Zöld hírek 2019. novemeber

 1. 1. Még lehet jelentkezni: Az új kompetenciaterület bemutatása: A fenntarthatófejlődéspedagógiája képzés1.
 2. 2. Áldott légy - teremtésvédelmi programsorozat – ÖkoMűhely folytatódik
 3. 3. Európai Hulladékcsökkentési Hét
 4. 4. Mi legyen 2020-ban az Év vadvirága?
 5. 5. Mennyi élelmiszert pazarolunk? – önkéntesek kerestetnek
 6. 6. Leendő séfek a Fenntartható Fejlődési Célokért
 7. 7. Beretzk Péter Madártani Versenyre

1. Még lehet jelentkezni: Az új kompetenciaterület bemutatása: A fenntarthatófejlődéspedagógiája 5 órás tanártovábbképzés  -

2019. november 14. csütörtök, 10.00 – 14.30 óra Helyszín: Katolikus Pedagógiai Intézet

A képzés részletes program: https://www.katped.hu/sites/default/files/kepzes/11_14_konyvtar_1.pdf

tematikus rész:

1215 - 1300    Az új kompetenciaterület bemutatása: A fenntartható fejlődés pedagógiája.

Előadó: RÓNYAI TÜNDE

1300 - 1330    Az új kompetenciaterület könyvtárpedagógiai vonatkozásai

Előadó: ÖRMÉNYINÉ FARKAS ANDREA könyvtárostanár, szaktanácsadó Újpesti Károlyi István Általános Iskola és Gimnázium

1330 - 1415    Műhelymunka

Vezeti: ÖRMÉNYINÉ FARKAS ANDREA

Jelentkezés: https://www.katped.hu/konyvtarostanarok-szakmai-napja (a képzés eredetileg könyvtáros tanárok számára meghirdetett, de várunk minden érdeklődő kollégát a katolikus iskolából)

 

2. Áldott légy - teremtésvédelmi programsorozat – ÖkoMűhely – Intézmények, közösségek képviselőinek

A hat részből álló programsorozat intézmények, közösségek képviselőinek szól, akik vállalják, hogy saját intézményükben lennének a „változás ügynökei”: saját közösségükben kezdeményeznek és onnan másokat bevonva részt vesznek a cselekvési lehetőségek kidolgozásában és megvalósításában.

Az alkalmak témái:
1. Közösségeink, közösségi tanulás, közösségi cselekvés – október 17.
2. Erőforrásaink: víz és energia – november 21.
3. Hulladékunk, fogyasztásunk – december 12.
4. Ételeink – február 20.
5. Vegyszereink – március 19.
6. Gazdaságunk – április 23.

Egy-egy alkalom során interaktívan dolgozzuk fel a témákat. Az információmegosztás mellett fontos szerepet kap a tapasztalatcsere, a közös ötletelés. Egy-egy témához kapcsolódóan hívjuk a résztvevőket arra is, hogy saját közösségeikbe, intézményeikbe visszatérve konkrét cselekvéseket, kezdeményezéseket valósítsanak meg, melyekkel kapcsolatban az Ökoműhely következő alkalmain megoszthatják aktuális tapasztalataikat, a tanulságokat, eredményeket, kihívásokat.

Az alkalmak hossza: 2 óra
Kezdés: 19.00
Az ÖkoMűhely vezetői: Pestovics Ágnes és Domaniczky Orsolya

részletek: jelentkezés: https://parbeszedhaza.hu/esemeny/aldott-legy-teremtesvedelmi-programsorozat

3. Európai Hulladékcsökkentési Hét

Az Európai Hulladékcsökkentési Hét 2019. november 16-24. között kerül megrendezésre egész Európában. Az idei év fókusztémája a környezettudatos szemléletformálás, az oktatás a hulladékkeletkezés megelőzése érdekében a „Nyisd ki a szemedet és csökkentsd a szemeted!” szlogennel.

 

Az ezek mentén formálódó helyi, közösségi innovatív ötletek regisztrálását 2019. november 8-ig várják a Hét honlapján (www.hulladekcsokkentesihet2019.hu).

Az így regisztrált ötletek megvalósítására kerül sor az Európai Hulladékcsökkentési Héten november 16-24 között egész Európában - így hazánkban is - azokat a kommunikációs eszközöket használva, amelyek a fenti honlapról letölthetőek. 

 

Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége

www.hulladekcsokkentesihet2019.hu

4. Mi legyen 2020-ban az Év vadvirága?

A 2020-as Év vadvirágát három tavaszi virágzású növényfaj közül lehet kiválasztani, melyek mindegyike ritka és védett hazánkban. Bár virágzásuk csak márciustól májusig tart, zöld részei mindhárom fajnak megfigyelhetők az év nagy részében:

Báránypirosító (Alkanna tinctoria)

Kövér daravirág (Draba lasiocarpa)

Májvirág (Hepatica nobilis)

A három növény közül a legtöbb szavazatot kapó lesz jövőre az Év vadvirága.
A szavazatok az Év vadvirága honlapján adhatók le december 10-ig:

https://evvadviraga.nhmus.hu/fajok_valasztasra_2020

Forrás: https://evvadviraga.nhmus.hu/

5. Mennyi élelmiszert pazarolunk?

Önkéntesek jelentkezését várja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), hogy kiderüljön, változott-e a magyar háztartásokban az élelmiszer-pazarlás mértéke. Az idén novemberben zajló felmérés elsődleges célja a 2016-os adatok frissítése.

