Egy nemzetközi kutatócsoportnak elsőként sikerült bizonyítékot találnia arra, hogy 200 millió évvel ezelőtt egy hatalmas, húsevő dinoszaurusz állt a tápláléklánc csúcsán a mai Dél-Afrika területén. A hír a PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő hírportálon tették közzé.

A Manchesteri Egyetem, a Fokvárosi Egyetem és a Sao Pauló-i Egyetem szakembereiből álló kutatócsoport több 57 centiméter hosszú és 50 centiméter széles, háromujjú lábnyomot fedezett fel a dél-afrikai Lesotho Maserui Kerületében. A paleofelszínbe ágyazott lábnyomok alapján a szakemberek arra következtettek, hogy az állat, amely hajdanán a tápláléklánc csúcsán állt Dél-Afrikában, nagyjából kilenc méter hosszú lehetett, vagyis majdnem négyszer akkora mint az oroszlán, amely jelenleg a legnagyobb húsevő állat ezen a területen.

Az újonnan felfedezett faj a Kayentapus ambrokholohali nevet kapta és a megatheropodák közé sorolták. Ebbe a csoportba tartoztak az olyan hatalmas, két lábon járó húsevő dinoszauruszok, mint a Tyrannosaurus rex, amely a fosszilis bizonyítékok alapján nagyjából 12 méter hosszúak voltak, és csak a jura kor előrehaladtával valamint a 145 millió évvel ezelőtt kezdődött kréta időszak beköszöntével jelentek meg gigászi méretükkel. A felfedezés jelentőségét növeli, hogy ezek a lábnyomok a kora jura időszakból származnak és az ekkor élt theropodák többségéről eddig úgy vélték a kutatók, hogy jóval kisebbek, átlagosan 3-5 méter hosszúak voltak és a legtermetesebb példányok testhossza is legfeljebb hét méter volt.

A PLOS ONE című folyóiratban közölt tanulmány szerint a Kayentapus ambrokholohalitől származó lábnyomok az eddig felfedezett legnagyobb theropodalábnyomok, amelyeket Afrikában találtak.

https://phys.org/news/2017-10-mega-carnivore-dinosaur-roamed-southern-africa.html

Forrás: MTI 

Megosztás