Zöld hírek 2019 februárjában

1. Felkészülés a Fenntarthatósági témahétre a teremtésvédelem jegyében

2. Zöld lelkiségi eszköztár – Próbáljuk ki a „Zöld lelkiségi eszközkészlet” -et! teremtésvédelmi, gyakorlatorientált műhelymunka tanárok számára

3. Fenntarthatósági témahét – helyszíni segítés igénybevételének lehetősége

4. Teremtésvédelem – Fenntarthatósági hét cikk

5. „Válogatós vagyok” – társasjátékosztó workshop pedagógusoknak! (szelektív hulladékgyűjtési társasjáték)

6. Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács Titkársága – Teremtésvédelmi Műhely

7. Rajzpályázat – 2019 év madara a gólyatöcs

8. EURÓPAI ÉV FÁJA 2019 – A pécsi havi-hegyi mandulafa

9. Tisza Nemzetközi Környezet- és Természetvédelmi Ifjúsági Turisztikai Találkozó

10. Vándortáborok 2019-ben – pályázat


1. Felkészülés a 2019-es Fenntarthatósági témahétre a teremtésvédelem jegyében

Képzési napot tartunk a Katolikus Pedagógiai Intézetben a 2019-es Fenntarthatósági témahéten résztvevő iskolák pedagógusai és minden érdeklődő számára.

2019. február 25. hétfő, 10:00 – 14:00 óra, helyszín: Katolikus Pedagógiai Intézet, 1068 Budapest Városligeti fasor 42.

Jelentkezni lehet még legkésőbb február 22-ig.

program és jelentkezés

2. Zöld lelkiségi eszköztár – Próbáljuk ki a „Zöld lelkiségi eszközkészlet” -et! teremtésvédelmi, gyakorlatorientált műhelymunka tanárok számára

Műhelynap a Katolikus Pedagógiai Intézetben a Zöld lelkiségi eszközkészlet kipróbálására.

2019. április 12. péntek, 10:00 – 14:00 óra, helyszín: Katolikus Pedagógiai Intézet, 1068 Budapest Városligeti fasor 42., a műhely ingyenes valamennyi résztvevő számára.

program és jelentkezés

A fenntarthatóság nem csak tudásról, szabályozásról, életmódról szól, hanem valami ennél sokkal többről is: lelkiségről, önismeretről, spirituális viszonyról a teremtett világgal kapcsolatban. Ennek a spirituális viszonynak a fejlődését segítő eszközkészletet fejlesztett az Ignáci Pedagógia Műhely, amelyet most publikáció előtt szeretne megismertetni és megvitatni azokkal, akik jövőbeni használói lehetnek: középiskolai tanárok és gimnazista korú fiatalokkal foglalkozó ifjúsági vezetők. Az eszközkészlet sok és sokféle gyakorlatot tartalmaz, amelyek rugalmasan alakíthatók a résztvevő diákok igényei és lelkiségi tapasztalatai szerint. Az ignáci lelkiségre és ökofilozófiára épülő eszközkészlet tartalmaz kiscsoportos feladatokat, játékokat, elmélkedéseket, vezetett meditációkat többféle ökológiai szempontból fontos témában. A műhely célja, hogy a leendő felhasználók visszajelezhessenek a készítőknek mielőtt végleg elkészül az anyag, ezáltal még hasznosabb eszközt kaphassanak majd a kezükbe.

Vezetők: Domaniczky Orsolya és dr. Kuslits Béla környezeti fenntarthatósági szakértők

3. Fenntarthatósági témahét 2019 – helyszíni segítés igénybevételének lehetősége

A Katolikus Pedagógiai Intézet szaktanácsadó trénere kiképzést kapott a 2019-es Fenntarthatósági témahét megvalósításához. Várjuk azon iskolák pedagógusok jelentkezését, akik a saját intézményükben szeretnének ehhez segítséget kapni.

szentesatkatped [dot] hu (subject: fenntarthat%C3%B3s%C3%A1gi%20t%C3%A9mah%C3%A9t, body: Ig%C3%A9nybejelent%C3%A9s%20a%20fenntarthat%C3%B3s%C3%A1gi%20t%C3%A9mah%C3%A9t%20helysz%C3%ADni%20seg%C3%ADts%C3%A9gny%C3%BAjt%C3%A1s%C3%A1hoz%3A) (igénybejelentés) ezen a címen.

