Zöld hírek - 2019. május

Zöld hírek 2019. májusában

 1. 1. Európai Fenntarthatósági Hét
 2. 2. Magyar Madártani Intézet táborai
 3. 3. Pályázati felhívás a 2019/2020. tanévre szóló Ökoiskola cím és Örökös Ökoiskola cím elnyerésére
 4. 4. Meghívó a XXI. Bókay Árpád Országos Biológiaverseny kiállítására
 5. 5. Társadalmilag érzékeny természettudományos kérdések felfedezés alapú tanulása
 6. 6. 30 éves a Zöld Szív!
 7. 7. Az „Élő Bolygónk” háttéranyagai összegyűjtve letölthetök
 8. 8. Interjú a fenntarthatóságra nevelésről
 9. 9. A természet ajándékai című rajzpályázat
 10. 10. Meghívó a Jász-Nagykun-Szolnok megyei 2018/2019 évi Iskolakert-hálózati nyitott műhelynapra
 11. 11. Meghívó az észak-budapesti Regionális Ökoiskola Találkozóra
 12. 12. Szitakötő oktatási program 2019.
 13. 13. Rajtunk múlik a jövő: Védjük meg a bolygónkat! Rövidfilmverseny diákoknak 2019.


1. Európai Fenntarthatósági Hét

Néhány ország korábbi próbálkozása után, 2015-ben az Európai Fenntartható Fejlődési Hálózat (ESDN) támogatásával egy hetet sikerült a fenntarthatóságnak szentelni Európában és idehaza is. https://www.esdw.eu/

Az évről- évre bővülő programok száma tavaly már 6035 lett, 34 különböző országban, köztük Magyarországon is, negyven eseménnyel.

Évente ugyanakkor, május 30-a és június 5-e között szervezik a programokat. Az első napon egy magyar évfordulót is ünneplünk, hiszen május 30-án 24 éve, hogy az Országgyűlés elfogadta a Környezetvédelmi Törvényt (1995. évi LIII. tv). A zárónap (június 5-e) a Környezetvédelmi Világnap, amelyről a Stockholmi ENSZ konferencia javaslatára 1992 óta emlékezik meg a világ.

Az események középpontjában az ENSZ Fenntartható Fejlődési Céljai állnak.

 A Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács (NFFT) a kezdetek óta, immár ötödik alkalommal, koordinálja az Európai Fenntarthatósági Hét hazai rendezvényeit.  Az NFFT arra biztat minden civil szervezetet, intézményt, hogy rendezzen azon a héten fenntarthatósági programokat. A legapróbb civil (pl. baráti társaság) akció is jó lehet, ha kapcsolódik a fenntarthatósághoz és 2019. május 30-a és június 5-e között szervezik meg. Az iskolákban –közeledve a tanítás végéhez- sok lehetőség adódik, amely a fenntarthatósághoz kapcsolható. A kezdeményezők célja az önálló gondolkodás és a kreativitás volt, ezért nincsenek szoros megkötések, hiszen a fenntarthatóság az élet minden területét érinti.

Az események fölkerülnek az európai térképre, ezzel is öregbítve hazánk hírnevét.

Már lehet jelentkezni az NFFT honlapján: https://www.parlament.hu/web/nfft/jelentkezesi-lap

Ha kérdéseik lennének, az nfftatparlament [dot] hu –ra írjanak, szívesen válaszolunk.

Mayerné Hajtman Ágnes vezető főtanácsos, NFFT Titkárság

 

2. Magyar Madártani Intézet táborai:

AZ MME táborait megyénkénti felsorolásban találják meg az alábbiakban. A listát a beérkező új információkkal folyamatosan frissítik. Kérjük, olvassák el figyelmesen az egyes táborok tájékoztatóit és érdeklődés esetén vegyék fel a kapcsolatot a megadott szervezővel a további információkért. Élményekben gazdag táborozást kívánunk!

http://www.mme.hu/aktualis_taboraink?utm_source=website&utm_medium=h%C3%ADrlev%C3%A9l&utm_campaign=%C3%A1prilisi%20h%C3%ADrlev%C3%A9l&utm_content=t%C3%A1borok

 

3. Pályázati felhívás a 2019/2020. tanévre szóló Ökoiskola cím és Örökös Ökoiskola cím elnyerésére

A 2019/2020. tanévre szóló Ökoiskola címpályázat adatlapjának javított változata letölthető az alábbi linkről. Az újrapályázó és Örökös Ökoiskola címre pályázók figyelmét felhívjuk, hogy a javított pályázati adatlapot töltsék le és ezen nyújtsák be pályázatukat. A pályázat benyújtásának határideje: 2019. május 22. A pályázatot az okoiskolaatemmi [dot] gov [dot] hu e-mail címre kell elküldeni. A pályázatról további technikai információt Halácsy Ágnestől a +36 1 896 6242 telefonszámon vagy az agnes [dot] halacsyatemmi [dot] gov [dot] hu e-mail címen vagy az okoiskolaatemmi [dot] gov [dot] hu e-mail címen kérhetnek.

 

4. Meghívó a XXI. Bókay Árpád Országos Biológiaverseny kiállítására

A XVIII. Kerületi Bókay Árpád Általános Iskola idén 21. alkalommal szervezi meg a Bókay Árpád Országos Biológiaversenyt, amely a Nemzeti Tehetség Program által támogatott tehetséggondozó verseny.

Örökös Ökoiskolaként a verseny feladatainak összeállítása során kiemelt figyelmet fordítunk a gyermekek környezettudatosságra, fenntarthatóságra nevelésére, közvetlen környezetünk élővilágának élményszerű megismertetésére.

A versenyhez kapcsolódóan kiállítást szervezünk, ahol megtekinthetők az idei tanév legjobb pályamunkái, makettjei, társasjátékai, a kísérletek, megfigyelések dokumentációi, amelyek segítségével betekintést nyerhetünk a diákok környezettudatos gondolkodásába, az élménypedagógia módszereibe.

A kiállításra szeretettel várjuk az érdeklődőket!

A kiállítás időpontja: 2019. április 26. - május 8.

Helyszín: Bókay Árpád Általános Iskola, 1181 Budapest, Wlassics Gyula utca 69.

Látogatási szándékukat kérjük előzetesen jelezni a 06-1- 291-48 36-os telefonszámon.

Krakkerné Berki Hajnalka szakmai vezető

 

5. Társadalmilag érzékeny természettudományos kérdések felfedezés alapú tanulása

A nehéz témához - formális és informális természettudományos oktatás összekapcsolása társadalmi kérdésekkel - négyéves európai projektben készültek elméleti és mindennapi segédanyagok. A H2020 finanszírozású PARRISE projekt magyarra fordított anyagai itt elérhetők: https://www.parrise.eu/wp-content/uploads/2018/04/parrise-hu-rgb.pdf.

A projekt erősíteni szándékozik a fiatalok érdeklődését a társadalom és a tudomány világa iránt, olyan fontos kérdéseket akar felvetni, amelyek befolyásolják az életüket. Ezt a megközelítést nevezzük Socio-Scientific Inquiry-Based Learning-nek (Társadalmilag érzékeny tudományos kérdések felfedezés alapú tanulása – SSIBL). Az SSIBL három pedagógiai megközelítést kapcsol össze, amely általános az iskolákban, de gyakran egymástól függetlenül alkalmazzák ezeket – a természettudomány felfedezés alapú tanítását (Inquiry-Based Science Education – IBSE), a társadalmilag érzékeny természettudományos kérdéseket (Socio-Scientific Issues – SSI) és az állampolgári nevelést (Citizenship Education – CE).

 

6. 30 éves a Zöld Szív!

Nagyszerű hangulatban és meghitt pillanatokban gazdagon zajlott le a "30 éves a Zöld Szív" Országos Találkozó. Erre az alkalomra készült egy 30 perces összeállítás is a Zöld Szív három évtizedet átölelő eseményeiről. A filmet a YouTube-on is megnézhetitek, ide kattintva:  

https://www.youtube.com/watch?v=ZmKvutj7IJk

A 2019-es évet a Zöld Szív évének nyilvánította a Zöld Szív Ifjúsági Természetvédő Mozgalom, és gazdag programsorozatot terveznek. A tervek bővítéséhez a zöld szíves ökoiskolák is hozzájárulhatnak. Küldjétek el ötleteiteket Orgoványi Anikónak (orgovanyi [dot] anikoatgmail [dot] com), a Zöld Szív vezetőjének, hogy ti hogyan képzelitek el ezt a jubileumi évet! Zöld Szív ITM : https://zoldsziv.hu/

7. Az „Élő Bolygónk” háttéranyagai

 „A XXI. század növekedéstörténetének feltárása” című dokumentum, A Globális Gazdasági és Klímabizottság munkája magyarul itt érhető el. Az eddig megjelent részek címei és letötlése:
Bevezető: Merre az előre, avagy bevezetés az új klímagazdaságba Megnyitom
1. rész  Klímaváltozás: elkerülhetetlen tragédia vagy egyedülálló lehetőség? Megnyitom
2. rész  „Egy halott bolygón munkahelyek sincsenek” – ugródeszkák az új klímagazdasághoz Megnyitom
3. rész Hova csoportosítsuk az energiáinkat az új klímagazdaság kialakításakor? Megnyitom
4. rész Városok a fejlődő klímagazdasághoz vezető út mentén Megnyitom
5. rész Terítéken az ember- és környezetbarát élelmiszer-termelés Megnyitom
6. rész Kint leszünk a vízből – ha megtesszük a szükséges erőfeszítéseket Megnyitom

 

8. Interjú a fenntarthatóságra nevelésről

Varga Attila szerint: „az EKE OFI irodáiban üldögélve viszonylag ritkán találkozunk a munkánk eredményével, szélesebb társadalmi hasznával. Mi nem is látjuk azokat a gyerekeket, akik megoldják az általunk készített feladatokat, sőt, ebben a helyzetben még a tanárokkal is viszonylag ritkán találkozunk”.

A teljes interjú itt olvasható: http://ofi.hu/hir/fenntarthatosag-maga-komplexitasaban-fontos

 

9.  A természet ajándékai című rajzpályázat

Milyen alkotásokat várnak?

Készítheted bármilyen színes, vagy egyszínű technikával, kollázzsal, de csak kézzel és legfeljebb A3-as méretben. Legfeljebb 2 alkotást küldhetsz be, amiknek a hátuljára, vagy egy külön lapra írd fel a neved, életkorod és szüleid elérhetőségét (név, e-mail cím, telefonszám, lakcím). A borítékra írd rá: „A természet ajándékai” rajzpályázat.

Ki pályázhat?

- A pályázaton 2 külön kategóriában indulhatnak a magyarországi 6-10, és 11-14 év közötti általános iskolások.

- Más pályázatra már benyújtott alkotással nem lehet pályázni.

A Pályázat időtartama, beküldési feltételek

- A pályázat 2019. év április 1-től 2019. október 22-ig tart, a részvétel ingyenes.

- Pályázónként legfeljebb 2 db, legfeljebb A/3 méretű rajz küldhető be.

- A pályaművek beérkezésének végső határideje: október 22. (kedd) 17 óra

- A pályázati anyagokat hajtogatás nélkül, zárt borítékban szükséges feladni az Agrárminisztérium, Természetmegőrzési Főosztály címére: 1052 Budapest, Apáczai Csere János utca 9.

A borítékon a feladó neve és címe mellett szerepeljen az „A természet ajándékai rajzpályázat” megnevezés is. A rajzok hátoldalán, vagy egy külön lapon szükséges feltüntetni:

- a Pályázó nevét, születési évét,

- a szülő / gondviselő nevét, telefonos elérhetőségét, e-mail címét, lakcímét,

- valamint a rajz címét / mottóját.

A pályamű mellé kérjük csatolni a kitöltött hozzájáruló nyilatkozatot is!   

Eredményhirdetés: 2019. november 22-én, a Magyar Természettudományi Múzeumban, a Vadonleső program Év emlőse díjátadójával közös eseményen.

Bővebb információ: http://www.termeszetvedelem.hu/termeszet-ajandekai-rajzpalyazat

Szervező: Agrárminisztérium, Természetmegőrzési Főosztály

 

10. Meghívó a Jász-Nagykun-Szolnok megyei 2018/2019 évi Iskolakert-hálózati nyitott műhelynapra

Időpont: 2019. május 9.

Helyszín: Szent István Körúti Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Általános Iskola, Szakiskola és Készségfejlesztő Iskola

Cím: 5100 Jászberény, Szent István krt. 20.

Program: Kertünk kincsei – az iskolakertek fenntarthatóságáért

09:00– 09:35 Regisztráció

09:35 – 09:45 Köszöntő – Önkormányzat képviselője, intézményvezető

09:45 – 10:00 Kiskertek a városunkban – Jász-Kertbarát Klub vezetője

10:00 – 10:15 Játékos ismeretszerzés az óvodai kertünkben – városi óvoda vezetője

10:15 – 10:30 Iskolakertünk a fejlesztő tevékenységek tükrében – iskolánk képviselője

10:30 – 10:45 „Kertészet a kertünkben” – Balkon kertészet vezetője

10:45 – 11:00 „Kertünk a konyhában” – konyhai kisegítő csoport vezetője, Fogyasztóvédelmi Iroda vezetője

11:00 – 11:30 Szünet – vendéglátás, kertlátogatás

11:30 – 12:30 Gyakorlat – „Akadályverseny kerti partival az iskolakertben” – iskolánk képviselőivel, vendégekkel

12:30 – 13:00 Beszélgetés, tapasztalatcsere- receptgyűjtemény

13:00 – 13:15 Kiállítás megtekintése „KERTÜNK KINCSEI” címmel

13:15 – 13:30 Értékelőlapok kitöltése, Kincses könyvünk beírása

Szertettel várunk minden érdeklődőt!

Jelentkezés: 2019. május 3-ig, elterotagatfreemail [dot] hu e-mai címen

A műhelynap megrendezését az Iskolakertekért Alapítvány támogatja:

www.iskolakertekert.hu

 

11. Meghívó az észak-budapesti Regionális Ökoiskola Találkozóra

A résztvevőket a következtő iskolákból várják (iskolánként 1-1 főt): Budapest III., IV. kerület, Dunakeszi

Időpont: 2019. május 3., 10:00-14:00

Helyszín: Újpesti Homoktövis Általános Iskola, 1048 Budapest, Homoktövis u. 100.

Program: F. Nagy Zsuzsanna (Miskolci Ökológiai Intézet), téma: Talaj
Kertész Mónika (Kortás Építészeti Központ), téma: Tapasztalatok, beültetés
Molnár Dénes (Öko-apu), téma: Szemét csökkentése (témahét)
Jó gyakorlatok megosztása Dr. Vásárhelyi Tamás (Magyar Környezeti Nevelési Egyesület), téma: A beporzók fontossága (kiemelt jó gyakorlat)
Rab Istvánné, téma: Látogatás a Mentor kertben

Szervező: Újpesti Homoktövis Általános Iskola (Szárisz Zsófia) E-mail: titkarsagathomoktovis-altisk [dot] sulinet [dot] hu

 

12. Szitakötő oktatási program 2019.

Pályázati adatlap oktatási intézményeknek a 2019/2020-as tanévre

Az adatlap (https://ligetmuhely.com/liget/szitakoto-oktatasi-program-2019/) kitöltésével hazai és határon túli magyar tannyelvű oktatási intézmények pályázhatnak ingyenes részvételre a SZITAKÖTŐ integrált ökológiai oktatási programban a 2019/2020-as tanévben

A pályázati adatlapot elektronikusan kell kitölteni és a Word dokumentumot visszaküldeni az infoatszitakoto [dot] com e-mail címre.

Kérjük, győződjenek meg róla, hogy a beküldést követő 72 órán belül megkapták a pályázat beérkezését nyugtázó e-mailt.

Beküldési határidő: 2019. május 18.

