Zöld hírek 2019. májusában

 1. 1. Európai Fenntarthatósági Hét
 2. 2. Magyar Madártani Intézet táborai
 3. 3. Pályázati felhívás a 2019/2020. tanévre szóló Ökoiskola cím és Örökös Ökoiskola cím elnyerésére
 4. 4. Meghívó a XXI. Bókay Árpád Országos Biológiaverseny kiállítására
 5. 5. Társadalmilag érzékeny természettudományos kérdések felfedezés alapú tanulása
 6. 6. 30 éves a Zöld Szív!
 7. 7. Az „Élő Bolygónk” háttéranyagai összegyűjtve letölthetök
 8. 8. Interjú a fenntarthatóságra nevelésről
 9. 9. A természet ajándékai című rajzpályázat
 10. 10. Meghívó a Jász-Nagykun-Szolnok megyei 2018/2019 évi Iskolakert-hálózati nyitott műhelynapra
 11. 11. Meghívó az észak-budapesti Regionális Ökoiskola Találkozóra
 12. 12. Szitakötő oktatási program 2019.
 13. 13. Rajtunk múlik a jövő: Védjük meg a bolygónkat! Rövidfilmverseny diákoknak 2019.


1. Európai Fenntarthatósági Hét

Néhány ország korábbi próbálkozása után, 2015-ben az Európai Fenntartható Fejlődési Hálózat (ESDN) támogatásával egy hetet sikerült a fenntarthatóságnak szentelni Európában és idehaza is. https://www.esdw.eu/

Az évről- évre bővülő programok száma tavaly már 6035 lett, 34 különböző országban, köztük Magyarországon is, negyven eseménnyel.

Évente ugyanakkor, május 30-a és június 5-e között szervezik a programokat. Az első napon egy magyar évfordulót is ünneplünk, hiszen május 30-án 24 éve, hogy az Országgyűlés elfogadta a Környezetvédelmi Törvényt (1995. évi LIII. tv). A zárónap (június 5-e) a Környezetvédelmi Világnap, amelyről a Stockholmi ENSZ konferencia javaslatára 1992 óta emlékezik meg a világ.

Az események középpontjában az ENSZ Fenntartható Fejlődési Céljai állnak.

 A Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács (NFFT) a kezdetek óta, immár ötödik alkalommal, koordinálja az Európai Fenntarthatósági Hét hazai rendezvényeit.  Az NFFT arra biztat minden civil szervezetet, intézményt, hogy rendezzen azon a héten fenntarthatósági programokat. A legapróbb civil (pl. baráti társaság) akció is jó lehet, ha kapcsolódik a fenntarthatósághoz és 2019. május 30-a és június 5-e között szervezik meg. Az iskolákban –közeledve a tanítás végéhez- sok lehetőség adódik, amely a fenntarthatósághoz kapcsolható. A kezdeményezők célja az önálló gondolkodás és a kreativitás volt, ezért nincsenek szoros megkötések, hiszen a fenntarthatóság az élet minden területét érinti.

Az események fölkerülnek az európai térképre, ezzel is öregbítve hazánk hírnevét.

Már lehet jelentkezni az NFFT honlapján: https://www.parlament.hu/web/nfft/jelentkezesi-lap

Ha kérdéseik lennének, az nfftatparlament [dot] hu –ra írjanak, szívesen válaszolunk.

Mayerné Hajtman Ágnes vezető főtanácsos, NFFT Titkárság

 

2. Magyar Madártani Intézet táborai:

AZ MME táborait megyénkénti felsorolásban találják meg az alábbiakban. A listát a beérkező új információkkal folyamatosan frissítik. Kérjük, olvassák el figyelmesen az egyes táborok tájékoztatóit és érdeklődés esetén vegyék fel a kapcsolatot a megadott szervezővel a további információkért. Élményekben gazdag táborozást kívánunk!

http://www.mme.hu/aktualis_taboraink?utm_source=website&utm_medium=h%C3%ADrlev%C3%A9l&utm_campaign=%C3%A1prilisi%20h%C3%ADrlev%C3%A9l&utm_content=t%C3%A1borok

 

3. Pályázati felhívás a 2019/2020. tanévre szóló Ökoiskola cím és Örökös Ökoiskola cím elnyerésére

A 2019/2020. tanévre szóló Ökoiskola címpályázat adatlapjának javított változata letölthető az alábbi linkről. Az újrapályázó és Örökös Ökoiskola címre pályázók figyelmét felhívjuk, hogy a javított pályázati adatlapot töltsék le és ezen nyújtsák be pályázatukat. A pályázat benyújtásának határideje: 2019. május 22. A pályázatot az okoiskolaatemmi [dot] gov [dot] hu e-mail címre kell elküldeni. A pályázatról további technikai információt Halácsy Ágnestől a +36 1 896 6242 telefonszámon vagy az agnes [dot] halacsyatemmi [dot] gov [dot] hu e-mail címen vagy az okoiskolaatemmi [dot] gov [dot] hu e-mail címen kérhetnek.