4. Teremtésvédelem – Fenntarthatósági hét

Hogyan kapcsolódik, kapcsolható a Fenntarthatósági témahét és a teremtésvédelmi szempontok az iskolában.

teljes cikk

5. „Válogatós vagyok” – társasjátékosztó workshop pedagógusoknak! (szelektív hulladékgyűjtési társasjáték)

A Humusz Szövetség tagszervezete, a Zöld Kör környezetvédő közhasznú egyesület az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával a gyermekek hulladékgazdálkodással kapcsolatos ismereteit elmélyítő társasjátékot készített.

Intézményenként 2 doboz társasjáték kerül díjmentesen átadásra. (A társasjáték átvételének feltétele a mindössze egyórányi időtartamú workshopon való megjelenés.)

további információ:

6. Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács Titkársága – Teremtésvédelmi Műhely

A Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács a megszokott – havonta 2. pénteki alkalmaktól eltérően egy rendkívüli találkozási alkalmat szervez.

2019. február 22-én, pénteken 19 órától: vendég Palkovics Imre, az NFFT tagja, aktuális társadalmi kérdésekről vezet beszélgetést.

Helyszín: Budapest-Újlaki Sarlós Boldogasszony Plébánia, Szent István terem 1023 Bécsi u. 32. (bejárat a Felhévízi u. 2. szám alatt)

agnes [dot] hajtmanatparlament [dot] hu (subject: m%C5%B1hely, body: %20Teremt%C3%A9sv%C3%A9delmi%20M%C5%B1hely%20%20-%20infrom%C3%A1ci%C3%B3k%C3%A9r%C3%A9s) (további információ)

7. Rajzpályázat – 2019 év madara a gólyatöcs

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) rajzpályázatot hirdet „Gólyatöcs” címmel. Papíron, bármilyen technikával készült alkotással részt lehet venni a pályázaton. Pályázati kategóriák: óvodás, alsó tagozatos, felső tagozatos, középiskolás, felnőtt.

részletek

8. EURÓPAI ÉV FÁJA 2019 – A pécsi havi-hegyi mandulafa

Minden fának van története. Az Európai Év Fája versenyben a legérdekesebbet keresik. A szavazás 2019. február 1. és 28. között zajlik. Szavazáskor mindig két fát választhat ki! A 15 nevezett fa között Magyarországról a pécsi havi-hegyi mandulafa található.

Az eredményeket március 19-én, a Brüsszelben megrendezett díjátadó gálán jelentik be.

szavazás és további információk

9. Tisza Nemzetközi Környezet- és Természetvédelmi Ifjúsági Turisztikai Találkozó

2019. április 25 – 28. között rendezzük meg a Tisza Nemzetközi Környezet- és Természetvédelmi Ifjúsági Turisztikai Találkozót, amelynek középiskolás és egyetemista résztvevői hazánkból, valamint Ukrajnából (Kárpátaljáról), Romániából (a Partiumból), Szlovákiából és Szerbiából (a Vajdaságból), illetve a Duna forrásvidékéről, Baden-Württembergből érkeznek Szolnokra, „a Tisza fővárosába”.

Európában még nem került sor olyan megmozdulásra, amely a környezet- és a természet – benne vizeink – védelmét a fiatalság lelkes tenni akarásával kapcsolja össze.

Mindenekelőtt az ökoiskolák diákjait várjuk a rendezvényre, de nem csak a Tisza mellől, hanem az egész országból! (Segítőnk lesz az Ökoiskola Hálózat bemutatásában a Szandaszőlősi Általános Iskola mint Örökös Ökoiskola címmel rendelkező intézmény.)

