Mivel a kétéltűek a legsérülékenyebb állatcsoport, ezért érthető, hogy az eddig leírt több, mint 7500 faj legalább felének csökkennek az állományai, egyharmadukat pedig kihalás fenyegeti.

Ugyan a kétéltűek 300 millió éve élnek a Földön, az elmúlt pár évtizedben az emberi tevékenység hatására felgyorsult a pusztulásuk, mára mintegy 200 olyan fajról lehet tudni, amely végleg eltűnt, élőhelyeik tönkretétele vagy rejtélyes betegségek terjedése miatt. Ezért érdekes az a Tempus Közalapítvány és  a Universidade Estadual de Santa Cruz (brazil egyetem) munkatársai által nemzetközi együttműködés, melynek során a Magyar Természettudományi Múzeum Kétéltű- és Hüllőgyűjteményének kutatója, Vörös Judit új, a tudomány számára eddig ismeretlen levelibékafajt fedezett fel Brazília keleti partján húzódó atlanti esőerdőben. Az expedíció során még érintetlen esőerdőfoltokat jártak be, ismeretlen békák után kutatva.

A most leírt faj a levelibékafélék családjába (Hylidae) tartozik, és a Phyllodytes amadoi nevet kapta Jorge Amado brazil modernista író után. A Phyllodytes nemzetség legkisebb faja került ezzel elő, amely mindössze két centiméter hosszúra nő és kizárólag a broméliák levelei között összegyűlt vízben fordul elő. A fajleírásról a Zootaxa nevű rangos folyóiratban számoltak be a kutatók. 

Forrás: MTI 2017. október 24.

Megosztás