfeljebb 1100 karakteres (két bekezdésnyi) angol nyelvű akcióleírás szükséges .A többi kért adatot alapfokú angol nyelvtudással ki lehet tölteni. A terepen készített fotók közül egyet lehet feltölteni a közös európai térképre.

   Annak alkalmából, hogy az Európai Parlament és a Tanács 2018-at a Kulturális Örökség Európai Évévé nyilvánította, a Környezetvédelmi Főigazgatóság arra kéri a résztvevőket, hogy a Natura 2000 területeken járva ünnepeljék meg mind a kulturális, mind a természeti örökséget. Kulturális örökség sokféle lehet, például épület, emlékmű, régészeti lelőhely, munkamódszer, kifejezés, tudás, készségek, és az ezekkel kapcsolatban álló eszközök, tárgyak, nyelvi és szóbeli hagyományok, vagy a hagyományos szakmák. Kulturális örökségként ünnepelhetjük a tájképet, a flórát és a faunát is.

   Katolikus iskola nyerte a Fenntarthatósági Témahét Nyitórendezvényén a legaktívabb iskola díjat

   Gratulálunk a Gál Ferenc Főiskola Békési Szakképző Iskola, Gimnázium és Kollégiumának, amely a 2017. évi témahéten megrendezett sokféle és sokszínű fenntarthatósági programjával a legaktívabb iskola Zöldtündér díját nyerte el a 2018. évi Fenntarthatósági Hét Nyitórendezvényén.

   E rendezvényt a Parlament Delegciós termében 100 meghívott pedagógus, szakember jelenlétében 2018. április 23-án tartották. Az előadások összegzése és a további díjazottak itt olvashatók.

   2018. évi Fenntarthatósági Témahét tervezett programjai

   2018. évi Fenntarthatósági Témahét tervezett programjai:

   A 2018. évi Fenntarthatósági Témahét 2018. április 23-27. között kerül megrendezésre. A program célja a Föld Napja üzenetének, a fenntarthatóságnak széles körű elterjesztése iskolai keretek között.

   A 2018. évi Fenntarthatósági Témahét az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI), mint projektgazda megbízásából a PontVelem Nonprofit Kft. szervezésében kerül megrendezésre 2018. április 23-27. között. A program célja a Föld Napja üzenetének, a fenntarthatóságnak széles körű elterjesztése iskolai keretek között.

   A Témahét fővédnöke Áder János köztársasági elnök. A Témahét programja terveink szerint 1300 iskola 250 000 diákjához fog eljutni. Az iskolai regisztráció 2018. április 23-ig áll az iskolák rendelkezésére: https://www.fenntarthatosagi.temahet.hu/iskolai-regisztracio

   A Témahét nyitórendezvényét április 23-án (hétfőn) tartjuk az Országházban. Április 24-én Áder János köztársasági elnök úr tanórát tart a klímaváltozásról a Szentendrei Református Gimnáziumban. Idén is meghirdettünk fenntarthatósági versenyt ZöldOKos Kupa elnevezéssel: https://www.zoldokoskupa.hu/, az országos döntő 2018. április 27-én (pénteken) kerül megrendezésre. 2018. március 19. – április 29. között általános- és középiskolák részére 6 hetes tavaszi szelektív hulladékgyűjtési versenyt is szervezünk.

   A Témahét témái a természeti- és épített környezet védelme, a tudatos vásárlás és a fogyasztóvédelem köré szerveződnek. A pedagógusok három korosztály számára készített online letölthető tematikus óratervek és mintaprojektek segítségével dolgozhatják fel a témákat: https://www.fenntarthatosagi.temahet.hu/letoltheto-oratervek. Az óratervek és mintaprojektek az Eszterházy Károly Tudományegyetem Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet szakmai támogatásával készültek.

   A tematikus diákpályázatokon azok a diákok indulhatnak, akinek iskolája regisztrált a 2018. évi Fenntarthatósági Témahétre. Az összeállított pályaműveket a Fenntarthatósági Témahéttől kezdődően 2018. május 07. hétfő éjfélig lehet feltölteni, a pályázati kiírások részletei online elérhetők: https://www.fenntarthatosagi.temahet.hu/palyazatok

   1. „Nem térkép e táj” - fotópályázat középiskolások számára

   A fotópályázat célja, hogy a diákok felfedezzék a környezetükben fellelhető nevezetes középületeket és arról képi és szöveges dokumentációt készítsenek. A pályázat mottója Radnóti Miklós: Nem tudhatom című verse, a diákok által beküldött pályázati anyagnak szemléletében tükröznie kell a vers mondavalóját.

