Vajon a gazdaság körforgásos, vagy a történelem, ami ismétli újra és újra önmagát? Dédszüleink legalább annyira bölcsek voltak, mint a mai világgazdaságot vezető tudós emberek? A Zöld Ipar Magazin Hollandia körforgásos gazdaságáról szóló cikkét elolvasva rájövünk, hogy igen a válasz. Hollandiában ismét felismerték, hogy a Földet csak kölcsönkaptuk, és unokáinknak tartogatjuk. Ráébredtek, hogy a környezetvédelem szempontjából egyetlen hozzáállás lehet csak hatékony, mégpedig a hosszú élettartamú termékek gyártása. De hogy ezt hogyan képzelik el? És mi az első termék, ami már így készült el? A cikk elolvasásával választ kaphatunk ezekre a kérdésekre.

Hollandia a világon elsőként határozta el, hogy 2050-re teljesen körforgásossá teszi a gazdaságát, mai azt jelenti, hogy 100%-ban újrahasznosít mindent. Ennek az első lépése, hogy 2020-ra 10%-kal, 2030-ra pedig 50%-kal csökkenti az elsődleges nyersanyagok (ásványok, fémek, fosszilis nyersanyagok) használatát. Hogy miért éppen a hollandok? Mert az évszázadok során megtanulták becsülni és óvni a természeti értékeiket, együttműködővé, toleránssá és kreatívvá váltak. A holland kormány az üzleti és szociális partnerekkel közösen dolgozta ki ennek -a fordítás alapján- „Értékdomb” névre „keresztelt” koncepcióját és gyakorlati megvalósításának módszereit, miközben különböző rendezvénysorozatokon ismertetik a körforgásos (termék- szolgáltatás-üzleti modell) tervezést, és az újfajta üzleti együttműködést. A modellnek a legfontosabb jellemzője az értékről való gondolkodás megváltozása, hogy az emberekben tudatosítsák, hogy nem csak a pénznek van értéke, hanem a jó életnek, a jó levegőnek is, de annak is, hogy mindenki ki tudja mosni a ruháját, bár nem feltétlenül a saját mosógépével. Hogy ne a mosógép legyen az érték, hanem a lehetőség a mosásra.

Magyarországon is ismertették a közelmúltban ezt a koncepciót a Circular Hunagry 2017 konferencián.

Ennek az üzleti stratégiának a lényege:

1. Körforgásos tervezés, ami a használati idő hosszabbítását, az élethosszig tartó hasznosságot, a forrásszükségletek minimalizálását és a meglévő termékek, összetevők vagy anyagok újbóli felhasználását jelenti.

2. Az optimális használat, ami során például a vállalatok termék-szolgáltatás csomagokat állítanak elő, amik együtt nem csupán értékesebbek, mint külön-külön, de nagyobb kontrollt engedélyeznek a vállalatok számára a források felett. A tervek szerint lízing- bérlet-használat utáni fizetés, vagy teljesítmény alapú szolgáltatás állna föl. (pl. teljesítményt rögzítő mosógépek használata otthon, és a fogyasztók a használattól függően fizetnének.)

3. Érték visszaállítás: A korábban hulladéknak, vagy mellékterméknek minősülő használt termékből nyernek vissza értéket (újrahasználhatóvá tétel, javítás).

4. Hálózati szerveződés: a körforgásos értékhálózatok menedzselése, koordinálása, optimalizálása.

A hollandok szerint eljátszott fogalom lett a fenntarthatóság, egyetlen esélye van az emberiségnek: a körforgásosság. Meglátásuk szerint azok az üzleti körök, akik időben átállnak erre a rendszerre, igen nagy előnyöket szerezhetnek maguknak: új piacokat, bővülő ügyfélkört- ez által több bevételt, és alacsonyabb költségeket. A hollandok a konferencián jelezték, hogy az átállásban az államnak a kezdő lökéseket meg kell adnia, például felkészítő rendezvények finanszírozásával, illetve új tudásközpontok létrehozásával. Emellett az államnak meghatározó ügyféllé is kell válnia, és az adózást, közbeszerzést úgy átalakítania, hogy kiegyenlítse a jelenleg hagyományos, sok hulladékot termelő, környezetszennyező termékeket.

Hollandiában már nem csak az elmélet lett kidolgozva, hanem megkezdték ennek megvalósítása érdekében az első projekteket. Bizonyos cégek már úgy tervezik meg a termékeiket és szolgáltatásaikat, valamint úgy alakítják azok felhasználását, hogy azok a legtovább megőrizzék az értéküket, a legminimálisabb és a legkésőbb bekövetkező legyen az értékvesztés. Az eredeti életciklus végén újrahasznosítják a termék összes elemét, ami arra ösztönzi a gyártót, hogy az eladás után is nyomon kövesse a portékája sorsát avégett, hogy lássa, mennyire képes az elérni a maximális élettartamot, hol lehet a gyártás során azon javítani, stb. Persze ez még Hollandiában sem lesz egyszerű, vallották be, hiszen erős szemléletváltásra van ehhez szükség, mivel az emberek ott sem annyira szeretnek használtat vásárolni. Már egy új fejlesztett terméket is bemutattak: a Fairphone-t. Ez már egy olyan mobilkészülék, ami hihetetlen könnyen szétszedhető ás annak bármelyik elemét könnyen kicserélheti a használója egy interneten elérhető kézikönyv segítségével.  

Forrás: Zöld Ipar Magazin VII. évfolyam 2017. július-augusztus, 20-21. oldal

 

Megosztás