A teremtésvédelem több nézőpontból

2017. szeptember 30-án teremtésvédelmi konferenciát rendez természetről, társadalomról, felelősségről, közösségről a 72 Tanítvány Mozgalom a Bálnában.

Érintetlen tájak, nagy változások, újragondolások fotókon

Metamorphosis - közös cím alatt láthatók Sebastiao Salgado: Genesis, Olga Tobreluc: Új mitológia és Jozef Suchoza: Határvidék című kiállításai a Műcsarnokban.

A világhírű brazil fotóművész, Sebastiao Salgado nagyszabású tárlata a modern társadalom hatásaitól még mentes, "paradicsomi" tájakra viszi a látogatót, az orosz új akadémizmus jeles képviselője, Olga Tobreluc három alkotói periódusán keresztül is bemutatkozik a Műcsarnokban, míg a szlovákiai Jozef Suchoza installációiban a halál, az újjászületés, a nagy változások témáit változtatja "leheletfinom téri tánccá" - közölte a november 12-ig megtekinthető kiállítások keddi sajtóbejárásán a Műcsarnok művészeti igazgatója.

Koncertek és előadások a szombathelyi püspöki palotában és székesegyházban

Martinus Exclusive - Komolyzenei koncertekkel és előadói estekkel nyitják meg a nagyközönség előtt a szombathelyi püspöki palotát, a szombathelyi székesegyházban pedig nagyszabású ingyenes orgonakoncerteket hallhatnak az érdeklődők - jelentette be a programsorozatot ismertető dr. Székely János, szombathelyi megyéspüspök.

Erdő a városban- erdőkről, erdészekről ökoiskoláknak, iskoláknak és családoknak

Idén második alkalommal rendezték meg Budapest szívében az „Erdővarázs" című kétnapos programot, amelynek során az erdő „beköltözött" a városba. 

Bővült a Nemzeti Könyvtár sorozat

Tizennégy új kötettel, köztük Wass Albert, Nyirő József, Jókai Anna, Csoóri Sándor és Bayer Zsolt műveivel bővül a Nemzeti Könyvtár - jelentette be Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott pénteken a Parlamentben. „A Nemzeti Könyvtár hitvallása, hogy aki író, azt íróként ítéljük meg és ne politikusként" - hangsúlyozta Kerényi Imre, Nyirő József Isten igájában című regényéről szólva.

Esküdtszék Magyarországon

A Magyar Igazságügyi Akadémia 2017. szeptember 11-től bíróságtörténeti hetet szervez. Ennek keretében nyílik egy kiállítás, ahol az alkotók a magyarországi igazságszolgáltatás történetét úgy igyekeznek bemutatni, hogy azt a szakemberek és a civilek egyaránt élvezzék. A látogatók betekintést kaphatnak a legfontosabb törvényekbe, a szervezeti reformokba, illetve megismerkedhetnek azzal  a folyamattal, amely a mai bírósági hierarchia kialakulásához vezetett.

10 éves az Ars Sacra Fesztivál

2017.szeptember 16- 24. között rendezik meg idén 10. alkalommal az Ars Sacra Fesztivált. 

Zöldgömb Fesztivál

Zöldgömb Fesztivál néven új rendezvényt indít útjára a Magyar Földrajzi Társaság Földgömb magazinja.

Csókakői várjátékok

Csókakői várjátékok. 2017. szeptember 8-10-én

Immáron XVIII. alkalommal rendezik meg a Vértesben, Csókakőn, a vár alatti Nagy-Magyarország téren a várjátékokat. Az idelátogatók részt vehetnek haditorna bemutatókon, lovagi tornán, és korhű jelmezekbe öltözött hagyományőrző csoportok szórakoztató programjain.

Info: Várak, kastélyok, templomok c. történelmi és örökségturisztikai folyóirat XIII. évfolyam, 4. szám 2017. augusztus 49. oldal

Erdélyi ezüst tallérok Nyíregyházán

A Magyar Nemzeti Bank tulajdonában lévő erdélyi tallérokból álló Tündérkert ezüstje című vándorkiállítást mutatnak be az ország 6 városában. Augusztus 26-án Nyíregyházán nyílik meg a kiállítás.

A váci nyomdászat története

A váci nyomdászat 245 évéről (1772-2017) nyílik kiállítás ”Közjava és hasznára… nyomdát állíthasson…” címmel 2017. július 14-én a Görög Templom Kiállítóteremben (Vác, Március 15. tér 19.).

Sárköz kincse

A Sárköz páratlanul gazdag népművészetének köszönhetően 2012-ben került fel a szellemi kulturális örökség hazai listájára. A jellegzetes lakodalmi szokásokat  2005 óta eleinte évente, majd kétévente más-más helyszínen rendezték meg.  Legutóbb 2015-ben Őcsény volt az esemény házigazdája. Az esemény Tolna megye egyik legnagyobb, háromnapos folklórprogramjának számít, ahol közel 300 néptáncos eleveníti meg a hagyományokat, és 700 fős lakodalmi vacsorára terítenek.

