Zöld hírek 2019 januárjában

 1. 1) Felkészülés a Fenntarthatósági témahétre a teremtésvédelem jegyében
 2. 2) Felkészítő képzés Zöld Óvoda/Ökoiskola koordinátorok részére (iskolai modul)
 3. 3) A 2019-es év nővényei és állatai
 4. 4) Ökoest: „Mesterséges környezet”
 5. 5) Természetjáró app
 6. 6) UNESCO – EOLSS online enciklopédia
 7. 7) Zöld okos kupa 2019
 8. 8) „Segítő diákok” pályázat középiskoláknak
 9. 9) Épített örökség – örökSÉG projekt
 10. 10) Tisza Nemzetközi Környezet- és Természetvédelmi Ifjúsági Turisztikai Találkozó
 11. 11) Hungarikum vetélkedő 7. és 8. osztályosoknak külön

 

1) Felkészülés a Fenntarthatósági témahétre a teremtésvédelem jegyében

Képzési napot tartunk 2019. február 25-én hétfőn, 1000 – 1430 -ig a Katolikus Pedagógiai Intézetben, a 2019-es Fenntarthatósági témahéten résztvevő iskolák pedagógusai és minden érdeklődő számára.

Helyszín: Katolikus Pedagógiai Intézet, 1068 Budapest Városligeti fasor 42.

A tanév rendje szerint a Fenntarthatósági témahetet 2019. március 18–22. között kerül rendezik meg. A program idei fővédnöke Áder János köztársasági elnök.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Oktatási Hivatal támogatásával megtartott trénerfelkészítésen ebben a tanévben a katolikus intézményrendszerből is részt vehetett egy szaktanácsadónk. Ő adja tovább a kollégáknak az információkat.

A képzési nap folyamán a résztvevő pedagógusok megismerkedhetnek az idei témahét konkrét tematikájával, a kidolgozott óravázlatok megvalósításának lehetőségeivel. Betekintést kapnak a programhoz kapcsolódóan felkínált pályázatokról, tanulói és tanári versenyekről és mindarról a további anyagi és szakami lehetőségről, amit segítségként igénybe tudnak venni a témahét sikeres megvalósításához.

A képzési nap folyamán a péceli katolikus iskola teremtésvédelmi jógyakorlatával is megismerkedhetnek a résztvevők. Így a Fenntarthatósági témahét teremtésvédelmi szempontú megvalósítására is kapnak ötleteket.

A képzési napot vezeti: ALMÁSI ZSUZSANNA a Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola (Pécel) igazgatója, szaktanácsadó

 

2) Felkészítő képzés Zöld Óvoda/Ökoiskola koordinátorok részére (iskolai modul)

A képzés helye, címe: Eszterházy Károly Egyetem Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet, 1074 Budapest, Rákóczi út 70-72.

A képzés időpontja: 2019. február 13-14-15. A képzés óraszáma: 30 óra

Jelentkezés online: http://felmeres.ofi.hu/v2/index.php/972431?lang=hu

Jelentkezési határidő: 2019. február 1.

A képzésen való részvétel díja: 30.000 Ft. A szállást, utazást, étkezést a résztvevők egyénileg oldják meg.

Bővebb információ: www.ofi.hu/hir/felhivas-akkreditalt-pedagogus-tovabbkepzesre

Kapcsolattartó: Láng Éva E-mail: lang [dot] evaatofi [dot] hu ; Telefon: +36 30 723 9740

 

3) 2019-es év élőlényei, növényei, állatai és egyebei

 

4) Ökoest: „Mesterséges környezet”

A Magyarországi Református Egyház Ökogyülekezeti Mozgalma  és a Magyar Környezeti Nevelési Egyesület közös ismeretterjesztő előadásai „ÖKOESTEK” címmel a Károli Gáspár Református Egyetemen folytatódnak.

A sorozat következő programja:
2019. jan. 17. (csüt.) 18:00
Dr. Victor András (ELTE főiskolai tanár): „Mesterséges környezet”

Helyszín: 1088 Bp. Reviczky u. 4., 104-es terem

Az előadás témái: Madárfészek és ház. A kunyhótól az űrállomásig. Emberi alkalmazkodás = átalakítás. Okai: hatékonyság, kényelem, élvezet. Első, második és harmadik környezetünk. Természetes – Átalakított – Mesterséges. Műanyagok, természetidegen anyagok.  A program nyitott és ingyenes. FB esemény ITT.

