2018-ban az Európai Bizottság Környezetvédelmi Főigazgatósága akciót hirdetett meg a Natura 2000 Nap alkalmából egész Európa számára.

Az akció kapcsolódik a 2018-as tavaszi zöld jeles napokhoz:

  • az EU Natura 2000 Napja - május 21.
  • a Biodiverzitás Nemzetközi Napja - május 22.
  • a Magyar Nemzeti Parkok Hete - 2018-ban május 25 – június 3. (általában: május utolsó hetétől a környezetvédelmi világnapig)
  • Környezetvédelmi Világnap - június 5.
  • Ki a tanteremből! nap – 2018. június 8.

A Natura 2000 Nap megünnepléseként a felhívás arra szól, hogy diákcsoportokkal, gyerekcsoportokkal, vagy családtagokkal nyitott programként látogassák meg a legközelebbi Natura 2000 területet. A túra fényképeit, élményeit osszák meg közösségi oldalakon és az iskola honlapján ezzel a hashtag-gel jelölve azokat: #Natura2000Day. Lehetőség szerint a központi honlapon is regisztrálják akciójukat, melyhez legfeljebb 1100 karakteres (két bekezdésnyi) angol nyelvű akcióleírás szükséges .A többi kért adatot alapfokú angol nyelvtudással ki lehet tölteni. A terepen készített fotók közül egyet lehet feltölteni a közös európai térképre.

Annak alkalmából, hogy az Európai Parlament és a Tanács 2018-at a Kulturális Örökség Európai Évévé nyilvánította, a Környezetvédelmi Főigazgatóság arra kéri a résztvevőket, hogy a Natura 2000 területeken járva ünnepeljék meg mind a kulturális, mind a természeti örökséget. Kulturális örökség sokféle lehet, például épület, emlékmű, régészeti lelőhely, munkamódszer, kifejezés, tudás, készségek, és az ezekkel kapcsolatban álló eszközök, tárgyak, nyelvi és szóbeli hagyományok, vagy a hagyományos szakmák. Kulturális örökségként ünnepelhetjük a tájképet, a flórát és a faunát is.

Megosztás