További információ: Horgas Judit programvezető infoatszitakoto [dot] com +36/20-322-6869 https://ligetmuhely.com/liget/szitakoto-oktatasi-program-2019/

 

13. Rajtunk múlik a jövő: Védjük meg a bolygónkat! Rövidfilmverseny diákoknak 2019

A this human world (thw) évente megrendezésre kerülő emberi jogi filmfesztivál a bécsi ENSZ Információs Szolgálat (UNIS) és az ENSZ Menekültügyi Főbiztosság (UNHCR) ausztriai irodájának támogatásával, valamint az osztrák, szlovén, magyar és szlovák iskolákkal együttműködésben megrendezi a 2019-es Emberi Jogi Rövidfilmversenyt. A versenyre minden 10 és 20 éves kor közötti diák önálló vagy iskolai osztályok nevezését várják olyan rövidfilmekkel, amelyeket az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának cikkei ihlettek.

A verseny idei témája: „Védjük meg bolygónkat!”

A rövidfilmek hossza legfeljebb 3 perc lehet. A filmek bármilyen eszközzel, bármilyen műfajban elkészíthetők.

Nevezési határidő: 2019. június 21. (iskola neve, címe, iskolai kapcsolattartó neve, elérhetősége, a film elkészítésében résztvevő diákok kora, száma)

A filmeket 2019. november 8-ig kell elkészíteni, s beküldeni.

Nevezés és beküldés e-mail-címe: schulfilmprojektatthishumanworld [dot] com

Bővebb információ: http://www.unesco.hu/palyazatok-osztondijak/rajtunk-mulik-jovo

Teremtésvédelemi hírek

Zöld hírek - 2019 április

Zöld hírek 2019 áprilisában

1. Zöld lelkiségi eszköztár – Próbáljuk ki a „Zöld lelkiségi eszközkészlet” -et! teremtésvédelmi, gyakorlatorientált műhelymunka tanárok számára

2. Fenntartható fejlődési célok az oktatásban

3. Vitaest sorozat

4. Pályázati felhívás a 2019/2020. tanévre szóló Ökoiskola cím és Örökös Ökoiskola cím elnyerésére

5. Segítség az ökoiskolává váláshoz

6. Élményösvények a környezeti nevelésben

7. Iskolák jelentkezését várják - tegyünk közösen a fenntarthatóbb élelmezési rendszerért

8. Són, a bárány

9. Jó gyakorlat megosztás: Beszámoló az Európai Hulladékcsökkentési Hétről a Vitéz János iskolában

10. Jó gyakorlat megosztás: Madárbarát Veszprémé

11.  Emberi jogi oktatáshoz és demokratikus neveléshez hasznos anyagok

12. Az ökológiai krízis keresztény szemmel – Sapientia-nap a teremtésvédelem időszerű témáiról

13. Hulladékgyűjtő verseny a Fenntarthatósági Témahét után is

 


1. Zöld lelkiségi eszköztár kipróbálása:

 

Képzési nap a Katolikus Pedagógiai Intézetben

 

A fenntarthatóság nem csak tudásról, szabályozásról, életmódról szól, hanem valami ennél sokkal többről is: lelkiségről, önismeretről, spirituális viszonyról a teremtett világgal kapcsolatban. Ennek a spirituális viszonynak a fejlődését segítő szközkészletet fejlesztett az Ignáci Pedagógia Műhely, amelyet most publikáció előtt szeretne megismertetni és megvitatni azokkal, akik jövőbeni használói lehetnek: középiskolai tanárok és gimnazista korú fiatalokkal foglalkozó ifjúsági vezetők. Az eszközkészlet sok és sokféle gyakorlatot tartalmaz, amelyek rugalmasan alakíthatók a résztvevő diákok igényei és lelkiségi tapasztalatai szerint. Az ignáci lelkiségre és ökofilozófiára épülő eszközkészlet tartalmaz kiscsoportos feladatokat, játékokat, elmélkedéseket, vezetett meditációkat többféle ökológiai szempontból fontos témában. A műhely célja, hogy a leendő felhasználók visszajelezhessenek a készítőknek mielőtt végleg elkészül az anyag, ezáltal még hasznosabb eszközt kaphassanak majd a kezükbe.

Képzés helyszíne: Katolikus Pedagógiai Intézet (Budapest, 1068 Városligeti fasor 42.) 2019. április 12.

jelentkezni lehet itt:  

2. Fenntartható fejlődési célok az oktatásban

Fenntartható fejlődési célok oktatásához szaktanácsadónk által összeállított linkgyűjtemény található a Katolikus Pedagógiai Intézet honlapján / fenntarthatósági célonkénti bontásban

3. Vitaest sorozat

     A Tanácstalan köztársaság című vitaest-sorozat társszervezője az ELTE Humánökológia mesterszaka (a főszervező a Karátson Gábor Kör).

A sorozat fő kérdései ezek: Van-e politikai válasz az ökológiai válság kihívására? Van-e ökológiai válasz a politika kiüresedésére, a rendszerváltozás kudarcára, a zsákmányszerző politikára, a cinizmusra és a beletörődésre? Ökopolitikáról lesz tehát szó, de nem pártpolitikáról, sokkal inkább arról, hogy miként tudnánk fontos, nem egyszer életbe vágó témákat színvonalas közbeszéd tárgyává tenni.
Februártól júniusig kéthetente összesen nyolc estre kerül majd sor. Az első (Tudástársadalom?) fb-eseménye itt található: https://www.facebook.com/events/260798658158312/ ). Az egész sorozat programja megtalálható: www.okopolitika.hu/szabadegyetem/4-tanacstalan-koztarsasag-program

4. Pályázati felhívás a 2019/2020. tanévre szóló Ökoiskola cím és Örökös Ökoiskola cím elnyerésére

A nevelési-oktatási intézmények működéséről és a köznevelési intézmények névhasználatáról szóló 20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendelet 191/A. § (2) bekezdése alapján az Emberi Erőforrások Minisztériuma (a továbbiakban: EMMI) az Agrárminisztérium együttműködésével nyílt pályázatot hirdet Ökoiskola és Örökös Ökoiskola cím elnyerésére.

A pályázati felhívás és a pályázati adatlap letölthető az alábbi helyről:

http://ofi.hu/hir/palyazati-felhivas-20192020-tanevre-szolo-okoiskola-cim-es-orokos-okoiskola-cim-elnyeresere

A pályázat benyújtásának határideje: 2019. május 22.

A pályázatot az okoiskolaatemmi [dot] gov [dot] hu e-mail címre kell elküldeni.

A pályázatról további technikai információt Halácsy Ágnestől a +36 1 896 6242 telefonszámon vagy az agnes [dot] halacsyatemmi [dot] gov [dot] hu e-mail címen vagy az okoiskolaatemmi [dot] gov [dot] hu e-mail címen kérhetnek.

5. Segítség az ökoiskolává váláshoz:

A magyarországi ökoiskolák feltételrendszere: http://www.bg-bp.sulinet.hu/Szinvonl/Iskola/Oko-krit.html

Amiért érdemes lenne ezzel foglalkozni: https://humusz.hu/oktatas/okoiskola/az_okoiskola_cim/a_cim_elonyei

Akik támogatják Magyar Környezeti Nevelés Egyesület: http://mkne.hu/iskzold_kntovkepz.php

Egy jó példa: http://www.erdligetialtalanosiskola.hu/index.php/oekoiskola/oekoiskolai-tevekenyseguenk-bemutatasa

 1. SDG for kids (FF célok gyerekeknek) versenykiírás, fotó, plakát és film pályázat

Fenntartható fejlődési célok gyerekszemmel! Gondolkozz el rajta, beszélj róla, tegyél érte!

A verseny háttere és célja:

A világ vezetői 2015 szeptemberében New York-ban egy történelmi ENSZ-csúcstalálkozón elkötelezték magukat amellett, hogy véget vetnek a szegénységnek, megküzdenek a klímaváltozással és harcolnak az igazságtalanság ellen. A 2030-ig tartó fenntartható fejlődési keretrendszer egy jobb jövőt kínál bolygónk egészének és emberek milliárdjainak világszerte.

Az ENSZ fejlődési keretrendszerének („Világunk átalakítása”) gerincét, 17 Fenntartható Fejlődési Cél (Sustainable Development Goals - röviden SDGs) és 169 részcél alkotja.

Ezekhez a pontokhoz kapcsolódóan indítjuk az SDG for kids versenyünket, melyben olyan alkotásokat várunk, melyek hangsúlyozzák ezeknek a céloknak a fontosságát és felhívják a figyelmet a velük kapcsolatos teendőkre.  

A pályázat célja, hogy felébresszük a diákokban a környezetünk megvédésére és a fejlődési fordulat iránti fogékonyságot. Megértsék, hogy mit jelent ez a 17 Fenntartható Fejlődési Cél és mit tehetünk ezek megvalósítása érdekében.

Pályázni az alábbi témakörökben lehet:

1. Fotó-pályázat

2. Plakát-verseny

3. Film-pályázat

Bővebb információ: http://www.gwpmo.hu/verseny

6. Élményösvények a környezeti nevelésben

Kollarics Tímea egy szakmai publikációjára és egy viszonylag ismeretlen fogalomra hívjuk fel Olvasóink figyelmét. Amennyiben az idézetek felkeltik érdeklődését, javasoljuk, hogy olvassa el a cikket. A cikk összefoglalója angol nyelvű, részletes része pedig magyarul elérhető itt: https://jates.org/index.php/jatespath/article/view/38/23.

7. Iskolák jelentkezését várják - tegyünk közösen a fenntarthatóbb élelmezési rendszerért

Hogyan tudjuk biztosítani, hogy mindenki számára elegendő mennyiségű, biztonságos, egészséges és a környezeti fenntarthatóság szempontjainak is megfelelő élelem álljon rendelkezésre? Élelmezési rendszerünk jelenleg is számos problémával küzd, azonban a klímaváltozás, a jelentős népességnövekedés, s az átalakuló fogyasztói szokások a jövőben további kihívásokat jelentenek majd.

Fit4Food2030 budapesti kezdeményezése keretében, többek közt, új oktatási modulok fejlesztésével szeretnénk támogatni azt, hogy az élelmezési rendszerünk reziliensebb legyen, és képessé váljon megfelelni a jövő kihívásainak. Az elmúlt év során számos szakértő bevonásával egy három találkozóból álló workshop sorozat keretében térképeztük fel a civil szervezetek, a közszféra és a magánszektor képviselőivel együtt, hogy hol érdemes beavatkozni a rendszerbe, illetve melyek a legsürgősebben fejlesztendő, hiányzó kompetenciák.

Az idei évben pedig elindult az oktatási modulok tananyagának összeállítása, amelyek nyár elején, illetve ősszel kerülnek majd tesztelésre. Továbbra is várjuk olyan pedagógusok és érdeklődő iskolák jelentkezését, akik szeretnének részt venni akár a fejlesztési folyamatban, akár az elkészült modulok tesztelésében.  (Kapcsolat: Szakál Diana, szakal [dot] dianaatessrg [dot] hu, +36 30 425 1233)

8. Són, a bárány

Az EB egy ingyenes online küldetésjátékot tett közzé magyar nyelven (is). A  játékban új (környezetbarát) várost kell építeni a nagyvárosi kóbor állatok számára, és el kell látni őket. A reklám szerint: Építsd meg a saját városodat tíz nap alatt, amíg a gazda nincs itthon! És ha környezetbarát vagy, próbáld ki Shaun küldetéseit is! Oldd meg a problémát: irányítsd Shaunt és a nyájat, és mentsd meg a várost!

A játékot az egyesült királyságbeli Sustainable Learning csapata tervezte, és az EU összes nyelvére lefordították az Európai Bizottság környezetvédelmi szempontból fenntarthatóbb városok programja és az Európa Zöld Fővárosa díj népszerűsítése érdekében. Itt elérhető: http://ec.europa.eu/environment/sustainableshaun/game_hu.htm

A Sustainable Learning számos oktatási anyagot is biztosít a játékhoz, amelyek segítségével megtaníthatja osztályának a „Fenntartható Shaun” (Sustainable Shaun) játékot. Az anyagok – többek között lecketervek, képkártyák, egyedi megoldandó problémák – angol nyelven érhetőek el (https://www.sustainablelearning.com/resource/sustainable-shaun). Naplórendszer is tartozik hozzá, így a gyermekek az iskolában megkezdett játékot elmenthetik, és otthon bármilyen eszközről folytathatják.

9. Jó gyakorlat megosztás: Beszámoló az Európai Hulladékcsökkentési Héten végzett munkáról - Vitéz János Katolikus Nyelvoktató Német Nemzetiségi Ált. Isk. – Esztergom

 • Főzzünk maradék nélkül
 • Negatív érzések elengedése
 • Kozmetikumok természetes alapanyagokból

elérhető leírások

10. Jó gyakorlat megosztás: Madárbarát Veszprémért

A Bakony-Balaton Környezetvédelmi Oktatóközpont Egyesület egy pedagógus szervezet, amelyet a környezeti nevelés iránt elhivatott pedagógusok, a veszprémi óvodák és iskolák zöld koordinátorai alkotnak.

Céljuk elsősorban a veszprémi oktatási intézmények segítése környezeti nevelési programjaik megvalósításában: foglalkozásokat terveznek, illetve oktatási segédanyagokkal támogatják a résztvevő iskolákat, óvodákat, levelezős versenyeket, szaktáborokat hirdetnek, találkozókat, aktuális jeles napokhoz fűződő eseményeket szerveznek.

Idén is elindították az önkormányzat támogatásával a Madárbarát Veszprémért elnevezésű programsorozatukat, hogy Veszprém városában mindenkinek természetes legyen a velünk élő, hasznos madarakról való gondoskodás. Újdonság, hogy az intézményeknek a Veszprémi Szakképzési Centrum Táncsics Mihály Szakközépiskolájának diákjai készítették el a madárodúkat, illetve a Kiskertész Gazdabolt segítségével a program idén etetőanyagot, madáreleséget is biztosíthatott az óvodáknak és iskoláknak.

Bővebben: https://vehir.hu/cikk/42370-gondoskodnak-a-madarakrol

11. Emberi jogi oktatáshoz és demokratikus neveléshez hasznos anyagok

A Budapesti Európai Ifjúsági Központ (BEIK) az Európa Tanács nemzetközi tréning és konferencia központja és 1995-ös megnyitása óta játszik központi szerepet az ET ifjúsági képzéseinek kidolgozásában és megvalósításában.

Az emberi jogi oktatás és demokratikus nevelés iránt érdeklődő képzők és pedagógusok számára érdekes és hasznos két felület:

 https://www.coe.int/en/web/learning-resources/home 

Ennek a nemrégiben elindított portálnak az a célja, hogy az évek során kifejlesztett gyakorlati oktatási és képzési forrásokat az oktatási szakemberek számára elérhetővé tegye egész Európában. Az anyagok az Európa Tanács elsődleges témáira összpontosítanak, nevezetesen az emberi jogokra, a demokráciára és a jogállamiságra. Céljuk, hogy segítsék a gyakorló szakembereket, hogy a mindennapi gyakorlatukban előmozdítsák és támogassák a demokratikus kultúrát, legyen az az osztályteremben, az extrkurrikuláris tevékenységekben, vagy akár az egész iskola szintjén. 

 https://www.coe.int/en/web/youth/publications-in-hungarian 

12. Az ökológiai krízis keresztény szemmel – Sapientia-nap a teremtésvédelem időszerű témáiról

A Naphimnusz Egyesület, és a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) Caritas in Veritate bizottsága által szervezett konferencián Várnai Jakab OFM, a főiskola rektorának köszöntője után Székely János, az MKPK Caritas in Veritate bizottságának elnöke, szombathelyi megyéspüspök előadásában az Egyház és a környezetvédelem kapcsolatáról beszélt. Mint mondta, a klímaváltozás, a biodiverzitás csökkenése, a talajromlás, vagy a vízkrízis számos szakkérdést vet fel, a problémák megoldása pedig a politikai és a gazdasági élet szereplőinek egyetértésétől függ, s mindez „nincs az Egyház kezében”; mindemellett köztudott, hogy a környezetvédelem a baloldali, zöld pártok témája. Székely János ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az Egyház lényegi tudást közvetít az emberiség számára a világról, az univerzumról, s ez nem más, mint a kinyilatkoztatás.

