Állami tulajdonban legyen, természetvédelmi oltalmat élvezzen, mindenki számára nyitott legyen, az égbolt minősége feleljen meg a szabályoknak, és az égbolt látnivalóit folyamatosan mutassák be a nagyközönségnek. Ezek a kritériumok arra vonatkoznak, ha valaki szeretné elnyerni a Nemzetközi Sötétégbolt Szövetség (IDA) Csillagoségbolt-park címét.

A cím elnyerése és birtoklása világviszonylatban is rangot ad a területnek és az országnak. Magyarország pedig már 3-szoros címmel büszkélkedhet. Zselic és Hortobágy után, 2017. júniusában a Bükki Nemzeti Park is elnyerte ezt a címet.

Napjainkban egyre nagyobb gondot okoz a fényszennyezés. Civilizációs ártalomnak tekinthető, ami a települések egyre nagyobb kiterjedésével, az azokat összekötő létesítmények szaporodásával, egyéb (luxus) igények pl. reklámfelületek szaporodásával egyre csak terjed. Ez nem csak azért okoz gondot, mivel gazdaságilag nagy energiapazarlással jár, hanem mert a természetben sok olyan élőlény él (pl. denevérek, többféle rovar, madarak, kétéltűek) életciklusát megzavarják ezek az ember által telepített fényforrások. Ezzel közvetlenül módosítják a fajok élőhelyét, létét, közvetetten pedig a táplálékláncot, és az ökoszisztémát is. De magára az emberre is kártékonyan hat éjszaka a fény, mivel vannak olyan hormonok, amik csakis tejes sötétben termelődnek.

A Nemzetközi  Sötétégbolt Szövetség egy független szervezet, amely olyan szabályrendszert állított fel a Csillagoségbolt- park cím megszerzésére, amelynek nagyon kevesen felelnek meg. Itthon több szervezet összefogásával (önkormányzatok, kutatóintézetek, egyetemek, zöld szervezetek, civil szervezetek, a BNP igazgatósága, a Norvég Civil Támogatási Alap)a Kaptárkő Természetvédelmi és Kulturális Egyesület készítette el a pályázatot. A munka része volt a terület felmérése, dokumentálása, ismeretterjesztő, szemléletformáló előadások tartása, és a fényszennyezést okozó lámpatestek cseréje. Több éven át végezték ezt a kitartó munkát, részletes mérési eredményeket, világítótest és egyéb leltárokat, összegzéseket készítettek, míg a nemzetközi szervezet vezetősége támogatásra alkalmasnak találták a felterjesztést. Miután a Bükk-fennsík a BNP kezelésében áll, így a nemzeti park igazgatósága kapta meg az elismerő oklevelet, és az ezzel járó adminisztrációs és egyéb feladatokat is.

Forrás: Természet Búvár 72. évfolyam 2017/4., 10-11. old.  Novák Richárd cikke nyomán

Megosztás