Bővebben:https://portal.nebih.gov.hu/-/sejti-mennyi-elelmiszert-pazarol-most-grammra-pontosan-megtudhatja-

A kutatásról:https://portal.nebih.gov.hu/-/maradek-nelkul-program-kutatasi-eredmenyek-osszefoglalasa

Az érdeklődők jelentkezési szándékukat a maradeknelkulatnebih [dot] gov [dot] hu () e-mail címen jelezhetik.

 

6. Leendő séfek a Fenntartható Fejlődési Célokért

Az Élelmezési Világnap alkalmából jelentette meg a Felelős Gasztrohős Alapítvány a Séfek Kiáltványát. A séfektől séfeknek szóló akcióterv 8 pontban foglalja össze, hogy mit tehetnek azok, akik elkötelezettek egy fenntarthatóbb élelmezési rendszer elősegítése iránt.

Az eredetileg angol nyelven megjelent dokumentum 38 ország több mint 130 séfjének segítségével készült el. Olyan jó gyakorlatokat és javaslatokat mutat be, amelyek elősegíthetik az FFC elérését 2030-ra.

Az ENSZ tagállamai által 2015-ben egyhangúlag elfogadott Fenntartható Fejlődési Célok második pontja “az éhezés megszüntetése”, amely alcéljai között szerepel többek között a gyermekek számára elérhető biztonságos, tartalmas és elégséges táplálék biztosítása; az élelmiszer kistermelők mezőgazdasági termelékenységének és bevételének megduplázása; olyan fenntartható élelmiszertermelő rendszerek megteremtése, amelyek segítik a biodiverzitás megőrzését és a klímaváltozáshoz való alkalmazkodóképességet.

A kiadvány ingyenesen letölthető, és szabadon terjeszthető:

https://gasztrohos.hu/wp-content/uploads/2019/10/Sefek_Kialtvanya_Felelos_Gasztrohos_Alapitvany_web.pdf

Vagy innen elérhető: Séfek Kiáltványa (20 MB pdf.)

Élelmiszeripar, vendéglátás területen tanuló diákok, velük dolgozó pedagógusok számára is ajánlott a kiáltvány megismerése.

Forrás: Greenfo (https://greenfo.hu/kiadvanyok/sefek-a-fenntarthato-fejlodesi-celokert/)

 

7. Beretzk Péter Madártani Versenyre

Az MME Csongrád Megyei Helyi Csoportja online madártani versenyt hirdet általános és középiskolások részére.

Részletek

Miről szól a Beretzk Péter Madártani Verseny?

A Beretzk Péter emlékére elnevezett verseny 2019 szeptemberétől 2020. márciusig zajló online madárismereti vetélkedő, melyet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Csongrád Megyei Helyi Csoportja szervez. A versenyen résztvevő diákoknak a Magyarország élővilágával kapcsolatos, elsősorban a hazai madárfaunát érintő kérdéseket kell megválaszolniuk.

 Kik jelentkezhetnek?

A versenyfeladatok meghirdetése két korosztályban, Közép- és általános iskolás felsős (ötödik osztálytól) kategóriában történik. A versenyre az egész országból várjuk a diákok jelentkezését! Aki az elmúlt években már ért el helyezést - vagyis részt vehetett jutalomtáborban - is elindulhat, és megmérettetheti magát, ám az új indulókra való tekintettel őt díjazni nem fogjuk. 

Hogyan tudok csatlakozni?

Kövesd az MME honlapjának aloldalát (http://www.mme.hu/csongrad_megyei_helyi_csoport), illetve a csoportunk Facebook oldalát (http://www.facebook.com/mmecsongrad/), ahol szeptembertől minden hónap 15-én közzéteszünk egy 10 feladatból álló tesztsort. A megoldásokat elektronikusan a következő e-mail címre várjuk: palyazatatmme [dot] hu

Aki az első három feladatsorra küld megoldást legkésőbb 2019. december 31.-ig (ajánlott havonta, de lehet akár egyben a 3 feladatsorra válaszolni, a határidő betartása fontos!), azok a 2020-as év első három hónapjában emailben kapják a további feladatokat, tehát a verseny ez a része már nem nyilvános! 

Mit nyerhetek?

A verseny első 6-6 helyezettje (általános és középiskolás korosztályból) részt vehet az 3. Beretzk Péter Természettudományos Táborban. A szegedi Fehér-tavon, a Szalakóta Látogatóközpontban rendezett hatnapos (vasárnaptól péntekig) nyári tábor során a résztvevők megismerkedhetnek a Dél-Alföld egyik kiemelkedő vizes élőhelyével, betekintést nyerhetnek a terület élővilágát érintő tudományos kutatásokba, illetve megismerhetik e páratlan természeti értékek védelméért folytatott természetvédelmi tevékenységeket.

 

 

  „Forrás: 3. pont: Ökoiskola Hálózat Hírlevele, EKE OFI”. 

   

   

   

  Megosztás