Erdélyi ezüst tallérok Nyíregyházán

A Magyar Nemzeti Bank tulajdonában lévő erdélyi tallérokból álló Tündérkert ezüstje című vándorkiállítást mutatnak be az ország 6 városában. Augusztus 26-án Nyíregyházán nyílik meg a kiállítás.

A váci nyomdászat története

A váci nyomdászat 245 évéről (1772-2017) nyílik kiállítás ”Közjava és hasznára… nyomdát állíthasson…” címmel 2017. július 14-én a Görög Templom Kiállítóteremben (Vác, Március 15. tér 19.).

Kortárs irodalmi fesztivál a jó palócok földjén

Első alkalommal rendeznek irodalmi fesztivált a Nógrád megyei Terényben július 15-én. Pódiumbeszélgetésekkel, zenés műsorokkal és színházi előadásokkal várják az érdeklődőket a Héthatár Irodalmi Fesztiválon.

Sárköz kincse

A Sárköz páratlanul gazdag népművészetének köszönhetően 2012-ben került fel a szellemi kulturális örökség hazai listájára. A jellegzetes lakodalmi szokásokat  2005 óta eleinte évente, majd kétévente más-más helyszínen rendezték meg.  Legutóbb 2015-ben Őcsény volt az esemény házigazdája. Az esemény Tolna megye egyik legnagyobb, háromnapos folklórprogramjának számít, ahol közel 300 néptáncos eleveníti meg a hagyományokat, és 700 fős lakodalmi vacsorára terítenek.

Mi köti össze Pécelt Losonccal? - Ráday Pál

II. Rákóczi Ferenc titkárának végső nyughelyét a magyar kormány, a Dunamelléki Református Egyházkerület és Losonc város önkormányzata támogatásával újították fel.

Erdélyi kincsek- kiállítás arany és ezüst tárgyakból

„Ősi arany- és ezüstkincsek Romániából” címmel kiállítás nyílik 2017. július 11-én Debrecenben a Déri Múzeumban. 

Mozaik Múzeumtúra, avagy rendhagyó múzeumi élmények diákoknak

Múzeumi napokkal, tematikus- és városi múzeumtúrákkal, iskolai edukációs programsorozattal kezdődött a tavasszal a Mozaik Múzeumtúra rendezvénysorozat, amelynek eseményei még a nyáron is várják az érdeklődőket.

7 évezred Budapest alatt

A Budapesti Történeti Múzeum „Kincsek a város alatt” időszaki kiállítása az elmúlt tíz év legjelentősebb régészeti feltárásait mutatja be. A kiállítás szeptember 17-ig látogatható. 

Édes anyanyelvünk

Hány szó van a nyelvünkben? – Teszi föl a kérdést Grétsy László az Édes Anyanyelvünk című folyóírat júniusi számában.

A Lajta Monitor újra látogatható

2017. április 20-tól ismét látogatható a Parlament előtt a Lajta Monitor Múzeumhajó.

Arany 200

A PIM gazdag és rendhagyó kiállításokkal várja az Arany emlékév kapcsán a látogatókat.

Gorsium tavasszal

A Gorsium Régészeti Parkban április utolsó hétvégéjén kétnapos tavaszköszöntő ünnepet rendeztek  Székesfehérváron. 

Ismeretterjesztő filmklub az Akadémián 2017. május 31-ig

Április 12. és május 31. között 8 ismeretterjesztő filmet mutat be a Magyar Tudományos Akadémia  Filmklub az Akadémián címmel . A vetítések után meghívott szakértőkkel lesz beszélgetés a filmről, a témáról. A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Teremtésvédelmi nap lett Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepe

Az Egri Főegyházmegyében Ternyák Csaba egri érsek teremtésvédelmi nappá nyilvánította 2017. március 25-ét, Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepét a fenntarthatóság-környezettudatosság tematikus hét céljaival összhangban.

Családi nap a Műcsarnokban

2017. április 23-án rendezik meg a "Körülöttünk. Ipar- és Tervezőművészet Nemzeti Szalon" kiállításához kapcsolódó családi napot, ahol a képzelet szabadon szárnyalhat és csak a kivitelezés bonyolultsága szabhat határt az alkotókedvnek. 