    

   2. „Egy doboznyi természet” - pályázat általános iskola alsó tagozatosai számára

   A pályázat célja, hogy egy tanulócsoport (pl. osztályközösség) ellátogasson egy a környezetében lévő természetvédelmi területre (pl. nemzeti park, Natura 2000 terület) és ennek értékeit feltérképezze: tanulmányozza a kiválasztott területet, és egy cipősdoboznyi bemutató anyagot készítsen belőle. A begyűjtött kincsekről és a védett területről a diákok készítsenek feljegyzéseket, fényképeket vagy rajzokat és ezek alapján 3-5 oldal terjedelmű word dokumentációt a védett területet bemutatva.

   3. „Ahol a fák égig érnek” - pályázat 11-15 évesek számára

   A pályázat célja, hogy a diákok 5-10 fős csoportja bemutasson egy, a környezetükben lévő, különleges fát (pl. különleges fajtájú vagy formájú, nagyon idős, híres ember ültette vagy nevezetes alkalomból ültették). A kiválasztott fát többször keressék fel, tanulmányozzák, vegyenek fel róla kutatási adatokat (pl. fa magassága, törzsének átmérője), készítsenek róla fényképet vagy rajzot, és ezek alapján 3-5 oldal terjedelemben készítsenek prezentációt a fáról.

   A Témahét keretében meghirdetett egész iskolát érintő pályázatok a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által meghirdetett „Fogyasztói tudatosságra nevelő iskola” pályázat valamint a Magyar Innováció és Hatékonyság Nonprofit Kft. Energiatudatos Iskolákért Pályázata szintén elérhető a honlapról: https://www.fenntarthatosagi.temahet.hu/palyazatok

    

   A Témahét idejére lehetőséget biztosítunk arra is, hogy az iskolai programok, tanórák részeként a fenntarthatóságért elkötelezett szakemberek (önkéntesek) kiálljanak a gyerekek elé és a saját példájukkal, gondolataikkal erősítsék a Témahét üzenetét: https://www.fenntarthatosagi.temahet.hu/onkentesek.

   Az önkéntesnek a tanórát nem önállóan kell megtartania, szerepe az, hogy a pedagógussal egyeztetve vegyen részt az órán, az adott korcsoport számára befogadható, a tematikához kapcsolódó saját példákat hozzon, személyes példájával és hitelességével segítse az adott téma megértetését a diákokkal. Az önkéntes segítheti az iskolákat a pályázatok megvalósításában is: szakmai segítséget nyújthat az iskolásoknak, hogy a pályázati kiírásban megfogalmazott elvárásokat minél szakszerűbben valósítsák meg. Az önkéntesek az alábbi helyen regisztrálhatnak: https://www.fenntarthatosagi.temahet.hu/onkentes-regisztracio

   2018-ban is támogatjuk az iskolák helyi kezdeményezéseit, a fenntarthatósággal kapcsolatos egyéb programok nyilvánosságát, elérhetőségét. A Témahét központi honlapján megjelenést biztosítunk minden releváns programnak: https://www.fenntarthatosagi.temahet.hu/

   PontVelem Nonprofit Kft. Fenntarthatósági Témahét 2018.

   Weboldal: https://www.fenntarthatosagi.temahet.hu/

   Facebook oldal: https://www.facebook.com/fenntarthatosagi.temahet/

   E-mail: temahetatpontvelem [dot] hu

   Kapcsolat:

   A Katolikus Pedagógiai Intézetnél Szentes Judit pedagógiai szakértő kéreshető szentesatkatped [dot] hu; 1/4793012

   Minden teremtmény az Atya gyengéd szeretetének tárgya – Ökológiai konferenciát tartottak Rómában

   „Radikális ökológiai megtérés a Laudato si’ kezdetű enciklika után – Minden teremtmény, ember és nem ember belső értékének felfedezése” – ez volt a címe a Pápai Gergely Egyetemen március 7-8-án zajló nemzetközi konferenciának. Ferenc pápa üzenetet küldött a tanácskozás résztvevőinek.

   a Magyar Kurír cíkke

   Teremtéstudatos advent - 2017.

   A Naphimnusz Teremtésvédelmi Egyesület idén is meghív a „teremtéstudatos adventre”.

   Lelki szempontokkal és gyakorlati javaslatokkal szeretnék a karácsony előtti felkészülési időszakban annak a tudatosítását is segíteni, hogy mint emberek szeretetből teremtett lények, ugyanakkor pedig a teremtésért felelősek vagyunk.

   részletes leírás

   GYALOGOS VÁNDORTÁBOR-VEZETŐ képzés

   Akkreditált pedagógus továbbképzés: Az Országos Erdészeti Egyesület 2018-ban induló erdei vándortábor programja keretében lehetőség van pedagógusok felkészítésére természetjáró
   gyalogos vándortáborok vezetésére .

