Idén Kecskeméten a Piarista Gimnázium, Kollégium, Általános Iskola és Óvoda, Kozicz János tanár úr vezetésével  szervezte meg a Katolikus Iskolák Takáts Sándor Országos Történelmi Versenyét.

A15. alkalommal megrendezett versenyt a Katolikus Pedagógiai Intézet koordinálta és a Nemzeti Tehetség Program támogatta.

A vetélkedő a 10-14 éves korosztály számára nyújtott lehetőséget a játékos tanulásra, kínált jó alkalmat a megmérettetésre. Három írásbeli levelezős fordulóban közel negyven, 4 fős csapat mérte össze erejét. Közülük a 12 legeredményesebb csapat került a kecskeméti országos szóbeli döntőbe.

2018. május 12-én Mosonmagyaróvártól Gödöllőig, Esztergomtól Miskolcig terjedően az egész országból érkeztek versengő csapatok a megmérettetésre.

A feldolgozott történelmi korszak (Magyarország a virágzó és késő középkorban) aktualitását az idei Mátyás-emlékév adta. A verseny jelmondatául V. Miklós pápa hazánk szerepéről 1455-ben megfogalmazott állítását választották a szervezők: „A kereszténység pajzsa”. A döntőben játékos feladatokon keresztül dolgozták fel a vegyesházi királyok korát az Anjouktól a Habsburgokig, kiemelten kezelve az oszmán hódítók elleni önvédelmi harcot a Hunyadiak és a Jagellók idején. Természetesen nem maradhattak el a korszak magyar szentjeinek (Szent Hedvig, Kapisztrán Szent János, stb.) kultuszára vonatkozó feladatok sem. A verseny szakmai ellenőrzését történészekből, levéltárosokból és pedagógusokból álló zsűri biztosította, melynek elnöke Prof. Dr. Pandula Attila egyetemi tanár (ELTE), a Magyar Heraldikai és Geneológiai Társaság elnöke volt.

A mintegy háromórás, játékos küzdelem dobogós helyezettjei:

1. hely: Piarista Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda, Mosonmagyaróvár

2. hely: Chiovini Ferenc Kolping Katolikus Általános Iskola, Tiszasüly

3. hely: Piarista Általános Iskola, Kecskemét

Természetesen minden résztvevő nyertesként térhetett haza, nemcsak a nagy értékű könyvajándékoknak, hanem az átélt élményeknek és a megszerzett tapasztalatoknak köszönhetően is.

A verseny az Enberi Erőforrás Támogatáskezelő által finanszírozott NTP-TMV-17-0101 azonosító számú pályázat keretében valósult meg.

 

 

 

 

 

Hatáskör: 
Katolikus intézményeknek meghirdetett
Jelentkezők/résztvevők köre: 
Intézmények
Jelentkezési határidő: 
2018. június 28
, Megosztás