 

4. Meghívó a XXI. Bókay Árpád Országos Biológiaverseny kiállítására

A XVIII. Kerületi Bókay Árpád Általános Iskola idén 21. alkalommal szervezi meg a Bókay Árpád Országos Biológiaversenyt, amely a Nemzeti Tehetség Program által támogatott tehetséggondozó verseny.

Örökös Ökoiskolaként a verseny feladatainak összeállítása során kiemelt figyelmet fordítunk a gyermekek környezettudatosságra, fenntarthatóságra nevelésére, közvetlen környezetünk élővilágának élményszerű megismertetésére.

A versenyhez kapcsolódóan kiállítást szervezünk, ahol megtekinthetők az idei tanév legjobb pályamunkái, makettjei, társasjátékai, a kísérletek, megfigyelések dokumentációi, amelyek segítségével betekintést nyerhetünk a diákok környezettudatos gondolkodásába, az élménypedagógia módszereibe.

A kiállításra szeretettel várjuk az érdeklődőket!

A kiállítás időpontja: 2019. április 26. - május 8.

Helyszín: Bókay Árpád Általános Iskola, 1181 Budapest, Wlassics Gyula utca 69.

Látogatási szándékukat kérjük előzetesen jelezni a 06-1- 291-48 36-os telefonszámon.

Krakkerné Berki Hajnalka szakmai vezető

 

5. Társadalmilag érzékeny természettudományos kérdések felfedezés alapú tanulása

A nehéz témához - formális és informális természettudományos oktatás összekapcsolása társadalmi kérdésekkel - négyéves európai projektben készültek elméleti és mindennapi segédanyagok. A H2020 finanszírozású PARRISE projekt magyarra fordított anyagai itt elérhetők: https://www.parrise.eu/wp-content/uploads/2018/04/parrise-hu-rgb.pdf.

A projekt erősíteni szándékozik a fiatalok érdeklődését a társadalom és a tudomány világa iránt, olyan fontos kérdéseket akar felvetni, amelyek befolyásolják az életüket. Ezt a megközelítést nevezzük Socio-Scientific Inquiry-Based Learning-nek (Társadalmilag érzékeny tudományos kérdések felfedezés alapú tanulása – SSIBL). Az SSIBL három pedagógiai megközelítést kapcsol össze, amely általános az iskolákban, de gyakran egymástól függetlenül alkalmazzák ezeket – a természettudomány felfedezés alapú tanítását (Inquiry-Based Science Education – IBSE), a társadalmilag érzékeny természettudományos kérdéseket (Socio-Scientific Issues – SSI) és az állampolgári nevelést (Citizenship Education – CE).

 

6. 30 éves a Zöld Szív!

Nagyszerű hangulatban és meghitt pillanatokban gazdagon zajlott le a "30 éves a Zöld Szív" Országos Találkozó. Erre az alkalomra készült egy 30 perces összeállítás is a Zöld Szív három évtizedet átölelő eseményeiről. A filmet a YouTube-on is megnézhetitek, ide kattintva:  

https://www.youtube.com/watch?v=ZmKvutj7IJk

A 2019-es évet a Zöld Szív évének nyilvánította a Zöld Szív Ifjúsági Természetvédő Mozgalom, és gazdag programsorozatot terveznek. A tervek bővítéséhez a zöld szíves ökoiskolák is hozzájárulhatnak. Küldjétek el ötleteiteket Orgoványi Anikónak (orgovanyi [dot] anikoatgmail [dot] com), a Zöld Szív vezetőjének, hogy ti hogyan képzelitek el ezt a jubileumi évet! Zöld Szív ITM : https://zoldsziv.hu/