 

5) Természetjáró app

A Magyar Természetjáró Szövetség ingyenes túrázós applikációját „Természetjáró” néven lehet letölteni. Az applikáció nem csak Magyarországon használható. A Turista magazin próbája szerint, mivel szinkronizálja az elmenthető tartalmakat a honlap és a mobilunk között, az ingyenes (és nem kötelező) regisztráció után megtervezhetünk egy túrát a számítógépen, majd a terepen telefonunkkal követhetjük a nyomvonalat, és ehhez – ha előtte letöltjük a tartalmat – még térerő sem kell.

Az alkalmazás megfelel egy mobilos útikönyvnek, gyalog- és kerékpártúra-ajánlatokkal, a természeti és kulturális látnivalók leírásával, és főképp: a jelzett utakat is mutató turistatérképpel, túratervezővel és útvonalrögzítővel. Az összes kéktúra szakasz leírása, pecsételőhellyel, szálláslehetőségekkel, szintén megtalálható.

 

6) UNESCO – EOLSS online enciklopédia

Az Encyclopedia of Life Support Systems (EOLSS) egy rendkívül nagy terjedelmű online enciklopédia, mely az UNESCO pártfogása alatt jelent meg. A kiadvány a fenntartható fejlődés tudományával és a Földön található életmentő, életet támogató rendszerek (éltető rendszerek) megőrzésével kapcsolatban tartalmaz információkat.

A ma gyakran használt ökoszisztéma szolgáltatások fogalomtól annyiban különbözik az életmentő (éltető) rendszerek fogalma, hogy kevésbé humán fókuszú. Általában az élet, a bioszféra fennmaradása a szerkesztési szempont.

1996-ban az UNESCO nemzetközi együttműködést kezdeményezett és összehívott tudósokat, mérnököket és döntéshozókat a világ számos országából, hogy megalkossák az EOLSS tartalmának részletes listáját és globális egyetértés alakuljon ki annak struktúráját illetően. Az életmentő szisztémák azokat a természetes vagy ember által megalkotott rendszereket jelentik, melyek a bioszféra életét fenntartható módon segítik elő. Mivel szükségleteink messze túlmutatnak a pusztán biológiai tényezőkön, ezek a rendszerek a természetes ökoszisztémák mellett társadalmi szerkezeteket is magába foglalnak.

Az EOLSS sok szempontból egyedülálló. A legtöbb enciklopédiával szemben nem ábécé sorrendben, hanem tematikus elrendezésben tartalmazza az információkat. A dokumentum tartalmát a tudományterületek alapján 21 fejezetre bontották. Minden fejezet végén található egy összefoglaló, mely elősegíti a jó megértést, az összefüggések felismerését és tanuláshoz is nagyon hasznos lehet.

A hozzáféréshez illetve az e-book verzióhoz regisztrálni kell, mely egy ideig ingyenes. A dokumentum nyelve angol. Elérhető: EOLSS  https://www.eolss.net/  Forrás: Godányi Eszter (Humánökológia MA)

 

7) Zöld okos kupa 2019

A ZöldOkos Kupa a Fenntarthatósági Témahéthez kapcsolódó országos fenntarthatósági verseny. A többfordulós tudáspróbán általános iskolai felső tagozatos diákok indulhatnak. Az online és az élő fordulók kérdései szorosan kapcsolódnak a 2018/2019-es Fenntarthatósági Témahét témáihoz: a közösségi közlekedéshez, a vízhez és a fenntarthatósághoz.

Az idei mottó: Színezd zöldre a sulis hétköznapokat

 

8) „Segítő diákok” pályázat középiskoláknak

Az Eszterházy Károly Egyetem Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (EKE OFI) nyílt, pénzdíjas pályázatot hirdetett a középiskolás tanulók (és 2018-ban érettségit tett volt tanulók), az Iskolai Közösségi Szolgálat keretében szolgálatot teljesítő diákokat fogadó szervezetek, és a IKSZ-koordináló pedagógusok számára. A pályázat célja, hogy valamennyi érintett (diákok, pedagógusok, szülők, fogadó szervezetek, iskolák) és a széles társadalmi kör megismerhesse az Iskolai Közösségi Szolgálat megvalósult programjait. A pályamunkákat és dokumentumokat valamennyi kategória esetén elektronikus úton, feltöltéssel, illetve e-mailben kell benyújtani 2019. február 25-ig. Részletek: http://kozossegi.ofi.hu/Contents/ShowContentById/163.

 

9) Épített örökség – örökSÉG projekt

2018. az Európai Kulturális Örökség Éve. Ebből az alkalomból indította a kultúrAktív Egyesület az örökSÉG projektet, ami a középiskolás korosztály érdeklődését kívánja felhívni az épített örökség iránt.

