Megtekinthetők a Humánökológia Szakkollégium legújabb előadásai az infocracy.hu közreműködésével.

Béres Tamás: Az ökológiai válság eszmetörténeti gyökerei
Jó hír, ha megvizsgáljuk a jelenkori környezeti válságunk történetét, akkor kiderül, hogy sosem csak ez az egy út létezett: minden korban voltak olyan gondolatok, melyek az uralkodó antropocentrikus paradigmával szembementek, és az ember felelősségét, a természet megőrzésének fontosságát hirdették!
A modernitás uralkodó felfogásával szemben igenis vannak alternatív érvelések arra nézve, hogyan lehetne másképp élnünk a világban, hogyan lehetne jobb az életminőségünk, miközben a természetet nem kizsákmányoljuk, hanem együttműködünk vele.
Az alábbi előadás azért is fontos, mert mint kifejtésre kerül, napjainkban a tudás elsőrendű kötelességévé vált mindannyiunknak, e nélkül lehetetlen etikusnak lennünk. A videóból egy nagyon szilárd elméleti alapozást kaphatunk mindennapi cselekedeteinkhez, érdemes megtekinteni!
Elérhetőség: http://infocracy.hu/eloadasok/az-okologiai-valsag-eszmetorteneti-gyokerei/

Kajner Péter: A lokalizáció programja és a helyi közösségek esélyei.
A Szövetség az Élő Tiszáért Egyesület elnökének előadása egy rendkívül örömteli dologra mutat rá. A globalizáció káros hatásairól nap mint nap rengeteget hallunk - a központosított világrendszerről, a piaci versenyt kiiktatva egymással összefonódó világcégek uralmáról és erőszakos gazdasági terjeszkedéséről. Ugyanakkor van mindennek egy nagyon hatékony ellenszere: a re-lokalizáció!

Belegondoltatok már abba, hogy az emberi szükségletek többsége kielégíthető lenne helyi szinteken is? Hogy a helyi ellátói rendszerek milyen értékes közösségeket tudnak létrehozni? Hogy ha látjuk az általunk okozott környezeti-társadalmi károkat és hasznokat, jobban odafigyelünk döntéseinkre? Ez lenne egy fenntarthatóbb világ alapja!

Nem is hinnétek, mennyi pozitív példa van hazánkban is a helyi közösség- és gazdaságfejlesztő kezdeményezésekre, kezdve az Élőfalu Hálózattól, a közösség által támogatott mezőgazdaságon (CSA) át a termelői programokig, szociális farmokig, közösségi gyümölcsészetekig és méhészetekig. Felsorolni is hosszú, nézzétek meg!

Elérhetőség: http://infocracy.hu/eloadasok/a-lokalizacio-programja-es-a-helyi-kozossegek-eselyei

Megosztás