7. Az „Élő Bolygónk” háttéranyagai

 „A XXI. század növekedéstörténetének feltárása” című dokumentum, A Globális Gazdasági és Klímabizottság munkája magyarul itt érhető el. Az eddig megjelent részek címei és letötlése:
Bevezető: Merre az előre, avagy bevezetés az új klímagazdaságba Megnyitom
1. rész  Klímaváltozás: elkerülhetetlen tragédia vagy egyedülálló lehetőség? Megnyitom
2. rész  „Egy halott bolygón munkahelyek sincsenek” – ugródeszkák az új klímagazdasághoz Megnyitom
3. rész Hova csoportosítsuk az energiáinkat az új klímagazdaság kialakításakor? Megnyitom
4. rész Városok a fejlődő klímagazdasághoz vezető út mentén Megnyitom
5. rész Terítéken az ember- és környezetbarát élelmiszer-termelés Megnyitom
6. rész Kint leszünk a vízből – ha megtesszük a szükséges erőfeszítéseket Megnyitom

 

8. Interjú a fenntarthatóságra nevelésről

Varga Attila szerint: „az EKE OFI irodáiban üldögélve viszonylag ritkán találkozunk a munkánk eredményével, szélesebb társadalmi hasznával. Mi nem is látjuk azokat a gyerekeket, akik megoldják az általunk készített feladatokat, sőt, ebben a helyzetben még a tanárokkal is viszonylag ritkán találkozunk”.

A teljes interjú itt olvasható: http://ofi.hu/hir/fenntarthatosag-maga-komplexitasaban-fontos

 

9.  A természet ajándékai című rajzpályázat

Milyen alkotásokat várnak?

Készítheted bármilyen színes, vagy egyszínű technikával, kollázzsal, de csak kézzel és legfeljebb A3-as méretben. Legfeljebb 2 alkotást küldhetsz be, amiknek a hátuljára, vagy egy külön lapra írd fel a neved, életkorod és szüleid elérhetőségét (név, e-mail cím, telefonszám, lakcím). A borítékra írd rá: „A természet ajándékai” rajzpályázat.

Ki pályázhat?

- A pályázaton 2 külön kategóriában indulhatnak a magyarországi 6-10, és 11-14 év közötti általános iskolások.

- Más pályázatra már benyújtott alkotással nem lehet pályázni.

A Pályázat időtartama, beküldési feltételek

- A pályázat 2019. év április 1-től 2019. október 22-ig tart, a részvétel ingyenes.

- Pályázónként legfeljebb 2 db, legfeljebb A/3 méretű rajz küldhető be.

- A pályaművek beérkezésének végső határideje: október 22. (kedd) 17 óra

- A pályázati anyagokat hajtogatás nélkül, zárt borítékban szükséges feladni az Agrárminisztérium, Természetmegőrzési Főosztály címére: 1052 Budapest, Apáczai Csere János utca 9.

A borítékon a feladó neve és címe mellett szerepeljen az „A természet ajándékai rajzpályázat” megnevezés is. A rajzok hátoldalán, vagy egy külön lapon szükséges feltüntetni:

- a Pályázó nevét, születési évét,

- a szülő / gondviselő nevét, telefonos elérhetőségét, e-mail címét, lakcímét,

- valamint a rajz címét / mottóját.

A pályamű mellé kérjük csatolni a kitöltött hozzájáruló nyilatkozatot is!   

Eredményhirdetés: 2019. november 22-én, a Magyar Természettudományi Múzeumban, a Vadonleső program Év emlőse díjátadójával közös eseményen.

Bővebb információ: http://www.termeszetvedelem.hu/termeszet-ajandekai-rajzpalyazat

Szervező: Agrárminisztérium, Természetmegőrzési Főosztály

 

10. Meghívó a Jász-Nagykun-Szolnok megyei 2018/2019 évi Iskolakert-hálózati nyitott műhelynapra

Időpont: 2019. május 9.

Helyszín: Szent István Körúti Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Általános Iskola, Szakiskola és Készségfejlesztő Iskola

Cím: 5100 Jászberény, Szent István krt. 20.

