A Sárköz páratlanul gazdag népművészetének köszönhetően 2012-ben került fel a szellemi kulturális örökség hazai listájára. A jellegzetes lakodalmi szokásokat  2005 óta eleinte évente, majd kétévente más-más helyszínen rendezték meg.  Legutóbb 2015-ben Őcsény volt az esemény házigazdája. Az esemény Tolna megye egyik legnagyobb, háromnapos folklórprogramjának számít, ahol közel 300 néptáncos eleveníti meg a hagyományokat, és 700 fős lakodalmi vacsorára terítenek.

A programot a népművészetéről híres tájegység hat települése, Alsónyék, Báta, Decs, Őcsény, Pörböly és Sárpilis közösen rendezi meg.  Az idei helyszín Sárpilis lesz, ahol a református templomban levetítik Bali János a Sárköz virágzását és későbbi romlását bemutató, Gyöngy a sárban című, 2016-os dokumentumfilmjét, majd a filmben is megszólaló Andrásfalvy Bertalan néprajzkutató válaszol a közönség kérdéseire.

A lakodalom július 14-én, pénteken veszi kezdetét, amikor a lakodalmi udvarban felelevenítik az előkészület szokásait a Sárköz énekkarainak, táncegyütteseinek közreműködésével, majd megtartják a legény- és leánybúcsút .

Július 15-én, szombaton a lakodalom minden hagyományos mozzanatát előadják, a menyasszony-öltöztetést, a kikérést, a szakács- és menyecsketáncot. A fő produkció a meghívott tizenkét táncegyüttes fellépése lesz, a közel háromszáz táncos részt vesz a lakodalmi menet felvonulásában, amelyet a bonyhádi Csurgó zenekar és a zengővárkonyi fúvós zenekar kísér. Nem marad el a százszoknyás karikázó sem, amikor népviseletbe öltözött sárközi lányok, asszonyok járnak körtáncot - tette hozzá. Az estebéden is a szokásos fogásokat tálalják fel: húslevest, pörköltet, sülteket, töltött káposztát és kalácsot. Az esemény a bátai Szent Vér templomban zárul szentmisével.

MTI 2017. július 8.

Megosztás

Kérjük, hogy támogassa idén is adójának egyházi 1%-ával a Magyar Katolikus Egyház szolgálatát.