HÍD program 2017/2018

Megjelent a 2017/2018-as tanévi Köznevelési Hídprogram előkészítő feladatait összefoglaló eljárásrend.

Ismertető a katolikus szakképző intézmények számára kiírt Szent László-évi pályázat nyertes munkáiról

A szakképző intézmények pályázóinak meg kellett alkotniuk saját közösségük törvénykönyvét, illetve egy saját szakmájukhoz kapcsolható mestermunkát is kellett készíteniük.
 

Gyakorlatközpontú programokkal népszerűsíti a szakképzést a Szakmák éjszakája

Április 21-én, a Szakmák éjszakáján számos látványos program várja a  szakképzés iránt érdeklődő fiatalokat. A látogatók a szakmák által nyújtott életpályákat virtuális eszközökkel követhetik. Nemcsak iskolák, hanem cégek is bemutatkoznak, így a látogatók előtt több üzem és gyár nyílik meg péntek este.

Fotó: Botár Gergely/kormany.hu
Fotó: Botár Gergely/kormany.hu

Az ágazati szakmai érettségivel kapcsolatos tudnivalók

Elérhetők az ágazati és az ágazaton kívüli szakmai érettségi vizsgatárgyak követelményei és leírásai közép- és emelt szinten egyaránt.
Az emelt szintű írásbeli, szóbeli és központi vizsgákhoz gyakorlati mintatételek és kidolgozott mintafeladatok is készültek.

Gépész tanulók sikere az országos szakmai tanulmányi versenyen

2017. április 3-án és 4-én zajlott Szolnokon az Ágazati és ágazaton kívüli szakmai érettségi vizsgatárgyak versenyének (ÁSZÉV) országos döntője.

Iskolapad újratöltve - Második esély programok támogatása

Magyarország Kormányának felhívása köznevelési intézmények, többcélú intézmények, szakképzési centrumok számára, a végzettséggel nem rendelkező, tanköteles koron túli fiatalok támogatása érdekében.

Kiváló diákok a szakképzésben

Jól szerepeltek a katolikus szakközépiskolák diákjai ez elmúlt időszak tanulmányi versenyein.

A szakképzés jogszabályai

Az oktatás szabályozására vonatkozó és egyes kapcsolódó törvények módosításáról szóló 2016. évi LXXX. törvény 2016. június 23-án jelent meg a Magyar Közönyben. A szakképzést érintő jelenlegi változások egységesen 2016. szeptember 1-jén lépnek hatályba.

Letölthetők az új kerettantervek

A 22/2016. (VIII. 25.) EMMI rendelet csatolt mellékletei képzési szerkezetek szerint tartalmazzák az egyes kerettanterveket a részletes tematikai egységekkel és nevelési-fejlesztési céljaival.

HÍD-program

Információk a köznevelési HÍD programok és a sajátos nevelési igényű (SNI) tanulókat oktató speciális szakiskolák számára készülő szakmai tantervi adaptációkról és a vonatkozó jogszabályokról.

A Szakképzési Hídprogram igényléséről és elszámolásáról

Szakképzéssel kapcsolatos módosult EMMI rendelkezések

Megjelent az EMMI közleménye az új szakképzési intézmények közismereti tanterveiről. Az 51/2012. (XII. 21.) EMMI rendelet módosításának kihirdetéséig a rendelkezés mellékletei szerint kell a helyi tanterveket elkészíteni.