13. Hulladékgyűjtő verseny a Fenntarthatósági Témahét után is

MÁJUS 3-IG TART AZ IDŐSZAKI HULLADÉKGYŰJTŐ VERSENYN: https://www.pontvelem.hu/szelektiv-hulladekgyujtes/gyujtoverseny?utm_source=newsletter-94&utm_medium=email&utm_campaign=link-1216435

 

 

 

Teremtésvédelemi hírek

Zöld hírek - 2019 február

Zöld hírek 2019 februárjában

1. Felkészülés a Fenntarthatósági témahétre a teremtésvédelem jegyében

2. Zöld lelkiségi eszköztár – Próbáljuk ki a „Zöld lelkiségi eszközkészlet” -et! teremtésvédelmi, gyakorlatorientált műhelymunka tanárok számára

3. Fenntarthatósági témahét – helyszíni segítés igénybevételének lehetősége

4. Teremtésvédelem – Fenntarthatósági hét cikk

5. „Válogatós vagyok” – társasjátékosztó workshop pedagógusoknak! (szelektív hulladékgyűjtési társasjáték)

6. Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács Titkársága – Teremtésvédelmi Műhely

7. Rajzpályázat – 2019 év madara a gólyatöcs

8. EURÓPAI ÉV FÁJA 2019 – A pécsi havi-hegyi mandulafa

9. Tisza Nemzetközi Környezet- és Természetvédelmi Ifjúsági Turisztikai Találkozó

10. Vándortáborok 2019-ben – pályázat


1. Felkészülés a 2019-es Fenntarthatósági témahétre a teremtésvédelem jegyében

Képzési napot tartunk a Katolikus Pedagógiai Intézetben a 2019-es Fenntarthatósági témahéten résztvevő iskolák pedagógusai és minden érdeklődő számára.

2019. február 25. hétfő, 10:00 – 14:00 óra, helyszín: Katolikus Pedagógiai Intézet, 1068 Budapest Városligeti fasor 42.

Jelentkezni lehet még legkésőbb február 22-ig.

program és jelentkezés

2. Zöld lelkiségi eszköztár – Próbáljuk ki a „Zöld lelkiségi eszközkészlet” -et! teremtésvédelmi, gyakorlatorientált műhelymunka tanárok számára

Műhelynap a Katolikus Pedagógiai Intézetben a Zöld lelkiségi eszközkészlet kipróbálására.

2019. április 12. péntek, 10:00 – 14:00 óra, helyszín: Katolikus Pedagógiai Intézet, 1068 Budapest Városligeti fasor 42., a műhely ingyenes valamennyi résztvevő számára.

program és jelentkezés

A fenntarthatóság nem csak tudásról, szabályozásról, életmódról szól, hanem valami ennél sokkal többről is: lelkiségről, önismeretről, spirituális viszonyról a teremtett világgal kapcsolatban. Ennek a spirituális viszonynak a fejlődését segítő eszközkészletet fejlesztett az Ignáci Pedagógia Műhely, amelyet most publikáció előtt szeretne megismertetni és megvitatni azokkal, akik jövőbeni használói lehetnek: középiskolai tanárok és gimnazista korú fiatalokkal foglalkozó ifjúsági vezetők. Az eszközkészlet sok és sokféle gyakorlatot tartalmaz, amelyek rugalmasan alakíthatók a résztvevő diákok igényei és lelkiségi tapasztalatai szerint. Az ignáci lelkiségre és ökofilozófiára épülő eszközkészlet tartalmaz kiscsoportos feladatokat, játékokat, elmélkedéseket, vezetett meditációkat többféle ökológiai szempontból fontos témában. A műhely célja, hogy a leendő felhasználók visszajelezhessenek a készítőknek mielőtt végleg elkészül az anyag, ezáltal még hasznosabb eszközt kaphassanak majd a kezükbe.

Vezetők: Domaniczky Orsolya és dr. Kuslits Béla környezeti fenntarthatósági szakértők

3. Fenntarthatósági témahét 2019 – helyszíni segítés igénybevételének lehetősége

A Katolikus Pedagógiai Intézet szaktanácsadó trénere kiképzést kapott a 2019-es Fenntarthatósági témahét megvalósításához. Várjuk azon iskolák pedagógusok jelentkezését, akik a saját intézményükben szeretnének ehhez segítséget kapni.

szentesatkatped [dot] hu (subject: fenntarthat%C3%B3s%C3%A1gi%20t%C3%A9mah%C3%A9t, body: Ig%C3%A9nybejelent%C3%A9s%20a%20fenntarthat%C3%B3s%C3%A1gi%20t%C3%A9mah%C3%A9t%20helysz%C3%ADni%20seg%C3%ADts%C3%A9gny%C3%BAjt%C3%A1s%C3%A1hoz%3A) (igénybejelentés) ezen a címen.

4. Teremtésvédelem – Fenntarthatósági hét

Hogyan kapcsolódik, kapcsolható a Fenntarthatósági témahét és a teremtésvédelmi szempontok az iskolában.

teljes cikk

5. „Válogatós vagyok” – társasjátékosztó workshop pedagógusoknak! (szelektív hulladékgyűjtési társasjáték)

A Humusz Szövetség tagszervezete, a Zöld Kör környezetvédő közhasznú egyesület az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával a gyermekek hulladékgazdálkodással kapcsolatos ismereteit elmélyítő társasjátékot készített.

Intézményenként 2 doboz társasjáték kerül díjmentesen átadásra. (A társasjáték átvételének feltétele a mindössze egyórányi időtartamú workshopon való megjelenés.)

további információ:

6. Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács Titkársága – Teremtésvédelmi Műhely

A Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács a megszokott – havonta 2. pénteki alkalmaktól eltérően egy rendkívüli találkozási alkalmat szervez.

2019. február 22-én, pénteken 19 órától: vendég Palkovics Imre, az NFFT tagja, aktuális társadalmi kérdésekről vezet beszélgetést.

Helyszín: Budapest-Újlaki Sarlós Boldogasszony Plébánia, Szent István terem 1023 Bécsi u. 32. (bejárat a Felhévízi u. 2. szám alatt)

agnes [dot] hajtmanatparlament [dot] hu (subject: m%C5%B1hely, body: %20Teremt%C3%A9sv%C3%A9delmi%20M%C5%B1hely%20%20-%20infrom%C3%A1ci%C3%B3k%C3%A9r%C3%A9s) (további információ)

7. Rajzpályázat – 2019 év madara a gólyatöcs

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) rajzpályázatot hirdet „Gólyatöcs” címmel. Papíron, bármilyen technikával készült alkotással részt lehet venni a pályázaton. Pályázati kategóriák: óvodás, alsó tagozatos, felső tagozatos, középiskolás, felnőtt.

részletek

8. EURÓPAI ÉV FÁJA 2019 – A pécsi havi-hegyi mandulafa

Minden fának van története. Az Európai Év Fája versenyben a legérdekesebbet keresik. A szavazás 2019. február 1. és 28. között zajlik. Szavazáskor mindig két fát választhat ki! A 15 nevezett fa között Magyarországról a pécsi havi-hegyi mandulafa található.

Az eredményeket március 19-én, a Brüsszelben megrendezett díjátadó gálán jelentik be.

szavazás és további információk

9. Tisza Nemzetközi Környezet- és Természetvédelmi Ifjúsági Turisztikai Találkozó

2019. április 25 – 28. között rendezzük meg a Tisza Nemzetközi Környezet- és Természetvédelmi Ifjúsági Turisztikai Találkozót, amelynek középiskolás és egyetemista résztvevői hazánkból, valamint Ukrajnából (Kárpátaljáról), Romániából (a Partiumból), Szlovákiából és Szerbiából (a Vajdaságból), illetve a Duna forrásvidékéről, Baden-Württembergből érkeznek Szolnokra, „a Tisza fővárosába”.

Európában még nem került sor olyan megmozdulásra, amely a környezet- és a természet – benne vizeink – védelmét a fiatalság lelkes tenni akarásával kapcsolja össze.

Mindenekelőtt az ökoiskolák diákjait várjuk a rendezvényre, de nem csak a Tisza mellől, hanem az egész országból! (Segítőnk lesz az Ökoiskola Hálózat bemutatásában a Szandaszőlősi Általános Iskola mint Örökös Ökoiskola címmel rendelkező intézmény.)

Az a tapasztalatunk, hogy a távolabbi országrészek lakóit is rabul ejti a nekünk oly kedves Tisza-menti táj, a méltóságteljesen hömpölygő folyóval, a fecskékkel, a fekete gólyákkal, a tiszavirággal.

Milyen a szentély holtágak világa? Mit rejtenek az ártéri erdők? Találunk illegális hulladéklerakókat a Tisza árterén? (Ez – sajnos – olyan költői kérdés, amelyre a helyszínen találjuk meg a választ.)

Hányan tudjuk átkarolni a Tiszakürti Arborétum óriás tölgyfáját? Láttátok már a cseresznyevirágzást Nagykörűben, az ország legnagyobb cseresznyéskertjében?

Találkozónkon a részvétel díjtalan, egyedül az autóbuszos tanulmányutakért kell az autóbusz viteldíját megfizetni. Szállás, étkezés a Tiszaligetben, a Turisztikai és Szabadidő Központban lesz.

Gyalogos, kerékpáros és autóbuszos tanulmányutakat a szélrózsa (majdnem) minden irányába szervezünk.

Intézményenként 4-6 tagú delegációkra számítunk. A Találkozó vendégeinek létszámát 150 körülire tervezzük, hozzájuk csatlakoznak majd a szolnoki fiatalok.

Bővebb információ: karpatok-tisza.hu
Szervező: Kárpátok – Tisza Nemzetközi Fejlesztési Egyesület, Szolnok

Érdeklődni e-mail-ben lehet:  jaszkunatexternet [dot] hu

Egri Sándor elnök (30 568 6231)

10. Vándortáborok 2019-ben – pályázat

Országos pályázat: 2019. január 28. - 2019. április 30.

Összesen már 19 helyszín és három mozgásforma közül választhatnak a diákok és tanáraik. Az év legkalandosabb és környezettudatosabb táboraiba kedvezményes áron közel 10000 gyermek juthat el az idei szezonban. A nagy érdeklődésre való tekintettel a helyek valószínűleg hamar betelnek, ezért érdemes január 28-tól figyelni a www.vandortabor.hu weboldalt.

Az Országos Erdészeti Egyesület által szervezett erdei vándortáborokban a Bakony, a Börzsöny, a Mátra, a Mecsek és a Pilis vadregényes erdeiben kalandozhatnak a diákok.

A Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség idei bringás táboraiban idén szintén két új nyomvonalon kerekezhetnek a Balaton-felvidéken, valamint a Bükk-Aggtelek térségben. A páratlan szépségű helyek mellett megmaradnak a tavalyi népszerű útvonalak is, mint az Őrség, a Felső-Tisza-vidéke, a Körösök völgye, valamint a Palócföld. 

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség által szervezett vízi vándortáborba jelentkezők idén is az Alsó-Dunán, a Mosoni-Dunán, a Szigetközben, a Felső-Tiszán, a Bodrogon és a Dunakanyarban hódíthatják meg a hazai folyókat. Új helyszínként pedig a vadregényes Tisza-tó kapcsolódik be a programba, ahol Sarud központtal szerveznek élménydús táborokat.

Az első egyhetes turnus 2019. június 15-én, szombaton indul. Ezt követően vándortábori útvonalanként változó időpontokban, a jelentkezési felületeken található naptárban látható napokon lehet indulni augusztus 12-ig. Egységesen 25000 forintos részvételi díjért vehetnek részt a diákok a táborokban, amely tartalmazza a teljes ellátást, a szállást és a táborokhoz tartozó egyéb programok belépődíjait is, valamint a kerékpárokat és hajókat, illetve az ehhez tartozó felszereléseket.

A jelentkezési felület 2019. január 28-án nyílik meg és a táborhelyek megtelte után, de legkésőbb 2019. április 30-án zárul le.

A programhoz kapcsolódóan továbbképzések indultak a kísérő pedagógusok számára, ennek költsége 15000 forint. A képzést elvégző pedagógusok a táboroztatásért külön díjazásban részesülnek.

Az egyes képzések jelentkezési lehetőségeiről érdeklődni lehet

 

 

 

 

 

Teremtésvédelemi hírek

Teremtésvédelem – Fenntarthatósági hét

“Környezetvédelem, a Föld óvása és védése” szlogen már mindennapjaink része. A gyerekek többször tanulnak róla az óvodában és az iskolákban is. Mégis sokszor háttérbe szorul, hogy miért is kell szelektíven gyűjteni a szemetet, miért vigyázzunk a vízre, miért kell lekapcsolni a villanyt, ha kimegyünk a szobából, mi az az óriási cél, amelyért környezetvédelem címen közösen teszünk.

teljes cikk

Teremtésvédelemi hírek

Zöld hírek - 2019 január

Zöld hírek 2019 januárjában

 1. 1) Felkészülés a Fenntarthatósági témahétre a teremtésvédelem jegyében
 2. 2) Felkészítő képzés Zöld Óvoda/Ökoiskola koordinátorok részére (iskolai modul)
 3. 3) A 2019-es év nővényei és állatai
 4. 4) Ökoest: „Mesterséges környezet”
 5. 5) Természetjáró app
 6. 6) UNESCO – EOLSS online enciklopédia
 7. 7) Zöld okos kupa 2019
 8. 8) „Segítő diákok” pályázat középiskoláknak
 9. 9) Épített örökség – örökSÉG projekt
 10. 10) Tisza Nemzetközi Környezet- és Természetvédelmi Ifjúsági Turisztikai Találkozó
 11. 11) Hungarikum vetélkedő 7. és 8. osztályosoknak külön

 

1) Felkészülés a Fenntarthatósági témahétre a teremtésvédelem jegyében

Képzési napot tartunk 2019. február 25-én hétfőn, 1000 – 1430 -ig a Katolikus Pedagógiai Intézetben, a 2019-es Fenntarthatósági témahéten résztvevő iskolák pedagógusai és minden érdeklődő számára.

Helyszín: Katolikus Pedagógiai Intézet, 1068 Budapest Városligeti fasor 42.

A tanév rendje szerint a Fenntarthatósági témahetet 2019. március 18–22. között kerül rendezik meg. A program idei fővédnöke Áder János köztársasági elnök.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Oktatási Hivatal támogatásával megtartott trénerfelkészítésen ebben a tanévben a katolikus intézményrendszerből is részt vehetett egy szaktanácsadónk. Ő adja tovább a kollégáknak az információkat.

A képzési nap folyamán a résztvevő pedagógusok megismerkedhetnek az idei témahét konkrét tematikájával, a kidolgozott óravázlatok megvalósításának lehetőségeivel. Betekintést kapnak a programhoz kapcsolódóan felkínált pályázatokról, tanulói és tanári versenyekről és mindarról a további anyagi és szakami lehetőségről, amit segítségként igénybe tudnak venni a témahét sikeres megvalósításához.

A képzési nap folyamán a péceli katolikus iskola teremtésvédelmi jógyakorlatával is megismerkedhetnek a résztvevők. Így a Fenntarthatósági témahét teremtésvédelmi szempontú megvalósítására is kapnak ötleteket.

A képzési napot vezeti: ALMÁSI ZSUZSANNA a Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola (Pécel) igazgatója, szaktanácsadó

 

2) Felkészítő képzés Zöld Óvoda/Ökoiskola koordinátorok részére (iskolai modul)

A képzés helye, címe: Eszterházy Károly Egyetem Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet, 1074 Budapest, Rákóczi út 70-72.

A képzés időpontja: 2019. február 13-14-15. A képzés óraszáma: 30 óra

Jelentkezés online: http://felmeres.ofi.hu/v2/index.php/972431?lang=hu

Jelentkezési határidő: 2019. február 1.

A képzésen való részvétel díja: 30.000 Ft. A szállást, utazást, étkezést a résztvevők egyénileg oldják meg.

Bővebb információ: www.ofi.hu/hir/felhivas-akkreditalt-pedagogus-tovabbkepzesre

Kapcsolattartó: Láng Éva E-mail: lang [dot] evaatofi [dot] hu ; Telefon: +36 30 723 9740

 

3) 2019-es év élőlényei, növényei, állatai és egyebei

 

4) Ökoest: „Mesterséges környezet”

A Magyarországi Református Egyház Ökogyülekezeti Mozgalma  és a Magyar Környezeti Nevelési Egyesület közös ismeretterjesztő előadásai „ÖKOESTEK” címmel a Károli Gáspár Református Egyetemen folytatódnak.

