Az elmúlt év ásatásain előkerült középkori leletekből nyílt kiállítás a Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeumában 2017. október 25-én.

A Középpontban a Középkor című tárlaton aranypénzek, gyűrűk, fémsisakok, kályhacsempék, öntőtégelyek, kerámiák és viseleti tárgyak is láthatók lesznek, amelyek az Árpád-kortól a török korig a legkülönbözőbb társadalmi rétegeknek képezték a tulajdonát. A régészek munkájának folyamataiba is betekintést nyújtó kiállítás január 25-ig lesz látható.

A kiállítás célja, egyrészről, hogy a régészek bemutassák a munkájukat a frissen előkerült leletek segítségével, és így azokat mielőbb láthassák az érdeklődők, továbbá az is célja, hogy bemutassák, milyen gazdag Budapest középkori leletanyaga. A kiállított tárgyak nagyjából másfél évvel ezelőtt még a föld alatt voltak, teljes körű szakmai feldolgozottságuk nem fejeződött be, vagy akár még el sem kezdődött, például épp hogy kikerültek a restaurátorok kezei közül.  

A több mint száz tárgy érdekességét egyrészt az adja, hogy a látogató máshol nem láthatja őket, mert nem kerülnek kiállításra ebben a formában, így a múzeumi raktárak, műhelyek világába, munkafolyamataiba is be lehet tekinteni.

A tárlat rendkívüli darabjai a József nádor térről előkerült karneol gyűrűk. 1058 sírból négy halott ujjain találták a régészek a hat darab, egymástól csak nagyon minimális mértékben eltérő, ugyanabból az anyagból készült, féldrágakő gyűrűt. Az, hogy kik viselhettek ilyet, és milyen jogosultsággal bírt az a négy ember, akiken találták, még nem derült ki. Az antropológiai vizsgálat eredménye előtt még az sem tisztázott, hogy férfiakról, nőkről, vagy mindkét nemről van-e szó. A szakemberek annyit tudnak csupán, hogy Magyarországon a fonyódi török kori temetőben, illetve Szerbiában már találtak ilyen gyűrűket.

Az intézmény októberben indított egy sorozatot, melynek célja 1 hónap, 1 tárgy, 1 régész, amelynek célja, hogy a szakemberek felhívják a figyelmet a régészeti leletek sokszínűségére, gazdagságára. Elsőként Tóth Anikót választották a hónap régészének, a műtárgy pedig egy, a 13. században bögrében a földbe rejtett kincslelet lett.

Forrás: MTI 

Megosztás

Kérjük, hogy támogassa idén is adójának egyházi 1%-ával a Magyar Katolikus Egyház szolgálatát.