Zöld hírek 2019. október

 1. 1. Az új kompetenciaterület bemutatása: A fenntartható fejlődés pedagógiája képzés
 2. 2. Áldott légy - teremtésvédelmi programsorozat - ÖkoMűhely
 3. 3. Vigília folyóirat – tematikus száma
 4. 4. TreeDependent – Fákkal felelősen c. program
 5. 5. „Zöldszíves lelkülettel a Földünkért”, Tudományos, Művészeti és Pedagógiai Konferencia
 6. 6. Teremtés hete
 7. 7. Görögkatolikus Metropólia Zöldítsük vissza a földünket! című felhívása

 

1. Az új kompetenciaterület bemutatása: A fenntartható fejlődés pedagógiája 5 órás tanártovábbképzés

2019. november 14. csütörtök, 10.00 – 14.30 óra

Helyszín: Katolikus Pedagógiai Intézet

A képzés részletes programja: https://www.katped.hu/sites/default/files/kepzes/11_14_konyvtar_1.pdf

tematikus rész: 12:15 - 13: 00    Az új kompetenciaterület bemutatása: a fenntartható fejlődés pedagógiája. Előadó: RÓNYAI TÜNDE 13:00 - 13:30    Az új kompetenciaterület könyvtárpedagógiai vonatkozásai.  Előadó: ÖRMÉNYINÉ FARKAS ANDREA könyvtárostanár, szaktanácsadó Újpesti Károlyi István Általános Iskola és Gimnázium 13:30 - 14: 15    Műhelymunka Vezeti: ÖRMÉNYINÉ FARKAS ANDREA

Jelentkezés: https://www.katped.hu/konyvtarostanarok-szakmai-napja (a képzés eredetileg könyvtáros tanárok számára meghirdetett, de várunk minden érdeklődő kollégát a katolikus iskolákból)

 

2. Áldott légy - teremtésvédelmi programsorozat – ÖkoMűhely – Intézmények, közösségek képviselőinek

A hat részből álló programsorozat intézmények, közösségek képviselőinek szól, akik vállalják, hogy saját intézményükben lennének a „változás ügynökei”: saját közösségükben kezdeményeznek és onnan másokat bevonva részt vesznek a cselekvési lehetőségek kidolgozásában és megvalósításában.

Az alkalmak témái:
1. Közösségeink, közösségi tanulás, közösségi cselekvés – október 17.
2. Erőforrásaink: víz és energia – november 21.
3. Hulladékunk, fogyasztásunk – december 12.
4. Ételeink – február 20.
5. Vegyszereink – március 19.
6. Gazdaságunk – április 23.

Egy-egy alkalommal  interaktívan dolgozzuk fel a témákat. Az információmegosztás mellett fontos szerepet kap a tapasztalatcsere, a közös ötletelés. Egy-egy témához kapcsolódóan hívjuk a résztvevőket arra is, hogy saját közösségeikbe, intézményeikbe visszatérve konkrét cselekvéseket, kezdeményezéseket valósítsanak meg, melyekkel kapcsolatban az ÖkoMűhely következő alkalmain megoszthatják aktuális tapasztalataikat, a tanulságokat, eredményeket, kihívásokat.

Az alkalmak hossza: 2 óra
Kezdés: 19.00
Az ÖkoMűhely vezetői: Pestovics Ágnes és Domaniczky Orsolya

részletek: jelentkezés: https://parbeszedhaza.hu/esemeny/aldott-legy-teremtesvedelmi-programsorozat

3. Vigília tematikus folyóirat

A Vigilia ez évi tizedik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

„A napi információk áradata a politikai események, a több-kevesebb áldozatot követelő véres konfliktusok, a természeti katasztrófák és a tömegbalesetek híreit zúdítja ránk. Egyre gyakrabban érkeznek azonban riasztó jelentések a Földet s vele az emberiséget fenyegető ökológiai válságról. A tudományos elemzések fogadtatása nagyon különböző. Vannak, akik még mindig kétségbe vonják a nyilvánvaló tényeket is, vannak, akik a katasztrófahírekhez edzett közönnyel veszik tudomásul azokat. De szaporodnak a pozitív események is, a helyi akcióktól a nemzetközi kezdeményezésekig, konferenciákig, határozatokig. Ide sorolhatjuk az egyházi megmozdulásokat is, zárva a sort Ferenc pápa teremtésvédelmi enciklikájával” – írja Lukács László főszerkesztő A teremtés ünnepe című vezércikkében a szeptember 29. és október 6. között ünnepelt Teremtés hete alkalmából.