Megújult kiállítás Füleken

A szlovákiai Füleki Vármúzeum március 14-én, alapításának tizedik évfordulója alkalmából megújította kiállításokat nyitott meg.  A tárlatok négy szinten találhatók, ahol bemutatásra kerül  a füleki vár története.

Vivaldi opera bemutatója

Március 9-én eredeti, soha nem hallott formájában mutatták be Vivaldi egy rég elfeledett operáját Pozsonyban, a Szlovák Nemzeti Színházban. A 300 éves operát, melynek címe: Arsilda, a későbbiekben egy franciaországi turné keretében is megismerheti a közönség.

Pompei Gorsiumban

Március végén nyílik az a kiállítás a Székesfehérvár melletti Tácon, a Gorsium látogatóközpontban, amely Pompejit mutatja be. Az „Élet és halál a Vezúv árnyékában” című  tárlat az egykor virágzó város katasztrófájáról számol be. A székesfehérvári önkormányzat közleménye szerint a pompeji tárlat bemutatja az ott élt emberek életét, mindennapjait, kikapcsolódási szokásait, a gladiátorok világát. Nádorfi Gabriella régész elmondta, hogy a látogatóközpontba belépéskor az ókorba „kerül” az érkező, ahol egy film segítségével tehet virtuális sétát Pompeji utcáin.

Kodály Zoltánra emlékező sorozatot indított az m5 tévé

Kodály Zoltánra emlékező sorozat látható vasárnaponként az m5 csatornán a zeneszerző, zenepedagógus és népzenegyűjtő halálának 50. és születésének 135. évfordulója alkalmából.

Muzsikál az erdő

Idén három térségben rendezik meg a Muzsikál az erdő elnevezésű programsorozatot, amelyen az erdei koncertek mellett szakvezetéses sétákkal, előadásokkal és tárlatokkal is várják az érdeklődőket.

Arany emlékév

A Nemzeti Kulturális Alap az "Arany János 200 Emlékév" kapcsán alkotó kedvű fiataloknak ír ki pályázatot, melyben Arany János személyiségének, művészetének, irodalmi és közéleti szerepvállalásának bemutatására van lehetőségük a különböző művészeti ágak eszköztárán és szemléletmódján keresztül, hogy a 200 éve született költő szellemiségét közelebb hozzák a fiatal nemzedékhez. A támogatott alkotásokat filmfesztiválon, kiállításon, koncerten és egy "Arany-lemezen" keresztül mutatja be majd a kiíró szerv a nyilvánosságnak.

A színház szerepe a hátrányos helyzetűek életében- avagy jógyakorlatok

10 évvel ezelőtt néhány frissen végzett színész Zrinyi Gál Vince vezetésével létrehozta a KOMA-t. Mozaik szónak szánták: KOrtárs MAgyar színdarabokat kezdtek el játszani. Rögtön díjat is nyertek  a Plazma című darabbal, majd  rájöttek, hogy szakítani szeretnének a kőszínházi hagyományokkal.

Arany János emlékestek és rendhagyó magyarórák

Arany Jánosra emlékezik a költő 200. születésnapjának alkalmából Sudár Annamária előadóművész.

Budapesten, 2017. február 17-én az Országos Idegennyelvű Könyvtárban önálló est lesz ez alkalomból, 2017. március 4-én a Vojnovich-Huszár Villában a Misztrál együttes frontemberével, Heiczinger Mikával közös előadásra kerül sor.

Az év során az ország különböző településein, és határon kívül is megtekinthetők az előadói estek. 

Bartók művek

Az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Zenetudományi Intézetében működő Bartók Archívum munkatársai a zeneszerző műveiből kritikai összkiadást indítanak, melynek 1. kötete Bartók Béla népzenéről és népzenekutatásról szóló írásait tartalmazza.

Arany János 200

7 szerző 7 írását közli a Tiszatáj irodalmi folyóirat 2017. márciusi száma „Légy, ha bírsz, te világ-költő” – 200 éve született Arany János címmel.