Zöld hírek 2019 augusztusa

  1. 1. Üzenet a teremtésvédelem imanapjára
  2. 2. Pedagógus kompetencia a minősítési eljárásban: környezeti nevelés
  3. 3. ERDŐVARÁZS - ingyenes részvétel mellett nyerhető osztálykirándulás
  4. 4. Magyar Postagalamb Sportszövetség ajánlata

 

1. Szeptember 1. a Teremtésvédelem imanapja

Mivel a tanév első napja, illetve a tanévnyitók ideje könnyen elkerülheti a figyelmünket ez a teremtésvédelemhez kapcsolód imanap és az erre küldött üzenetek. Alábbiakban az elmúlt két év üzeneteit láthatja:

Ferenc pápa 2018 szeptember elsejére közzé tett üzenete:

A keresztény egyházak évről évre szeptember 1-jén tartják a teremtésvédelem érdekében elindított imanapot. Ferenc pápa ehhez kapcsolódó üzenete 2018-ban a vízről mint értékes elemről és emberi jogról szól. üzenet olvasható itt

Ferenc pápa és Bartholomaiosz pátriárka közös üzenete 2017 es imanapra

Ez volt az első alkalom, hogy Ferenc pápa és Bartholomaiosz konstantinápolyi egyetemes pátriárka közös üzenetben kérnek minden jó szándékú embert, hogy imádkozzon a teremtett világért, törekedjen egyszerűbb, másokkal szolidárisabb életvitelre, és felelősen bánjon a Föld javaival. üzenet olvasható itt

2. Pedagógus kompetencia: környezeti nevelés

Bekerült a pedagóguskompetenciák közé a környezeti nevelés! Ezzel elismerést és megerősítést nyert, hogy a környezeti nevelői munka elengedhetetlenül fontos része a nevelési-oktatási folyamatnak.

Minden pedagógus környezeti nevelői munkájára szükség van ahhoz, hogy a jövő generációja kritikus, problémamegoldó, innovatív, környezettudatos, fenntarthatóságot szem előtt tartó döntéshozóvá váljon.

A feltételrendszer minden pedagógusra vonatkozik, az óvodapedagógusoktól a kollégiumi nevelőtanárokig, érinti a Ped. I-II. kategóriát, valamint a mesterpedagógus és a kutatótanár fokozatot elérni szándékozókat.

kompetencia leírás

7. A környezeti nevelésben mutatott jártasság, a fenntarthatóság értékrendjének hiteles képviselete és a környezettudatossághoz kapcsolódó attitűdök átadásának módja

A 7. pedagóguskompetencia indikátorai

7.1 Segíti a gyermekeket, tanulókat, hogy megértsék a nem fenntartható és fenntartható fejlődés különbségeit.

7.2 Kihasználja saját szakterületén, illetve intézményében a fenntarthatóságra nevelés pedagógiai lehetőségeit.

7.3 Lehetővé teszi a tanulók számára, hogy saját cselekedeteikkel, viselkedésükkel hozzájáruljanak a

fenntarthatósághoz, tudatosítva bennük, hogy a jövő rajtuk is múlik.

7.4 Segíti tanulóit, hogy a múlt és a jelen tükrében kreatívan gondolkodjanak a lehetséges jövőről.

Forrás:

„Útmutató a pedagógusok minősítési rendszerében a Pedagógus I. és Pedagógus II. fokozatba lépéshez” (Oktatási Hivatal, 6. módosított változat; Hatályos: 2019. június 14-től)

https://www.oktatas.hu/pub_bin/dload/unios_projektek/kiadvanyok/utmutato_a_pedagogusok_minositesi_rendszereben_6.pdf

Jelen Útmutató 6., módosított változata először a 2020. évi pedagógusminősítések során alkalmazandó.

 

3.  ERDŐVARÁZS - ingyenes részvétel mellett nyerhető osztálykirándulás

2019-ban ismét beköltözik az erdő a belvárosba! Ökoiskolákból érkező, alsó tagozatos iskolás csoportok jelentkezését várja 2019. szeptember 20-án, pénteken 12:30-tól vagy szeptember 21-én, szombaton 10:00-től a Szabadság téren zajló „Erdővarázs” családi nap erdei iskola programjaira az eseményt lebonyolító Országos Erdészeti Egyesület.

A tavalyi siker után az Erdővarázs Családi Napon 2019-ban ismét erdész szakemberek mutatják be az erdő varázslatos világát az érdeklődő iskolások számára. Összesen 15 tematikus sátorban két-két erdőgazdaság biztosít az erdészeti erdei iskolák pedagógiai programján alapuló foglalkozásokat és bemutatókat egy-egy fontos erdészeti tevékenységi terület megismeréséhez.

A szervezett erdei iskola programokra idén is két időpontban lehet jelentkezni. A szervezett foglalkozásokon kívül is a rendezvény szabadon látogatható.

Szervezett erdei iskola foglalkozások időpontja:

2019. szeptember 20. (péntek) 12:30-16:00

2019. szeptember 21. (szombat) 10:00-12:00

Helyszín: Budapest, Szabadság tér (V. kerület)

A résztvevők köre: ökoiskolák alsó tagozatos diákjai.

A részvétel előzetes regisztrációhoz kötött. -- jelentkezési lap hamarosan letölthető a http://erdovarazs.hu/ honlapról.

Jelentkezési határidő: 2019. szeptember 9.

A megjelenő iskolák sorsoláson vesznek részt, ahol 3 db 1 napos, erdészeti erdei iskolában eltöltött kirándulást nyerhetnek a szerencsés résztvevők (utazás, erdei iskola program szakvezetéssel, étkezés).

Kövessék figyelemmel a IV. Erdővarázs Családi Nappal kapcsolatos híreinket a rendezvény augusztus végén nyíló honlapján http://erdovarazs.hu/

 

4. Magyar Postagalamb Sportszövetség ajánlata

Fenntarthatóság, környezettudatos viselkedés az ünnepeink során is

Az évnyitók, a ballagások, az évzárók szervezése során tudatosan választhatunk olyan látványelemeket, amelyekkel példamutatóan tehetünk a környezetünk védelme érdekében is.

A környezetünkre ártalmas műanyag dekorációk helyett javasoljuk az ünnep színesítését postagalambokkal, hiszen a postagalambok röptetése minden esetben felemelő érzést ad a résztvevőknek.

A látványon túl a postagalambokkal való találkozás, ismerkedés az ember és a természet harmóniáját, együttélését mutatja meg a fiataloknak.

A Magyar Postagalamb Sportszövetség alkalomszerűen korábban is részt vett az iskolák, oktatási- nevelési intézmények életében, és a jeles alkalmakkor postagalambok feleresztésével tették látványossá és ünnepélyessé az eseményeket.

Magyarországon minden iskola számára elérhető ez a szolgáltatás, amely jelképes összegbe kerül, hiszen minden megyében vannak jól szervezett postagalambász egyesületek, amelyek számára öröm, ha fiatalok is megismerhetik azt az értéket, amivel ők foglalkoznak.

Információ és árajánlat kérhető: Magyar Postagalamb Sportszövetség

email: infoatpostagalamb [dot] hu

Az emailben jelezni szükséges az intézmény nevét, címét, a kapcsolattartó elérhetőségét, az esemény helyszínét és pontos időpontját a rendezvény előtt 10 nappal.

 

 

 

Megosztás