A Corvina Kiadó gondozásában nemrég jelent meg Csiffáry Gabriella: Magyarázom a bizonyítványom című könyve. A könyv híres magyarokat mutat be, akik korán szembekerültek az iskolai regulákkal.

„Nagyon buta gyerek lehettem. Velem szinte semmi sem történt. Az iskolában állandóan csak magoltam. A könyveket gyűlöltem. Senki sem tanított arra, hogyan éljek. Senki sem mutatta meg, milyen csodálatos dolog tanulni, megérteni a körülöttünk lévő világot, alkotni valamit... A kudarcok elvették a kedvemet a tanulástól. Kimaradtam az iskolából. Házitanítót fogadtak mellém, hogy legalább legyen valamilyen bizonyítványom.” (Szent-Györgyi Albert)

„Gyakran tapasztaljuk, hogy a különleges képességekkel rendelkező tehetségek nehezen viselik a fegyelmezést, különösen kamaszkorban. A kötetben szereplő írók, költők, színészek, képzőművészek és tudósok – lázadó és eleven természetük miatt – már gyermekkoruktól fogva szembekerültek az iskolai regulákkal. Nem tudtak és nem is akartak megfelelni az elvárásoknak. Fontosabb volt számukra, hogy megtalálják a saját hangjukat és a tehetségüknek megfelelő pályát.” A kötet híres emberek iskolai kudarcaival- olykor sikereivel- ismerteti meg az olvasót. Ők azok, akik jelentős hátránnyal indultak az úton, azonban akaraterejüknek, megszállottságuknak köszönhetően sokra vitték az életben.

A kötetet 246 fotó és dokumentum reprodukciója illusztrálja. Terjedelme: 480 oldal. Ára: 4990 Ft

Csiffáry Gabriella, a kötet szerzője a Budapesti Fővárosi Levéltár főlevéltárosa

Budapesten született 1958. augusztus 30-án. 1979-ben felvételit nyert az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának magyar nyelv és irodalom - történelem szakára. 1984-ben szerzett bölcsészdiplomát (Master of Art). Még ugyanebben az évben a Magyar Országos Levéltár Polgári-kori Osztályára került. Jelenlegi munkahelyén, a Budapest Főváros Levéltárában 1985-től dolgozik, mint főlevéltáros. Tizennégy kötete jelent meg eddig.

Megosztás

Kérjük, hogy támogassa idén is adójának egyházi 1%-ával a Magyar Katolikus Egyház szolgálatát.