Néhány szempontot, amely hasznos sorvezetők lehetnek a szülők számára a videójátékokkal kapcsolatban
1. Törekedjünk rá, hogy mi magunk nézzük meg a játékokat először, keressünk gameplay videókat Youtubeon, (amiben valaki egy játékkal játszik és ezt rögzíti) és ha úgy érezzük, hogy belefér az értékrendünkbe amit a játék közvetít, akkor mutassuk be gyermekünknek.

2. Érdemes kikérni a gyermek véleményét, van-e valami, amire esetleg vágynak egy ideje. Amennyiben igen, javasoljuk, hogy ő mutassa be a játékot a szülőknek, magyarázza el mi a lényeg, mi a cél és miért tetszik neki ez a játék.

3. Mindig ellenőrizzük a játék javasolt életkori határát. Alapvetően kétféle létezik, a PEGI és az ESRB rendszer. Európában a PEGI a használatos, melyre a www.pegi.info oldalon rá is kereshetünk.

4. A tartós otthonlét idejére érdemes egyeztetni barátok szüleivel, és esetlegesen kooperatív, közös együttműködésen alapuló játékokat választani, melyek közben aztán megfelelő VOIP alkalmazásokon, vagy a beépített kommunikációs csatornákon keresztül tarthatják a kapcsolatot.

5. Fontos mindazonáltal, hogy még ezekben az időkben is tartsuk a játékhasználatot megfelelő keretek között, mely a lehető legegyértelműbb módon legyen jelezve a gyermek számára. Amennyiben napirendet készítünk, tüntessük fel benne a videojáték idejét. Következetesen tartsuk magunkat a megbeszélt keretekhez! Javasolt továbbá, hogy lehetőleg az otthoni tanulást követő időszakra, akár jutalomként iktassuk be a játékidőt!

Megosztás