A Ferenc, a dél-amerikai pápa című tematikus összeállításban Török Csaba: Ferenc pápa a mérlegen?, Koronkai Zoltán: Ferenc pápa és a megkülönböztetés az ignáci hagyomány fényében, valamint André-Marie Jerumanis: A személy az isteni dicsőség vonzásában tanulmányát olvashatjuk. A témához kapcsolódik A Vigilia beszélgetése rovatban Gájer László interjúja Michael August Blume apostoli nunciussal.

A folyóirat szépirodalmi részében Lackfi János, Izsó Zita és Tarjáni Imre versei, Patak Márta novellája, Halmai Tamás: Károlyi Amy három verséről és Burján Ágnes: Rilke és Pilinszky arcképversei című tanulmánya szerepel. A Napjaink rovatban Mezey Katalin: A rejtőzködő költő című írásával köszönti Kalász Mártont 85. születésnapján.

Az Egyház a világban rovat Görföl Tibor: „Nem vétkeztem a világosság ellen”. John Henry Newman, az újkor egyházatyája, az Emlékezet és kiengesztelődés rovat pedig Gál Péter: Esterházy János életáldozata. Vázlat a vértanúság teológiájához című írását közli.

A Kritika rovatban Szabó P. Katalin elemzi Mezey Katalin: Régi napok rendje című elbeszéléskötetét, Kipke Ágnes pedig Iancu Laura: András érkezésére című verseskötetét ismerteti.

A Szemle rovatban Andrea Riccardi (szerk.): Ferenc pápa és az ő ideje. A kereszténység Jorge Mario Bergoglio idején; A megtört ostya és a megtört ember. Elmer István beszélgetése Varga László kaposvári megyéspüspökkel; Baán Izsák: Csendhez szokott szív. Tíz szó a benedeki hagyományból; Thomas Keating: A világ szíve. Bevezetés a kontemplatív kereszténységbe; Németh Gábor: Bioetikai vázlatok. Bioetika és más életerkölcsi

https://www.magyarkurir.hu/hirek/megjelent-vigilia-oktoberi-szama-100431

4. TreeDependent – Fákkal felelősen c. program

A "TreeDependent – Fákkal felelősen" program keretében a GreenDependent Intézet befogadó intézményeket (így többek között iskolákat, óvodákat) keres, amelyek szívesen ültetnének kertjükbe őshonos gyümölcsfákat. A kiosztásra kerülő őshonos (különböző táj- és történelmi fajtájú) gyümölcsfák egy fajtamegőrzéssel foglalkozó „tündérkertből” származnak, beszerzési költségeiket a GreenDependent megrendelői (magánszemélyek, cégek, egyéb szervezetek) fizetik karbonsemlegesítési szolgáltatás részeként (erről bővebben: http://intezet.greendependent.org/hu/node/478).

A fákat befogadó intézményektől a GreenDependent anyagi ellenszolgáltatást nem kér, az ő feladatuk a fák átvétele, elszállítása, elültetése, gondozása, illetve ennek dokumentálása.

A befogadók közé ennek az űrlapnak a kitöltésével lehet jelentkezni:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdKRK_CbxGHtnkIWjSCqRDtxo-MeOjLwP70eHONisJ8hSZPQw/viewform

Bővebb információ: Horváth Gergely Tel: +36-20-334-2889

Email: gergoatgreendependent [dot] org  Web: www.intezet.greendependent.org

5. „Zöldszíves lelkülettel a Földünkért”, Tudományos, Művészeti és Pedagógiai Konferencia

Bajban van a bolygónk! A 30 éves Zöld Szív ITM konferenciát szervez a klímaváltozásról a tudomány és a művészet szemszögéből.

A klímaváltozás az ember bűne, vagy természetes folyamat? Mit tudunk tenni a folyamat fékezéséért és a hozzá való alkalmazkodás érdekében? Ezeket a kérdéseket neves tudósok és művészek járják körül.

Helyszín: Pomázi Művelődési Ház és Könyvtár (2013 Pomáz, Huszár u. 2.)

Időpont: 2019. október 19.

10:00 – 10:15 Megnyitó, ének, zene, köszöntő (Orgoványi Anikó, Victor András)

10:15 – 10:20 Vers (Faludy György: Tanuld meg ezt a versemet - Balázs László Gábor)

10:20 – 10:50 Orgoványi Anikó: Bajban a bolygónk – a művészet szemével

10:50 – 11:50 Vida Gábor akadémikus: Bajban a bolygónk – a tudomány szemével          

11:50 – 12:30 Weidinger Tamás meteorológus: Víz a légkörben                            

12:30 – 13:30 Ebédszünet                              -                                                       -

13:30 – 13:40 Vers (Szabó Lőrinc: A bolond igazsága - Balázs László Gábor)

Közreműködik: Hegedűs Dániel

13:40 – 14:30 Juhász Árpád: Gleccserek, a Föld hőmérői                                     

14:30 – 15:00 Jantnerné Oláh Ilona: Szemléletformálás a Zöld Szív 10 pontja alapján       

15:00 – 15:15 Kávészünet, ének-zene           -

15:15 – 16:00 Victor András: Zöldszíves lélek: értelem, érzelem, hit egysége       

16:00 Zárás                                                    

Étel, ital és kávé a művelődési ház büféjében vásárolható.