Az a tapasztalatunk, hogy a távolabbi országrészek lakóit is rabul ejti a nekünk oly kedves Tisza-menti táj, a méltóságteljesen hömpölygő folyóval, a fecskékkel, a fekete gólyákkal, a tiszavirággal.

Milyen a szentély holtágak világa? Mit rejtenek az ártéri erdők? Találunk illegális hulladéklerakókat a Tisza árterén? (Ez – sajnos – olyan költői kérdés, amelyre a helyszínen találjuk meg a választ.)

Hányan tudjuk átkarolni a Tiszakürti Arborétum óriás tölgyfáját? Láttátok már a cseresznyevirágzást Nagykörűben, az ország legnagyobb cseresznyéskertjében?

Találkozónkon a részvétel díjtalan, egyedül az autóbuszos tanulmányutakért kell az autóbusz viteldíját megfizetni. Szállás, étkezés a Tiszaligetben, a Turisztikai és Szabadidő Központban lesz.

Gyalogos, kerékpáros és autóbuszos tanulmányutakat a szélrózsa (majdnem) minden irányába szervezünk.

Intézményenként 4-6 tagú delegációkra számítunk. A Találkozó vendégeinek létszámát 150 körülire tervezzük, hozzájuk csatlakoznak majd a szolnoki fiatalok.

Bővebb információ: karpatok-tisza.hu
Szervező: Kárpátok – Tisza Nemzetközi Fejlesztési Egyesület, Szolnok

Érdeklődni e-mail-ben lehet:  jaszkunatexternet [dot] hu

Egri Sándor elnök (30 568 6231)

10. Vándortáborok 2019-ben – pályázat

Országos pályázat: 2019. január 28. - 2019. április 30.

Összesen már 19 helyszín és három mozgásforma közül választhatnak a diákok és tanáraik. Az év legkalandosabb és környezettudatosabb táboraiba kedvezményes áron közel 10000 gyermek juthat el az idei szezonban. A nagy érdeklődésre való tekintettel a helyek valószínűleg hamar betelnek, ezért érdemes január 28-tól figyelni a www.vandortabor.hu weboldalt.

Az Országos Erdészeti Egyesület által szervezett erdei vándortáborokban a Bakony, a Börzsöny, a Mátra, a Mecsek és a Pilis vadregényes erdeiben kalandozhatnak a diákok.

A Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség idei bringás táboraiban idén szintén két új nyomvonalon kerekezhetnek a Balaton-felvidéken, valamint a Bükk-Aggtelek térségben. A páratlan szépségű helyek mellett megmaradnak a tavalyi népszerű útvonalak is, mint az Őrség, a Felső-Tisza-vidéke, a Körösök völgye, valamint a Palócföld. 

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség által szervezett vízi vándortáborba jelentkezők idén is az Alsó-Dunán, a Mosoni-Dunán, a Szigetközben, a Felső-Tiszán, a Bodrogon és a Dunakanyarban hódíthatják meg a hazai folyókat. Új helyszínként pedig a vadregényes Tisza-tó kapcsolódik be a programba, ahol Sarud központtal szerveznek élménydús táborokat.

Az első egyhetes turnus 2019. június 15-én, szombaton indul. Ezt követően vándortábori útvonalanként változó időpontokban, a jelentkezési felületeken található naptárban látható napokon lehet indulni augusztus 12-ig. Egységesen 25000 forintos részvételi díjért vehetnek részt a diákok a táborokban, amely tartalmazza a teljes ellátást, a szállást és a táborokhoz tartozó egyéb programok belépődíjait is, valamint a kerékpárokat és hajókat, illetve az ehhez tartozó felszereléseket.

A jelentkezési felület 2019. január 28-án nyílik meg és a táborhelyek megtelte után, de legkésőbb 2019. április 30-án zárul le.

A programhoz kapcsolódóan továbbképzések indultak a kísérő pedagógusok számára, ennek költsége 15000 forint. A képzést elvégző pedagógusok a táboroztatásért külön díjazásban részesülnek.

Az egyes képzések jelentkezési lehetőségeiről érdeklődni lehet

 

 

 

 

 

Teremtésvédelemi hírek Megosztás