A sorozat következő programja:
2019. jan. 17. (csüt.) 18:00
Dr. Victor András (ELTE főiskolai tanár): „Mesterséges környezet”

Helyszín: 1088 Bp. Reviczky u. 4., 104-es terem

Az előadás témái: Madárfészek és ház. A kunyhótól az űrállomásig. Emberi alkalmazkodás = átalakítás. Okai: hatékonyság, kényelem, élvezet. Első, második és harmadik környezetünk. Természetes – Átalakított – Mesterséges. Műanyagok, természetidegen anyagok.  A program nyitott és ingyenes. FB esemény ITT.

 

5) Természetjáró app

A Magyar Természetjáró Szövetség ingyenes túrázós applikációját „Természetjáró” néven lehet letölteni. Az applikáció nem csak Magyarországon használható. A Turista magazin próbája szerint, mivel szinkronizálja az elmenthető tartalmakat a honlap és a mobilunk között, az ingyenes (és nem kötelező) regisztráció után megtervezhetünk egy túrát a számítógépen, majd a terepen telefonunkkal követhetjük a nyomvonalat, és ehhez – ha előtte letöltjük a tartalmat – még térerő sem kell.

Az alkalmazás megfelel egy mobilos útikönyvnek, gyalog- és kerékpártúra-ajánlatokkal, a természeti és kulturális látnivalók leírásával, és főképp: a jelzett utakat is mutató turistatérképpel, túratervezővel és útvonalrögzítővel. Az összes kéktúra szakasz leírása, pecsételőhellyel, szálláslehetőségekkel, szintén megtalálható.

 

6) UNESCO – EOLSS online enciklopédia

Az Encyclopedia of Life Support Systems (EOLSS) egy rendkívül nagy terjedelmű online enciklopédia, mely az UNESCO pártfogása alatt jelent meg. A kiadvány a fenntartható fejlődés tudományával és a Földön található életmentő, életet támogató rendszerek (éltető rendszerek) megőrzésével kapcsolatban tartalmaz információkat.

A ma gyakran használt ökoszisztéma szolgáltatások fogalomtól annyiban különbözik az életmentő (éltető) rendszerek fogalma, hogy kevésbé humán fókuszú. Általában az élet, a bioszféra fennmaradása a szerkesztési szempont.

1996-ban az UNESCO nemzetközi együttműködést kezdeményezett és összehívott tudósokat, mérnököket és döntéshozókat a világ számos országából, hogy megalkossák az EOLSS tartalmának részletes listáját és globális egyetértés alakuljon ki annak struktúráját illetően. Az életmentő szisztémák azokat a természetes vagy ember által megalkotott rendszereket jelentik, melyek a bioszféra életét fenntartható módon segítik elő. Mivel szükségleteink messze túlmutatnak a pusztán biológiai tényezőkön, ezek a rendszerek a természetes ökoszisztémák mellett társadalmi szerkezeteket is magába foglalnak.

Az EOLSS sok szempontból egyedülálló. A legtöbb enciklopédiával szemben nem ábécé sorrendben, hanem tematikus elrendezésben tartalmazza az információkat. A dokumentum tartalmát a tudományterületek alapján 21 fejezetre bontották. Minden fejezet végén található egy összefoglaló, mely elősegíti a jó megértést, az összefüggések felismerését és tanuláshoz is nagyon hasznos lehet.

A hozzáféréshez illetve az e-book verzióhoz regisztrálni kell, mely egy ideig ingyenes. A dokumentum nyelve angol. Elérhető: EOLSS  https://www.eolss.net/  Forrás: Godányi Eszter (Humánökológia MA)

 

7) Zöld okos kupa 2019

A ZöldOkos Kupa a Fenntarthatósági Témahéthez kapcsolódó országos fenntarthatósági verseny. A többfordulós tudáspróbán általános iskolai felső tagozatos diákok indulhatnak. Az online és az élő fordulók kérdései szorosan kapcsolódnak a 2018/2019-es Fenntarthatósági Témahét témáihoz: a közösségi közlekedéshez, a vízhez és a fenntarthatósághoz.

Az idei mottó: Színezd zöldre a sulis hétköznapokat

 

8) „Segítő diákok” pályázat középiskoláknak

Az Eszterházy Károly Egyetem Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (EKE OFI) nyílt, pénzdíjas pályázatot hirdetett a középiskolás tanulók (és 2018-ban érettségit tett volt tanulók), az Iskolai Közösségi Szolgálat keretében szolgálatot teljesítő diákokat fogadó szervezetek, és a IKSZ-koordináló pedagógusok számára. A pályázat célja, hogy valamennyi érintett (diákok, pedagógusok, szülők, fogadó szervezetek, iskolák) és a széles társadalmi kör megismerhesse az Iskolai Közösségi Szolgálat megvalósult programjait. A pályamunkákat és dokumentumokat valamennyi kategória esetén elektronikus úton, feltöltéssel, illetve e-mailben kell benyújtani 2019. február 25-ig. Részletek: http://kozossegi.ofi.hu/Contents/ShowContentById/163.

 

9) Épített örökség – örökSÉG projekt

2018. az Európai Kulturális Örökség Éve. Ebből az alkalomból indította a kultúrAktív Egyesület az örökSÉG projektet, ami a középiskolás korosztály érdeklődését kívánja felhívni az épített örökség iránt.

Tíz tematikus ismeretterjesztő anyagot állítottak össze, amelyek letölthetők a honlapjukról: 

1. kulturális_örökség

2. állandó_és_változó

3. megőrzés_és_alakítás

4. helyi_és_egyetemes

5. örökség_helyszínek

6. épületek_és_épülettípusok

7. szerkezetek

8. formák

9. anyagok_és_felületek

10. térhasználat

+ örökSÉG memóriajáték

Az örökSÉG érthetően, érdekesen, a jelenbe és kifejezetten a fiatalok hétköznapi kontextusába ágyazva tárgyalja az épített örökséghez kapcsolódó témákat. Célja, hogy a fiatalok gondolkodjanak és beszéljenek az épített örökségről – akár a régi műemlékek, akár a kortárs street art hordozta üzenetekről és értékekről.
A téma iránt érdeklődő pedagógusok számára kiegészítő tanári kézikönyv készült: Tanári kézikönyv

Tóth Eszter (kultúrAktív Egyesület)  www.kulturaktiv.hu

 

10) Tisza Nemzetközi Környezet- és Természetvédelmi Ifjúsági Turisztikai Találkozó

2019. április 25 – 28. között rendezzük meg a Tisza Nemzetközi Környezet- és Természetvédelmi Ifjúsági Turisztikai Találkozót, amelynek középiskolás és egyetemista résztvevői hazánkból, valamint Ukrajnából (Kárpátaljáról), Romániából (a Partiumból), Szlovákiából és Szerbiából (a Vajdaságból), illetve a Duna forrásvidékéről, Baden-Württembergből érkeznek Szolnokra, „a Tisza fővárosába”.

Európában még nem került sor olyan megmozdulásra, amely a környezet- és a természet – benne vizeink – védelmét a fiatalság lelkes tenni akarásával kapcsolja össze.

Mindenekelőtt az ökoiskolák diákjait várjuk a rendezvényre, de nem csak a Tisza mellől, hanem az egész országból! (Segítőnk lesz az Ökoiskola Hálózat bemutatásában a Szandaszőlősi Általános Iskola mint Örökös Ökoiskola címmel rendelkező intézmény.)

Az a tapasztalatunk, hogy a távolabbi országrészek lakóit is rabul ejti a nekünk oly kedves Tisza-menti táj, a méltóságteljesen hömpölygő folyóval, a fecskékkel, a fekete gólyákkal, a tiszavirággal.

Milyen a szentély holtágak világa? Mit rejtenek az ártéri erdők? Találunk illegális hulladéklerakókat a Tisza árterén? (Ez – sajnos – olyan költői kérdés, amelyre a helyszínen találjuk meg a választ.)

Hányan tudjuk átkarolni a Tiszakürti Arborétum óriás tölgyfáját? Láttátok már a cseresznyevirágzást Nagykörűben, az ország legnagyobb cseresznyéskertjében?

Találkozónkon a részvétel díjtalan, egyedül az autóbuszos tanulmányutakért kell az autóbusz viteldíját megfizetni. Szállás, étkezés a Tiszaligetben, a Turisztikai és Szabadidő Központban lesz.

Gyalogos, kerékpáros és autóbuszos tanulmányutakat a szélrózsa (majdnem) minden irányába szervezünk.

Intézményenként 4-6 tagú delegációkra számítunk. A Találkozó vendégeinek létszámát 150 körülire tervezzük, hozzájuk csatlakoznak majd a szolnoki fiatalok.

Bővebb információ: karpatok-tisza.hu
Szervező: Kárpátok – Tisza Nemzetközi Fejlesztési Egyesület, Szolnok

Érdeklődni e-mail-ben lehet: jaszkunatexternet [dot] hu

Egri Sándor elnök (30 568 6231)

 

11. Hungarikum vetélkedő 7. és 8. osztályosoknak külön

A nyolc hungarikum kategóriák egyike a természeti környezet; és több más csoportnál egyértelmű a környezeti fenntarthatósági kapcsolat. Hungarikumokkal és a jelölt nemzeti (települési, megyei, külhoni) értékekkel kapcsolatosan játékos vetélkedőt szervez a Lakitelek Népfőiskola (az Országgyűlés, a Hungarikum Bizottság és a Nemzeti Művelődési Intézet támogatásával).  A Kárpát-medencei általános iskolák 7. és 8. osztályában tanuló, három diákból és egy felkészítő tanárból álló csapatok jelentkezését várják. Az első ötven kérdésre a választ 2019. január 22-éig lehet visszaküldeni, ez egyben a versenyre jelentkezés is. Részletek: http://www.nepfolakitelek.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=3247:2018-12-05-09-33-01&catid=69:2017-11-29-10-40-55&Itemid=133.

 

 

Teremtésvédelemi hírek

Zöld hírek 2018 november

Zöld hírek november

1.Hogyan szervezzünk teremtésvédelmi lelkinapot a katolikus iskolában?

A katolikus iskoláinkban megtartandó lelki napok megszervezése kihívásokat is jelent. Ezek leküzdésében próbálnak segítéséget adni előadás és műhelymunka keretében gyakorlott előadóink. A képzés folyamán megismerkedhetünk jógyakorlatokkal, eszközökkel és ötletekkel, melyek segíthetnek egy teremtésvédelmi témájú lelkinap összeállításában és kivitelezésében.

Jelentkezés és információk

 

2.A katolikus iskolák nemzetközi teremtésvédelmi projektje a ’Tudok Tenni’ címet viseli.

A projekt célja, hogy Ferenc pápa Laudato Si’ teremtésvédelmi enciklikájára választ adjon a gyermekek és fiatalok körében.

A projekt támogatói és kidolgozói nemzetközi szervezetek:

 • a Katolikus Nevelés Nemzetközi Szervezete (OIEC), melynek100 tagországa között a Katolikus Pedagógiai Intézeten keresztül a magyar katolikus közoktatási intézmények is résztvevői;
 • a Legfőbb Szerzeteselöljárók Nemzetközi Egyesülésének (USG-UISG) Oktatási Bizottsága,
 • A Katolikus Nevelés Öregdiákjainak Világszervezete (OMAEC) és
 • a Design For Change nemzetközi katolikus pedagógiai mozgalom.

 A projekt része, hogy egy pedagógiai eszközrendszert is felajánl arra, hogy a gyermekeket és fiatalokat be tudjuk vonni a teremtésvédelem témájába.

Ez a módszer azon kívül, hogy módszertani segítséget ad, nemzetközi kapcsolatok hálózatát is megteremti tovább inspirálva ezzel a résztvevőket a folyamatban. Jelenleg 70 ország katolikus intézményei vesznek már rész a projektben.

részletek

 

3. 10 éves a Magyar Püspöki Konferencia teremtésvédelmi körlevele

FELELŐSSÉGÜNK A TEREMTETT VILÁGÉRT

„Minden általa és érte teremtetett…” (Kol 1,16)
A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia körlevele a teremtett világ védelméről

letölthető

4.Tanuljunk emberséget az állatoktól!

Másfélnapos szakmai műhely volt pedagógusoknak, szociális és ifjúsági szakembernek a Milvus Csoport, Madármentő Egyesület szervezésében.

November 16-17. Kolozsvár (Románia)

Az empátiához és mások elfogadásához, sőt, hogy a környezetünkkel harmóniában élhessünk, elengedhetetlen, hogy képesek legyünk szembenézni a félelmeinkkel, hogy tudatosítsuk érzéseinket, és hogy alapvetően pozitívan álljunk a világhoz. Vagyis hogy magas érzelmi intelligenciával rendelkezzünk: érzékelni és kezelni tudjuk a saját és mások érzelmeit és ezek alapján, ezek ismeretében tudjunk cselekedni. Mindezek értelmében a legjobb, amit tehetünk, ha segítünk a tinédzsereknek és a fiatal felnőtteknek jobban megérteni önmagukat, érzéseiket és érzelmeiket. A szakmai műhely ehhez az úthoz, a fiatalok önismereti fejlődéséhez és fejlesztéséhez az állatvilággal való találkozásokon keresztül kínál támogatást.

Az állatok nagyon fontos szerepet játszanak az életünkben. Még egyszerű megfigyelésükkel is kimeríthetetlen ismeretforrásra tehetünk szert, ám ha házi kedvenceink vannak, akkor könnyen beláthatjuk, hogy állatainktól tanulni is tudunk. Nemcsak róluk, hanem általuk magunkról is rengeteg visszajelzésre, ismeretre tehetünk szert. Segítségnyújtás, önzetlenség, érzelmek kimutatása, együttérzés, osztozkodás, ragaszkodás, együttműködés vagy épp versengés.

Résztvevőkként a műhelyen egy holisztikus, a természettel és állatvilággal kialakított bensőséges kapcsolatra építő pedagógiai szemlélettel és módszertannal ismerkedhettek meg, miközben egymástól is folyamatosan tanulhattok, tapasztalatot cserélhettek. A kamaszokkal és fiatalokkal alkalmazható játékokat és állat-ember interakcióra épülő gyakorlatokat, azok pedagógia folyamtokba illesztését, a foglalkozások levezetését és feldolgozását saját élményeken keresztül tanulhatjátok meg.

A műhely anyaga a Rogers Személyközpontú Oktatásért Alapítvány koordinálásában megvalósuló, LEHUA – Learning Humanity from Animals („Tanuljunk emberséget az állatoktól!”) elnevezésű, két éves, az Európai Unió Erasmus+ programja által támogatott projekt keretében született meg.

A projekt honlapja: www.learningfromanimals.eu

A projekt Facebook oldala: www.facebook.com/learninghumanityfromanimals/

 

5. Bugát Pál Kárpát-medencei Középiskolai Természetismereti Műveltségi Vetélkedő, 2019

A 36. alkalommal megrendezésre kerülő Bugát Vetélkedő szellemisége arra ösztönzi a versenyző diákokat, hogy természettudományos ismereteik birtokában komplex módon szemléljék a körülöttük lévő élő és élettelen világot, annak jelenségeit és azok összefüggéseit. Hasznosítsák felkészülésük során a vetélkedő témaköréhez kapcsolódó középiskolai tantárgyi tudásukat – biológia, fizika, kémia, földrajz, informatika – valamint szakköri, önképzőköri tevékenységüket, szakkönyvi ismereteiket.

A vetélkedő témaköre: természeti katasztrófák

Yucatán-félsziget 66 millió éve, Jerikó i.e. 1180, Pompei i.sz. 79, Saanhszi 1556, Kis-Antillák 1780, Tambora 1815, Sárga-folyó 1931, Közép-Amerika 1988, Délkelet-Ázsia 2004, Kalifornia 2017, Celebesz 2018…

A földtörténet ismert természeti katasztrófáinak a száma nagyságrendekkel nagyobb fenti felsorolásban szereplő néhány önkényesen kiragadott példánál. Jelenkori történelmünket megelőzően is akadtak ilyenek szép számmal, olyanok is, amelyeknek ma felmérhetetlen következményei lennének, mint például egy újabb jégkorszaknak. Ne csak az élettelen természet hatalmas erejére gondoljunk! Rengeteg biológiai katasztrófa is bekövetkezett már (lásd: sáskajárás, filoxéra-vész stb.), többségében a szakmai ismeretek hiánya és az ebből következő emberi gondatlanság miatt. A természeti katasztrófák különböző fajtái, okai, megnyilvánulásai, következményei, előrejelzésük lehetőségei, igen komoly tudományos kutatás tárgyát képezik napjainkban.

