A Budapesti Történeti Múzeum „Kincsek a város alatt” időszaki kiállítása az elmúlt tíz év legjelentősebb régészeti feltárásait mutatja be. A kiállítás szeptember 17-ig látogatható. 

 A kiállítás során betekintést nyújt Budapest több ezer éves történetébe. 2005 és 2015 között a Budapesten véghezvitt fejlesztések során rengeteg régészeti leleltre bukkantak. Így új információkra derült fény Budapest vízrajzáról, korábbi lakóinak életéről, életmódjáról, tájformáló szerepéről. A földből és a Duna medréből előkerült leletek 7 évezredet foglalnak magukba Kr.e. 5200-tól kezdődően egészen 1810-ig.
A kiállításra 1260 tárgyat válogattak ki, amely mind rendeltetésszerűségében, mind összetételében nagyon változatos. A leletek között még szerves anyagot (egy cipészműhely bőrcipői, bőrtarsoly) is találtak. A bemutatott tárgyak között makettek, tárgyi rekonstrukciók, 3D-s rekonstrukciók, filmek segítik az eligazodást. A leletek bemutatása mellett a régészek munkája, az új technológiák, a dokumentációs rendszerek és a feldolgozás módszereinek megismerése is lehetővé válik. A kiállítás megemlékezik a 150 évvel ezelőtt Rómer Flóris által szorgalmazott régészeti feltárásokról is, aminek következményeként létrejött a Budapesti Történeti Múzeum. 
Forrás: BBC History 2017. június VII. évfolyam 6. szám, 19. old. Erdei T. Lilla
 

Megosztás

Kérjük, hogy támogassa idén is adójának egyházi 1%-ával a Magyar Katolikus Egyház szolgálatát.