Tíz tematikus ismeretterjesztő anyagot állítottak össze, amelyek letölthetők a honlapjukról: 

1. kulturális_örökség

2. állandó_és_változó

3. megőrzés_és_alakítás

4. helyi_és_egyetemes

5. örökség_helyszínek

6. épületek_és_épülettípusok

7. szerkezetek

8. formák

9. anyagok_és_felületek

10. térhasználat

+ örökSÉG memóriajáték

Az örökSÉG érthetően, érdekesen, a jelenbe és kifejezetten a fiatalok hétköznapi kontextusába ágyazva tárgyalja az épített örökséghez kapcsolódó témákat. Célja, hogy a fiatalok gondolkodjanak és beszéljenek az épített örökségről – akár a régi műemlékek, akár a kortárs street art hordozta üzenetekről és értékekről.
A téma iránt érdeklődő pedagógusok számára kiegészítő tanári kézikönyv készült: Tanári kézikönyv

Tóth Eszter (kultúrAktív Egyesület)  www.kulturaktiv.hu

 

10) Tisza Nemzetközi Környezet- és Természetvédelmi Ifjúsági Turisztikai Találkozó

2019. április 25 – 28. között rendezzük meg a Tisza Nemzetközi Környezet- és Természetvédelmi Ifjúsági Turisztikai Találkozót, amelynek középiskolás és egyetemista résztvevői hazánkból, valamint Ukrajnából (Kárpátaljáról), Romániából (a Partiumból), Szlovákiából és Szerbiából (a Vajdaságból), illetve a Duna forrásvidékéről, Baden-Württembergből érkeznek Szolnokra, „a Tisza fővárosába”.

Európában még nem került sor olyan megmozdulásra, amely a környezet- és a természet – benne vizeink – védelmét a fiatalság lelkes tenni akarásával kapcsolja össze.

Mindenekelőtt az ökoiskolák diákjait várjuk a rendezvényre, de nem csak a Tisza mellől, hanem az egész országból! (Segítőnk lesz az Ökoiskola Hálózat bemutatásában a Szandaszőlősi Általános Iskola mint Örökös Ökoiskola címmel rendelkező intézmény.)

Az a tapasztalatunk, hogy a távolabbi országrészek lakóit is rabul ejti a nekünk oly kedves Tisza-menti táj, a méltóságteljesen hömpölygő folyóval, a fecskékkel, a fekete gólyákkal, a tiszavirággal.

Milyen a szentély holtágak világa? Mit rejtenek az ártéri erdők? Találunk illegális hulladéklerakókat a Tisza árterén? (Ez – sajnos – olyan költői kérdés, amelyre a helyszínen találjuk meg a választ.)

Hányan tudjuk átkarolni a Tiszakürti Arborétum óriás tölgyfáját? Láttátok már a cseresznyevirágzást Nagykörűben, az ország legnagyobb cseresznyéskertjében?

Találkozónkon a részvétel díjtalan, egyedül az autóbuszos tanulmányutakért kell az autóbusz viteldíját megfizetni. Szállás, étkezés a Tiszaligetben, a Turisztikai és Szabadidő Központban lesz.

Gyalogos, kerékpáros és autóbuszos tanulmányutakat a szélrózsa (majdnem) minden irányába szervezünk.

Intézményenként 4-6 tagú delegációkra számítunk. A Találkozó vendégeinek létszámát 150 körülire tervezzük, hozzájuk csatlakoznak majd a szolnoki fiatalok.

Bővebb információ: karpatok-tisza.hu
Szervező: Kárpátok – Tisza Nemzetközi Fejlesztési Egyesület, Szolnok

Érdeklődni e-mail-ben lehet: jaszkunatexternet [dot] hu

Egri Sándor elnök (30 568 6231)

 

11. Hungarikum vetélkedő 7. és 8. osztályosoknak külön

A nyolc hungarikum kategóriák egyike a természeti környezet; és több más csoportnál egyértelmű a környezeti fenntarthatósági kapcsolat. Hungarikumokkal és a jelölt nemzeti (települési, megyei, külhoni) értékekkel kapcsolatosan játékos vetélkedőt szervez a Lakitelek Népfőiskola (az Országgyűlés, a Hungarikum Bizottság és a Nemzeti Művelődési Intézet támogatásával).  A Kárpát-medencei általános iskolák 7. és 8. osztályában tanuló, három diákból és egy felkészítő tanárból álló csapatok jelentkezését várják. Az első ötven kérdésre a választ 2019. január 22-éig lehet visszaküldeni, ez egyben a versenyre jelentkezés is. Részletek: http://www.nepfolakitelek.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=3247:2018-12-05-09-33-01&catid=69:2017-11-29-10-40-55&Itemid=133.

 

 

Megosztás