II. Rákóczi Ferenc titkárának végső nyughelyét a magyar kormány, a Dunamelléki Református Egyházkerület és Losonc város önkormányzata támogatásával újították fel.

A reformáció emlékévének felvidéki eseménye a reformáció 500. és Ráday Pál születésének 340. évfordulójára esett. II. Rákóczi Ferenc titkárának végső nyughelyét a magyar kormány, a Dunamelléki Református Egyházkerület és Losonc város önkormányzata támogatásával újították fel ismételten, és adták át.

Ráday Pál a történelmi Nógrád vármegye egyik legkiemelkedőbb személyisége volt, aki világi és egyházi tisztségének ellátását küldetésének tekintette. A nagy fejedelem titkáraként szolgált, hosszú éveken keresztül segítette őt külpolitikai céljaiban. Vallásos énekeket és verseket szerzett, imákat  írt, könyvtárt teremtett, amely mind a mai napig gyarapodik.

Ráday Pál 1677-ben született Losoncon. Az egykori református, ma városi temetőben lévő kriptában 1733. június 20-án helyezték végső nyugalomra kívánságának megfelelően, péceli kastélyában bekövetkezett halála után. Kriptáját többször felújították, a jelenlegi pedig veszélyeztetett műemlék- jellege miatt történt, a Rómer Flóris-terv keretében. Összefogott azonban hozzá a losonci református egyház és az önkormányzat, valamint a Dunamelléki Református Egyházkerület is. A Kármán József losonci református alapiskola nagytermében pedig szombaton, július 8-án, az életútjáról szóló kiállítás nyílt.

Forrás: MTI, 2017. július 8. 

Megosztás

Kérjük, hogy támogassa idén is adójának egyházi 1%-ával a Magyar Katolikus Egyház szolgálatát.