Nevezési határidő: 2018. november 23.

A vetélkedőn való részvétel, a nevezés módja:

A Bugát Vetélkedő meghirdetői várják a középiskolák /gimnázium, szakközépiskola, szakiskola/ 9-12. évfolyamos diákjaiból álló 3 fős csapatok jelentkezését (a csapatok vegyes életkorúak is lehetnek). Középiskolánként max. 5 csapat nevezhet. A nevezés a TIT Stúdió Egyesület által megküldött jelentkezési lapon történik. A nevezési díj a magyarországi középiskolákra vonatkozik!

Nevezési díj: csapatonként 3000 forint

A jelentkezési lap e-mailben küldendő vissza: titseinfoatgmail [dot] com ()

A TIT Stúdió Egyesület elérhetőségei: 1113 Budapest, Zsombolyai u. 6. tel.: 06-70-608-7986, Honlap: www.tit.hu

 

6. 2019-es év rovara

Elindult a szavazás az "Év rovara 2019" címért. December 6-án, éjfélig választhatunk a kis Apolló-lepke, a magyar tarsza, vagy a havasi cincér közül. A nyertes lesz jövőre a rovarvilágot népszerűsítő kitüntetett faj. Mindenkit arra buzdítunk, hogy adja le szavazatát, és népszerűsítse a kezdeményezést!

A Magyar Rovartani Társaság Év rovara kampányának célja, hogy felhívja a társadalom figyelmét egy-egy rovarra, a rovarok védelmére és az élővilágban betöltött szerepükre. Ezzel nemcsak az adott faj, hanem annak életmódja, életfeltételei is előtérbe kerülnek, így bemutatása a természetben zajló biológiai folyamatok, változások jobb megértését is szolgálja. A védett vagy védendő fajok megismertetése nemcsak a rovarvilág jelentőségére, az élővilágban betöltött szerepére, hanem tágabb értelemben a természetvédelem fontosságára is felhívja a figyelmet.

2019-ben ismét három rovarfaj közül lehet választani: az idei jelöltek mind közösségi jelentőségű fajok. (Közösségi jelentőségű fajnak az Európai Unió élőhelyvédelmi irányelvének mellékletein szereplő fajokat nevezzük; gyakran – helytelenül – a “Natura 2000-es faj” kifejezést használják rájuk.) Jövőre esedékes az élőhelyvédelmi irányelv alapján készülő országjelentés (amelyben a közösségi jelentőségű fajok és élőhelyek természetvédelmi helyzetéről és elterjedéséről kell beszámolni), ezért a Magyar Rovartani Társaság úgy döntött, hogy ennek apropóján választja ki jelöltjeit az Év rovara címre.

Szavazni lehet dec. 6. éjfélig:

https://www.rovartani.hu/2018/10/28/ev-rovara-2019-szavazas/

7. II. MCC FIT Kaland Országos Tehetségverseny negyedikeseknek

A Mathias Corvinus Collegium Fiatal Tehetség Programja által szervezett II. MCC FIT Kaland Országos Tehetségverseny egy egyedülálló, több képzési területet felölelő országos tanulmányi csapatverseny, amely rendhagyó módon a teljes Kárpát-medencei negyedikes általános iskolás korosztályt szólítja meg.

A FIT Kaland célja, hogy a gyerekek csapatban együttműködve dolgozzanak egy izgalmas projekten, melynek révén Programunk képzési koncepciója mellett napjainkban fontos területekkel találkozhatnak, merülhetnek el bennük közelebbről.

A több tudományterületet felölelő országos tanulmányi csapatversenyben a 3 fős csapatoknak egy általuk előállított produktummal kell készülniük az általuk választott témakörben, melyek közé tartozik:

 • Boszorkánykonyha - a természettudományos kísérletek világa,
 • Gondolkodó robotok - a robotika rejtelmei,
 • Vállalkozz okosan - a pénzügyi tudatosság témaköre,
 • Alkoss zöldben - a környezeti tudatosság,
 • A jövő étterme - egészséges táplálkozás a tudatos egészségmegőrzés jegyében.

A verseny felépítése

Nevezés: 2018. nov. 1. - dec. 14. 23:59 között

Online forduló: 2018.12.15. - 2019.01.15. 23:59 között, saját elektronikus rendszerünkben – A verseny első fordulójában egy online elérhető projektfeladatot oldanak meg a csapatok, amit szövegesen és fényképekkel/videóval kell dokumentálni.

Regionális forduló: 2019. február 15. - március 15. között

Országos döntő: 2019. április/május (pontosítás hamarosan)

A verseny plakátja itt is letölthető: http://fit.mcc.hu/files/doc/MCC-FIT-Kaland_plakat_297x420mm.pdf

Jelentkezni 2018. november 1. és december 14. 23:59 között lehet, az alábbi felületen – a felhívás végén – található regisztrációs űrlap elküldésével: http://fit.mcc.hu/fitkaland?fbclid=IwAR1osTqkskrgN2DiWxfKo3vrUgPR1zlGEOW_woLvGewx-ECHYQuiC9XrJrQ

 

8. Reziliencia fejlesztése az iskolában – ingyenes pedagógusképzés két helyszínen (Szeged vagy Budapest)

A képzés neve: Az érzelmi intelligencia fejlesztése élményközpontú pedagógiai módszerekkel az általános és középiskolában

a) Szegedi képzés:

Időpontja: 2018. november 16-18. 09:00-18:00

Helyszíne: Regionális Teleház Forrásközpont (6724, Szeged, Pacsirta utca 3/b.)

Szegedi facebook esemény: https://www.facebook.com/events/551810465242431/

b) Budapesti képzés:

Időpontja: 2018. december 7-9. 09:00-18:00

Helyszíne: Budapest (szervezés alatt)

Budapesti facebook esemény: https://www.facebook.com/events/320699491994515/

A képzés bemutatása:

A pedagógusok munkájuk során számos, a gyermekek és tinédzserek érzelmi nevelésével kapcsolatos kihívással néznek szembe. Mindennaposan megjelenő érzelmi és viselkedésbeli nehézségek a gátlásos, szorongó viselkedés, a figyelem- és motivációhiány vagy éppen a rendbontó magatartás. Ritkábban előforduló, ám súlyosabb nehézségek a droghasználat, az alkoholfogyasztás, az evészavarok, a kicsapongó szexuális viselkedés, az iskolai zaklatás és a korai iskolaelhagyás. A gyerekek és tinédzserek iskolai érzelmi intelligencia fejlesztése védőfaktort jelent ezekkel a nehézségekkel szemben és beavatkozási lehetőségeket biztosít a különböző problémás iskolai viselkedések kezelésénél. A képzés a már több európai uniós országban kipróbált Érzelmek didaktikája módszertan magyar adaptációjára épül. Célja, hogy az empátia, az érzelem –és indulatszabályozás, az érzelemkifejezés és az érzelemleolvasás készségeit fejlesztő gyakorlatok rendszerezett módon kerülhessenek be az általános és a középiskolai oktatás mindennapjaiba. A képzés elméleti ismereteket tartalmaz az érzelmi intelligencia fejlesztés pszichológiai, pedagógiai hátteréről, és konkrét gyakorlatokat, tanórai keretek között is alkalmazható játékokat és módszereket kínál, amelyeket a különböző korosztályokkal használhatnak a pedagógusok. A képzés felépítése gyakorlat-orientált. A képzés kétharmada az osztálytermi helyzetekre kialakított módszertan bemutatására koncentrál, egyharmada az új ismeretek átadására. A résztvevők saját élményeken keresztül interaktív nagy- és kiscsoportos játékokat és páros feladatokat ismerhetnek meg, miközben saját pedagógiai készségeiket is fejleszthetik. A továbbképzés akkreditált, így tanúsítvány megszerzésével zárul. A tanúsítvány megszerzésének feltétele a képzés 90 százalékán való részvétel és két írásos beszámoló készítése a képzés utolsó napját követő harminc napon belül:

Összehasonlító jellemzés készítése, két jól ismert, saját iskolába járó gyermek iskolai viselkedésének az összehasonlítása. Saját tanulócsoportra szabott, érzelmi intelligencia fejlesztést célzó folyamat megtervezése három hónapos időintervallumra.

A képzés a Belügyminisztérium és a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács támogatásával valósul meg. A képzésen való részvétel ennek köszönhetően ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. A regisztráció díja 5000 forint, amit a képzésen megjelenteknek visszaadunk.

A képzésre az alábbi linkre kattintva regisztrálhat: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSc3TwsEJTVh9EAOjYKCDC-EdmSN6Ws7icCiuqGSpRBSvzv5-A/viewform

A képzéssel kapcsolatos kérdésekkel Heltai Júliát lehet keresni:

julia [dot] heltaiatrogersalapitvany [dot] hu

+36-30-207-4920

Rogers Személyközpontú Oktatásért Alapítvány

1126 Budapest, Beethoven utca 6. Hungary

Teremtésvédelemi hírek

Katolikus iskolák nemzetközi teremtésvédelmi akciója

A katolikus iskolák nemzetközi teretmésvédelmi projektje a ’Tudok Tenni’ címet viseli.

A projekt célja, hogy Ferenc pápa Laudato Si’ teremtésvédelmi enciklikájára választ adjon a gyermekek és fiatalok körében.

A projekt támogatói és kidolgozói nemzetközi szervezetek:

 • a Katolikus Nevelés Nemzetközi Szervezete (OIEC), melynek100 tagországa között a Katolikus Pedagógiai Intézeten keresztül a magyar katolikus közoktatási intézmények is résztvevői;
 • a Legfőbb Szerzeteselöljárók Nemzetközi Egyesülésének (USG-UISG) Oktatási Bizottsága,
 • A Katolikus Nevelés Öregdiákjainak Világszervezete (OMAEC) és
 • a Design For Change nemzetközi katolikus pedagógiai mozgalom.

 

A projekt része, hogy egy pedagógiai eszközrendszert is felajánl arra, hogy a gyermekeket és fiatalokat be tudjuk vonni a teremtésvédelem témájába.

Ez a módszer azon kívül, hogy módszertani segítséget ad, nemzetközi kapcsolatok hálózatát is megteremti tovább inspirálva ezzel a résztvevőket a folyamatban. Jelenleg 70 ország katolikus intézményei vesznek már rész a projektben.

Projekttel kapacsoaltos további információk: Szentes Judit / szentesatkatped [dot] hu

Teremtésvédelemi hírek

Zöld hírek 2018 október

1. Komposztáló szépségverseny

Október 31-ig lehet nevezni, és fotót feltölteni a https://hulladekvadasz.hu/2018/10/03/komposztalo-szepsegverseny/?fbclid=IwAR3it2oxtngkc1jp-AlkVVV440VxcuL7L3it-vO521lMdANlwKtEiSI84iQ szépségversenyhez. A nevezési időben beérkezett versenyzők komposztálójáról készült képek felkerülnek a hulladekvadasz.hu honlapjára, ahol a szavazók (olvasók) bárkire szavazhatnak november 1-30 között. A legtöbb szavazatot elért versenyző a nyertes és övé a díj és a nyeremény.

2. A XXVIII. Természet–Tudomány Diákpályázat felhívása és versenyszabályzata

A Tudományos Ismeretterjesztő Társulat által meg­hirdetett, a Természet Világa tudományos ismeret­terjesztő folyóirat által lebonyolított diák-cikkpá­lyázaton indulhat bármely középfokú iskolában a 2018/2019-es tanévben tanuló vagy végző diák, hatá­rainkon belülről és túlról.

A pályázat terjedelme 8000–20 000 betűhely (ka­rakterszám, szóközökkel együtt), tetszőleges számú illusztrációval. A kéziratot három kinyomtatott pél­dányban kérjük. A nyomtatott változattal együtt a pályázatot CD-n (vagy DVD-n) is kérjük megküldeni, a szöveget Word formátumban, a képeket, ábrákat külön fájlban (JPG vagy TIFF).

Alapvető követelmény, hogy a cikkek olvasmá­nyosak, stilisztikai és helyesírási szempontból kifo­gástalanok legyenek. Kérjük a felkészítő tanárokat, szíveskedjenek e tekintetben is útmutatást adni tanítványaiknak. Ne feledjék, hogy a diákpályázat cikkírói pályázat is, ezért a dolgozatokat úgy kell megírni, hogy annak tartalmát a természettudomá­nyok iránt érdeklődő, de a témában nem járatos ol­vasók is megértsék. A pályamunkák végén kérjük a felhasznált irodalmat és forrásmunkákat megjelöl­ni. A szó szerinti idézetek forrásának fel nem tünte­tése etikai vétség, és a dolgozatnak az értékelésből való kizárásával jár.

A pályázat tartalmazza készítője nevét, lakcímét, e-mail-címét, telefonszámát, iskolája pontos címét irá­nyítószámmal együtt, valamint felkészítő tanára nevét és elérhetőségét.

A helyi (iskolai) fordulón továbbjutó dolgozatok benyújtásának (postai feladásának) határ­ideje mindegyik kategóriában 2018. december 7. A pá­lyázat beadható személyesen (1088 Budapest, Bródy Sándor utca 16.), vagy postán (1444 Budapest, 8. Pf. 256.).

Pályázati kategóriák:

 • Természettudományos múltunk felkutatása és a kultúra egysége
 • Önálló kutatások, elméleti összegzések
 • Matematika és informatika
 • Egészségtudomány

Díjazás:

Minden kategóriában I. díj, II. díj, III. díj, valamint a zsű­ri döntésével több, arra érdemes írásnak különdíj is ki­adható. A zsűri a díjazott diákok felkészítő tanárainak a munkáját is értékes jutalmakkal ismeri el. A konkrét díjazásról a zsűri a bírálati folyamat során dönt.

A pályaművek elbírálására előre láthatóan 2019. március 1-ig kerül sor, a díjakat diákkonferencia keretében adjuk át 2019 tavaszán.

A Természet–Tudomány Diákpályázat pályázati kiírását a Természet Világa számaiban közöljük, illetve olvasható a folyóirat honlapján is.

 

3. Online kurzus angolul: “Bevezetés a környezeti nevelésbe”

Az online kurzusra a regisztrációs felület már nyitva áll.

„We invite you and your colleagues to participate in the "Introduction to Environmental Education" online course. As usual, we expect to have hundreds of participants from dozens of countries, which provides a great opportunity for networking and social learning. Feel free to post the course information and flyer on social media, or forward to your friends who may be interested. Registration is open!”

“Introduction to Environmental Education”
Cornell University online course
5 weeks (Nov 6 – Dec 10, 2018)
Register now: https://civicecology.org/course-iee

 

4. Suli-szeizmológia, avagy kiből lesz marskutató?

A NASA 2018-as InSight Mars expedíciója során szeizmométert is telepítenek a Marsra, amely „élő” adatokat küld vissza a Földre. Az erre épülő British Geological Survey „MarsQuake” projectje során műholdképeket felhasználva e szeizmométer jelei alapján új meteor becsapódási krátereket kereshetnek az érdeklődők, segítve a marskutatást. A „Marsrengések” program ennek a magyarországi diákok számára elindított párja, ami egy ismeretterjesztő kiadványt és hozzá kapcsolódó kísérleteket tartalmaz. A célközönség a 11-18 éves korosztály. E programról kaphatnak ízelítőt a látogatók november 20-án az Obszervatóriumban, ahol bemutatják a működő modern szeizmológiai állomást is.

Az érdeklődők kb. 1 órás bemutatón vehetnek részt, reggel 8 órától 15 óráig.

Regisztráció: Kiszely Márta: kiszely [dot] martaatcsfk [dot] mta [dot] hu

Helyszín: Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium, 1112 Budapest, Meredek utca 18.

