• 2019. március 16-án tartotta Brüsszelben közgyűlését az európai katolikus oktatás szervezete (CEEC), amely 27 ország katolikus oktatásának szervezeteit tömöríti. A közgyűléshez kapcsolódott a szervezet március 14–15-i nemzetközi konferenciája a kultúra- és vallásközi dialógusra való nevelésről a katolikus iskolákban. (Részletes beszámoló a Magyar Kuríron olvasható.)

  • Nigériában a Boko Haram és a Fulani terrorisatái az elmúlt időszakban számos katolikus iskolát leromboltak és sok diákot meg is gyilkoltak (Forrás OIEC)
  • 2017. november 3–4-én tartotta Ljubljanában 90. közgyűlését az európai katolikus oktatás szervezete (CEEC), amely 27 ország katolikus oktatásának szervezeteit tömöríti. A közgyűlés kiemelt témája volt a kultúra- és vallásközi dialógusra való nevelés a katolikus iskolákban, a katolikus oktatás szabadsága, illetve a szlovén katolikus oktatás helyzete. (Részletes beszámoló a Magyar Kuríron olvasható.)
  • 2017. március 24–25-én tartotta Tiranában 89. közgyűlését az európai katolikus oktatás szervezete (CEEC), amely 27 ország katolikus oktatásának szervezeteit tömöríti. A közgyűlés kiemelt témája volt a kultúra- és vallásközi dialógus helyzete a katolikus iskolákban, valamint az európai katolikus oktatás autonómiája. Ez utóbbi témakörben különösen súlyos a helyzet Portugáliában, ahol  kormányzat jogi és pénzügyi eszközökkel igyekszik ellehetetleníteni a katolikus iskolákat. A két fő téma mellett újként került szóba az európai gondolat újraaktualizálása.
  • A bécsi Keresztény Pedagógiai Főiskola, az amerikai Fordham egyetem és a CEEC együttműködésével keresztény iskolavezetői képzést (letölthető tájékoztató, jelentkezési lap) hirdet 2017-re angol, illetve német nyelven.
  • 2016. október 28–29-én tartotta Kijevben 88. közgyűlését az európai katolikus oktatás szervezete (CEEC). A közgyűlés tárgyalt az európai katolikus oktatás autonómiájáról és a kultúra- és vallásközi dialógus helyzetéről a katolikus iskolákban. A közgyűlésen lett a CEEC 29. rendes tagja Málta.
  • 2015. november 18. és 21. között tartották Rómában  a Nevelésügyi Kongregáció világkongresszusát a II. Vatikáni Zsinat „Gravissimum educationis” nevelésügyi dokumentuma közzétételének 50., és az „Ex Corde Ecclesiae” apostoli konstitúció megjelenésének 25. évfordulója alkalmából.
  • 2014. október 10-11-én tartotta Párizsban 84. közgyűlését a 40 éve alapított CEEC, amely 26 európai állam katolikus iskolaügyének országos szervezetét, köztük a KPSZTI-t tömöríti. A közgyűlés fő témája a kultúrák közötti párbeszédre nevelés volta Nevelési Kongregáció által 2013 végén kiadott dokumentum alapján. A résztvevők elhatározták, hogy saját országukban összegyűjtik az ezen a területen bevált gyakorlati módszereket. A közgyűlésen előadást tartott Claude Dagens angoulême-i püspök, a Francia Akadémia tagja a katolikus iskolának az európai társadalomban betöltött szerepéről. A főpásztor hangsúlyozta, hogy a katolikus iskolának elsősorban az a feladata, hogy Krisztus nyomán „megkeresse és megmentse azt, ami elveszett.” (Lk 19,10) A résztvevők megismerkedhettek a francia katolikus oktatás aktuális kihívásaival. Ezek közül kiemelhető az erkölcstanoktatás 2015-re tervezett bevezetése, illetve a szaktárgyi oktatás tartalmának átgondolása a katolikus identitás megerősítése céljából.
  • 2014. május 15. és 18. között rendezték meg Szarajevóban az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának (CCEE) és a Katolikus Oktatás Európai Bizottságának (CEEC) oktatási konferenciáját, amelynek fő témája a katolikus pedagógusok hitbeli fejlődése és lelkivezetése volt. (Részletes beszámoló a Magyar Kuríron olvasható.)
  • 2013. október 11-12-én Dublinban  tartotta soros közgyűlését a Katolikus Oktatás Európai Bizottsága (CEEC). A közgyűlés résztvevői bemutatták a katolikus oktatás főbb problémáit országukban. A házigazda Írország kapcsán érdemes megemlíteni, hogy az alapfokú iskolák 90 százaléka és a középiskolák 50 százaléka katolikus. Sőt, ez utóbbiak további 20 százaléka az Egyház és az állam közös fenntartásában működik. Ugyanakkor a felsőoktatásban alacsony a katolikus intézmények aránya. Ráadásul ezek egy részét is megszűnés veszélye fenyegeti, mert a kormányzat tervbe vette a katolikus tanárképzőknek az egyetemekbe való beolvasztását.
  • 2012 március 23–24-én az esztergomi Szent Adalbert Központban tartotta félévente esedékes közgyűlését a Katolikus Oktatás Európai Bizottsága (CEEC). A tanácskozás központi témája a katolikus iskolák pedagógusainak vallási képzése és lelkigondozása volt. A közgyűlésen előadást tartott Pápai Lajos győri püspök, az MKPK Iskolabizottságának elnöke, Bajzák Eszter nővér, a KPSZTI vezetője és Molnár-Gál Béla, a kazincbarcikai Don Bosco Iskola igazgatóhelyettese. A közgyűlés résztvevőit március 23-án 14 órakor a Parlamentben fogadta Hofmann Rózsa, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium oktatásért felelős államtitkára.
Megosztás