Kapcsolat: Tel: 06-26-0785-593

Bővebb információ, jelentkezés: orgovanyi [dot] anikoatgmail [dot] com

 

5. Teremtés hete – hírei

A magyar egyházak minden évben október első hetében tartják a közös ökumenikus megemlékezést a teremtés iránti keresztény felelősségről. Idén a Teremtés hete szeptember 29. és október 6. közé esett. Mottója: a Hála és felelősség volt

Bővebben hírek: http://teremtesunnepe.hu/?q=node/5025

Segédanyag letölthető: http://teremtesunnepe.hu/sites/default/files/teremtes_hete_2019_szines_vegleges.pdf

Forrás: Naphimnusz Egyesület (http://www.teremtesvedelem.hu/)

6. Naphimnusz egyesület – Teremetésvédelmi Kalendárium októberi száma

https://www.magyarkurir.hu/hirek/teremtesvedelmi-kalendarium-teremtes-hete

A Naphimnusz Teremtésvédelmi Egyesülettel együttműködésben „teremtésvédelmi kalendáriummal” jelentkezünk, kéthetente azonos időben. Ma a jövő történelemkönyvébe lapozunk bele.

Az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) I. és II. munkacsoportjának közös ülésén szeptember 24-én Monacóban elfogadták Az óceán és a krioszféra (jégtakaró) a változó éghajlatban című jelentést. Miközben a világ New Yorkra, az ENSZ-ben zajló klímacsúcsra figyelt, az IPCC elfogadott tehát egy újabb átfogó, több mint ezer oldalas jelentést. E jelentések terjedelmére való tekintettel mindig készül egy összefoglaló is a döntéshozók számára. Ez esetben ez is több mint negyven oldalas. Az összefoglaló rövid állításokat tartalmaz, illetve az állításokhoz tartozó rövid magyarázatokat, legfontosabb tényeket és adatokat.

Három nagy csoportra osztották az állításokat: a) megfigyelt változások és hatások, b) előre jelzett változások, c) kihívások. Az állítások, a maguk tudományos korrektségében, a melegedő éghajlattal kapcsolatos tényekről és várható változásokról dermesztő üzeneteket hordoznak. Ezekből most csak néhányat válogatok, de biztos vagyok benne, hogy egy későbbi alkalommal érdemes lesz a teljes állításcsomagra kitérni.

Amit biztosan tudunk az az, hogy az elmúlt évtizedekben a globális felmelegedés a jégtakaró nagy arányú csökkenéséhez vezetett: mind a tengeri jégtáblákat, mind a szárazföldi jégborítást tekintve. A hótakaró kiterjedtsége is csökkent, és megnőtt az állandóan fagyott területek (permafroszt) átlagos hőmérséklete. Mára már bizonyított, hogy a globális óceán 1970 óta változatlanul melegszik, az éghajlati rendszer melegedéséből származó hőmennyiség 90%-át veszi fel. 1993 óta az óceánok felmelegedésének üteme több mint kétszeresére nőtt. Az óceáni-tengeri hőhullámok gyakorisága 1982 óta megduplázódott, és intenzitásuk növekszik. Az egyre több szén-dioxid elnyelésével az óceán felszíni savasodása felgyorsult. A tengerek oxigéntartalma a felső 1000 méteres rétegben csökkent. A globális, átlagos tengerszint emelkedik, és ez a folyamat az utóbbi évtizedekben gyorsulást mutat, leginkább a grönlandi és az antarktiszi jégmezők olvadásából származó vízmennyiség és a hőtágulás miatt. Emelkedett a trópusi ciklonok előfordulásának a gyakorisága és ereje, valamint a hozzájuk csatlakozó esőzések nagysága. Amire számíthatunk: felgyorsul a jégtakaró csökkenése, tovább emelkedik a tengervíz hőmérséklete és az ebből adódó extrém éghajlati és időjárási események erőssége, gyakorisága nő. További tengeri savasodás és oxigéncsökkenés várható.

Az állítások kitérnek a biológiai sokféleség degradációjára, a szárazföldi jégtakaró csökkenésének az elérhető édesvízkészletekre való negatív hatására (ideértve az öntözött területeket), a tengerből származó élelmiszerek mennyiségének rendkívüli csökkenésére. A hatások nemcsak az óceánokhoz, tengerekhez közel eső népességeket, hanem minden éghajlati övben élő társadalmat érintenek, különböző intenzitással és veszélyekkel.