 

8. Földtudományos forgatag

Földtudományos forgatag a Magyar Természettudományi Múzeumban.

„Vajon hogyan dolgozik egy modern geológus? Segítik-e a napról napra megjelenő újabb és újabb „kütyük” egy őslénykutató, vagy egy ásványgyűjtő munkáját? A geofizikusok manap­ság milyen műszerekkel néznek be a Föld belsejébe? Hogyan olvashatók ki a klímaváltozás nyomai az üledékes kőzetek lapjaiból? És vajon mi lesz jövőre az Év ásványa és az Év ősmaradványa?”

Nyitva: november 10-11. (szombat-vasárnap) 10-18 óra között:

http://foldtan.hu/hu/forgatag2018

 

5. Tisza Nemzetközi Fotópályázat

Legkedvesebb folyónk a Tisza. A Kárpátok-Tisza Nemzetközi Fejlesztési Egyesület a Tisza és a Tisza-mente tájai megörökítése, hazai és nemzetközi vonzerejének fokozása céljából nemzetközi fotópályázatot hirdet, „Találkozásom a Tiszával” címmel.

A pályázat témája: Találkozásom a Tiszával (forrástól a torkolatig bármely évszakban, bárhol).

Beküldendő elektronikus úton, kép formátumban pályázóként legfeljebb 3 színes fotó (lehet 3 fotóból álló képsorozat), mely készülhet fényképezőgéppel, vagy telefonnal. 1-1 mondatos képaláírást kérünk, melyből kiderül, mikor, hol készült a felvétel. Ha személy is látható rajta, kérjük megadni nevét. A képszövegből derüljön ki, mikor, hol készült a felvétel. Ha személy is látható rajta, kérjük megadni nevét. (Pályázni korábbi időszakban készült képpel (képsorozattal) is lehet.

A képeket az alábbi címre kérjük eljuttatni: jaszkunatexternet [dot] hu

Kérjük feltüntetni a pályázó nevét, születési helyét és dátumát, lakcímét, postai levélcímét, tanintézetét (ha van). A pályázatot, a beérkezett képeket, a pályázók adatait bizalmasan kezeljük, azt harmadik személynek ki nem szolgáltatjuk.

A pályázat nyílt. A pályázónak nem szükséges a Tisza mellett laknia! Oda látogatók ugyanolyan eséllyel pályázhatnak. Nem korlátozzuk a pályázó életkorát. Képet küldhet be magyar és nem magyar állampolgár, éljen határokon belül, vagy azokon kívül, illetve a szórványban.

A pályázó témáját merítheti a néprajzból, a természetből – beleértve a növény- és az állatvilágot is – és a folyó mentén élők társadalmából. Megörökítheti, ábrázolhatja a vízi élet sokszínűségét a horgászattól, a halászattól, a hajózáson át a vízi sportokig, beleértve a vadvízi evezést is, az ünnepeket és a dolgos hétköznapokat.     

A pályaműveket egyesületünk által felkért szakmai zsűri bírálja el.

Beküldési határidő: 2019. január 15.

Ösztönözzük a gyorsaságot! A pályázat kiírója külön 10-10 ezer forint jutalomban részesíti az első öt beérkezett pályamű alkotóját.

A pályázatot díjazzuk, a legjobb képeket megjelentetjük. A pályázó a képe (-i) beküldésével kijelenti, hogy a pályázaton való részvételével képét (képeit) a pályázat kiírójának térítésmentesen ajánlja fel további felhasználásra.

A pályázatra érkezett alkotásokból kiállítás készül. Az első kiállítás ünnepélyes megnyitójára az eredményhirdetésen kerül sor.

A pályázó tudomásul veszi, hogy képe kiállításokon nagyközönség elé kerül, valamint a tervezett kiadványban válogatást követően megjelennek.

Eredményhirdetés 2019. április 26-án, 10 órától, Szolnokon, a Tiszaligetben.

Minden díjazott pályázót értesítünk!

Díjazás:

 1. díj: Kompletten felszerelt Csepel kerékpár.
 2. díj: Tanulmányi kirándulás Kárpátaljára, a Tisza forrásához 2 fő részére, díjtalan részvétellel.
 3. díj: Tanulmányi kirándulás Kárpátaljára, a Tisza forrásához 1 fő részére, díjtalan részvétellel.

Nevezés:

A pályázó neve:

Nemzetisége:

Postai levélcíme irányítószámmal:

Elérhetőségei telefon, mobiltelefon, e-mail:

Pályamunkái, képei képaláírása, szövege:

Dátum, aláírás:

 

6. Nemzetközi Esszépályázat: Együtt a Tiszáért! Újabb cianid katasztrófa ellen! 

A Kárpátok-Tisza Nemzetközi Fejlesztési Egyesület a Tisza és mellékfolyói, a folyók mentén élők megóvása érdekében nemzetközi esszépályázatot hirdet, „Együtt a Tiszáért! Újabb cianid katasztrófa ellen!” címmel.

A pályázat témája: Hogyan élték át szüleim, nagyszüleim a 2000. évi cianid-katasztrófát?  Milyen javaslatot fogalmazunk meg velük közösen, hasonló katasztrófa megelőzésére? 2020-ban lesz a cianid-katasztrófa 20. évfordulója.

2000. január 30-án 100 ezer köbméternyi cianidos zagy szabadult ki a romániai Máramaros megye székhelye, a Nagybánya közeli tározóból. A szennyeződés elpusztította a Zazar, a Lápos, a Szamos és a Tisza élővilágát. Egyre hígult, azonban hatása érezhető volt a Dunában is. Belgrádnál is halpusztulást okozott. (Lásd bővebben az interneten.)

A pályázat nyílt. A pályázónak nem szükséges a Szamos, a Tisza mellett laknia! Gondolatait kifejtheti az is, aki érzelmileg azonosult a katasztrófa keltette vészhelyzetben a tragédia átélőivel, a kárt szenvedettekkel, beleértve az embereket és az ökológiai rendszereket egyaránt.

A pályázat minden tekintetben nyílt. Azaz, ha nagyszüleidnek, szüleidnek idejük engedi, ők is megfogalmazhatják és beküldhetik gondolataikat.

Nem határozzuk meg a pályamű terjedelmét, nem korlátozzuk a pályázók életkorát. Pályázatot nyújthatnak be magyar és nem magyar állampolgárok, határokon belül és kívül, illetve a szórványban élők egyaránt. A pályázat nyelve magyar.

Beküldési határidő: 2019. január 15.

Ösztönözzük a gyorsaságot! A pályázat kiírója 10-10 ezer forint jutalomban részesíti az első öt beérkezett pályamű alkotóját.

A pályázatot az alábbi címre, Word dokumentumban kérjük eljuttatni:

jaszkunatexternet [dot] hu.

A pályaműveket egyesületünk által felkért szakmai zsűri bírálja el.

A pályaművön kérjük feltüntetni a pályázó nevét, születési helyét és dátumát, lakcímét, postai levélcímét, tanintézetét (ha van). A pályázatot és a beérkezett pályaműveket, a pályázók adatait bizalmasan kezeljük, azt harmadik személynek ki nem szolgáltatjuk.

A pályázatot díjazzuk, a legjobb esszéket kiadványunkban megjelentetjük. A pályázó pályaműve beküldésével kijelenti, hogy a pályázaton való részvételével pályaművét a pályázat kiírójának térítésmentesen ajánlja fel további felhasználásra.

Díjazás:

 1. díj: 1 db kompletten felszerelt Csepel kerékpár.
 2. díj: Tanulmányi kirándulás Kárpátaljára, a Tisza forrásához 2 fő részére, díjtalan részvétellel.
 3. díj: Tanulmányi kirándulás Kárpátaljára, a Tisza forrásához 1 fő részére, díjtalan részvétellel.

Eredményhirdetés 2019. április 26-án, 10 órától, Szolnokon, a Tiszaligetben.

Nevezés:

A pályázó neve:

Nemzetisége:

Postai levélcíme irányítószámmal:

Elérhetőségei telefon, mobiltelefon, e-mail:

Dátum, aláírás:

7. Zöld lelkiségi műhely: Tanároknak • hitoktatóknak • közösségi vezetőknek / Ignáci Pedagógiai Műhely rendezvénye

November 24-én, 14.30 és 18.30 között egy gyakorlatorientált, közös műhelymunka keretében mutatja be Dr. Kuslits Béla és Domaniczky Orsolya a Zöld lelkiségi eszközkészletünket, ezt követően pedig egy közös továbbfejlesztésre hívnak minden érdeklődőt.

A lelkiség, erkölcs és a fenntarthatóság összekapcsolása több módon is lehetséges, mi azonban úgy gondoljuk, hogy akkor a leghitelesebb, ha a Szentírás, az elmélkedés, az erkölcs, a tudás és a gyakorlat egységesen, együtt jelenik meg. Ezen kívül fontos szem előtt tartani, hogy a különböző helyről érkezettek lelkiségi tapasztalata és fenntarthatósági tudása, zöld életvitele is változatos szintű. Ezért egy olyan anyagot dolgoztunk ki, amely képes rugalmasan alkalmazkodni a használóihoz, mégis mind az öt dimenziót szem előtt tartja.

Műhelymunka alkalmunkra várjuk azon érdeklődők jelentkezését, akik szeretnének megismerkedni egy olyan gyakorlati segédeszközzel, mely segítséget nyújt a teremtésvédelem témájának feldolgozásához.

Időpont: 2018. november 24., 14.30 – 18.30 között
Helyszín: Párbeszéd Háza (1085 Budapest, Horánszky utca 20.)
Előadók: Dr. Kuslits Béla és Domaniczky Orsolya

A képzésen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

A jelentkezési űrlap ide kattintva érhető el.

Teremtésvédelemi hírek

Teremtés hete 2018.

2018 szeptember 30 - október 8 között zajlotta Teremtés hete - Közösségben a teremtett világért
„Mert ahol ketten vagy hárman összegyűlnek az én nevemben, ott vagyok közöttük.” (Mt 18,20) mottóval.

A teremtésvédelmi ökumneikus segédaanyag letötlhető

 

Teremtésvédelemi hírek

Zöld hírek 2018 szeptember

1. Világ legnagyobb tanórája

Az ENSZ 2015 szeptemberében indította útjára „Project Everyone” kampányát, amelyben a Világ Legnagyobb Tanórája keretében a fenntarthatóság 17 Globális Célját szeretné megismertetni a gyerekekkel. A kezdeményezéshez világszerte számos ország, köztük Magyarország is csatlakozott. A Világ Legnagyobb Tanórája idén negyedik alkalommal, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, mint projektgazda megbízásából, az UNICEF Magyar Bizottság és az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága szakmai támogatásával, a PontVelem Nonprofit Kft. szervezésében kerül megrendezésre.

A szervezők a program lebonyolítását korosztályhoz igazítható óratervekkel és animációs filmmel segítik. A fő cél, hogy 2018. szeptember 24-28. között minél több általános- és középiskola iskola csatlakozzon a kezdeményezéshez és a pedagógusok normál tanítás keretei között megtartsák a tanórát. Regisztrálni a program központi honlapján lehet: https://www.avilaglegnagyobbtanoraja.hu/regisztracio

A 2018. évi Világ Legnagyobb Tanórájának kiemelt témája a 17 Globális Célok valamelyikét szolgáló, helyi szinten megvalósítható közösségi tevékenység. A tananyagok angolul és magyar nyelven lesznek elérhetők a www.avilaglegnagyobbtanoraja.hu honlapon.

Ebben az évben arra is invitáljuk a 8-14 éves tanulókat, hogy vegyenek részt egy ún. kódolásos feladatban, egy BBC-féle mikrobit használatán keresztül. Ez a parányi programozható computer hozzásegíti a gyerekeket ahhoz, hogy gyakorolják a kódolási praktikákat. A feladat 2018. szeptember 24-től november 20-ig lesz elérhető. A magyar programot a Digitális Pedagógiai Módszertani Központ szakmai támogatásával valósítjuk meg.

A tanóra megtartása mellett országos pályázatot hirdetünk meg „Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!” címmel 3 korosztály (általános iskola alsó tagozat és felső tagozat, középfokú iskola) számára. A pályázatban a 17 Globális Cél valamelyikét szolgáló, helyi szinten megvalósítható közösségi tevékenységgel lehet pályázni. Az iskolák megadott témák közül választhatnak vagy megvalósíthatják saját ötleteiket is.

További információk a www.avilaglegnagyobbtanoraja.hu honlapon találhatók.

 

2. Fővárosi Környezetvédelmi Alap  2018. évi pályázata

A pályázat, Budapest környezeti állapotának javítása,  fejlesztése, valamint a Fővárosi Közgyűlés által 2017 augusztusában  jóváhagyott Budapest 2017-2021. időszakra szóló Környezeti Program céljai megvalósításának elősegítésére kerül meghirdetésre, elsősorban az alábbi témakörökben, az alábbi célok megvalósítása érdekében:

 • a szilárd hulladék csökkentése, és a levegőminőség javítása,
 • a hulladék csökkentése, illetve különösen a műanyag-termékek – ünnepi és reklám eseményekhez szervezett tömeges – felhasználásának (léggömb-, lampioneregetés) csökkentése;
 • a szelektív hulladékgyűjtés eredményességének, hatékonyságának növelése,
 • a lakossági hulladékégetés káros hatásaival kapcsolatos megfelelő szemléletformálás;
 • a tudatos és megfelelő vízgazdálkodási szemlélet erősítése,
 • a csapadékvíz helyben tartása: az ingatlanon belüli, önellátó esővíz-visszatartás és hasznosítás;
 • a fővárosi zöldfelületek létrehozása, megújítása, megfelelő gondozása, biológiai aktivitás, sokféleség növelése,
 • az avar és kerti zöld hulladék megfelelő helyben történő komposztálása;
 • különösen a zöldfelületekkel rosszul ellátott helyeken új zöldhomlokzat és zöldtető létrehozása;
 • méhbarát kert, madárbarát kert, rovarhotel létesítése;
 • a budapesti helyi védett természeti területeken a civil és önkéntes aktivitás növelésével járó programok szervezése és lebonyolítása, tanösvények létrehozása, fenntartása.

A pályázatokat Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatalához (1052  Budapest, Városház u. 9-11.) 2018. augusztus 31-ig lehet benyújtani  postai úton vagy az Ügyfélszolgálati Irodában személyesen 2018.  augusztus 31-én 12:00 óráig. A borítékra kérjük ráírni: Fővárosi Környezetvédelmi Alap 2018.
A benyújtás határidejének Budapest Főváros Főpolgármesteri  Hivatalába történő érkeztetés dátuma tekintendő.

Bővebb információ:

A pályázat részletes kiírása és az űrlapok elérhetők a www.budapest.hu honlapon, továbbá a Főpolgármesteri Hivatal Ügyfélszolgálati Irodájában (Budapest, V. kerület, Bárczy István utca 1-3.; hétfő és szerda: 8.00-18.00, kedd és csütörtök: 8.00-16.30, péntek: 8.00-14.00).

 

3. Energiaközösségek c. program

Iskola közösségeket is meg lehet mozdítani a GreenDependent Egyesület által 7. alkalommal elinduló, elsősorban lakosságnak, családoknak szóló, Energiaközösségek c. programhoz való csatlakozással. Klímakoordinátorokat keresnek új Energiaközösségek szervezésére! Az alábbi hírben olvasható a program háttere és a jelentkezés módja:

http://kislabnyom.hu/hir/klima-koordinatorokat-keresunk-az-osszel-indulo-energiakozossegek-program-7-evadara

Jelentkezési határidő: 2018. szeptember 15.

A környezetbarát iskolakezdéshez ajánl tippeket szintén a GreenDependent:

http://kislabnyom.hu/hir/zold-es-klimabarat-iskolakezdes-kicsiknek-es-nagyoknak

További részletek a programról: http://www.energiakozossegek.hu/ EnergiaKözösségek facebook oldala

 

4. ERDŐVARÁZS - ingyenes részvétel mellett nyerhető osztálykirándulás!

2018-ban ismét beköltözik az erdő a belvárosba! Ökoiskolákból érkező, alsó tagozatos iskolás csoportok jelentkezését várja 2018. szeptember 21-én, pénteken 12:30-tól vagy szeptember 22-én, szombaton 10:00-től a Szabadság téren zajló „Erdővarázs” családi nap erdei iskola programjaira az eseményt lebonyolító Országos Erdészeti Egyesület.

