Magyar kutatók a világon elsőként szereztek pontos információkat két fecskefaj vonulásáról jelezte az MTI.
Két magyarországi fecskefaj vonulásáról és telelési területéről a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) és a Svájci Madártani Intézet munkatársainak közös kutatócsoportja szerzett információkat.

A kistestű madarak hátára alig 0,6 grammos geolokátorokat helyeztek, aminek segítségével végezték a kutatásokat, így sikerült adatokat szerezni a Kárpát-medence molnárfecskéinek Közép- és Dél- Afrikában található telelőterületeiről.  A mérések során az is kiderült, hogy ezek 13-17 grammos fecskefajok (molnárfecskék és partifecskék) naponta 620- 1080 km-t repülnek. Az afrikai telelési időszakban üregeket, odvakat is használnak éjszakázásra, ami magyarázhatja, hogy miért kerül elő olyan kevés hagyományos gyűrűzéssel jelölt madár Afrikából. A vonulási- telelési időszakban ezen madarak 60%-a elpusztul. A Tisza magyarországi szakaszán a partifecskék állománya az 1990-es 30 000 párról 2015-re tizedére, míg a molnárfecskéké felére csökkent. Ahhoz, hogy a hasznos kicsi madarak folyamatos fogyatkozásáról ismereteket kapjunk, elengedhetetlen ez a kutatás.

Forrás: MTI

Sajtófigyelő, Ismeretterjesztés, tudomány Megosztás