1. Világ legnagyobb tanórája

Az ENSZ 2015 szeptemberében indította útjára „Project Everyone” kampányát, amelyben a Világ Legnagyobb Tanórája keretében a fenntarthatóság 17 Globális Célját szeretné megismertetni a gyerekekkel. A kezdeményezéshez világszerte számos ország, köztük Magyarország is csatlakozott. A Világ Legnagyobb Tanórája idén negyedik alkalommal, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, mint projektgazda megbízásából, az UNICEF Magyar Bizottság és az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága szakmai támogatásával, a PontVelem Nonprofit Kft. szervezésében kerül megrendezésre.

A szervezők a program lebonyolítását korosztályhoz igazítható óratervekkel és animációs filmmel segítik. A fő cél, hogy 2018. szeptember 24-28. között minél több általános- és középiskola iskola csatlakozzon a kezdeményezéshez és a pedagógusok normál tanítás keretei között megtartsák a tanórát. Regisztrálni a program központi honlapján lehet: https://www.avilaglegnagyobbtanoraja.hu/regisztracio

A 2018. évi Világ Legnagyobb Tanórájának kiemelt témája a 17 Globális Célok valamelyikét szolgáló, helyi szinten megvalósítható közösségi tevékenység. A tananyagok angolul és magyar nyelven lesznek elérhetők a www.avilaglegnagyobbtanoraja.hu honlapon.

Ebben az évben arra is invitáljuk a 8-14 éves tanulókat, hogy vegyenek részt egy ún. kódolásos feladatban, egy BBC-féle mikrobit használatán keresztül. Ez a parányi programozható computer hozzásegíti a gyerekeket ahhoz, hogy gyakorolják a kódolási praktikákat. A feladat 2018. szeptember 24-től november 20-ig lesz elérhető. A magyar programot a Digitális Pedagógiai Módszertani Központ szakmai támogatásával valósítjuk meg.

A tanóra megtartása mellett országos pályázatot hirdetünk meg „Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!” címmel 3 korosztály (általános iskola alsó tagozat és felső tagozat, középfokú iskola) számára. A pályázatban a 17 Globális Cél valamelyikét szolgáló, helyi szinten megvalósítható közösségi tevékenységgel lehet pályázni. Az iskolák megadott témák közül választhatnak vagy megvalósíthatják saját ötleteiket is.

További információk a www.avilaglegnagyobbtanoraja.hu honlapon találhatók.

 

2. Fővárosi Környezetvédelmi Alap  2018. évi pályázata

A pályázat, Budapest környezeti állapotának javítása,  fejlesztése, valamint a Fővárosi Közgyűlés által 2017 augusztusában  jóváhagyott Budapest 2017-2021. időszakra szóló Környezeti Program céljai megvalósításának elősegítésére kerül meghirdetésre, elsősorban az alábbi témakörökben, az alábbi célok megvalósítása érdekében:

 • a szilárd hulladék csökkentése, és a levegőminőség javítása,
 • a hulladék csökkentése, illetve különösen a műanyag-termékek – ünnepi és reklám eseményekhez szervezett tömeges – felhasználásának (léggömb-, lampioneregetés) csökkentése;
 • a szelektív hulladékgyűjtés eredményességének, hatékonyságának növelése,
 • a lakossági hulladékégetés káros hatásaival kapcsolatos megfelelő szemléletformálás;
 • a tudatos és megfelelő vízgazdálkodási szemlélet erősítése,
 • a csapadékvíz helyben tartása: az ingatlanon belüli, önellátó esővíz-visszatartás és hasznosítás;
 • a fővárosi zöldfelületek létrehozása, megújítása, megfelelő gondozása, biológiai aktivitás, sokféleség növelése,
 • az avar és kerti zöld hulladék megfelelő helyben történő komposztálása;
 • különösen a zöldfelületekkel rosszul ellátott helyeken új zöldhomlokzat és zöldtető létrehozása;
 • méhbarát kert, madárbarát kert, rovarhotel létesítése;
 • a budapesti helyi védett természeti területeken a civil és önkéntes aktivitás növelésével járó programok szervezése és lebonyolítása, tanösvények létrehozása, fenntartása.

A pályázatokat Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatalához (1052  Budapest, Városház u. 9-11.) 2018. augusztus 31-ig lehet benyújtani  postai úton vagy az Ügyfélszolgálati Irodában személyesen 2018.  augusztus 31-én 12:00 óráig. A borítékra kérjük ráírni: Fővárosi Környezetvédelmi Alap 2018.
A benyújtás határidejének Budapest Főváros Főpolgármesteri  Hivatalába történő érkeztetés dátuma tekintendő.

Bővebb információ:

A pályázat részletes kiírása és az űrlapok elérhetők a www.budapest.hu honlapon, továbbá a Főpolgármesteri Hivatal Ügyfélszolgálati Irodájában (Budapest, V. kerület, Bárczy István utca 1-3.; hétfő és szerda: 8.00-18.00, kedd és csütörtök: 8.00-16.30, péntek: 8.00-14.00).

 

3. Energiaközösségek c. program

Iskola közösségeket is meg lehet mozdítani a GreenDependent Egyesület által 7. alkalommal elinduló, elsősorban lakosságnak, családoknak szóló, Energiaközösségek c. programhoz való csatlakozással. Klímakoordinátorokat keresnek új Energiaközösségek szervezésére! Az alábbi hírben olvasható a program háttere és a jelentkezés módja:

http://kislabnyom.hu/hir/klima-koordinatorokat-keresunk-az-osszel-indulo-energiakozossegek-program-7-evadara

Jelentkezési határidő: 2018. szeptember 15.

A környezetbarát iskolakezdéshez ajánl tippeket szintén a GreenDependent:

http://kislabnyom.hu/hir/zold-es-klimabarat-iskolakezdes-kicsiknek-es-nagyoknak

További részletek a programról: http://www.energiakozossegek.hu/ EnergiaKözösségek facebook oldala

 

4. ERDŐVARÁZS - ingyenes részvétel mellett nyerhető osztálykirándulás!

2018-ban ismét beköltözik az erdő a belvárosba! Ökoiskolákból érkező, alsó tagozatos iskolás csoportok jelentkezését várja 2018. szeptember 21-én, pénteken 12:30-tól vagy szeptember 22-én, szombaton 10:00-től a Szabadság téren zajló „Erdővarázs” családi nap erdei iskola programjaira az eseményt lebonyolító Országos Erdészeti Egyesület.

A tavalyi siker után az Erdővarázs Családi Napon 2018-ban ismét erdész szakemberek mutatják be az erdő varázslatos világát az érdeklődő iskolások számára. Összesen 15 tematikus sátorban két-két erdőgazdaság biztosít az erdészeti erdei iskolák pedagógiai programján alapuló foglalkozásokat és bemutatókat egy-egy fontos erdészeti tevékenységi terület megismeréséhez.

A szervezett erdei iskola programokra idén is két időpontban lehet jelentkezni. A szervezett foglalkozásokon kívül is a rendezvény szabadon látogatható.

Szervezett erdei iskola foglalkozások időpontja:

2018. szeptember 21. (péntek) 12:30-16:00

2018. szeptember 22. (szombat) 10:00-12:00

Helyszín: Budapest, Szabadság tér (V. kerület)

A résztvevők köre: ökoiskolák alsó tagozatos diákjai.

A részvétel előzetes regisztrációhoz kötött. A jelentkezési lap hamarosan letölthető a http://erdovarazs.hu/ honlapról.

Jelentkezési határidő: 2018. szeptember 10.

Teremtésvédelemi hírek