A tavalyi siker után az Erdővarázs Családi Napon 2018-ban ismét erdész szakemberek mutatják be az erdő varázslatos világát az érdeklődő iskolások számára. Összesen 15 tematikus sátorban két-két erdőgazdaság biztosít az erdészeti erdei iskolák pedagógiai programján alapuló foglalkozásokat és bemutatókat egy-egy fontos erdészeti tevékenységi terület megismeréséhez.

A szervezett erdei iskola programokra idén is két időpontban lehet jelentkezni. A szervezett foglalkozásokon kívül is a rendezvény szabadon látogatható.

Szervezett erdei iskola foglalkozások időpontja:

2018. szeptember 21. (péntek) 12:30-16:00

2018. szeptember 22. (szombat) 10:00-12:00

Helyszín: Budapest, Szabadság tér (V. kerület)

A résztvevők köre: ökoiskolák alsó tagozatos diákjai.

A részvétel előzetes regisztrációhoz kötött. A jelentkezési lap hamarosan letölthető a http://erdovarazs.hu/ honlapról.

Jelentkezési határidő: 2018. szeptember 10.

Teremtésvédelemi hírek

Zöld Jeles Napok - Európai akció

2018-ban az Európai Bizottság Környezetvédelmi Főigazgatósága akciót hirdetett meg a Natura 2000 Nap alkalmából egész Európa számára.

Az akció kapcsolódik a 2018-as tavaszi zöld jeles napokhoz:

 • az EU Natura 2000 Napja - május 21.
 • a Biodiverzitás Nemzetközi Napja - május 22.
 • a Magyar Nemzeti Parkok Hete - 2018-ban május 25 – június 3. (általában: május utolsó hetétől a környezetvédelmi világnapig)
 • Környezetvédelmi Világnap - június 5.
 • Ki a tanteremből! nap – 2018. június 8.

A Natura 2000 Nap megünnepléseként a felhívás arra szól, hogy diákcsoportokkal, gyerekcsoportokkal, vagy családtagokkal nyitott programként látogassák meg a legközelebbi Natura 2000 területet. A túra fényképeit, élményeit osszák meg közösségi oldalakon és az iskola honlapján ezzel a hashtag-gel jelölve azokat: #Natura2000Day. Lehetőség szerint a központi honlapon is regisztrálják akciójukat, melyhez legfeljebb 1100 karakteres (két bekezdésnyi) angol nyelvű akcióleírás szükséges .A többi kért adatot alapfokú angol nyelvtudással ki lehet tölteni. A terepen készített fotók közül egyet lehet feltölteni a közös európai térképre.

Annak alkalmából, hogy az Európai Parlament és a Tanács 2018-at a Kulturális Örökség Európai Évévé nyilvánította, a Környezetvédelmi Főigazgatóság arra kéri a résztvevőket, hogy a Natura 2000 területeken járva ünnepeljék meg mind a kulturális, mind a természeti örökséget. Kulturális örökség sokféle lehet, például épület, emlékmű, régészeti lelőhely, munkamódszer, kifejezés, tudás, készségek, és az ezekkel kapcsolatban álló eszközök, tárgyak, nyelvi és szóbeli hagyományok, vagy a hagyományos szakmák. Kulturális örökségként ünnepelhetjük a tájképet, a flórát és a faunát is.

Teremtésvédelemi hírek

Katolikus iskola nyerte a Fenntarthatósági Témahét Nyitórendezvényén a legaktívabb iskola díjat

Gratulálunk a Gál Ferenc Főiskola Békési Szakképző Iskola, Gimnázium és Kollégiumának, amely a 2017. évi témahéten megrendezett sokféle és sokszínű fenntarthatósági programjával a legaktívabb iskola Zöldtündér díját nyerte el a 2018. évi Fenntarthatósági Hét Nyitórendezvényén.

E rendezvényt a Parlament Delegciós termében 100 meghívott pedagógus, szakember jelenlétében 2018. április 23-án tartották. Az előadások összegzése és a további díjazottak itt olvashatók.

Teremtésvédelemi hírek

2018. évi Fenntarthatósági Témahét tervezett programjai

2018. évi Fenntarthatósági Témahét tervezett programjai:

A 2018. évi Fenntarthatósági Témahét 2018. április 23-27. között kerül megrendezésre. A program célja a Föld Napja üzenetének, a fenntarthatóságnak széles körű elterjesztése iskolai keretek között.

A 2018. évi Fenntarthatósági Témahét az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI), mint projektgazda megbízásából a PontVelem Nonprofit Kft. szervezésében kerül megrendezésre 2018. április 23-27. között. A program célja a Föld Napja üzenetének, a fenntarthatóságnak széles körű elterjesztése iskolai keretek között.

A Témahét fővédnöke Áder János köztársasági elnök. A Témahét programja terveink szerint 1300 iskola 250 000 diákjához fog eljutni. Az iskolai regisztráció 2018. április 23-ig áll az iskolák rendelkezésére: https://www.fenntarthatosagi.temahet.hu/iskolai-regisztracio

A Témahét nyitórendezvényét április 23-án (hétfőn) tartjuk az Országházban. Április 24-én Áder János köztársasági elnök úr tanórát tart a klímaváltozásról a Szentendrei Református Gimnáziumban. Idén is meghirdettünk fenntarthatósági versenyt ZöldOKos Kupa elnevezéssel: https://www.zoldokoskupa.hu/, az országos döntő 2018. április 27-én (pénteken) kerül megrendezésre. 2018. március 19. – április 29. között általános- és középiskolák részére 6 hetes tavaszi szelektív hulladékgyűjtési versenyt is szervezünk.

A Témahét témái a természeti- és épített környezet védelme, a tudatos vásárlás és a fogyasztóvédelem köré szerveződnek. A pedagógusok három korosztály számára készített online letölthető tematikus óratervek és mintaprojektek segítségével dolgozhatják fel a témákat: https://www.fenntarthatosagi.temahet.hu/letoltheto-oratervek. Az óratervek és mintaprojektek az Eszterházy Károly Tudományegyetem Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet szakmai támogatásával készültek.

A tematikus diákpályázatokon azok a diákok indulhatnak, akinek iskolája regisztrált a 2018. évi Fenntarthatósági Témahétre. Az összeállított pályaműveket a Fenntarthatósági Témahéttől kezdődően 2018. május 07. hétfő éjfélig lehet feltölteni, a pályázati kiírások részletei online elérhetők: https://www.fenntarthatosagi.temahet.hu/palyazatok

1. „Nem térkép e táj” - fotópályázat középiskolások számára

A fotópályázat célja, hogy a diákok felfedezzék a környezetükben fellelhető nevezetes középületeket és arról képi és szöveges dokumentációt készítsenek. A pályázat mottója Radnóti Miklós: Nem tudhatom című verse, a diákok által beküldött pályázati anyagnak szemléletében tükröznie kell a vers mondavalóját.

 

2. „Egy doboznyi természet” - pályázat általános iskola alsó tagozatosai számára

A pályázat célja, hogy egy tanulócsoport (pl. osztályközösség) ellátogasson egy a környezetében lévő természetvédelmi területre (pl. nemzeti park, Natura 2000 terület) és ennek értékeit feltérképezze: tanulmányozza a kiválasztott területet, és egy cipősdoboznyi bemutató anyagot készítsen belőle. A begyűjtött kincsekről és a védett területről a diákok készítsenek feljegyzéseket, fényképeket vagy rajzokat és ezek alapján 3-5 oldal terjedelmű word dokumentációt a védett területet bemutatva.

3. „Ahol a fák égig érnek” - pályázat 11-15 évesek számára

A pályázat célja, hogy a diákok 5-10 fős csoportja bemutasson egy, a környezetükben lévő, különleges fát (pl. különleges fajtájú vagy formájú, nagyon idős, híres ember ültette vagy nevezetes alkalomból ültették). A kiválasztott fát többször keressék fel, tanulmányozzák, vegyenek fel róla kutatási adatokat (pl. fa magassága, törzsének átmérője), készítsenek róla fényképet vagy rajzot, és ezek alapján 3-5 oldal terjedelemben készítsenek prezentációt a fáról.

A Témahét keretében meghirdetett egész iskolát érintő pályázatok a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által meghirdetett „Fogyasztói tudatosságra nevelő iskola” pályázat valamint a Magyar Innováció és Hatékonyság Nonprofit Kft. Energiatudatos Iskolákért Pályázata szintén elérhető a honlapról: https://www.fenntarthatosagi.temahet.hu/palyazatok

 

A Témahét idejére lehetőséget biztosítunk arra is, hogy az iskolai programok, tanórák részeként a fenntarthatóságért elkötelezett szakemberek (önkéntesek) kiálljanak a gyerekek elé és a saját példájukkal, gondolataikkal erősítsék a Témahét üzenetét: https://www.fenntarthatosagi.temahet.hu/onkentesek.

Az önkéntesnek a tanórát nem önállóan kell megtartania, szerepe az, hogy a pedagógussal egyeztetve vegyen részt az órán, az adott korcsoport számára befogadható, a tematikához kapcsolódó saját példákat hozzon, személyes példájával és hitelességével segítse az adott téma megértetését a diákokkal. Az önkéntes segítheti az iskolákat a pályázatok megvalósításában is: szakmai segítséget nyújthat az iskolásoknak, hogy a pályázati kiírásban megfogalmazott elvárásokat minél szakszerűbben valósítsák meg. Az önkéntesek az alábbi helyen regisztrálhatnak: https://www.fenntarthatosagi.temahet.hu/onkentes-regisztracio

2018-ban is támogatjuk az iskolák helyi kezdeményezéseit, a fenntarthatósággal kapcsolatos egyéb programok nyilvánosságát, elérhetőségét. A Témahét központi honlapján megjelenést biztosítunk minden releváns programnak: https://www.fenntarthatosagi.temahet.hu/

PontVelem Nonprofit Kft. Fenntarthatósági Témahét 2018.

Weboldal: https://www.fenntarthatosagi.temahet.hu/

Facebook oldal: https://www.facebook.com/fenntarthatosagi.temahet/

E-mail: temahetatpontvelem [dot] hu

Kapcsolat:

A Katolikus Pedagógiai Intézetnél Szentes Judit pedagógiai szakértő kéreshető szentesatkatped [dot] hu; 1/4793012

Teremtésvédelemi hírek

Minden teremtmény az Atya gyengéd szeretetének tárgya – Ökológiai konferenciát tartottak Rómában

„Radikális ökológiai megtérés a Laudato si’ kezdetű enciklika után – Minden teremtmény, ember és nem ember belső értékének felfedezése” – ez volt a címe a Pápai Gergely Egyetemen március 7-8-án zajló nemzetközi konferenciának. Ferenc pápa üzenetet küldött a tanácskozás résztvevőinek.

a Magyar Kurír cíkke

Teremtésvédelemi hírek

Teremtéstudatos advent - 2017.

A Naphimnusz Teremtésvédelmi Egyesület idén is meghív a „teremtéstudatos adventre”.

Lelki szempontokkal és gyakorlati javaslatokkal szeretnék a karácsony előtti felkészülési időszakban annak a tudatosítását is segíteni, hogy mint emberek szeretetből teremtett lények, ugyanakkor pedig a teremtésért felelősek vagyunk.

részletes leírás

Teremtésvédelemi hírek

GYALOGOS VÁNDORTÁBOR-VEZETŐ képzés

Akkreditált pedagógus továbbképzés: Az Országos Erdészeti Egyesület 2018-ban induló erdei vándortábor programja keretében lehetőség van pedagógusok felkészítésére természetjáró
gyalogos vándortáborok vezetésére .

A képzés díja kedvezményesen: 10 000 Ft/fő. (Oktatás, vizsga, tananyag, szállás, étkezés)
A továbbképzés óraszáma, kredit pont értéke: 30 óra (elmélet és gyakorlat), 30 pont
Szervezõk: a Testnevelési Egyetem és az Országos Erdészeti Egyesület
Jelentkezés módja: a szükséges dokumentumok letölthetőek a Testnevelési Egyetem honlapjáról: www.tf.hu.
Jelentkezési határidõ: 2017. október 4.

részletek

 

Teremtésvédelemi hírek

ERDŐPEDAGÓGIAI ÉLMÉNYEK - OSZTÁLYKIRÁNDULÁS

Bakonyerdő Zrt. Természet Háza Látogatóközpontjának 2017 őszi/téli és 2018. évi programkínálata:

A Látogatóközpont nemcsak az interaktív bemutató- és játéktér megismerését és kipróbálását teszi lehetővé, hanem elsősorban a csoportok részére specializálódva jelenleg már hét, a különböző korosztályokra optimalizált programcsomaggal várja az osztályokat

A Látogatóközponttól 300 m-re található Állatparkban is számos programlehetőség várja a gyermekeket és felnőtteket egyaránt!

A létesítmény a játszva tanulás élményével együtt gondoskodik a gyerekek környezeti neveléséről. A Látogatóközpont 2015-ben a 3. helyezést érte el Az év ökoturisztikai létesítménye pályázaton.

Teremtésvédelemi hírek

Erdők Hete október 2-8. - Közös kincsünk az erdő

Az idei a XXI. Erdők Hete, amelynek jelmondata – „Közös kincsünk az erdő” – az erdők értékeinek gazdagságára, azon belül a természeti, turisztikai és gazdasági értékek párhuzamos jelenlétére hívja fel a figyelmet. Országszerte színes programokkal várják az óvodásokat és iskolásokat is.

Teremtésvédelemi hírek

A teremtésvédelem több nézőpontból

2017. szeptember 30-án teremtésvédelmi konferenciát rendez természetről, társadalomról, felelősségről, közösségről a 72 Tanítvány Mozgalom a Bálnában.

A rendezvény „Nem valami szabadon választható feladat!” címmel kerül megrendezésre  egyházi és civil szervezetekkel együttműködésben. A rendezvény során az etika, teológia, műszaki tudományok, természet- és társadalomtudományok és az esztétika szemszögéből vezetik végig beszélgetésekkel Ferenc pápa Laudato si enciklikáját. A konferencia kapcsolati lehetőségeket is kíván kialakítani társadalom- és természettudományos, műszaki szakemberek, lelkipásztorok és pedagógusok között.

A rendezvény regisztrációhoz kötött! 

Bővebb információ és a forrás: www.halo.hu

Sajtófigyelő, Konferencia, továbbképzés, Kultúra, kiállítás, programajánló, Teremtésvédelemi hírek

TeSZEDD - akció szept. 15-17. között

Te SZEDD  akció lesz szept. 15-17. között

A TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció ma hazánk legnagyobb önkéntes mozgalma. Idén immár hetedik alkalommal valósul meg. A szemétgyűjtési akció keretében szerte az országban „nagytakarítanak” a TeSzedd! önkéntesei. Azért szervezik meg ezt a mozgalmat minden évben, hogy közösen megtisztítsák szűkebb-tágabb környezetünket.

Bővebb információ: http://szelektalok.hu/teszedd/

Teremtésvédelemi hírek

Világ Legnagyobb Tanórája

Világ Legnagyobb Tanórájá 2017. szeptember 18-24. között kerül megrendezésre.

A Világ Legnagyobb Tanórája tananyagai és kiegészítő anyagai, pályázatai letölthetők.

A program célja a 17 újonnan megfogalmazott fenntarthatósági Globális Célok:  megismertetése a gyerekekkel.

Magyarország a szervezők felkérésére idén harmadszor csatlakozott a kezdeményezéshez. Az idei tanévben az élelmiszerekkel, táplálkozási szokásokkal kapcsolatos fenntarthatósági témák kerülnek középpontba. A kezdeményezéshez iskolai regisztráción keresztül lehet csatlakozni.

A tanórát az általános- és középiskolák minél több osztályában javasoljuk megtartani normál tanítás keretek között. A Világ Legnagyobb Tanórája tananyagát és kiegészítő anyagait az ENSZ koordinálásával egy szakértői csapat készíti el és a főbb világnyelveken teszik elérhetővé. Magyarra fordítás és lektorálás után az anyag változatlan tartalommal áll rendelkezésre a résztvevő iskolák számára. Mind a tananyag, mind a kiegészítő anyagok csak on-line, letölthető formában érhetők el, azok nyomtatása az iskolában történik.

