A Balaton-felvidéken a Balatontól 12 km-re található a Pécsely községhez tartozó Zádorvár, ami bár mindig is kedvenc kirándulóhely volt, növényektől benőtt pár kőből álló „várfaláról” már nem volt akadálytalan a kilátás.

2017 augusztusában azonban egy  előző évben kötött önkormányzati és alapítványi megállapodás alapján elkezdődtek a feltárások a veszprémi Laczkó Dezső Múzeum felügyelete és konzulensként dr. Belényesy Károly régész mellett.

A vár a XIV.században kezdte meg „életét” az akkor még Szabad (Zabad)- hegynek nevezett területen. Uggyanúgy, ahogy az összes várunk, ez is sok kalandot és leginkább viszontagságot élt meg. A Vezsenyieken kívül birtokolta Kinizsi Pál és a Himfy család rablólovag tagjai is éppúgy, mint a husziták.

Az augusztus óta folyó ásatások eredményeként dr Belényesy Károly régész a következőket nyilatkozta: „A vár jelenleg ismert falai nagyjából egy 60x80 méteres területen helyezkednek el a település feletti hegy gerincének közelében kialakított teraszon. A korábbi találgatásokat és várakozásainkat is felülmúlta a föld alatt rejtőző falak mérete és állapota. Igazán különleges, hogy helyenként 3,5 méter magasságban álló XIV. századi falszakaszokat sikerült kibontanunk.”

Forrás

Az ásatások érdekessége és "szeretnivalóan" igazán jó példája az a segítségre való felhívás, amit a helyszínen, egy transzparensen hirdettek meg az önkéntes „régészek”. Eszerint kérnek minden kedves várlátogatót, hogy a nyártól az ősz derekáig kiásott földes kőkupacból 5 követ tisztítson meg a földtől, és földmentesen szállítsa át egy másik helyre, ahol a „tiszta” kiásott köveket gyűjtik. A felhívás elérte a célját, az odalátogatóknak nem esett nehezükre ennyivel hozzájárulni a történelmünk egy újabb emlékének a megmentéséhez.

Forrás

Megosztás