Mi köti össze Pécelt Losonccal? - Ráday Pál

II. Rákóczi Ferenc titkárának végső nyughelyét a magyar kormány, a Dunamelléki Református Egyházkerület és Losonc város önkormányzata támogatásával újították fel.

Erdélyi kincsek- kiállítás arany és ezüst tárgyakból

„Ősi arany- és ezüstkincsek Romániából” címmel kiállítás nyílik 2017. július 11-én Debrecenben a Déri Múzeumban. 

Mozaik Múzeumtúra, avagy rendhagyó múzeumi élmények diákoknak

Múzeumi napokkal, tematikus- és városi múzeumtúrákkal, iskolai edukációs programsorozattal kezdődött a tavasszal a Mozaik Múzeumtúra rendezvénysorozat, amelynek eseményei még a nyáron is várják az érdeklődőket.

7 évezred Budapest alatt

A Budapesti Történeti Múzeum „Kincsek a város alatt” időszaki kiállítása az elmúlt tíz év legjelentősebb régészeti feltárásait mutatja be. A kiállítás szeptember 17-ig látogatható. 

Édes anyanyelvünk

Hány szó van a nyelvünkben? – Teszi föl a kérdést Grétsy László az Édes Anyanyelvünk című folyóírat júniusi számában.

A Lajta Monitor újra látogatható

2017. április 20-tól ismét látogatható a Parlament előtt a Lajta Monitor Múzeumhajó.

Arany 200

A PIM gazdag és rendhagyó kiállításokkal várja az Arany emlékév kapcsán a látogatókat.

Gorsium tavasszal

A Gorsium Régészeti Parkban április utolsó hétvégéjén kétnapos tavaszköszöntő ünnepet rendeztek  Székesfehérváron. 

Ismeretterjesztő filmklub az Akadémián 2017. május 31-ig

Április 12. és május 31. között 8 ismeretterjesztő filmet mutat be a Magyar Tudományos Akadémia  Filmklub az Akadémián címmel . A vetítések után meghívott szakértőkkel lesz beszélgetés a filmről, a témáról. A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Teremtésvédelmi nap lett Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepe

Az Egri Főegyházmegyében Ternyák Csaba egri érsek teremtésvédelmi nappá nyilvánította 2017. március 25-ét, Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepét a fenntarthatóság-környezettudatosság tematikus hét céljaival összhangban.

Családi nap a Műcsarnokban

2017. április 23-án rendezik meg a "Körülöttünk. Ipar- és Tervezőművészet Nemzeti Szalon" kiállításához kapcsolódó családi napot, ahol a képzelet szabadon szárnyalhat és csak a kivitelezés bonyolultsága szabhat határt az alkotókedvnek. 

Megújult kiállítás Füleken

A szlovákiai Füleki Vármúzeum március 14-én, alapításának tizedik évfordulója alkalmából megújította kiállításokat nyitott meg.  A tárlatok négy szinten találhatók, ahol bemutatásra kerül  a füleki vár története.

Vivaldi opera bemutatója

Március 9-én eredeti, soha nem hallott formájában mutatták be Vivaldi egy rég elfeledett operáját Pozsonyban, a Szlovák Nemzeti Színházban. A 300 éves operát, melynek címe: Arsilda, a későbbiekben egy franciaországi turné keretében is megismerheti a közönség.

Pompei Gorsiumban

Március végén nyílik az a kiállítás a Székesfehérvár melletti Tácon, a Gorsium látogatóközpontban, amely Pompejit mutatja be. Az „Élet és halál a Vezúv árnyékában” című  tárlat az egykor virágzó város katasztrófájáról számol be. A székesfehérvári önkormányzat közleménye szerint a pompeji tárlat bemutatja az ott élt emberek életét, mindennapjait, kikapcsolódási szokásait, a gladiátorok világát. Nádorfi Gabriella régész elmondta, hogy a látogatóközpontba belépéskor az ókorba „kerül” az érkező, ahol egy film segítségével tehet virtuális sétát Pompeji utcáin.

Kodály Zoltánra emlékező sorozatot indított az m5 tévé

Kodály Zoltánra emlékező sorozat látható vasárnaponként az m5 csatornán a zeneszerző, zenepedagógus és népzenegyűjtő halálának 50. és születésének 135. évfordulója alkalmából.

Muzsikál az erdő

Idén három térségben rendezik meg a Muzsikál az erdő elnevezésű programsorozatot, amelyen az erdei koncertek mellett szakvezetéses sétákkal, előadásokkal és tárlatokkal is várják az érdeklődőket.

Oldalak