A kezdeményezéshez kapcsolódva :
- az általános iskolák alsó tagozatos diákjai a MESETÁl rajzpáláyzat keresztül megismerhetik a táplálkozáshoz kapcsolható globális problémákat;

- a felső tagozatos diákok számára készített Sztárzöldség interjúpályázat felhívjuk a gyerekek figyelmét a felelős és kiegyensúlyozott élelmiszerfogyasztásra

- a középiskolás csoportok az ÖKObuli páláyzat vehetnek részt, ahol egy olyan rendezvényt kell megtervezniük, amely megfelel a fenntarthatóság követelményeinek.

A pályázatokról bővebben itt tájékozódhat.

Teremtésvédelemi hírek

Erdővarázs Családi Nap: az erdő a belvárosba költözik

 Erdővarázs Családi Nap: az erdő a belvárosba költözik

Budapesten Szeptember 8-9- én tartandó színes rendezvényről az alábbi linkek olvashat: www.erdovarazs.hu

A részvétel ingyenes, de regisztracióhoz között. 

A programról:

Tematikus sátrak, amelyekben a rendezvény ideje alatt közelebbről is meg lehet ismerkedni a magyar erdészek munkájával és a magyar erdők kincsestárával:

1. FÁTÓL Z-IG – Ebben a sátorban izgalmas részleteket tudhatunk meg a fa második életének ezerféle alakjáról, és a fák hasznosságáról

2. ÉLMÉNYERDŐ – Az erdei iskolák tematikus sátra, ahol azt mutatják be, miképp válik az erdőben élménnyé a tanulás

3. ERDEI KINCSESTÁR – Vadgyümölcsök, gombászás, erdei méhészet és gyógynövények tárják ki a magyar erdők kincsestárának kapuit

4. MUNKÁRA FEL! – Vajon hányan tudják, milyen jelentős szerepet játszanak a magyar erdők a kisvállalkozások életében és a vidéki munkahelyteremtésben?

5. VIGYÁZZ RÁM! – Az erdők fontos tényezők a klímaváltozással járó változásokhoz történő tudatos alkalmazkodásban, az erdészek pedig nem gazdálkodnak velük, hanem gondozzák és védik őket

6. VIGYÁZZ A TŰZZEL! – Csak Te segíthetsz abban, hogy megelőzzük hazánkban a pusztító erdőtüzeket!

7. NAGYON VADON – A hazai erdők állatfaj-gazdagságával és a városokban élő állatokkal ismerkedünk

8. ERDÉSZ-HÁZ - Turistaházak, szálláshelyek, vendéglátás az állami erdőkben

9. VADKALAND – Vadgazdálkodás, erdő és vad kapcsolata

10. BAKANCSLISTA - Országos Kékkör, bakancsos, kerékpáros és lovas turizmus

11. ÖRÖKERDŐ – A fenntartható állami erdőgazdálkodás, amely felkészíti a magyar erdőket a klímaváltozásra és megerősíti természeti jövőképünket

12. ZAKATOLÓ – Sokunk kedvencei, az erdei kisvasutak is kizakatolnak a Szabadság térre

13. EHETŐ-ERDŐ – Vadhúsok, szörpök, fűszerek, lekvárok és még megannyi finomság, amit mind-mind a hazai erdők nyújtanak

14. ERDÉSZ LESZEK! – Az erdészek bemutatják, munkájukkal hogyan szolgálják a közjót, hogyan terveznek 100-150 évre előre, hogyan kezelik az erdőt a csemetétől a famatuzsálemig

15. TÚRÁZNI MENTEM! – Az idén újra indult, szervezett hazai Erdei Vándortábor program részletei, kínálata és élményei

A Szabadság téren ezen túl népi játékokkal, kézműves foglalkozással, erdészeti gépbemutatóval, valamint a rendezvény ideje alatt folyamatosan nyitva tartó büfével is várják az érdeklődőket. Ökoiskolák számára mindkét napon szervezett erdei iskola foglalkozások lesznek, amelyre augusztus 31-ig lehet előzetesen jelentkezni a rendezvény honlapján.

Zenei kínálat

A sokszínű ismeretterjesztő programok és interaktív bemutatók, foglalkozások kiegészítéseként a tavalyinál is gazdagabb koncertkínálat várja a látogatókat: a Budapest Bárból és a Specko Jednóból is ismert Rutkai Bori saját zenekarával, a Rutkai Bori Bandával érkezik, a szájharmonika virtuóz Ferenczi György az Első Pesti Rackákkal ad lendületes koncertet, a Góbé zenekar pedig fiatalos energiájával ad újabb löketet a magyar népzenének.

A gyermekeket még a Csörömpölők és a Kiskalász zenekar koncertjei, valamint utca- és bábszínház is várja, a Budakeszi Vadaspark pedig exkluzív Állatijó Bemutatóval lepi meg az érdeklődőket. 

A programokról részletesebben a 2017. szeptember 8-9-én megrendezett II. Erdővarázs Családi Nap honlapján és az esemény Facebook-oldalán lehet tájékozódni.

Teremtésvédelemi hírek

Tanári segédlet a Magyar Madártani Egyesülettől

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület által létrehozott fejlesztések segíthetik a pedagógusok nevelő munkáját, tanórákra való felkészülését, vagy a foglalkozások, tanórák, szakkörök élményszerűbbé tételét.

1. óvodásoknak: gyermekhonlap.
Számos témát dolgoz fel „gyereknyelven”, illusztrációkkal, egyszerűbb játékokkal. Olyan érdekes kérdésekre keresi a választ, hogy mitől madár a madár, miért színesek a tollaik, miért vonulnak. A madarak menüpont alatt megismerkedhetünk a fecskékkel, gólyákkal és az idei év madarával, a tengeliccel is. A letölthető anyagok között http://www.csipogo.hu/letolthetoanyagok a Madártávlat folyóirat Csipogó rovatából lehet válogatni, ha színezőkre, kézműves ötletekre, játékos feladatokra van szükség. Ezek letölthető pdf formátumú dokumentumok.

2. óvodásoknak: „Sas és az ember” című mese e-book formában
A mese bemutatja a parlagi sasokra leselkedő veszélyeket és a védelmi lehetőségeket, ingyenesen letölthető táblagépre és okostlelefonra iOS operációs rendszerhez az App Store-ból: https://goo.gl/nLz9fd és androidos operációs rendszerhez a Google Play áruházból: https://goo.gl/kaaCNd .

3. tanulóknak:

 • Madárhatározó mobiltelefonos alkalmazás:
  Hazánk 157 leggyakoribb madárfaját tartalmazza. A látott madarak azonosítását 269 illusztráció és 203 hang segíti.
 • Kétéltű- és hüllőhatározó applikáció:
  A hazánkban előforduló 17 kétéltű és 18 hüllő faj terepi azonosításához nyújt segítséget 41 színes illusztrációval, 12 béka hangjával és részletes fajleírásokkal. Ha nem határozni szeretnénk, csak a fajokkal ismerkedni, erre mindkét alkalmazás esetében a „Lexikon” funkció ad lehetőséget, tudásunk tesztelésére pedig a „Játék” funkció.

 

4. pedagógusoknak:

Tudástár - folyamatosan frissülő állományokkal

Teremtésvédelemi hírek

HAPPY hét - a vízfogyasztás népszerűsítéséért

2017-ben május 8-12. között kerül megrendezésre a HAPPY (Hungarian Aqua Promoting Program in the Young) hét.
A programot az iskolák és óvodák számára is ajánljuk.
A programra regisztráló intézmények pályázataikat 2017. 06. 02-ig küldhetik be.
Eredményhirdetés: 2017. 06. 14.
A hét segédanyagai ingyenesen elérhetők: alsó, felső tagozatos anyagok tanári segédanyaggal, óvodások számára játékos anyagok és programötletek
Bővebb információt a projekt koordinátortól kérhetnek:
Nagy-Lőrincz Zsuzsanna projektkoordinátor
E-mail: happyhetatogyei [dot] gov [dot] hu
Tel.: (+361) 476-6455  

 

 

Teremtésvédelemi hírek

Madarak és Fák Napja

Május 10-én ismét megrendezésre kerül országszerte a Madarak és Fák Napja.

A jelenleg egyik legszélesebb körben megtartott Zöld Jeles Napunkat először Chernel István ornitológus szervezte meg 1902-ben. Hivatalossá Herman Ottó közreműködésével vált 1906-ban, amikor gróf Apponyi Albert rendeletben írta elő az ünnep megszervezését minden iskola számára.

 

Teremtésvédelemi hírek

Ajánló

Megtekinthetők a Humánökológia Szakkollégium legújabb előadásai az infocracy.hu közreműködésével.

Béres Tamás: Az ökológiai válság eszmetörténeti gyökerei
Jó hír, ha megvizsgáljuk a jelenkori környezeti válságunk történetét, akkor kiderül, hogy sosem csak ez az egy út létezett: minden korban voltak olyan gondolatok, melyek az uralkodó antropocentrikus paradigmával szembementek, és az ember felelősségét, a természet megőrzésének fontosságát hirdették!
A modernitás uralkodó felfogásával szemben igenis vannak alternatív érvelések arra nézve, hogyan lehetne másképp élnünk a világban, hogyan lehetne jobb az életminőségünk, miközben a természetet nem kizsákmányoljuk, hanem együttműködünk vele.
Az alábbi előadás azért is fontos, mert mint kifejtésre kerül, napjainkban a tudás elsőrendű kötelességévé vált mindannyiunknak, e nélkül lehetetlen etikusnak lennünk. A videóból egy nagyon szilárd elméleti alapozást kaphatunk mindennapi cselekedeteinkhez, érdemes megtekinteni!
Elérhetőség: http://infocracy.hu/eloadasok/az-okologiai-valsag-eszmetorteneti-gyokerei/

Kajner Péter: A lokalizáció programja és a helyi közösségek esélyei.
A Szövetség az Élő Tiszáért Egyesület elnökének előadása egy rendkívül örömteli dologra mutat rá. A globalizáció káros hatásairól nap mint nap rengeteget hallunk - a központosított világrendszerről, a piaci versenyt kiiktatva egymással összefonódó világcégek uralmáról és erőszakos gazdasági terjeszkedéséről. Ugyanakkor van mindennek egy nagyon hatékony ellenszere: a re-lokalizáció!

Belegondoltatok már abba, hogy az emberi szükségletek többsége kielégíthető lenne helyi szinteken is? Hogy a helyi ellátói rendszerek milyen értékes közösségeket tudnak létrehozni? Hogy ha látjuk az általunk okozott környezeti-társadalmi károkat és hasznokat, jobban odafigyelünk döntéseinkre? Ez lenne egy fenntarthatóbb világ alapja!

Nem is hinnétek, mennyi pozitív példa van hazánkban is a helyi közösség- és gazdaságfejlesztő kezdeményezésekre, kezdve az Élőfalu Hálózattól, a közösség által támogatott mezőgazdaságon (CSA) át a termelői programokig, szociális farmokig, közösségi gyümölcsészetekig és méhészetekig. Felsorolni is hosszú, nézzétek meg!

Elérhetőség: http://infocracy.hu/eloadasok/a-lokalizacio-programja-es-a-helyi-kozossegek-eselyei

Teremtésvédelemi hírek

Az idén így erdei iskoláz(t)unk!” - az Erdei Iskola Egyesület pályázata

Az Erdei Iskola Egyesület pályázatot hirdet erdei iskolázó csoportoknak.

A pályázat célja: hogy a pályázó közösségek bemutassák erdei iskola tevékenységüket, a kiválasztott helyszínt.

A pályázathoz beküldendő:

 1. A tanév során megvalósított, vagy tervezett erdei iskola/erdei óvoda program tematikája, tanmenete.
 2. Az erdei iskola/erdei óvoda helyszínének bemutatása: miért ajánlanád más csoportoknak is?
 3. A gyerekek elkészült munkái: napló, élménybeszámoló, képek, versek, nesz - térképek, stb.

Ha még csak tervezés alatt áll a program, az előkészítő foglalkozások produktumai, a tervezett segédanyagok (pl. kincskereső térkép, feladatleírások, stb.)

Beküldési cím postán: 7635 Pécs, Cserfa u. 1.
digitálisan erdeiiskolaaterdiskegy [dot] hu" href="mailto:erdeiiskolaaterdiskegy [dot] hu">erdeiiskolaaterdiskegy [dot] hu,
erdiskegyatgmail [dot] com" href="mailto:erdiskegyatgmail [dot] com">erdiskegyatgmail [dot] com

Beküldési határidő: 2017. február 20.

Díjazás: A legjobb pályamunkát beküldő csoportokat vendégül látjuk Budapesten egy egész napos programon is. A csoport vezetője pedig vendégünk a májusi 3 napos módszertani tréningünkön vagy 50% kedvezménnyel vehet rész 60 órás, akkreditál képzésünkön. Mindkét programon teljes ellátást biztosítunk. Helyszín: a Vértesben.

Bővebb információ: erdeiiskola@.erdiskegy.hu, 20/2222-874

Teremtésvédelemi hírek

Rajzpályázat - óvodások és kisiskolások részére a fenntartható élelmiszertermelés témakörében

Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) rajzpályázatot hirdet óvodások és kisiskolások részére, melynek fő célja a fenntartható élelmiszertermelés népszerűsítése. Cél, hogy a pályázatra jelentkezők minél látványosabban és közérthetőbben jelenítsék meg, mit jelent számukra az ökológiai élelmiszertermelés. A pályázaton két (3-6 és 7-10 éves) korcsoportban, 1 db A4-es méretű rajzlapra, szabadon választott technikával készített munkával lehet nevezni.

Az alkotások hátoldalára kérjük ráírni az alkotás címét, a pályázó/szülő nevét, telefonszámát, e-mail címét!

A pályaműveket kiállítják a 2017. február 2-án, Gödöllőn megrendezendő szakmai konferencián, ahol a résztvevők szavazatai alapján döntenek a nyertesekről. A pályázaton való részvétellel a nevező gondviselője hozzájárul, hogy az ÖMKi Nonprofit Kft. a beküldött alkotást – a szerző nevének feltüntetésével –, elektronikus és nyomtatott kiadványaiban, közhasznú tevékenysége keretében, bármikor felhasználja. A két korosztály 1-1 nyertese állatkerti családi belépőjegyet és könyvjutalmat kap, melyek átadására a konferenciát követően, az ÖMKi irodájában (1033 Budapest, Miklós tér 1.) kerül sor.

A pályaművek eljuttatása: személyesen vagy postai úton (cím: 1033 Budapest, Miklós tér 1.), melynek végső határideje 2017. január 16.

Kategóriák és témakörök:

3-6 éves korosztály

 • Öko tanya – Mutasd meg nekünk, hogyan képzelsz el egy öko tanyát, ahol vegyszerek nélkül, tágas, szép környezetben, boldogan él együtt ember, állat és növény!

7-10 év éves korosztály

 •  Fenntartható élelmiszer – Rajzold meg nekünk azt, ahogy a fenntartható élelmiszertermelést elképzeled! Hogyan kerül harmóniába az ember a maga formálta természeti környezettel, hogyan tud állat és növény számára egészséges és kiegyensúlyozott életteret biztosítani?

Alkotásaitokat szeretettel várjuk!

ÖMKi – Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet Közhasznú Nonprofit Kft.
Székhely: 1174 Budapest, Melczer utca 47.
Iroda: 1033 Budapest, Miklós tér 1.
Honlap: www.biokutatas.hu

 

Teremtésvédelemi hírek

Használt mobil - és elemgyűjtési verseny

A verseny célja, hogy a gyermekeket játékos formában vezesse rá a szelektív hulladékgyűjtésjelentőségére. A verseny és a legjobbaknak járó jutalmazás hatékonyfigyelemfelkeltő eszköz, jó alkalom a környezetre veszélyes fémeket tartalmazó mobiltelefon, elem -és akkumulátor hulladék káros hatásainak ismertetésére.
Teremtésvédelemi hírek

Oldalak