Zöld hírek
1. Április 22 a FÖLD NAPJA - tisztelettel köszöntjük a Zöld íhrlevél olvasóit, ezen a jeles ünnepen.

50 éve, 1970 áprilisában volt az első Föld napja természeti környezetünk védelméért, fél évszázada tudjuk, hogy mit kellene tennünk, mert a természet szolgáltatásai, a tiszta levegő, a tápdús talaj, a kiszámítható klíma... nélkül nem élhetünk. Itt olvashat a nap történetéről

Sebezhetőségünkre figyelmeztetett a koronavírussal a természet - az idei  az első digitális, önszerveződő, közösségépítő Föld napja!

2. Általános információk a digitális távoktatás idejére:

- A pedagógiai intézet munkatársainak elérése: távmunka, online segítség; minden kollégának sok erőt és kitartást kívánunk. Ha bármiben tudunk segíteni, keressenek bennünket.

- Információ és tájékoztatás: munkaszervezés támogatása: vezetők, pedagógusok, szülők számára
- Digitális oktatás segítése jó gyakorlatok elérhetősége (életkor: kisgyermekektől érettségizőkig, témák: testneveléstől matematikáig, és pedagógusok és szülők szakmai segédanyagai)
3. Aqua fons vitae – Új vatikáni dokumentum természeti erőforrásunkról, a vízről
Az ember, a természet és a fejlődés elválaszthatatlanul kapcsolódik a vízhez. Sok helyen azonban még mindig nem jutnak hozzá az emberek. Az ezzel kapcsolatos kérdéseket és kihívásokat veszi számba az Átfogó Emberi Fejlődés Előmozdításának Dikasztériuma által márciusban, a víz világnapjához (március 22.) kapcsolódóan kiadott dokumentum, amelynek címe: Aqua fons vitae (A víz az élet forrása). továbbolvasás
4. madár webkamerák - felnőttek és gyermekek számára egyaránt örömteli elfoglaltság lehet magyarországi madaraink költési szokásainak követése.
A teljesség igénye nélkül egy -egy lehetőség:

5. Versek, mesék, kreatív feladatok és ötletek a Föld napjára: hogy élmény legyen a tanulás
Létünk alapja az élővilág változatosságának megőrzése: erre figyelmeztet a 30. magyar és az 50. világméretű Föld napja. Jó alkalom ez arra, hogy a gyerekek figyelmét is felhívjuk a környezetvédelem fontosságára, közvetlen környezetünk és bolygónk gondozására, beszéljünk az újrahasznosításról, a komposztálásról, a környezetszennyezésről és a Földről, mindezt persze játékos, kreatív formában. Ezekkel az ötletekkel élmény a tanulás az ovisoknak és a kisiskolásoknak. Az alábbi honlap ezt a célt szolgálja:

6. Rajzpályázat a Föld Napja alkalmából

Idén 50. alkalommal ünneplik világszerte a Föld Napját; Magyarországon az idei a 30. Föld Napja. Ebből az alkalomból az Agrárminisztérium rajzpályázatot hirdet óvodások, általános- és középiskolások számára - négy korcsoportban 3-19 éves korig - a rajzolni, festeni szerető gyerekek és fiatalok számára: mutassák be, mit jelent számukra a Föld Napja! Tetszőleges szabadkézi technikával készült alkotások képét – jó minőségű fényképét vagy szkennelt változatát - lehet beküldeni e-mailben június 4-én éjfélig a felhívásban szereplő e-mail címre. Korosztályonként az első három helyezettet díjazzuk, és a legjobb alkotásokat online bemutatjuk, illetve kiállítjuk a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban is.

7. Könyvajánló: Móra Könyvkiadó: Amikor a kukák világgá mennek Föld napja alkalmából bemutatjunk egy vadonatúj könyvet, amelyet 24 kortárs magyar író és 23 illusztrátor jegyez. A könyvben sok különféle nézőpont és értelmezés olvasható. Van, akit inkább az állatok iránti felelősségvállalás ihletett meg, van, aki szerint csodára is szükségünk van a változáshoz, és van, aki az apró, de szívből jövő tettekben lát megoldást. A természet és az állatok szeretete örök témája az ifjúsági- és gyerekirodalomnak. Számos klasszikus népmesénk mellett Fekete István, Lázár Ervin vagy épp Nógrádi Gábor művei is tanúskodnak arról, hogy a tágabb környezetünk iránti érzékenység mindig jellemezte az írókat. Az idén hetvenéves Móra Kiadó fontosnak tartja egy olyan könyv létrejöttét, amelyben ma élő szerzők örökítik meg azt, hogy ők miként gondolkodnak napjaink legégetőbb kérdéséről, a környezetvédelemről, mindannyiunk közös otthona, a Föld sorsáról. A mese műfaja sok mindenre ad lehetőséget, de legfőképp arra, hogy cselekvésre buzdítson, példákkal és történetekkel inspiráljon bennünket.

bemutató video

8. Rendhagyó FÖLD NAPJA az online térben Pécsi Tudományegyetemen

A Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Karának Földrajzi és Földtudományi Intézete rendhagyó módon szervezi meg az ezévi Föld Napját: online eseményekkel örvendezteti meg az otthon levő földrajzot kedvelő érdeklődőket.

A 2020. április 22-én megrendezendő Föld Napja kétszeresen is jubileumi: ez a 30. és az 50. nemzetközi esemény. Az online eseményhez a résztvevőknek csak MS Office fiókra és a hozzá kapcsolódó e-mail-címre van szükségük.

Tervezett programok

  • 18:00 Pirkhoffer Ervin – Nagy Ádám: Földrajzóra a Tatooine-on
  • 19:00 Pirisi Gábor-Trócsányi András: Olimpia kívül-belül – IGEO, ahogy a hazai szervezők látják
  • 21:00 Gyenizse Péter: Távcsővel vagy anélkül – vizsgálódás az égbolton

9. Kossuth Rádió médiaprogramja Hajnal -táj: Föld Napja a teljes adás meghallgatása

 

 

 

 

 

Megosztás