Súlyos állítások, amelyek egy rendkívül robosztus tudományos elemző munka eredményei, azaz kétségkívül nehezen vitathatók. Szikár állítások, mintha csak egy jövőbeli történelemtankönyv rövid krónikáját olvasnánk.

A magyarországi tapasztalatokat tekintve azt már biztosan tudjuk, hogy a Kárpát-medence az átlagosnál jobban melegedő régiókhoz sorolható.

A mérések azt mutatják, hogy az 1900 óta tapasztalt országos évi középhőmérséklet emelkedése valamivel több mint 1,2°C, ami jelentősen meghaladja a globális változás mértékét, ami nagyjából 0,9°C. A csapadék éven belüli eloszlása megváltozott. Kevesebb napon hullik csapadék, és ezzel együtt nőtt az aszályhajlam. A heves viharok száma és intenzitása nőtt.

A teremtés hete van (szeptember 29. – október 6.). Az Ökumenikus Teremtésvédelmi Munkacsoport által készített idei teremtés heti füzet tematikája a „hála és felelősség”. Van mit tenni, de van egy rendíthetetlen támaszunk: Jézus! Teendőinket, Őreá nézve, a hála és a felelősségérzés keretezze be.

7.  A Görögkatolikus Metropólia Zöldítsük vissza a földünket! című felhívása: szeptember 1-jén a teremtésvédelem érdekében elindított imanapon adtak közre.

részletes felhívás és hír: https://www.magyarkurir.hu/hirek/zolditsuk-vissza-foldunket-kozos-faultetesre-hiv-gorogkatolikus-metropolia

Isten a kert közepébe helyezte az embert, hogy művelje és őrizze azt. Ma már kétségtelen jelei mutatkoznak annak, hogy nem csak hogy nem őriztük meg a ránk bízott földet, de műveletlenül is bántunk vele, s ahelyett, hogy műveltük volna, kizsákmányoltuk. Tönkretettük az Istentől kapott e gyönyörű ajándékunkat. Egyre többen mondják, hogy ez már helyrehozhatatlan, a folyamat visszafordíthatatlan. Sajnos nem kizárt, hogy ebben a tudósoknak igazuk van, de abban is hiszünk, hogy a mindenható Teremtő világában minden helyrehozható. Nekünk tehát mindent meg kell tennünk azért, hogy ezen a téren is a Teremtő munkatársaivá legyünk.

Segítsünk a földnek újra visszanyerni Istentől kapott szép arcát!

Százféle módon tehetjük ezt, itt, most csak egyet javaslunk:

Ültessünk fát!

Minden magyar görögkatolikus család és egyén ültessen egy-egy fát! Vagy akár többet is! Ez a görögkatolikus faültetés most október 1-jén, az Istenszülő oltalma ünnepén kezdődik és egészen jövő év mennybemenetel ünnepéig (május 21.) tart. Ma, a teremtésvédelem napján elhatározzuk, hogy annyi fát ültetünk, amennyit csak tudunk. Talán még eggyel többet is.

Szeretnénk aztán össze is gyűjteni ezeket a fákat – persze, csak virtuálisan. Október 1-jén indul a zöldítés. Mindenkit arra kérünk, buzdítunk valójában nem csak a görögkatolikusokat, hanem minden jó szándékú embertársunkat –, hogy saját környezetében, háza előtt, udvarában, kertjében, ahol csak lehetősége van, ültessen el egy fát (vagy többet). Majd, ha már elültette, jelezze nekünk a faultetesathd [dot] gorogkatolikus [dot] hu címen! Csak a települést kell megjelölni. Ezzel a jelzéssel megjelenik egy fa a honlapunkon látható, egyre zöldülő Magyarország térképünkön is. Ha több jelenik meg egy faluban, városban, akkor csak dúsul az a hely. Zöldítsük be minél jobban ezt a játéktérképet, de ennek eredményeképpen a valóságban is annál zöldebb, annál élőbb, annál frissebb lesz újra az országunk. A tenger cseppekből áll össze, az erdő egy-egy fából, földünk megmentése a jó szándékú emberek egy-egy cselekedete nyomán.

Egyenként kevesek vagyunk, együtt azonban az egész földet megmenthetjük. Persze, csak Isten segítségével. Kérjük tehát az ő áldását e jóra törekvésünkre! Aki pedig még vagy már nem tud fát ültetni, az mondjon el egy imát értünk, faültető testvéreiért!

 

  „Forrás: 4- 5 pont: Ökoiskola Hálózat Hírlevele, EKE OFI”. 

   

   

   

  Teremtésvédelemi hírek Megosztás