Program: Kertünk kincsei – az iskolakertek fenntarthatóságáért

09:00– 09:35 Regisztráció

09:35 – 09:45 Köszöntő – Önkormányzat képviselője, intézményvezető

09:45 – 10:00 Kiskertek a városunkban – Jász-Kertbarát Klub vezetője

10:00 – 10:15 Játékos ismeretszerzés az óvodai kertünkben – városi óvoda vezetője

10:15 – 10:30 Iskolakertünk a fejlesztő tevékenységek tükrében – iskolánk képviselője

10:30 – 10:45 „Kertészet a kertünkben” – Balkon kertészet vezetője

10:45 – 11:00 „Kertünk a konyhában” – konyhai kisegítő csoport vezetője, Fogyasztóvédelmi Iroda vezetője

11:00 – 11:30 Szünet – vendéglátás, kertlátogatás

11:30 – 12:30 Gyakorlat – „Akadályverseny kerti partival az iskolakertben” – iskolánk képviselőivel, vendégekkel

12:30 – 13:00 Beszélgetés, tapasztalatcsere- receptgyűjtemény

13:00 – 13:15 Kiállítás megtekintése „KERTÜNK KINCSEI” címmel

13:15 – 13:30 Értékelőlapok kitöltése, Kincses könyvünk beírása

Szertettel várunk minden érdeklődőt!

Jelentkezés: 2019. május 3-ig, elterotagatfreemail [dot] hu e-mai címen

A műhelynap megrendezését az Iskolakertekért Alapítvány támogatja:

www.iskolakertekert.hu

 

11. Meghívó az észak-budapesti Regionális Ökoiskola Találkozóra

A résztvevőket a következtő iskolákból várják (iskolánként 1-1 főt): Budapest III., IV. kerület, Dunakeszi

Időpont: 2019. május 3., 10:00-14:00

Helyszín: Újpesti Homoktövis Általános Iskola, 1048 Budapest, Homoktövis u. 100.

Program: F. Nagy Zsuzsanna (Miskolci Ökológiai Intézet), téma: Talaj
Kertész Mónika (Kortás Építészeti Központ), téma: Tapasztalatok, beültetés
Molnár Dénes (Öko-apu), téma: Szemét csökkentése (témahét)
Jó gyakorlatok megosztása Dr. Vásárhelyi Tamás (Magyar Környezeti Nevelési Egyesület), téma: A beporzók fontossága (kiemelt jó gyakorlat)
Rab Istvánné, téma: Látogatás a Mentor kertben

Szervező: Újpesti Homoktövis Általános Iskola (Szárisz Zsófia) E-mail: titkarsagathomoktovis-altisk [dot] sulinet [dot] hu

 

12. Szitakötő oktatási program 2019.

Pályázati adatlap oktatási intézményeknek a 2019/2020-as tanévre

Az adatlap (https://ligetmuhely.com/liget/szitakoto-oktatasi-program-2019/) kitöltésével hazai és határon túli magyar tannyelvű oktatási intézmények pályázhatnak ingyenes részvételre a SZITAKÖTŐ integrált ökológiai oktatási programban a 2019/2020-as tanévben

A pályázati adatlapot elektronikusan kell kitölteni és a Word dokumentumot visszaküldeni az infoatszitakoto [dot] com e-mail címre.

Kérjük, győződjenek meg róla, hogy a beküldést követő 72 órán belül megkapták a pályázat beérkezését nyugtázó e-mailt.

Beküldési határidő: 2019. május 18.

További információ: Horgas Judit programvezető infoatszitakoto [dot] com +36/20-322-6869 https://ligetmuhely.com/liget/szitakoto-oktatasi-program-2019/

 

13. Rajtunk múlik a jövő: Védjük meg a bolygónkat! Rövidfilmverseny diákoknak 2019

A this human world (thw) évente megrendezésre kerülő emberi jogi filmfesztivál a bécsi ENSZ Információs Szolgálat (UNIS) és az ENSZ Menekültügyi Főbiztosság (UNHCR) ausztriai irodájának támogatásával, valamint az osztrák, szlovén, magyar és szlovák iskolákkal együttműködésben megrendezi a 2019-es Emberi Jogi Rövidfilmversenyt. A versenyre minden 10 és 20 éves kor közötti diák önálló vagy iskolai osztályok nevezését várják olyan rövidfilmekkel, amelyeket az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának cikkei ihlettek.

A verseny idei témája: „Védjük meg bolygónkat!”

A rövidfilmek hossza legfeljebb 3 perc lehet. A filmek bármilyen eszközzel, bármilyen műfajban elkészíthetők.

Nevezési határidő: 2019. június 21. (iskola neve, címe, iskolai kapcsolattartó neve, elérhetősége, a film elkészítésében résztvevő diákok kora, száma)

A filmeket 2019. november 8-ig kell elkészíteni, s beküldeni.

Nevezés és beküldés e-mail-címe: schulfilmprojektatthishumanworld [dot] com

Bővebb információ: http://www.unesco.hu/palyazatok-osztondijak/rajtunk-mulik-jovo

Teremtésvédelemi hírek Megosztás