   A képzés díja kedvezményesen: 10 000 Ft/fő. (Oktatás, vizsga, tananyag, szállás, étkezés)
   A továbbképzés óraszáma, kredit pont értéke: 30 óra (elmélet és gyakorlat), 30 pont
   Szervezõk: a Testnevelési Egyetem és az Országos Erdészeti Egyesület
   Jelentkezés módja: a szükséges dokumentumok letölthetőek a Testnevelési Egyetem honlapjáról: www.tf.hu.
   Jelentkezési határidõ: 2017. október 4.

   részletek

    

   ERDŐPEDAGÓGIAI ÉLMÉNYEK - OSZTÁLYKIRÁNDULÁS

   Bakonyerdő Zrt. Természet Háza Látogatóközpontjának 2017 őszi/téli és 2018. évi programkínálata:

   A Látogatóközpont nemcsak az interaktív bemutató- és játéktér megismerését és kipróbálását teszi lehetővé, hanem elsősorban a csoportok részére specializálódva jelenleg már hét, a különböző korosztályokra optimalizált programcsomaggal várja az osztályokat

   A Látogatóközponttól 300 m-re található Állatparkban is számos programlehetőség várja a gyermekeket és felnőtteket egyaránt!

   A létesítmény a játszva tanulás élményével együtt gondoskodik a gyerekek környezeti neveléséről. A Látogatóközpont 2015-ben a 3. helyezést érte el Az év ökoturisztikai létesítménye pályázaton.

   Erdők Hete október 2-8. - Közös kincsünk az erdő

   Az idei a XXI. Erdők Hete, amelynek jelmondata – „Közös kincsünk az erdő” – az erdők értékeinek gazdagságára, azon belül a természeti, turisztikai és gazdasági értékek párhuzamos jelenlétére hívja fel a figyelmet. Országszerte színes programokkal várják az óvodásokat és iskolásokat is.

   A teremtésvédelem több nézőpontból

   2017. szeptember 30-án teremtésvédelmi konferenciát rendez természetről, társadalomról, felelősségről, közösségről a 72 Tanítvány Mozgalom a Bálnában.

   A rendezvény „Nem valami szabadon választható feladat!” címmel kerül megrendezésre  egyházi és civil szervezetekkel együttműködésben. A rendezvény során az etika, teológia, műszaki tudományok, természet- és társadalomtudományok és az esztétika szemszögéből vezetik végig beszélgetésekkel Ferenc pápa Laudato si enciklikáját. A konferencia kapcsolati lehetőségeket is kíván kialakítani társadalom- és természettudományos, műszaki szakemberek, lelkipásztorok és pedagógusok között.

   A rendezvény regisztrációhoz kötött! 

   Bővebb információ és a forrás: www.halo.hu

   TeSZEDD - akció szept. 15-17. között

   Te SZEDD  akció lesz szept. 15-17. között

   A TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció ma hazánk legnagyobb önkéntes mozgalma. Idén immár hetedik alkalommal valósul meg. A szemétgyűjtési akció keretében szerte az országban „nagytakarítanak” a TeSzedd! önkéntesei. Azért szervezik meg ezt a mozgalmat minden évben, hogy közösen megtisztítsák szűkebb-tágabb környezetünket.

   Bővebb információ: http://szelektalok.hu/teszedd/

   Világ Legnagyobb Tanórája

   Világ Legnagyobb Tanórájá 2017. szeptember 18-24. között kerül megrendezésre.

   A Világ Legnagyobb Tanórája tananyagai és kiegészítő anyagai, pályázatai letölthetők.

   A program célja a 17 újonnan megfogalmazott fenntarthatósági Globális Célok:  megismertetése a gyerekekkel.

   Magyarország a szervezők felkérésére idén harmadszor csatlakozott a kezdeményezéshez. Az idei tanévben az élelmiszerekkel, táplálkozási szokásokkal kapcsolatos fenntarthatósági témák kerülnek középpontba. A kezdeményezéshez iskolai regisztráción keresztül lehet csatlakozni.

   A tanórát az általános- és középiskolák minél több osztályában javasoljuk megtartani normál tanítás keretek között. A Világ Legnagyobb Tanórája tananyagát és kiegészítő anyagait az ENSZ koordinálásával egy szakértői csapat készíti el és a főbb világnyelveken teszik elérhetővé. Magyarra fordítás és lektorálás után az anyag változatlan tartalommal áll rendelkezésre a résztvevő iskolák számára. Mind a tananyag, mind a kiegészítő anyagok csak on-line, letölthető formában érhetők el, azok nyomtatása az iskolában történik.

   A kezdeményezéshez kapcsolódva :
   - az általános iskolák alsó tagozatos diákjai a MESETÁl rajzpáláyzat keresztül megismerhetik a táplálkozáshoz kapcsolható globális problémákat;

   - a felső tagozatos diákok számára készített Sztárzöldség interjúpályázat felhívjuk a gyerekek figyelmét a felelős és kiegyensúlyozott élelmiszerfogyasztásra

   - a középiskolás csoportok az ÖKObuli páláyzat vehetnek részt, ahol egy olyan rendezvényt kell megtervezniük, amely megfelel a fenntarthatóság követelményeinek.

   A pályázatokról bővebben itt tájékozódhat.

   Oldalak