Részképesség zavarok jelei, a részképesség fejlesztés lehetőségei óvodás korban

Hering Mónika és Göblyösné Mohácsi Kornélia, az Első Lépések Kora Gyermekkori Intervenciós Alapítvány fejlesztőpedagógusai voltak a vendégeink november 13-án és december 4-én.

A 10 órás képzés keretében bevezettek minket az óvodás korú gyerekek fejlődési, érési sajátosságaiba, továbbá ezeknek zavaraiba. Megtudtuk, hogy mely jelekre figyeljünk oda és hogyan fejlesszük az átlagostól eltérő ütemben fejlődő gyerekeket. Mindezt úgy, hogy megmaradjon az óvodás korra jellemző játékosság és a csoport életébe is beilleszthetőek legyenek ezek a célzott tevékenységek.

A mesepedagógia lehetőségei az óvodában

Bajzáth Mária mesepedagógus kétalkalmas, tízórás továbbképzést tartott óvodapedagógusoknak 2020. november 10-én és december 1-jén.

Az első alkalmon hallhattunk tőle mondókákat, meséket, énekeket, találós kérdéseket, melyek segítik az óvodáskorú gyerekek idő- és számfogalmának kialakulását.

A második alkalmon pedig az adventi készületet segítette a néphagyományok bemutatásán keresztül, melyekhez szintén meséket, mondókákat kapcsolt – ezzel gazdagítva az óvónők eszköztárát.

Egy kis ízelítő az adventi készülethez:

Elsősegélynyújtás az óvodában - Mi tegyünk, ha baj van?

2017. október 9-én Dr. Gesztes Éva, a Magyar Gyermekmentő Alapítvány szakmai vezetője tartott felkészítést arról, hogy az óvodában előforduló balesetek esetén, hogyan járjunk el. Előadásának tematikája és anyaga letölthető. 

Oldalak